Stirile zilei de 18.09.2008

tokaji3.jpg
Titlurile zilei

Se lanseaza masurile 312 si 313;

Norme de etichetare a bauturilor;

Credite prin Fermierul 2;

Mansard, orasul verde al viitorului;

Casele vii si aeroponica.











Se lanseaza masurile 312 si 313

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) lanseaza astazi prima sesiune de cereri de proiecte pentru Masurile 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”si 313 „Incurajarea activitatilor turistice”, in vederea accesarii fondurilor europene pentru dezvoltare rurala, informeaza NewsIn.

Potrivit unui comunicat de presa trimis de MADR, sesiunea deschisa la Autoritatea de Management pentru PNDR, se va incheia pe 30 octombrie 2008.

Fondurile disponibile pentru „Sprijinul pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” sunt de 98.857.420 de Euro, iar cele pentru „Incurajarea activitatilor turistice” se ridica la 108.844.555 de Euro.

Potrivit MADR, suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect in cadrul acestor masuri este de 200.000 Euro.

Depunerea proiectelor se va face la sediile Oficiilor Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, solicitantul urmand sa indeplineasca criteriile de conformitate si eligibilitate mentionate in Ghidul Solicitantului corespunzator fiecarei masuri.




Norme de etichetare bauturi

Ministerul Agriculturii propune norme de reglementare a bauturilor fermentate, altele decat berea si vinul, care prevad interzicerea folosirii, pe etichete, a reprezentarii grafice a strugurilor sau vitei-de-vie, precum si a unor cuvinte ca "podgorie", "crama" sau "chateau".

Astfel, etichetarea, publicitatea si prezentarea acestor bauturi nu trebuie sa cuprinda cuvinte, desene, elemente figurative identice ori similare cu cele utilizate pentru descrierea sau prezentarea unui vin, soi de struguri, a unui areal de productie, a unei categorii de calitate, a unei indicatii geografice sau denumiri de origine controlata care pot crea confuzii sau induce in eroare consumatorii.

Nu este permisă nici folosirea unor cuvinte sau parti de cuvinte utilizate in denumirea soiurilor de vin cum ar fi Sauvignon, Muscat, Ottonel, Feteasca, Regala, Alba, Blanc, Noir, Negru, Grasa, si altele asemenea.

Proiectul de ordin este in dezbatere publica.




Credite prin Fermierul 2

Fermierii care au proiecte pentru achizitii independente de masini, echipamente si utilaje agricole nu vor fi creditati prin programul Fermierul 2.

Programul Fermierul 2 este un program important al Ministerului Agriculturii, pana la urma tot acel program 'Fermierul', extins acum pana la sfarsitul anului 2009, prin care ministerul sustine investitiile in agricultura cu fonduri care au dobanzi acceptabile.

Pachetul legislativ, mult asteptat de fermieri, cuprinde Legea 231/2005 cu modificarile ulterioare, Legea 150, Legea creditului agricol si o hotarare de guvern care reglementeaza aspectele in mod particular.

Desi achizitiile de animale pentru prima populare nu sunt eligibile prin PNDR, Legea 231 modificata, care reglementeaza investitiile in agricultura, aduce ca noutate faptul ca fermierii pot obtine credite avantajoase si in acest scop, pentru care sunt alocate fonduri de peste 100 de milioane de lei.

Modalitatea de obtinere a creditelor trece prin cateva etape: dupa ce beneficiarii au depus proiectele la Agentia de Plati si Dezvoltare Rurala, pentru cele acceptate se vor cere credite unor institutii bancare selectate. Acestea, din fondurile puse la dispozitie de minister, pot oferi o suma de cofinantare pentru proiectul respectiv cu o dobanda de 6,5%.

Programul "Fermierul" - pentru finantarea masurilor din Planul National de Dezvoltare Rurala - si-a extins aplicabilitatea pana la finele anului 2009.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura




Mansard, orasul verde al viitorului

Capitala Emiratelor Arabe se implica in lupta pentru gasirea unor solutii viabile in combaterea crizei energetice si a incalzirii globale.

Abu Dhabi, cel mai bogat oras din lume, va construi Masdar, un oras unde masinile nu vor emite gaze cu efect de seră, iar deseurile vor fi valorificate suta la suta.

Pe o suprafata de 6 kmp, orasul Masdar va gazdui 50.000 de locuitori si 1.500 de firme si va primi, zilnic, 40.000 de navetisti.

La Masdar, sursele de energie vor fi regenerabile. Necesarul de apa va fi asigurat de o uzina de desalinizare a apei de mare alimentata de energia solara. Aproximativ 80 la suta din apa va fi reciclata, iar restul va fi utilizata la irigarea recoltelor.

In acest oraş "verde", se va circula doar cu vehicule alimentate de baterii solare, dotate cu sase locuri. Proiectul costa 22 miliarde de dolari, iar lucrarile, deja demarate, vor fi finalizate in 2016.




Casele vii si aeroponica

Un grup de cercetatori din Statele Unite si din Israel sustin ca pamantenii si-ar putea reface modul de viaţă doar schimbând arhitectura caselor.

Combinand arta de a creste copaci cu radacini aeriene si tehnica de a construi locuinte eficiente energetic se pot obtine case vii, care se hranesc cu resturile organice ale oamenilor care locuiesc in ele.

Secretul este folosirea ultimelor descoperiri din domeniul silviculturii, si anume aeroponica, metoda de a cultiva plante fara a avea la dispozitie un sol adecvat.

Suportul tehnic va fi oferit de cercetatorii de la Institutul din Massachusetts. Proiectul acestora prevede locuinte in forme circulare, propice impletirii radacinilor.

Fiecare casa va avea panouri solare si cate o minicentrală de producere si ardere a hidrogenului.

Sursa: www.adevarul.ro

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>