Stirile zile de 15.09.2008

1legumeferma.jpgStirile zilei:

  • 150 euro/ha la culturile ecologice;
  • Conditii deplorabile in Spania;
  • 48 bucati BCA pentru o casa;
  • Se modifica asigurarile agricole;
  • 90%, exportam ovine in viu.





150 euro/ha la culturile ecologice

Fermierii romani care practica agricultura ecologica vor primi anul viitor fonduri de 2,5 ori mai mari pentru plata la hectar si vor beneficia de un sprijin suplimentar pentru certificarea produselor bio, mai exact 50% din suma necesara. Aceste masuri sunt stipulate intr-un proiect de Hotarare de Guvern pe care Ministerul Agriculturii doreste sa il promoveze. Considerat unul dintre atuurile tarii noastre, agricultura ecologica este foarte putin atractiva pentru investitori pentru ca subventiile sunt considerate foarte mici si din cauza ca in Romania nu prea este o piata de desfacere.

In prezent, subventia pentru hectar este de aproximativ 60 de euro. Prin proiectul ministerului, aceasta urmeaza sa ajunga undeva la 140-150 de euro, iar banii vor fi alocati din Programul Nationalde Dezvoltare Rurală pentru acest sector. In ciuda acestei suplimentari, in Romania sprijinul pentru agricultura ecologica ramane la un nivel scazut in comparatie cu alte state. De exemplu, in Italia subventia poate ajunge chiar pana la 3.000 de euro la hectar.

“Am primit cereri de la hipermarketuri, precum Selgros, Metro, Carrefour si chiar de la lanturile de benzinarii, dar deocamdata nu putem onora cererile deoarece productia nu este asa de mare. Cred ca din 2009 veti vedea primele standuri cu produse ecologice romanesti in aceste magazine”, a declarat vicepresedintele Asociatiei Ope­ratorilor din Agricultura Ecologică – Bio România, Damian Dragomir.




Conditii deplorabile de munca in Spania

In Catalunya, contractele pentru sezonierii romani s-au incheiat pe o perioada de cinci luni, prin Ministerul Muncii din Romania. Angajatorul, asociatia de agricultori catalani Union Pagesos, se obliga sa le ofere sezonierilor de lucru in diverse campanii agricole.

Pentru Angelica, Daniela si Anisoara, aventura a inceput in urma cu trei luni cand au sosit pe o plantatie din Aragon. La incheierea campaniei agricole din localitate, au fost mutate intr-un sat din Lleida. Aici, din cauza unei confuzii din partea spaniolilor, romancele au fost cazate intr-o casa cu 40 de barbati.

"Administratoarea plantatiei nu vedea niciun inconvenient. Daca pentru ea e normal, pentru noi, un e", povestesc Angelica, Daniela si Anisoara, care n-au avut alta solutie decat sa doarma pe jos, intr-un birou din acea cladire.

A doua zi, reprezentantii asociatiei si-au motivat comportamentul printr-o incurcatura. Romancele au fost mutate in satul Batia, in provincia Tarragona, unde asteapta inceperea campaniei la cules de struguri. Ele au hotarat sa ramana inca doua luni la munca, atat cat le-a ramas din contract, pentru a-si pastra sansa de a reveni la anul.




48 bucati BCA pentru o casa

Elena Ingnatescu, de 79 de ani, din satul sucevean Tibeni, maturat de inundatii in luna iulie, a ajuns bataia de joc a autoritatilor. '

Femeia, vaduva de 12 ani, trebuie sa-si ridice singura locuinta distrusa de inundaţii. Initial a primit doar 48 de bucai de BCA, 18 saci de ciment si 800 de lei.

Ulterior, autoritatile si-au dat seama ca au comis o greseala si ii vor lua femeii bucatile de BCA. „Oamenii nu trebuiau sa primească materialele, pentru ca de refacerea caselor se va ocupa Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor", a spus Stefan Cramarciuc, primarul comunei Satu Mare, de care apartine satul Tibeni.




Se modifica legea asigurarilor agricole

Secretarul de stat in cadrul MADR, Gheorghe Albu, a afirmat ca raspunderea trebuie sa fie impatita intre asigurator, producatorii agricoli si in cele din urma aceasta sa revina statului.

Ministerul Agriculturii intentioneaza sa modifice Legea 381/2002, privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura, astfel incat pentru culturile asigurate, statul sa nu mai suporte intreaga suma pentru suprafetele calamitate, a declarat pentru NewsIn, Gheorghe Albu.

"Lasand totul doar in seama statului, nu putem gasi banii pentru despagubiri ", a precizat Gheorghe Albu.

Potrivit lui Albu, arendasul care are afectata o cultura, care a fost insamantaata pe un teren concesiont, va primi despagubire si pentru cheltuielile generate de plata arendei.




90% exportam ovine in viu

Potrivit lui Mihai Dumitriu, 80% din productia destinata exportului merge catre piata comunitara, 10% reprezinta exportul in tarile arabe, iar 10% este exportul catre alte tari.

"Exporturile in viu sunt de 90%, iar exportul de carne de oaie este de 10%. Primele trei tari clasate dupa cantitatea importata sunt Grecia, Italia si Franta. Anul trecut Grecia a importat un milion de capete iar Italia 800 de mii ", a precizat presedintele patronatului.

Printre tarile in care Romania exporta oi se numara si Germania, Olanda, Spania, Ungaria, Bulgaria, dar si Libanul, Siria sau Libia.

Exista 700 de mii de gospodarii taranesti care cresc aceste animale, iar 1,5-2 milioane de romani se ocupa cu această activitate", spune Mihai Dumitriu. Acesta a mai precizat ca la noi in tara există 80 de centre de colectare a ovinelor, pentru comertul intracomunitar, iar 85% din cantitate este asigurata de cei 31 de membrii ai Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>