Stirile zile de 16.09.2008

pensiune1.jpgTitlurile zilei

  • Probleme cu deseurile animaliere;
  • Esecul de la APIA, platit de tarani;
  • Austriecii interesati de IMM-uri;
  • 5 nopti cu 150 de lei;
  • Exemplul Italiei in pomicultura.





Probleme cu deseurile animaliere

Romania risca sa nu mai poata exporta carne de vaca, daca procesatorii nu distrug deseurile de origine animala in mod corespunzator, a declarat luni presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Acesta a precizat ca de cand a fost inchisa unitatea Protan de la Popesti Leordeni procesatorii de carne au inregistrat pierderi financiare uriase. "Singura greseala o reprezinta faptul ca nu exista un inlocuitor pentru colectarea deseurilor", a declarat Sorin Minea. Acesta a precizat ca unul dintre membrii Romalimenta intentioneza sa faca un contract cu o firma de colectare a deseurilor de origine animala din Bulgaria sau Ungaria.

Procesatorii avertizeaza ministerul Mediului asupra pericolului ca unele dintre firme sa fie nevoite sa arunce resturile pe camp. Asta ar putea duce la aparitia unor epidemii in zona. Unul dintre pericole ar fi chiar boala vacii nebune. In acest moment în fabricile din capitala sunt depozitate peste 700 de tone de reziduuri.




Esecul de la APIA, platit de tarani

Din cauza proastei organizari a Agentiei de Plati pentru Agricultura, peste o suta de mii de tarani nu numai ca au ramas fara subventiile europene, dar au fost si amendati.

Erorile functionarilor de la APIA au creat drame in randul a sute de mii de fermieri care sperau ca din truda pamantului vor putea trai mai bine. De altfel, multi dintre ei au renuntat anul acesta la a mai cere bani europeni. Daca anul trecut subventiile europene au fost solicitate de 1,241 milioane de agricultori, pentru platile pe 2008 s-au inscris cu 180.000 mai putin.

Agentia anuntase la inceputul lui septembrie realizarea planului de "plati la hectar" in cadrul primului an de aplicare a mecanismului de subventionare directa din bani europeni. "Consideram actiunea un succes, tinand cont ca a fost primul an de plati directe", declara Dragos Nacuta, purtator de cuvant al agentiei.

In Ialomita, cel mai mare procent de "supradeclarari", peste 80%, a fost inregistrat la Alexeni. Primarul Ion Cărbune arata un plic. "Asta a venit azi dimineata, cu al doilea rand de somatii". Spune ca el insusi ar fi trebuit sa primeasca vreo 2.000 de lei, insa nu i-au gasit decat patru hectare din cele 8,5 declarate, asa incat trebuie sa le dea celor de la APIA vreo 1.600 lei. Exclude orice posibilitate de a fi gresit. Este primar, s-a ocupat de punerile in posesie, si a fost inginer agricol. Explicatia, data neoficial de functionari, ar putea fi teledetectia defectuoasa, introducerea gresita a datelor in computerele APIA si softul agentiei.

Directorul general al APIA, Dan Gherghelus, este prea ocupat pentru a explica fenomenul. O face purtatorul sau de cuvant, Dragos Nacuta care recunoaste ca au fost probleme cu etapele programului pasand insa vina asupra taranilor. Cu toate acestea, nu exclude problemele cu softul, „asa cum s-a intamplat si afara".




Austriecii interesati de IMM-uri

Dupa valul proiectelor de anvergura care i-au plasat pe primul loc în topul investitiilor straine in tara noastra, austriecii privesc cu interes catre sectorul intreprinderilor mici si mijlocii. Lipsa infrastructurii si costurile tot mai mari cu forta de munca sunt insa dezavantaje majore in dezvoltarea noilor afaceri in Romania.

Principalul dezavantaj al pietei romanesti in atragerea investitiilor straine este infrastructura extrem de precara. La acesta se adauga majorarea, in ultimii trei ani, a costurilor cu forta de munca.

Domeniile spre care privesc cu interes austriecii sunt agricultura si serviciile, cu precadere cele din turism. Tot sectorul de agricultura este interesant pentru austrieci, pentru simplul fapt ca există know-how pe acest sector. In Austria, agricultura nu mai este foarte profitabila si atunci Romania cu suprafetele si cu mediul foarte favorabil ar putea fi foarte interesant.

Bancile austriece au acordat imprumuturi unor firme romanesti, iar unele din cele mai mari banci din Romania primesc finantare din Austria ceea ce, inseamna ca tot ce se intampla in Romania are efect pe piata austriaca.




5 nopti cu doar 150 de lei

Persoanele care doresc sa petreaca un sejur in satele romanesti, in perioada 15 septembrie-31 octombrie, pot cumpara bilete prin programul "Vacante la tara", la pretul de 150 lei, respectiv 195 lei, in functie de clasificarea pensiunii.

Programul lansat de Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) din Romania se afla la a 12-a editie si se va derula pe parcursul a sapte saptamani, se arata intr-un comunicat ANTREC.

Pachetele promotionale includ cinci nopti cazare, la pretul de 150 de lei de persoana la pensiuni de doua margarete si 195 de lei la unitati de trei si patru margarete.

La program participă filialele ANTREC din judetele Brasov, Buzau, Cluj, Covasna, Harghita, Maramures, Neamt si Suceava.




Exemplul Italiei in pomicultura

In data de 10 septembrie in municipiul Dej, a avut loc un simpozion organizat de OJCA Cluj in colaborare cu dr. ing. Nelu Orlaie de la Pepinierele Hida (Salaj).

Cele mai aprinse discutii le-au ridicat insa aspectele economice ale cultivarii capsunului, unde interventiile producatorilor au fost foarte pertinente, bazate pe experienta practica. Astfel, majoritatea celor prezenti au fost de acord ca principala problema care trebuie rezolvata anterior inceperii oricarei activitati de productie este piata de desfacere.

In acest sens, domnul Roba Vasile din Dej, de peste 25 de ani pomicultor si proprietar de livada, om de afaceri, a spus ca ar trebui urmat exemplul tarilor din Uniunea Europeana, exemplificand situatia Italiei si Frantei, unde statul s-a implicat activ in realizarea unor investitii pentru rezolvarea problemei pietei fructelor, cum ar fi depozitele frigorifice de mare capacitate, administrate de organizatii ale producatorilor.

Contra-argumentele prezentate de domnul Orlaie, si anume ca, cel putin in ceea ce priveste capsunii, producatorii din zona de nord-vest a tarii nu pot face fata cererii pietei si ca in general piata romaneasca se aprovizioneaza din import deoarece nu exista cantitati suficiente de capsuni autohtoni, i-a convins pe cativa participanti sa treaca la infiintarea unor culturi de capsun inca din aceasta toamna.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>