Stirile zilei de 20.10.2008

1bporumb.jpg

Titlurile zilei:

  • Magazine de produse ecologice;
  • Taxe vamale la cereale, in UE;
  • Cereale mai ieftine din cauza crizei;
  • Silvicultorii picheteaza ministerul MADR;
  • Buget subdimensionat la Agricultura.







Magazine de produse ecologice

Retailerul Bio Solaris intentioneaza sa-si extinda anul viitor reteaua de magazine cu produse ecologice, atat in Capitala, cat si in afara ei, avand programate cel putin 10 deschideri prin investitii de circa 1 mil. euro, a declarat vineri Dan Raileanu, directorul companiei.

Noile unitati Bio Solaris vor avea, in majoritatea cazurilor, suprafete de circa 70 metri patrati si vor necesita o investitie medie de 100.000 euro pe magazin.

In plus, compania este interesata de extinderea retelei de magazine si in franciza, fiind in cautarea unor parteneri.

Primul magazin Bio Solaris a fost deschis in aprilie, in zona Dorobanti din Capitala si comercializeaza exclusiv produse ecologice precum produse alimentare, detergenti, cosmetice si mai nou fructe proaspete.

Desi preturile produselor ecologice pot fi cu pana la 50% mai mari fata de cele ale produselor conventionale, consumatorii romani sunt foarte receptivi.

"Magazinul din Capitala merge foarte bine, insa momentan nu am trecut pe profit. Consumatorii sunt foarte interesati si avem deja un flux de clienti fideli care ne viziteaza in mod constant" a specificat Raileanu.

In 2007, piata produselor ecologice era estimata la 2,5 milioane euro, cu 1 milion de euro mai mult decat in 2006. Potrivit reprezentantului Bio Solaris, aceasta piata va cunoaste in viitorul apropiat o crestere puternica, intrucat foarte multe companii si-au anuntat intentia de a deschide magazine cu produse ecologice.

Agricultura ecologica reprezinta 1% din agricultura Romaniei, fata de o medie a statelor europene de 2%.



Din nou taxe vamale la cereale

UE va reintroduce taxele vamale la importurile de cereale, suspendate la inceputul acestui an, ca urmare a scaderii preturilor pe piata, a declarat, ieri, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Mariann Fischer Boel.

Un proiect de directiva a fost avansat zilele trecute la Organizatia Comuna pentru PieTele Agricole.



Cereale mai ieftine din cauza crizei

Agricultura se numara printre domeniile care au fost atinse de efectele crizei, dupa ce in urma cu aproximativ o saptamana a avut loc o prabusire a Bursei cerealelor. Pretul graului, al porumbului si al oleaginoaselor este in cadere libera.

"Am asistat la reduceri semnificative a cotatiilor atat la Bursa din Chicago, cat si la bursele europene. Graul si porumbul se vinde astazi cu 30%-40% mai ieftin decat in urma cu doua-trei luni, iar oleaginoasele au scazut semnificativ pe fondul diminuarii pretului petrolului. Deocamdata asistam la scaderi de preturi la orice fel de materie prima", a declarat Mihai Anghel, care controleaza Cerealcom Dolj, la treilea mare jucator in topul companiilor agricole din Romania.



Silvicultorii picheteaza ministerul MADR

Confederaţia sindicala Consilva va picheta marti sediul Ministeruli Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), a declarat, pentru NewsIn, presedintele organizatiei, Marian Stoicescu.

Printre revendicarile Consilva se numara aplicarea articolului 127 din Codul Silvic, care prevede acordarea unui spor de 25% la salariul silvicultorilor, sporul fiind unul de risc.

Stoicescu a mai spus ca in ultimii ani s-au inregistrat tot mai multe cazuri de agresare a personalului silvic.



Buget subdimensionat la Agricultura

Agricultorii spun ca bugetul Agriculturii acopera doua treimi din necesarul pe acest an. Ciolos admite ca nu a primit toti banii planificati pe luna curenta, insa a cerut o suplimentare.

Fermierii se tem ca vor ramane fara bani, atat din cauza devalorizarii leului in raport cu dolarul, cat si din pricina bugetului subdimensionat al Ministerului Agriculturii (MADR). "Un numar de 270.000 de fermieri ar putea suferi de neacordarea platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic pentruanul 2008 si 435.000 ar putea sa nu beneficieze de ajutorul minim pentru infiintarea culturilor de toamna, in cuantum de 200 lei/ha", a spus stefan Niculae, presedintele federatiei din agricultura Agrostar. Niculae si-a motivat declaratiile spunand ca "MADR a beneficiat in primele 9 luni ale anului de 3,93 miliarde lei, aceasta suma reprezentand numai 62,19% din prevederile anuale aprobate de Ministerul Finantelor". Totodata, majoritatea fermierilor sunt pusi in imposibilitatea de a imprumuta bani de la banci, 70% din ei practicand agricultura de subzistenta, ne-a mai spus Niculae.

Oficialii Agriculturii insa nu impartasesc ingrijorarea fermierilor si spun ca ministerul are bani pentru a efectua platile directe. "Este adevarat ca Ministerul Finantelor ne-a dat o deschidere mai mica decat ne planificasem pentru aceasta luna, insa voi cere o suplimentare la bugetul Ministerului Agriculturii, fapt ce ne va permite se efectuam toate platile aferente", a declarat Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii. Ciolos a mai spus ca vor incepe platile pentru sectorul animal saptamana aceasta – pentru bovine, iar pentru ovine – la inceputul lunii viitoare. Cat despre subventiile la hectar, seful Agriculturii vrea sa dea banii mult mai repede decat anul trecut, spunand ca din decembrie se vor efectua primele plati catre fermieri.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>