Stirile zilei de 22.09.2008

mures2.jpgTitlurile zilei:

  • Interagro lider la gaze naturale;
  • Cultivam putina sfecla de zahar;
  • Sprijin confuz pentru toamna;
  • Au inceput insamantarile in Banat;
  • Insula castorilor;
  • Sarmale de un kilogram / bucata.







Interagro lider la gaze naturale

Producatorul agricol si de ingrasaminte chimice Interagro, condus de omul de afaceri Ioan Niculae, a reusit in numai un an sa-si dubleze cota pe piata libera a furnizorilor de gaze, de la 15,9%, in iunie 2007, la 29,36%, se arata in raportul de monitorizare realizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniulEnergiei (ANRE) pentru piata gazelor, aferent lunii iunie 2008.

Astfel, Interagro ramane lider pe acest segment, pozitie castigata inca din luna aprilie, cand a detronat cel mai important jucator de pe piata gazelor, Romgaz. Acesta a avut in iunie o cota de 22,2% pe piata libera, dupa ce a pierdut 4 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut. Interagro se afla, de asemenea, si in topul beneficiarilor de importurile de gaze, cu o cota de 22,46%, fiind depasita doar de Distrigaz Sud, cu 25,58%.




Cultivam putina sfecla de zahar

Disparitia fabricilor de procesare, blocajele financiare, imbatranirea populatiei de la sate, etc sunt ingredientele uneia dintre cele mai dure reforme din agricultura.

Ministerul Agriculturii a anuntat zilele trecute acordarea unui sprijin cultivatorilor de sfecla in suma de 30 de lei pe tona de productie valorificata in acest an la fabricile de zahar.

Sumele raman inca de cateva ori mai mici decat cele primite de cultivatorii din Vest.

Romania cultiva inainte de 1989 peste 200 000 ha de sfecla de zahar. In 2008 suprafata cultiva a scazut la 20 000 ha, respectiv de 10 ori. Explicatia e relativ simpla - putini isi pot permite costul suplimentar al inchirierii unei masini de recoltat (pretul de achizitie este prohibitiv, astfel ca in tara exista doar cateva zeci de masini de mare performanta). Practic au ramas in piata doar producatorii cu forta care pot asigura inceperea productiei (costuri mai mari la motorina, ingrasaminte) in aşteptarea subventiei. De notat ca subventie nu pot primi decat cei care erau inregistrati ca producatori de sfecla de zahar în 2007.

"Am ajuns la o suprafata medie cultivata de 13 hectare, chiar mai mult decat in unele tari vest-europene" spune Ioan Gherman, presedinte Federatieicultivatorilor de sfecla de zahar.

Indiferent de recolta de sfecla de zahar, Romania are o cota fixa, de 104.000 tone de zahar din sfeclă, plus 329.000 de tone pentru procesare zahar brut (in schimb, consumul intern este cu 100.000 de tone mai mare).




Sprijin confuz pentru toamna

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) sustine ca, desi campania de insamantare a culturilor de toamna este in plina desfasurare, nu exista o procedura clara de acordare a subventiei de un leu pe litru pentru motorina. "Consiliul Director al LAPAR considera ca Ministerul Agriculturii nu a intreprins din timp demersurile necesare pentru materializarea deciziei de sustinere a pretului motorinei pentru infiintarea culturilor de toamna cu 1 leu/litru. La aceasta data, cand campania de insamantare este in plina desfasurare, la nivelul judetelor nu exista o procedura clara de acordare a acestui sprijin, in ciuda atentionarilor adresate de LAPAR, cu mult timp in urma", se arata intr-o nota de protest a Ligii.

LAPAR mai sustine ca plafonul financiar alocat pentru finantarea motorinei ar putea fi majorat cu 20%. "Ultimele negocieri de la Ministerul Agriculturii au identificat o posibila majorare a plafonului de susţinere, cu 20%, pentru care ar trebui emisa o Hotarare de Guvern. In acest timp, in plina activitate de toamna, la judete, s-a instalat o adevarata deruta", potrivit comunicatului. Agricultorii beneficiaza si de o reducere a accizei de 0,65 lei pe litru pentru motorina folosita. Totodată, Liga precizeaza ca sprijinul care va fi acordat pentru insamantarea culturilor de toamna este de 200 de lei pe hectar, in limita a 120 de hectare pe ferma, la care se adaugă posibilitatea accesarii unui sprijin de 30% din valoarea creditului agricol. Totusi, majoritatea agricultorilor nu sunt eligibili pentru accesarea acestui sprijin, sustine Liga. 




Au inceput insamantarile in Banat

Fermierii din Caras-Severin au inceput insamantarile de toamna. Pana in prezent, orzul a fost cultivat pe o suprafata de 55 de hecare, rapita pe 328 ha, lucerna pe 80 de hectare, iar chimen pe 25 de hectare.

Prin programul implementat de APIA pentru respectarea bunelor conditii de mediu, s-au mai insamantat 410 hectare cu mustar si 300 cu rapita, folosita pentru ingrasamat verde. Operatiunea de insamantare este intarziata din cauza vremii nefavorabile si a faptului ca multe suprafete agricole nu au fost eliberate de vechile culturi.




Insula castorilor

In secolele trecute, castorul era unul dintre cele mai vanate animale din Romania, in special pentru blana, dar si pentru carne. Asa se face ca specia a disparut complet, ultima atestare documentara a existentei castorului fiind din 1824. După 180 de ani, castorul isi recastiga teritoriile, iar in Lunca Muresului exista deja o insula populata de aceste rozătoare. "Insula castorilor", cum a primit recent numele de la specialistii rezervatiei Parcul Natural Lunca Muresului, este situată la 35 de kilometri de municipiul Arad, intre localitstile Pecica si Semlac.

Paradisul castorilor are o suprafaţă de trei hectare, suficienta pentru cateva familii de rozatoare care s-au stabilit pe malul apei. Pe insula se poate ajunge doar cu barca, dar autoritatile nici nu vor ca oamenii sa calce pe acolo, pentru a nu pune din nou in pericol existenta speciei. "Castorilor le plac zonele izolate, probabil acesta fiind motivul pentru care s-au stabilit pe insula", explica Ovidiu Parv, director Parcul Natural Lunca Muresului.

În 2004, printr-o hotarare de guvern, Lunca Muresului a fost declarata rezervatie naturala, in aval de municipiul Arad pana la granita cu Ungaria. Parcul Natural Lunca Muresului, cum a fost denumita zona, se intinde pe o suprafata de peste 17.000 de hectare, de-a lungul raului, in judetele Arad si Timis. Rezervatia are aproximativ 40 de insule, cuprinzand plaje de nisip si tuneluri formate de salcii. Aici traiesc 200 specii de pasari, dar si mamifere spectaculoase, reptile si amfibieni.




Sarmale de un kilogram/ bucata

Un gulas de 600 de kilograme, sarmale pregatite de 30 de echipe de bucatari si peste o suta de litri de palinca au fost atractiile principale ale festivalurilor traditiilor locale desfasurate la sfarsitul saptamanii trecute in trei localitati din judetul Harghita.

La Praid, vedetele au fost o sarma uriasa, cu diametrul de 20 de centimetri si cu greutatea de un kilogram, preparata de o echipa din Ungaria, si o sarmaluta de opt milimetri, pregatita de echipa ANTREC Alba.

In Lunca de Jos, 1400 de persoane au mancat dintr-un gulas facut din 200 de kilograme de pulpa de porc, 250 de kilograme de cartofi, 100 de de kilograme de legume, 20 de kilograme de slanina afumata si 15 kilograme de condimente.

Intr-o alta localitate din judet, la Dealu, satenii si oaspetii lor au ciocnit simultan 100 de pahare de palinca in centrul comunei.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>