Stirile zile de 16.09.2008

pensiune1.jpgTitlurile zilei

  • Probleme cu deseurile animaliere;
  • Esecul de la APIA, platit de tarani;
  • Austriecii interesati de IMM-uri;
  • 5 nopti cu 150 de lei;
  • Exemplul Italiei in pomicultura.





Probleme cu deseurile animaliere

Romania risca sa nu mai poata exporta carne de vaca, daca procesatorii nu distrug deseurile de origine animala in mod corespunzator, a declarat luni presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Acesta a precizat ca de cand a fost inchisa unitatea Protan de la Popesti Leordeni procesatorii de carne au inregistrat pierderi financiare uriase. "Singura greseala o reprezinta faptul ca nu exista un inlocuitor pentru colectarea deseurilor", a declarat Sorin Minea. Acesta a precizat ca unul dintre membrii Romalimenta intentioneza sa faca un contract cu o firma de colectare a deseurilor de origine animala din Bulgaria sau Ungaria.

Procesatorii avertizeaza ministerul Mediului asupra pericolului ca unele dintre firme sa fie nevoite sa arunce resturile pe camp. Asta ar putea duce la aparitia unor epidemii in zona. Unul dintre pericole ar fi chiar boala vacii nebune. In acest moment în fabricile din capitala sunt depozitate peste 700 de tone de reziduuri.




Esecul de la APIA, platit de tarani

Din cauza proastei organizari a Agentiei de Plati pentru Agricultura, peste o suta de mii de tarani nu numai ca au ramas fara subventiile europene, dar au fost si amendati.

Erorile functionarilor de la APIA au creat drame in randul a sute de mii de fermieri care sperau ca din truda pamantului vor putea trai mai bine. De altfel, multi dintre ei au renuntat anul acesta la a mai cere bani europeni. Daca anul trecut subventiile europene au fost solicitate de 1,241 milioane de agricultori, pentru platile pe 2008 s-au inscris cu 180.000 mai putin.

Agentia anuntase la inceputul lui septembrie realizarea planului de "plati la hectar" in cadrul primului an de aplicare a mecanismului de subventionare directa din bani europeni. "Consideram actiunea un succes, tinand cont ca a fost primul an de plati directe", declara Dragos Nacuta, purtator de cuvant al agentiei.

In Ialomita, cel mai mare procent de "supradeclarari", peste 80%, a fost inregistrat la Alexeni. Primarul Ion Cărbune arata un plic. "Asta a venit azi dimineata, cu al doilea rand de somatii". Spune ca el insusi ar fi trebuit sa primeasca vreo 2.000 de lei, insa nu i-au gasit decat patru hectare din cele 8,5 declarate, asa incat trebuie sa le dea celor de la APIA vreo 1.600 lei. Exclude orice posibilitate de a fi gresit. Este primar, s-a ocupat de punerile in posesie, si a fost inginer agricol. Explicatia, data neoficial de functionari, ar putea fi teledetectia defectuoasa, introducerea gresita a datelor in computerele APIA si softul agentiei.

Directorul general al APIA, Dan Gherghelus, este prea ocupat pentru a explica fenomenul. O face purtatorul sau de cuvant, Dragos Nacuta care recunoaste ca au fost probleme cu etapele programului pasand insa vina asupra taranilor. Cu toate acestea, nu exclude problemele cu softul, „asa cum s-a intamplat si afara".




Austriecii interesati de IMM-uri

Dupa valul proiectelor de anvergura care i-au plasat pe primul loc în topul investitiilor straine in tara noastra, austriecii privesc cu interes catre sectorul intreprinderilor mici si mijlocii. Lipsa infrastructurii si costurile tot mai mari cu forta de munca sunt insa dezavantaje majore in dezvoltarea noilor afaceri in Romania.

Principalul dezavantaj al pietei romanesti in atragerea investitiilor straine este infrastructura extrem de precara. La acesta se adauga majorarea, in ultimii trei ani, a costurilor cu forta de munca.

Domeniile spre care privesc cu interes austriecii sunt agricultura si serviciile, cu precadere cele din turism. Tot sectorul de agricultura este interesant pentru austrieci, pentru simplul fapt ca există know-how pe acest sector. In Austria, agricultura nu mai este foarte profitabila si atunci Romania cu suprafetele si cu mediul foarte favorabil ar putea fi foarte interesant.

Bancile austriece au acordat imprumuturi unor firme romanesti, iar unele din cele mai mari banci din Romania primesc finantare din Austria ceea ce, inseamna ca tot ce se intampla in Romania are efect pe piata austriaca.




5 nopti cu doar 150 de lei

Persoanele care doresc sa petreaca un sejur in satele romanesti, in perioada 15 septembrie-31 octombrie, pot cumpara bilete prin programul "Vacante la tara", la pretul de 150 lei, respectiv 195 lei, in functie de clasificarea pensiunii.

Programul lansat de Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) din Romania se afla la a 12-a editie si se va derula pe parcursul a sapte saptamani, se arata intr-un comunicat ANTREC.

Pachetele promotionale includ cinci nopti cazare, la pretul de 150 de lei de persoana la pensiuni de doua margarete si 195 de lei la unitati de trei si patru margarete.

La program participă filialele ANTREC din judetele Brasov, Buzau, Cluj, Covasna, Harghita, Maramures, Neamt si Suceava.




Exemplul Italiei in pomicultura

In data de 10 septembrie in municipiul Dej, a avut loc un simpozion organizat de OJCA Cluj in colaborare cu dr. ing. Nelu Orlaie de la Pepinierele Hida (Salaj).

Cele mai aprinse discutii le-au ridicat insa aspectele economice ale cultivarii capsunului, unde interventiile producatorilor au fost foarte pertinente, bazate pe experienta practica. Astfel, majoritatea celor prezenti au fost de acord ca principala problema care trebuie rezolvata anterior inceperii oricarei activitati de productie este piata de desfacere.

In acest sens, domnul Roba Vasile din Dej, de peste 25 de ani pomicultor si proprietar de livada, om de afaceri, a spus ca ar trebui urmat exemplul tarilor din Uniunea Europeana, exemplificand situatia Italiei si Frantei, unde statul s-a implicat activ in realizarea unor investitii pentru rezolvarea problemei pietei fructelor, cum ar fi depozitele frigorifice de mare capacitate, administrate de organizatii ale producatorilor.

Contra-argumentele prezentate de domnul Orlaie, si anume ca, cel putin in ceea ce priveste capsunii, producatorii din zona de nord-vest a tarii nu pot face fata cererii pietei si ca in general piata romaneasca se aprovizioneaza din import deoarece nu exista cantitati suficiente de capsuni autohtoni, i-a convins pe cativa participanti sa treaca la infiintarea unor culturi de capsun inca din aceasta toamna.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>