Stirile zile de 15.09.2008

1legumeferma.jpgStirile zilei:

  • 150 euro/ha la culturile ecologice;
  • Conditii deplorabile in Spania;
  • 48 bucati BCA pentru o casa;
  • Se modifica asigurarile agricole;
  • 90%, exportam ovine in viu.





150 euro/ha la culturile ecologice

Fermierii romani care practica agricultura ecologica vor primi anul viitor fonduri de 2,5 ori mai mari pentru plata la hectar si vor beneficia de un sprijin suplimentar pentru certificarea produselor bio, mai exact 50% din suma necesara. Aceste masuri sunt stipulate intr-un proiect de Hotarare de Guvern pe care Ministerul Agriculturii doreste sa il promoveze. Considerat unul dintre atuurile tarii noastre, agricultura ecologica este foarte putin atractiva pentru investitori pentru ca subventiile sunt considerate foarte mici si din cauza ca in Romania nu prea este o piata de desfacere.

In prezent, subventia pentru hectar este de aproximativ 60 de euro. Prin proiectul ministerului, aceasta urmeaza sa ajunga undeva la 140-150 de euro, iar banii vor fi alocati din Programul Nationalde Dezvoltare Rurală pentru acest sector. In ciuda acestei suplimentari, in Romania sprijinul pentru agricultura ecologica ramane la un nivel scazut in comparatie cu alte state. De exemplu, in Italia subventia poate ajunge chiar pana la 3.000 de euro la hectar.

“Am primit cereri de la hipermarketuri, precum Selgros, Metro, Carrefour si chiar de la lanturile de benzinarii, dar deocamdata nu putem onora cererile deoarece productia nu este asa de mare. Cred ca din 2009 veti vedea primele standuri cu produse ecologice romanesti in aceste magazine”, a declarat vicepresedintele Asociatiei Ope­ratorilor din Agricultura Ecologică – Bio România, Damian Dragomir.




Conditii deplorabile de munca in Spania

In Catalunya, contractele pentru sezonierii romani s-au incheiat pe o perioada de cinci luni, prin Ministerul Muncii din Romania. Angajatorul, asociatia de agricultori catalani Union Pagesos, se obliga sa le ofere sezonierilor de lucru in diverse campanii agricole.

Pentru Angelica, Daniela si Anisoara, aventura a inceput in urma cu trei luni cand au sosit pe o plantatie din Aragon. La incheierea campaniei agricole din localitate, au fost mutate intr-un sat din Lleida. Aici, din cauza unei confuzii din partea spaniolilor, romancele au fost cazate intr-o casa cu 40 de barbati.

"Administratoarea plantatiei nu vedea niciun inconvenient. Daca pentru ea e normal, pentru noi, un e", povestesc Angelica, Daniela si Anisoara, care n-au avut alta solutie decat sa doarma pe jos, intr-un birou din acea cladire.

A doua zi, reprezentantii asociatiei si-au motivat comportamentul printr-o incurcatura. Romancele au fost mutate in satul Batia, in provincia Tarragona, unde asteapta inceperea campaniei la cules de struguri. Ele au hotarat sa ramana inca doua luni la munca, atat cat le-a ramas din contract, pentru a-si pastra sansa de a reveni la anul.




48 bucati BCA pentru o casa

Elena Ingnatescu, de 79 de ani, din satul sucevean Tibeni, maturat de inundatii in luna iulie, a ajuns bataia de joc a autoritatilor. '

Femeia, vaduva de 12 ani, trebuie sa-si ridice singura locuinta distrusa de inundaţii. Initial a primit doar 48 de bucai de BCA, 18 saci de ciment si 800 de lei.

Ulterior, autoritatile si-au dat seama ca au comis o greseala si ii vor lua femeii bucatile de BCA. „Oamenii nu trebuiau sa primească materialele, pentru ca de refacerea caselor se va ocupa Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor", a spus Stefan Cramarciuc, primarul comunei Satu Mare, de care apartine satul Tibeni.




Se modifica legea asigurarilor agricole

Secretarul de stat in cadrul MADR, Gheorghe Albu, a afirmat ca raspunderea trebuie sa fie impatita intre asigurator, producatorii agricoli si in cele din urma aceasta sa revina statului.

Ministerul Agriculturii intentioneaza sa modifice Legea 381/2002, privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura, astfel incat pentru culturile asigurate, statul sa nu mai suporte intreaga suma pentru suprafetele calamitate, a declarat pentru NewsIn, Gheorghe Albu.

"Lasand totul doar in seama statului, nu putem gasi banii pentru despagubiri ", a precizat Gheorghe Albu.

Potrivit lui Albu, arendasul care are afectata o cultura, care a fost insamantaata pe un teren concesiont, va primi despagubire si pentru cheltuielile generate de plata arendei.




90% exportam ovine in viu

Potrivit lui Mihai Dumitriu, 80% din productia destinata exportului merge catre piata comunitara, 10% reprezinta exportul in tarile arabe, iar 10% este exportul catre alte tari.

"Exporturile in viu sunt de 90%, iar exportul de carne de oaie este de 10%. Primele trei tari clasate dupa cantitatea importata sunt Grecia, Italia si Franta. Anul trecut Grecia a importat un milion de capete iar Italia 800 de mii ", a precizat presedintele patronatului.

Printre tarile in care Romania exporta oi se numara si Germania, Olanda, Spania, Ungaria, Bulgaria, dar si Libanul, Siria sau Libia.

Exista 700 de mii de gospodarii taranesti care cresc aceste animale, iar 1,5-2 milioane de romani se ocupa cu această activitate", spune Mihai Dumitriu. Acesta a mai precizat ca la noi in tara există 80 de centre de colectare a ovinelor, pentru comertul intracomunitar, iar 85% din cantitate este asigurata de cei 31 de membrii ai Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>