Stirile zilei de 21.09.2008

2gradinai.jpg
Titlurile zilei:

  • Gradina zoo fara bani;
  • Doar 5 hunedoreni vor finante UE;
  • Se verifica constructiile din Delta;
  • Stoparea furturilor de paduri;
  • Spatii verzi la Valea Vinului.











Gradina zoo fara bani de hrana;

La gradina zoologica din Buhusi, unele animale ar putea fi sacrificate, din cauza ca nu mai sunt bani pentru hrana lor. Cel putin asa sustin jurnalistii de la Associated Press, care au realizat un reportaj despre situatia dezastruoasa in care se afla animalele. Gradina Zoologica din Buhusi se confrunta cu o grava criza financiara si este acum inchisa publicului.

Multe animale au fost cedate altor gradini zoologice iar cele care au ramas sunt numai piele si os. Angajatii spun ca situatia este extrem de grava. La Buhusi au mai ramas trei lei, patru cai salbatici si patru caini dingo. Conducerea gradinii zoologice spune ca daca nu se va gasi un loc in care sa duca animalele, acestea vor fi omorate.

Singurii care mai spera intr-o minune sunt copiii din localitate.

Problemele din Buhusi au venit odata cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Conducerea a trebuit sa dispuna inchiderea gradinii zoologice. Nu existau bani pentru marirea spatiului in care stau animalele, asa cum cer standardele europene.




Doar 5 hunedoreni vor finante UE

Cele 52 de proiecte hunedorene finantate in prezent din fonduri UE pentru agricultura si dezvoltare rurala apartin unor exploatatii agricole sau administratiilor locale din mediul rural.

Desi fondurile europene destinate mediului rural sunt mari, doar 5 hunedoreni au decis sa parieze pe agricultura, incercand sa dezvolte o afacere in domeniu. Anul acesta a fost solicitata finantarea pentru trei ferme de porci, dintre care una, la Turdas, a si fost aprobată. Prin fonduri Sapard a fost finantata o crescatorie de melci, la Boholt, dar aceasta va incepe sa produca venituri doar anul urmator. Artur Kovaci, director executiv al Agentiei de Plati in Agricultura, spune ca cele mai multe proiecte au fost depuse pentru constructia unor sere. „Hunedorenii deocamdata nu au accesat in numar mare aceste fonduri. Principalul motiv este ca intocmirea documentatiei este destul de laborioasa”, spune el.




Se verifica constructiile din Delta

Prefectura judetului Tulcea va verifica incepand de saptamana viitoare autorizatiile emise de primarii pentru constructiile ridicate in ultima perioada. "Am solicitat in scris Consiliului Judetean sa realizeze aceasta verificare, dar din pacate institutia nu are suficient personal. Vom incerca sa venim in intampinarea Consiliului, insa si Prefectura este implicata in aceasta perioada in mai multe activitati, cele mai multe din ele legate de pregatirile pentru alegerile parlamentare", a declarat prefectul judetului, Lucian Simion.

Potrivit acestuia, prima localitate din Delta Dunarii in care se va efectua controlul privind legalitatea constructiilor ridicate in ultima perioada va fi Sfantu Gheorghe. In urma unui control efectuat in urma cu aproape o luna, la initiativa Prefecturii, in Delta Dunarii au fost identificate 49 de constructii ilegale, pentru cele mai multe dintre acestea neexistand avizul de mediu necesar autorizarii.

Conform raportului de control, cele mai multe constructii ilegale, respectiv cate sapte, au fost descoperite la Chilia Veche si Pardina, acolo unde se dorea ridicarea in extravilanul localitatilor a unor microferme.

Problema constructiilor ilegale in Delta Dunarii a fost ridicata in repetate randuri de autoritatile tulcene, actiunea derulata in urma cu aproape o luna fiind prima de acest fel in ultimii patru ani.

Construirea, in ultimii ani, in Delta Dunarii a fost criticata atat de autoritatile judetene, cat si de operatorii turistici, in 2007, in timpul unui seminar, unul dintre tour-operatori atragand atentia asupra haosului urbanistic din zona.

Asociatia ’Salvati Dunarea si Delta’ a facut lobby inca din 2006 pentru aprobarea unui Regulament-cadru de arhitectura si urbanism pentru localitatile de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, insa pana in prezent, desi acesta a primit avizul Consiliului Stiintific al ARBDD, nu a fost aprobat de Guvern.




Stoparea furturilor de paduri

Ministrul Mediului, Attila Korodi, va propune Guvernului infiintarea unui comandament national care sa se ocupe de stoparea furturilor de paduri. Korodi a declarat vineri, la Miercurea Ciuc, ca va inainta o nota Executivului in care va solicita infiintarea unui comandament national care sa se ocupe numai de stoparea taierilor ilegale de paduri si de fenomenul gaterelor. Acest organism ar urma sa fie format din reprezentanti ai tuturor institutiilor cu atributii in domeniu, inclusiv Serviciul Roman de Informatii, dar care sa nu implice oameni din teritoriu.

Ministrul spune ca actiunile care se fac cu implicare locala nu mai au niciun efect, pentru ca s-a constatat ca intotdeauna se produc scurgeri de informatii iar cei care incalca legea nu mai sunt prinsi asupra faptului. "Din acest comandament national ar trebui sa faca parte reprezentanti ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare, ai Ministerului Mediului, Politiei, Jandarmeriei, precum si ai Procuraturii sau SRI, toate structurile care colecteaza informatii si iau decizii, dar numai la nivel central, cu oameni controlati din punct de vedere al corectitudinii si activitatii pe care o desfasoara si cu planuri si actiuni bine stabilite", a spus Korodi.

Ministrul Mediului a facut aceste declaratii ca urmare a unui amplu control care a avut loc joi, in zona Vlahita, din judetul Harghita si la care au participat 100 de jandarmi, 50 de politisti, 20 de comisari ai Garzii Nationale de Mediu si 10 inspectori silvici.

Korodi a spus ca astfel de controale vor continua si chiar daca nu este responsabilitatea Ministerului Mediului, nu poate ramane indiferent cand vede amploarea fenomenului taierilor ilegale de paduri.




Spatii verzi la Valea Vinului

Printre lucrarile mai mari ce se doreste a fi demarate in comuna Valea Vinului se numara si cea cu privire la infiintarea de spatii verzi. Pana in momentul de fata s-a intocmit proiectul care prevede amenajarea de spatii in fata caminului cultural, in fata sediului Primariei si a blocului din centrul satului; in satul Rosiori astfel de locuri sunt prevazute a fi amenajate la monument, cat si in zona caminului cultural, iar in satul Sai in curtea scolii se va infiinta un teren de joaca. Toate aceste locuri si suprafete insumate ajung la aproximativ 11 hectare de spatiu verde. Cat priveste valoarea lucrarii, aceasta este de 500.000 RON, bani ce vor fi repartizati de la Fondul de Mediu.


Sursa: www.pescurt.ro ; www.green-report.ro

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>