Stirile zilei de 13.09.2008

culturi.jpg
Titlurile zilei:

Directorul APDRP a demisionat;

Etichete speciale de vin;

Ajutoare pentru fermieri;

Evaluare lot porumb.







Directorul APDRP a demisionat

Attila Klarik, Directorul General al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, fosta Agentie SAPARD, si-a depus demisia, transmite Ministerul Agriculturii. Demisia a fost acceptata de ministrul Dacian Ciolos si devine efectiva incepand cu data de 15 septembrie 2008.

Pe durata interimatului, conducerea APDRP va fi asigurata de catre domnul Sorin Radu, care ocupa in prezent functia de Director al Centrului Regional APDRP Satu-Mare.

Postul vacant va fi publicat pentru ocupare prin concurs in perioada imediat urmatoare, mai transmite Ministerul de resort. "Obiectivul conducerii MADR este ca recrutarea pentru acest post sa se realizeze pe criterii de profesionalism si competenta in management", se mai arata in comunicatul institutiei.




Etichete speciale de vin

O vreme capricioasa da peste cap planurile de vacanta ale unui turist, dar poate fi un adevarat dezastru pentru un viticultor. Specialistii in domeniu au gasit insa o modalitate de salva situatia. Ei au inventat etichete speciale, de inalta performanta tehnologica si, pe baza acestora, un consumator poate sti cu exactitate daca sticla de vin cu care este servit a fost sau nu expusa unei temperaturi nepotrivite.

Avand marirea unui cub de zahar, eticheta poate fi programata sa inregistreze minime si maxime de temperatura, fiind plasata direct pe sticla, inainte de ambalarea acesteia. Un led verde indica faptul ca produsul s-a mentinut in limitele termice normale, iar un flash galben avertizeaza consumatorii ca, dupa ambalare, sticla nu a fost mentinuta in conditii de temperatura indicate de producator.

Mai mult, informatiile exacte cu monitorizarea temperaturii la care a fost expus vinul pot fivizualizate prin descarcarea acestora pe un aparat special portabil conectat la un PC. Graficul semnaleaza data sau perioada in care vinul a fost mentinut la temperaturi nepotrivite, permitand astfel depistarea "vinovatului" care a depozitat vinul in conditii calitative nepermise.

Printre beneficiarii acestui nou sistem de observare a calitatii vinurilor se numara si o renumita companie americana din domeniu, WTN Services, din California, al carei reprezentat la divizia de retail a anuntat ca de acum incolo va lua in considerare si alte modalitati de transportare decat cele prin intermediul maritim.

Potrivit CNN, noile etichete se comercializeaza la un pret de 20 de dolari la o naveta de 10 sticle si au fost proiectate intial pentru industria alimentara, dar specialistii opineaza ca ele vor fi extrem de utile si in industria viticola.




Ajutoare pentru fermieri

Fermierii vor beneficia de un ajutor de doua milioane de lei vechi (200 de lei noi) la hectar pentru infiintarea culturilor agricole de toamna, insa numai pentru fermele cu suprafete cuprinse intre 60 si 80 de hectare, a anuntat joi ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, actul normativ care prevede subventia acordata fermelor mici si mijlocii va fi aprobat saptamana viitoare, dupa discutii cu reprezentanţii Ministerului Economiei si Finantelor.

Pentru fermele mai mari va fi subventionata dobanda la creditele de infiintare a culturilor, in baza Legii creditului agricol. Subventia va fi de 25-30% din valoarea creditului, depasind nivelul de 7% prevazut de lege.

Cat priveste subventia pentru sectorul zootehnic, Dacian Ciolos a mentionat ca si in acest an va fi acordat un ajutor de 500 lei pe cap de bovina, similar celui de anul trecut, conditia fiind ca la ferma respectiva sa fie mai mult de trei capete.

La ovine urmeaza sa se stabileasca numarul de animale eligibile, iar subventia va fi de 35 de lei pe cap de animal.

O alta masura din programul „Fermierul“ consta in acordarea unei prime de 1.500 de lei/an pentru tinerii fermieri, in baza unui plan de afaceri. Tinerii trebuie să aibă pana in 40 de ani si ferme de semi-subzistenta.

O alta prima pentru tineri este cea de instalare, in valoare de 25.000 de euro, acordata pentru stimularea preluarii fermelor familiale de la batrani catre tineri.




Evaluare lot porumb

In data de 11 septembrie, reprezentanti ai OJCA Cluj si CLCA Catcau au organizat o actiune de evaluare a productiilor realizate pe un lot de porumb pentru boabe din comuna Catcau, in colaborare cu Adam Akos, promotor al firmei Pioneer, cea care a furnizat semintele pentru infiintarea acestui lot.

La actiune au participat si cativa producatori agricoli din comuna Catcau, interesati de productivitatea hibrizilor de porumb testati.

Pe lotul demonstrativ au fost cultivati 16 hibrizi, iar din evaluarile efectuate reiese faptul ca se vor obtine in medie peste 10.000 de kilograme boabe la hectar, ceea ce reprezinta o productie foarte buna pentru zona de cultura in care a fost amplasat lotul.

Actiuni de evaluare similare se vor desfasura si pe celelalte loturi demonstrative organizate in acest an de OJCA Cluj, in saptamanile care urmeaza, iar rezultatele definitive vor fi cunoscute si diseminate in cursul lunii octombrie, prin intermediul publicatiei periodice editate de OJCA Cluj si pe pagina de internet a institutiei.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>