Stirile zilei de 20.09.2008

11oi.jpgTitlurile zilei:

  • Proiecte de calitate slaba;
  • Tohani in top 5;
  • Fito-clinica pentru consultanta;
  • Bani pentru berbeci si tapi;
  • Adeverinte pentru motorina, pe 2008.






Proiecte de calitate slaba

Studiile de impact lipsesc, accesul la banii comunitari e dificil. Pe hartie, Romania este capabila sa absoarba cu usurinta fondurile comunitare alocate. In realitate, problema este calitatea si utilitatea proiectelor aprobate.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) estimeaza ca valoarea neta a finantarilor europene atrase anul acesta va depasi 1,5 miliarde de euro. Pana la jumatatea lunii august, au fost lansate 85% din proiectele care primesc finantare comunitara, restul urmand sa fie lansate pana la finalul acestui an.

"In realitate sunt mai putini bani decat ar fi necesari pentru proiectele inaintate. De exemplu, trei proiecte mari pentru infrastructura aprobate inghit 50% din alocarea totala pana in 2013", afirma Dragos Paslaru, seful firmei GEA Consulting.

Din punctul sau de vedere, slaba calitate a proiectelor inaintate spre finantare genereaza mari probleme de administrare si prelungeste foarte mult, pana la minimum sase luni, termenele de evaluare. "Multimea de proiecte inaintate spre evaluare in vederea finantarii blocheaza practic implementarea, fara a mai lua in discutie daca sunt necesare sau nu. O alta anomalie este ca selectia proiectelor nu se face pe baza impactului proiectului, ci pe domeniul de activitate al solicitantului", mentioneaza Paslaru.




Tohani in top 5

Producatorul de vinuri Domeniile Tohani a inregistrat in acest an o crestere a vanzarilor de 40%, unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere consemnate pe piata interna de profil, compania intrand in Top cinci firme din punctul de vedere al vanzarilor, potrivit reprezentantilor companiei.

"Daca anul trecut eram pe locul 8-9, acum am intrat in Top cinci producatori", a declarat Virgil Mandru, directorul general al firmei. El a precizat ca livrarile au fost sustinute, in special, de brandul Sange de Taur, lansat anul trecut, pentru care exista o cerere mare pe piata.




Fito-clinica pentru educatie si consultanta

Grupul Scolar Agroindustrial „Tamasi Aron” din localitatea Bors anunta lansarea oficiala a proiectului „FITO-CLINICA PENTRU EDUCATIE SI CONSULTANTA”, proiect derulat în parteneriat cu Universitatea din Oradea si Universitatea din Debrecen, finantat de Uniunea Europeana prin Programul România – Ungaria PHARE CBC 2006 / INTERREG III A.

Lansarea proiectului va avea loc marti, 23 septembrie, ora 14.00 în sala de sedinte a Inspectoratului Scolar Judetean Bihor.

Scopul proiectului este valorificarea resurselor umane si materiale concentrate în doua centre universitare mari (Universitatea Oradea - Facultatea de Protectia Mediului si Universitatea Debrecen - Centru de Stiinte Agricole) într-o noua forma de colaborare cu o institutie de învatamânt preuniversitar Grupul Scolar Agroindustrial „Tamasi Aron” din localitatea Bors.

Activitatile ce se vor derula pe parcursul acestui proiect sunt:

  • vizite de studiu pentru elevii si studentii institutiilor de învatamânt
  • elaborarea de programe curriculare
  • elaborarea de materiale didactice auxiliare, bilingve
  • realizarea laboratorului FITO-SANITAR
  • realizarea unei baze de date si a unei pagini web
  • organizarea de cursuri si oferirea unor servicii de consultanta pentru producatorii agricoli privind diagnoza si consultanta fitosanitara, agrochimica.

Proiectul se desfasoara pe o perioada de 12 luni.




Bani pentru berbeci si tapi

Crescatorii de animale vor primi de la buget pentru achizitionarea de berbeci si/sau tapi o suma reprezentind 60% din pretul de achizitie, dar maximum de 1.000 lei, potrivit unei hotarari de guvern. Fondurile totale alocate acestui program sunt de circa 25 de milioane de lei.

Beneficiarii sprijinului pot fi crescatorii de animale, membri ai unor asociatii de crescatori de ovine sau caprine, ale caror efective sunt inscrise in controlul oficial al productiei si care parcurg o forma de pregatire profesionala in domeniul cresterii animalelor, respectiv au studii superioare sau medii de profil, un curs de specializare de scurta durata sau, in cazul persoanelor juridice, au angajata o persoana care indeplineste aceste conditii.

Alte conditii prevazute pentru acordarea finantarii este ca solicitantii sa aiba in proprietate minimum 30 de femele ovine/caprine pentru fiecare tap/berbec achizitionat sau sa achizitioneze intre 2-25 berbeci/tapi. Asociatiile de crescatori de ovine sau caprine trebuie sa dispuna de cel putin un inginer zootehnist si sa achizitioneze intre 10-200 capete, in vederea utilizarii la insamintari artificiale sau monta dirijata.
Cererile pot fi depuse la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala pana la data de 25 noiembrie 2008. Animalele achizitionate cu sprijinul financiar al statului vor fi folosite, cel putin trei ani, pentru reproductia dirijata in scopul ameliorarii genetice a efectivelor de ovine/caprine.




Adeverinte pentru motorina, pe 2008

Adeverintele pentru motorina cu pret redus eliberate fermierilor de Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, pentru lucrarile mecanizate sunt valabile pana la sfarsitul anului 2008, potrivit Hotararii de Guvern nr. 804/2008, publicata recent in monitorul oficial. Cele neutilizata pana la sfarsitul lui 2008 vor deveni nule si vor trebui returnate Directiei Agricole care le-a eliberat.

In hotarare se mai arata ca fermierii care lucreaza un teren agricol primesc sprijin suplimentar de la stat, pe langa plata la hectar, materializat prin reducerea accizei la motorina cu 0,65 lei/litru, respectiv 193,64 euro/1.000 litri, ajungand astfel la 0,27 lei/litru, respectiv 80,971 euro/1.000 litri. Cantitatea pentru care se acorda subventia este de 48 litri la fiecare hectar cultivat, cat se consuma in medie.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>