Stirile zilei de 13.09.2008

culturi.jpg
Titlurile zilei:

Directorul APDRP a demisionat;

Etichete speciale de vin;

Ajutoare pentru fermieri;

Evaluare lot porumb.







Directorul APDRP a demisionat

Attila Klarik, Directorul General al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, fosta Agentie SAPARD, si-a depus demisia, transmite Ministerul Agriculturii. Demisia a fost acceptata de ministrul Dacian Ciolos si devine efectiva incepand cu data de 15 septembrie 2008.

Pe durata interimatului, conducerea APDRP va fi asigurata de catre domnul Sorin Radu, care ocupa in prezent functia de Director al Centrului Regional APDRP Satu-Mare.

Postul vacant va fi publicat pentru ocupare prin concurs in perioada imediat urmatoare, mai transmite Ministerul de resort. "Obiectivul conducerii MADR este ca recrutarea pentru acest post sa se realizeze pe criterii de profesionalism si competenta in management", se mai arata in comunicatul institutiei.




Etichete speciale de vin

O vreme capricioasa da peste cap planurile de vacanta ale unui turist, dar poate fi un adevarat dezastru pentru un viticultor. Specialistii in domeniu au gasit insa o modalitate de salva situatia. Ei au inventat etichete speciale, de inalta performanta tehnologica si, pe baza acestora, un consumator poate sti cu exactitate daca sticla de vin cu care este servit a fost sau nu expusa unei temperaturi nepotrivite.

Avand marirea unui cub de zahar, eticheta poate fi programata sa inregistreze minime si maxime de temperatura, fiind plasata direct pe sticla, inainte de ambalarea acesteia. Un led verde indica faptul ca produsul s-a mentinut in limitele termice normale, iar un flash galben avertizeaza consumatorii ca, dupa ambalare, sticla nu a fost mentinuta in conditii de temperatura indicate de producator.

Mai mult, informatiile exacte cu monitorizarea temperaturii la care a fost expus vinul pot fivizualizate prin descarcarea acestora pe un aparat special portabil conectat la un PC. Graficul semnaleaza data sau perioada in care vinul a fost mentinut la temperaturi nepotrivite, permitand astfel depistarea "vinovatului" care a depozitat vinul in conditii calitative nepermise.

Printre beneficiarii acestui nou sistem de observare a calitatii vinurilor se numara si o renumita companie americana din domeniu, WTN Services, din California, al carei reprezentat la divizia de retail a anuntat ca de acum incolo va lua in considerare si alte modalitati de transportare decat cele prin intermediul maritim.

Potrivit CNN, noile etichete se comercializeaza la un pret de 20 de dolari la o naveta de 10 sticle si au fost proiectate intial pentru industria alimentara, dar specialistii opineaza ca ele vor fi extrem de utile si in industria viticola.




Ajutoare pentru fermieri

Fermierii vor beneficia de un ajutor de doua milioane de lei vechi (200 de lei noi) la hectar pentru infiintarea culturilor agricole de toamna, insa numai pentru fermele cu suprafete cuprinse intre 60 si 80 de hectare, a anuntat joi ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, actul normativ care prevede subventia acordata fermelor mici si mijlocii va fi aprobat saptamana viitoare, dupa discutii cu reprezentanţii Ministerului Economiei si Finantelor.

Pentru fermele mai mari va fi subventionata dobanda la creditele de infiintare a culturilor, in baza Legii creditului agricol. Subventia va fi de 25-30% din valoarea creditului, depasind nivelul de 7% prevazut de lege.

Cat priveste subventia pentru sectorul zootehnic, Dacian Ciolos a mentionat ca si in acest an va fi acordat un ajutor de 500 lei pe cap de bovina, similar celui de anul trecut, conditia fiind ca la ferma respectiva sa fie mai mult de trei capete.

La ovine urmeaza sa se stabileasca numarul de animale eligibile, iar subventia va fi de 35 de lei pe cap de animal.

O alta masura din programul „Fermierul“ consta in acordarea unei prime de 1.500 de lei/an pentru tinerii fermieri, in baza unui plan de afaceri. Tinerii trebuie să aibă pana in 40 de ani si ferme de semi-subzistenta.

O alta prima pentru tineri este cea de instalare, in valoare de 25.000 de euro, acordata pentru stimularea preluarii fermelor familiale de la batrani catre tineri.




Evaluare lot porumb

In data de 11 septembrie, reprezentanti ai OJCA Cluj si CLCA Catcau au organizat o actiune de evaluare a productiilor realizate pe un lot de porumb pentru boabe din comuna Catcau, in colaborare cu Adam Akos, promotor al firmei Pioneer, cea care a furnizat semintele pentru infiintarea acestui lot.

La actiune au participat si cativa producatori agricoli din comuna Catcau, interesati de productivitatea hibrizilor de porumb testati.

Pe lotul demonstrativ au fost cultivati 16 hibrizi, iar din evaluarile efectuate reiese faptul ca se vor obtine in medie peste 10.000 de kilograme boabe la hectar, ceea ce reprezinta o productie foarte buna pentru zona de cultura in care a fost amplasat lotul.

Actiuni de evaluare similare se vor desfasura si pe celelalte loturi demonstrative organizate in acest an de OJCA Cluj, in saptamanile care urmeaza, iar rezultatele definitive vor fi cunoscute si diseminate in cursul lunii octombrie, prin intermediul publicatiei periodice editate de OJCA Cluj si pe pagina de internet a institutiei.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>