Stirile zilei de 22.09.2008

mures2.jpgTitlurile zilei:

  • Interagro lider la gaze naturale;
  • Cultivam putina sfecla de zahar;
  • Sprijin confuz pentru toamna;
  • Au inceput insamantarile in Banat;
  • Insula castorilor;
  • Sarmale de un kilogram / bucata.







Interagro lider la gaze naturale

Producatorul agricol si de ingrasaminte chimice Interagro, condus de omul de afaceri Ioan Niculae, a reusit in numai un an sa-si dubleze cota pe piata libera a furnizorilor de gaze, de la 15,9%, in iunie 2007, la 29,36%, se arata in raportul de monitorizare realizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniulEnergiei (ANRE) pentru piata gazelor, aferent lunii iunie 2008.

Astfel, Interagro ramane lider pe acest segment, pozitie castigata inca din luna aprilie, cand a detronat cel mai important jucator de pe piata gazelor, Romgaz. Acesta a avut in iunie o cota de 22,2% pe piata libera, dupa ce a pierdut 4 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut. Interagro se afla, de asemenea, si in topul beneficiarilor de importurile de gaze, cu o cota de 22,46%, fiind depasita doar de Distrigaz Sud, cu 25,58%.




Cultivam putina sfecla de zahar

Disparitia fabricilor de procesare, blocajele financiare, imbatranirea populatiei de la sate, etc sunt ingredientele uneia dintre cele mai dure reforme din agricultura.

Ministerul Agriculturii a anuntat zilele trecute acordarea unui sprijin cultivatorilor de sfecla in suma de 30 de lei pe tona de productie valorificata in acest an la fabricile de zahar.

Sumele raman inca de cateva ori mai mici decat cele primite de cultivatorii din Vest.

Romania cultiva inainte de 1989 peste 200 000 ha de sfecla de zahar. In 2008 suprafata cultiva a scazut la 20 000 ha, respectiv de 10 ori. Explicatia e relativ simpla - putini isi pot permite costul suplimentar al inchirierii unei masini de recoltat (pretul de achizitie este prohibitiv, astfel ca in tara exista doar cateva zeci de masini de mare performanta). Practic au ramas in piata doar producatorii cu forta care pot asigura inceperea productiei (costuri mai mari la motorina, ingrasaminte) in aşteptarea subventiei. De notat ca subventie nu pot primi decat cei care erau inregistrati ca producatori de sfecla de zahar în 2007.

"Am ajuns la o suprafata medie cultivata de 13 hectare, chiar mai mult decat in unele tari vest-europene" spune Ioan Gherman, presedinte Federatieicultivatorilor de sfecla de zahar.

Indiferent de recolta de sfecla de zahar, Romania are o cota fixa, de 104.000 tone de zahar din sfeclă, plus 329.000 de tone pentru procesare zahar brut (in schimb, consumul intern este cu 100.000 de tone mai mare).




Sprijin confuz pentru toamna

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) sustine ca, desi campania de insamantare a culturilor de toamna este in plina desfasurare, nu exista o procedura clara de acordare a subventiei de un leu pe litru pentru motorina. "Consiliul Director al LAPAR considera ca Ministerul Agriculturii nu a intreprins din timp demersurile necesare pentru materializarea deciziei de sustinere a pretului motorinei pentru infiintarea culturilor de toamna cu 1 leu/litru. La aceasta data, cand campania de insamantare este in plina desfasurare, la nivelul judetelor nu exista o procedura clara de acordare a acestui sprijin, in ciuda atentionarilor adresate de LAPAR, cu mult timp in urma", se arata intr-o nota de protest a Ligii.

LAPAR mai sustine ca plafonul financiar alocat pentru finantarea motorinei ar putea fi majorat cu 20%. "Ultimele negocieri de la Ministerul Agriculturii au identificat o posibila majorare a plafonului de susţinere, cu 20%, pentru care ar trebui emisa o Hotarare de Guvern. In acest timp, in plina activitate de toamna, la judete, s-a instalat o adevarata deruta", potrivit comunicatului. Agricultorii beneficiaza si de o reducere a accizei de 0,65 lei pe litru pentru motorina folosita. Totodată, Liga precizeaza ca sprijinul care va fi acordat pentru insamantarea culturilor de toamna este de 200 de lei pe hectar, in limita a 120 de hectare pe ferma, la care se adaugă posibilitatea accesarii unui sprijin de 30% din valoarea creditului agricol. Totusi, majoritatea agricultorilor nu sunt eligibili pentru accesarea acestui sprijin, sustine Liga. 




Au inceput insamantarile in Banat

Fermierii din Caras-Severin au inceput insamantarile de toamna. Pana in prezent, orzul a fost cultivat pe o suprafata de 55 de hecare, rapita pe 328 ha, lucerna pe 80 de hectare, iar chimen pe 25 de hectare.

Prin programul implementat de APIA pentru respectarea bunelor conditii de mediu, s-au mai insamantat 410 hectare cu mustar si 300 cu rapita, folosita pentru ingrasamat verde. Operatiunea de insamantare este intarziata din cauza vremii nefavorabile si a faptului ca multe suprafete agricole nu au fost eliberate de vechile culturi.




Insula castorilor

In secolele trecute, castorul era unul dintre cele mai vanate animale din Romania, in special pentru blana, dar si pentru carne. Asa se face ca specia a disparut complet, ultima atestare documentara a existentei castorului fiind din 1824. După 180 de ani, castorul isi recastiga teritoriile, iar in Lunca Muresului exista deja o insula populata de aceste rozătoare. "Insula castorilor", cum a primit recent numele de la specialistii rezervatiei Parcul Natural Lunca Muresului, este situată la 35 de kilometri de municipiul Arad, intre localitstile Pecica si Semlac.

Paradisul castorilor are o suprafaţă de trei hectare, suficienta pentru cateva familii de rozatoare care s-au stabilit pe malul apei. Pe insula se poate ajunge doar cu barca, dar autoritatile nici nu vor ca oamenii sa calce pe acolo, pentru a nu pune din nou in pericol existenta speciei. "Castorilor le plac zonele izolate, probabil acesta fiind motivul pentru care s-au stabilit pe insula", explica Ovidiu Parv, director Parcul Natural Lunca Muresului.

În 2004, printr-o hotarare de guvern, Lunca Muresului a fost declarata rezervatie naturala, in aval de municipiul Arad pana la granita cu Ungaria. Parcul Natural Lunca Muresului, cum a fost denumita zona, se intinde pe o suprafata de peste 17.000 de hectare, de-a lungul raului, in judetele Arad si Timis. Rezervatia are aproximativ 40 de insule, cuprinzand plaje de nisip si tuneluri formate de salcii. Aici traiesc 200 specii de pasari, dar si mamifere spectaculoase, reptile si amfibieni.




Sarmale de un kilogram/ bucata

Un gulas de 600 de kilograme, sarmale pregatite de 30 de echipe de bucatari si peste o suta de litri de palinca au fost atractiile principale ale festivalurilor traditiilor locale desfasurate la sfarsitul saptamanii trecute in trei localitati din judetul Harghita.

La Praid, vedetele au fost o sarma uriasa, cu diametrul de 20 de centimetri si cu greutatea de un kilogram, preparata de o echipa din Ungaria, si o sarmaluta de opt milimetri, pregatita de echipa ANTREC Alba.

In Lunca de Jos, 1400 de persoane au mancat dintr-un gulas facut din 200 de kilograme de pulpa de porc, 250 de kilograme de cartofi, 100 de de kilograme de legume, 20 de kilograme de slanina afumata si 15 kilograme de condimente.

Intr-o alta localitate din judet, la Dealu, satenii si oaspetii lor au ciocnit simultan 100 de pahare de palinca in centrul comunei.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>