Stirile zilei de 12.09.2008

ammasini.jpgTitlurile zilei:

Expozitia Nationala de Baltata Romaneasca;

Agrostar cere reducere pretului la paine;

Lemne urmarite prin GPS;

La Recas, productii record de struguri;

S-a deschis Targul Agromalim.





Expozitia Nationala de Baltata Romaneasca

„Miss Arad 2008" - categoria vaci va fi desemnata duminica, la Expozitia Nationala Baltata Romaneasca, derulata la Expo Arad International.

La eveniment participa 270 crescatori de animale din Romania, Ungaria, Austria, Germania, Italia, Spania si Serbia.

Concursul va fi structurat pe patru categorii de varsta. 




Agrostar cere reducere pretului la paine

Reprezentantii Federatiei Agrostar cer reducerea pretului painii cu 30%, ca urmare a productiei ridicate de grau si a pretului scazut, de 0,34-0,5 lei pe kilogram, al acestuia.

Secretarul general al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, Agrostar, Tudor Dorobantu, a declarat pentru NewsIn ca graul obtinut este bun pentru panificatie, iar pretul painii ar trebui sa scada. "Pretul painii este la fel ca atunci cand graul era cumparat din import cu 0,8 lei pe kilogram, in timp ce noi vindem kilogramul de grau cu pana la 0,5 lei pe kilogram ", susţine Dorobantu.

Mai mult, acesta a spus ca agentii economici din industria de panificatie sustin ca graul este de proasta calitate pentru a justifica pretul ridicat al painii.




Lemne urmarite prin GPS

Ocoalele silvice si agentii economici care exploateaza, prelucreaza si comercializeaza lemn vor fi obligati sa utilizeze, de la 1 octombrie, un sistem computerizat de urmarire si monitorizare a masei lemnoase, iar prima raportare a datelor va avea loc pe 5 decembrie 2008.

Potrivit secretarului de stat pentru paduri din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Istvan Toke, se estimeaza ca 8.000 de agenti economici vor utiliza Sistemul Computerizat de Urmarire si Monitorizare a Masei Lemnoase (SUMAL). Toke a declarat ca, prin implementarea sistemului, cantitatea de lemn taiat ilegal va scadea cu 70-80%, informeaza NewsIn.

In anul 2007, taierile ilegale s-au ridicat la 175.000 de metri cubi, ceea ce reprezinta 1,2% din totalul masei lemnoase puse in circulatie pentru 2007.

Judetele cele mai afectate de taierile ilegale sunt Maramures, Bacau, Harhita si Dambovita. De asemenea, tot de la 1 octombrie va fi introdus un nou model pentru documentele de transport, diferentiate pentru masa lemnoasa neprelucrata sau prelucrata.




La Recas, productii record de struguri

Recoltarea strugurilor la Recas, in Timis, a inceput foare devreme si asta din cauza temperaturilor ridicate din aceasta vara, informeaza agentia Amos News. Acestea au facut mult bine strugurilor, iar directorii de la Cramele Recas spun ca va fi cea mai buna productie din ultimii 500 de ani, de cand exista viile.

6.500 de tone de struguri se vor aduna din cele peste 700 de hectare de vie detinuta de Cramele Recas, iar alte 1.500 de tone se cumpara de la particularii din zona. Din cele 8.000 de tone procesate vor iesi opt milioane de sticle de vin.

Ioan Georgiu, director al societatii, a precizat ca la o asemenea productie nu se permite nici o greseala in procesul de productie, pentru ca ar putea afecta apoi marfa finita. Din acest motiv, se fac achizitii de utilaje de cea mai buna calitate. Ultima investitie este intr-o combina de recoltat struguri, care va inlocui in doi-trei ani mana de lucru, mai ales ca sunt destul de greu de gasit oameni care sa mai vrea sa lucreze in vie, chiar si o luna pe an.

Societatea si-a schimbat adresabilitatea si, de ceva vreme, s-a orientat mai mult spre piata romsneasca. Acum, doar 25% din sticlele de vin merg catre export si restul ajunge in magazinele din tara.

"Avem o cota buna de piata acum. Au si crescut preturile putin, dar a crescut si calitatea", a subliniat Georgiu.




S-a deschis Targul Agromalim

Targul Agromalim si-a deschis portile vizitatorilor la Complexul Expo Arad International. Inca de la intrare vizitatorii s-au putut delecta cu un paharel de palinca, visinata, caisata, pus la dispozitie de firme producatoare din Ungaria.

O atractie aparte a reprezentat-o un tractor Same, Diamond de 265 de cai putere. Acesta poate fi achizitionat in schimbul sumei de 100.000 de euro plus TVA. Este un model electronic, computerizat. Toate comenzile se pot face pe calculator iar el le executa.

Proprietarii unor ferme aradene au reusit sa adune cei mai multi vizitatori. Aici pot fi admirate diverse animale precum ponei, capre pitice, lame, oi pitice, vaci pitice, dar si lebede, rate sau struti. Principalii vizitatori sunt copiii care vor să se pozeze cu fiecare animal. Cel mai căutat exemplar este poneiul – dar şi cel mai fotografiat.

Firmele din Ungaria ofera vizitatorilor produse alimentare dupa retete proprii. Unii au venit cu produse spre comercializare altii doar pentru degustare. Astfel puteti gusta diverse dulciuri preparate din miere de albine, fructe, seminte, ciocolată, produse de patiserie din diferite aluaturi, fara drojdie, cereale incoltite...

Un mare interes l-a starnit un apicultor de la Minis care propune vizitatorilor mierea de albine cu minerale din Nepal pentru tratarea diferitelor afectiuni, casul din miere, dar si o gama foarte variata de ceaiuri si siropuri.

Firmele participante din tara, dar si din Ungaria, Austria, Germania, Italia, Spania si Serbia si-au expus produsele pe o suprafata interioara de 3.100 de metri patrati si una exterioara de 25.000 de metri patrati.

La deschiderea oficiala a targului, de ieri, au participat Consulul Dragomir Radencovici (Consulatul Serbiei), Bogar Ferenc, consilier economic la Ambasada Ungariei la Bucuresti si Gheorghe Neata, directorul general al Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>