Stirile zilei de 17.O9.2008

agribusiness.jpg
Titlurile zilei:

  • 4% din PIB agriculturii;
  • Legea agriculturii;
  • Oficiul pentru produse traditionale;
  • Brocoli protejeaza plamanii;
  • 117 l/mp de precipitatii intr-o ora.







4% din PIB agriculturii

Propunerea PSD de a aloca 4% din PIB agriculturii, in 2009, este aprobata de ministrul agriculturii, care considera ca este demna de a fi luata in discutie. Acesta a mai anuntat ca Guvernul pregateste o schema multianuala de reducere a accizei la motorina.
"Consider ca propunerea de a aloca, in 2009, un procent de 4% din PIB pentru agricultura este o masura demna de a fi luată in discutie, din punctul meu de vedere, cu atat mai mult cu cat un astfel de buget ar contine si continuarea sustinerii unor programe de investitii in dezvoltarea fermelor si ameliorarea sistemelor de irigatii. Guvernul va analiza aceasta posibilitate si in acord cu nevoile celorlalte sectoare", a declarat marti ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, cu ocazia dezbaterii motiunii simple a PSD.




Legea agriculturii

Ministrul Dacian Ciolos lucreaza la un proiect de lege a agriculturii menit sa traseze reperele dezvoltarii domeniului pe termen lung, insa fermierii spun ca o lege organica are sanse mici de a fi aprobata in an electoral si sustin ca au nevoi financiare mai urgente. "Exista in discutie o astfel de lege, care sa sustina productia agricola autohtona, insa, apropiindu-se perioada electorala, sansele ei de reusita se diminueaza", ne-a declarat Ciolos.

Legea agriculturii trebuie sa coincida cu obiectivele politice si economice ale Ministerului Agriculturii (MADR), care se refera in primul rand la obtinerea unei continuitati in randul schemelor de plati, ne-a declarat Gheorghe Albu, secretar de stat in MADR. "Continuitatea schemelor de plati permite fermierilor sa-si faca planuri pentru viitor, sa decida din timp unde vor sa-si plaseze banii. Alt obiectiv este atragerea de investitii in toate domeniile agriculturii, cum ar fi legumicultura", a mai spus Albu.

Secretarul de stat a adaugat ca o alta lege menita sa ajute reformele agricole este 150/2004, care ofera o bonificatie de 15% la acordarea creditelor agricole pentru infiintarea culturilor de toamna. "Mai lucram la dublarea bonificatiei la creditare, de la 15% la 30%", a mai spus oficialul Agriculturii.

Sefii Agriculturii nu au dat detalii despre continutul proiectului legislativ, insa au mentionat ca o "lege-etalon" pentru agricultura autohtona ar putea fi cea din Franta, adaptata realitatilor autohtone. In esenta, o lege a agriculturii contine reglementari in domeniul zootehnic, legumicol, alimentar, de mediu, dar include si chestiuni legate de proprietatea intelectuala, comert, finantari, credite si limitele ajutoarelor date de stat, spun expertii.




Oficiul pentru produse traditionale

Vineri, 19 septembrie 2008, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos, vor inaugura la Brasov sediul Oficiului National al Produselor Traditionale si Ecologice Romaneşti, care se afla pe str. Michael Weiss, nr. 22, in cladirea Directiei Agricole Brasov.

Evenimentul va fi urmat de o expozitie cu degustare de produse traditionale si ecologice romanesti, in orasul Rasnov.




Brocoli protejeaza plamanii

Atat fructele, cat si legumele constituie o sursa impotanta de elemente nutritive, cele mai importante fiind vitaminele si mineralele. Toamna ar fi foarte bine sa profitam din plin de abundenta de legume si zarzavaturi de pe piata. Un studiu recent, publicat de presa americana de specialitate, arata ca sulforanul, o substanta care se gaseste in broccoli, poate proteja impotriva bolilor de plamani, fiind eficient impotriva efectelor diabetului asupra vaselor de sange si ajută la scaderea riscului de atac de cord.

Cercetatorii americani de la Universitatea de Medicina Johns Hopkins au descoperit ca, in plamani, sulforanul creste activitatea genei NRF2, care protejeaza celulele de toxine. Sindromul obstructiv pulmonar este cauzat, de obicei, de fumat. Specialistii au descoperit o activitate scazuta a genei NRF2 la persoanele fumatoare care sunt intr-un stadiu avansat al sindromului obstructiv pulmonar. Aceasta gena este responsabila de activitatea unor mecanisme de indepartare a toxinelor si poluanţilor care pot afecta celulele.

Studiile pe soareci au aratat ca tulburarea genei NRF2 ar putea cauza si emfizemul pulmonar, una dintre bolile pe care le au pacientii care sufera de sindromul obstructiv pulmonar. Cresterea activitatii genei NRF2 ar putea fi un posibil tratament pentru prevenirea progresului sindromului obstructiv. In studiul lor, cercetatorii au aratat ca sulforanul extras din broccoli poate readuce la normal nivelurile reduse de NRF2 la celulele expuse la fumul de tigara.




117 l/mp de precipitatii intr-o ora

Cateva zeci de case si gospodarii au fost inundate in satul constantean Sinoe, in urma unei ploi torentiale care a cazut in noaptea de luni spre marti, cantitatea de precipitatii inregistrata fiind de peste o suta de litri pe metrul patrat.

Gheorghe Grameni, primarul comunei Mihai Viteazu, pe raza careia se afla satul Sinoe, a declarat, marti, ca ploaia a inceput sa cada in jurul orei 02.00, iar timp de aproximativ o ora a plouat torential, cantitatea de precipitatii inregistrata fiind de 117 litri pe metrul patrat.

Ploaia a provocat cresterea nivelului paraului care trece prin sat, iar apa a inundat 17 case si alte cateva zeci de gospodarii. De asemenea, mai multe pasari si animale au murit inecate.

La fata locului se aflau, marti, mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenta "Dobrogea” al judeului Constanta, care ii ajuta pe localnici sa scoata apa din case si gospodarii.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>