Stirile zilei de 23.10.2008

euro2.jpgTitlurile zilei:

  • Sprijin pentru legume-fructe;
  • Sprijin pentru agricultura ecologica;
  • Incep platile ajutorul pentru toamna;
  • Franta sprijina agricultura romaneasca;
  • Ajutor financiar pentru material saditor.








Sprijin pentru legume-fructe

In sedinta de Guvern din 24 septembrie a fost aprobata Hotararea de Guvern nr.1195/2008, privind acordarea de sprijin financiar in sectorul legume - fructe si din agricultura ecologica. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a elaborat si aprobat metodologia de aplicare a acestei hotarari, termenul limita de depunere a cererilor de sprijin financiar fiind 12 decembrie 2008, inclusiv.

Sprijinul este destinat producatorilor agricoli din sectorul legume-fructe si pentru cei din sectorul agricultura ecologica.

Beneficiarii sprijinului in sectorul legume fructe sunt: persoane fizice membre ale asociatiilor sau organizatiilor profesionale legal constituite, persoane fizice autorizate, persoane juridice, membrii grupurilor de producatori, ai grupurilor de producatori recunoscute preliminar sau ai organizatiilor de producatori.

Conditii generale pentru a beneficia de sprijin:

  • sa faca dovada utilizarii dreptului de folosinta a terenului;
  • sa aiba in folosinta suprafete agricole de cel putin 0,25 ha;
  • sa nu aiba datorii la bugetul de stat sau la bugetul local pentru anul anterior acordarii sprijinului.

Sprijinul se acorda pentru o suprafata de maximum 3 ha, de pe care sunt recoltate unul sau mai multe produse care, in conformitate cu legislatia in vigoare, apartin organizarii comune de piata in sectorul legume-fructe. Beneficiarii pot solicita acest sprijin financiar fie numai pentru suprafetele de pe care sunt recoltate legume sau numai pentru suprafetele de pe care sunt recoltate fructe. Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene si a Municipiului Bucuresti primesc cererile de sprijin, verifica eligibilitatea beneficiarilor si elaboreaza situatia centralizata privind beneficiarii sprijinului financiar.



Sprijin pentru agricultura ecologica

Beneficiarii sprijinului in sectorul agricultura ecologica sunt: producatori agricoli, persoane fizice sau juridice, activi in productia primara de produse agricole obtinute in conformitate cu legislatia din domeniu privind agricultura ecologica.

Conditii generale pentru a beneficia de sprijin:

  • sa detina cel putin in folosinta o suprafata de teren agricol de minim 0,25 ha cultivata in sistemul de agricultura ecologica, in conformitate cu prevederile legislatiei in domeniu;
  • sa fie inregistrati in Registrul electronic al operatorilor din agricultura ecologica, tinut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Compartimentul de specialitate si in registrul electronic gestionat de responsabilul pentru agricultura ecologica din fiecare DADR;
  • sa nu aiba datorii la bugetul de stat si la bugetul administratiei publice locale.

Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene si a Municipiului Bucuresti primesc cererile de sprijin, verifica eligibilitatea beneficiarilor si elaboreaza situatia centralizata privind beneficiarii sprijinului financiar.



Incep platile ajutorul pentru toamna

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – prin directiile agricole si de dezvoltare rurala judetene – va incepe efectuarea platilor aferente cererilor depuse si aprobate in prima decada pentru primirea ajutorului de minimis privind infiintarea culturilor agricole in toamna anului 2008, incepand cu data de 28 octombrie a.c.

Suma alocata platii ajutorului de minimis pentru prima decada este de 79,1 milioane lei, din suma totala de 235,7 milioane lei.

Amintim faptul ca sprijinul financiar pentru ajutorul de minimis este de 200 lei/ha, pentru o suprafata cuprinsa intre minim 1 ha - maxim 120 ha pe exploatatie; suma maxima a sprijinului financiar reprezentand „ajutorul de minimis” neputand depasi 7500 euro pentru fiecare beneficiar.

Termenul limita de depunere a cererilor de sprijin financiar prevazut de schema de ajutor minimis este 15 noiembrie 2008, inclusiv; depunerile de cereri, respectiv platile catre beneficiari facandu-se pe decade.

De asemenea, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – va face platile nationale directe complementare in sectorul zootehnic, pentru specia bovina, valoarea sprijinului fiind de 350 lei/exploatatie, incepand cu data de 28 octombrie a.c. Valoarea transei aferenta unei parti din dosarele aprobate de APIA este de 150,5 milioane lei, din suma totala de aprox. 900 milioane lei, prevazuta pentru subventiile din zootehnie pentru bovine, caprine si ovine. Platile pentru ovine si caprine urmeaza a fi efectuate in decursul lunii noiembrie.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va face, in continuare, platile catre fermieri, pe masura ce dosarele depuse de acestia vor fi aprobate de catre directiile agricole si de dezvoltare rurala judetene, in cazul ajutorului minimis.



Franta sprijina agricultura romaneasca

Europarlamentarul Constantin DUMITRIU (PPE-DE, PD-L) a fost solicitat pentru o intalnire pe tema reformei Politicii Agricole Comune de catre Philippe DUCLAUD, consilierul diplomatic al lui Michel BARNIER, ministrul francez al agriculturii si presedintele in exercitiu al Consiliului. La intalnire a luat parte si Sebastian Graf von KEYSERLINGK, consilier al ministrului.

A fost o intalnire utila intrucat am avut posibilitatea sa discutam atat despre propunerile de reforma a Politicii Agricole Comune care se dezbat acum in Parlament, cat si despre interesele comune ale Romaniei si Frantei in acest domeniu. Romania ca tara cu un potential agricol insuficient exploatat are multe de invatat din experienta franceza si am discutat cu colegii francezi despre oportunitatile pe care le avem. M-am axat in special pe standardele pe care fermierii si producatorii romani trebuie sa le indeplineasca, standarde care trebuie sa fie proportionale cu subventiile pe care le primim de la UE. Atat timp cat sumele pe care le primeste un fermier roman, respectiv unul francez sunt diferite, este anormal ca cerintele sa fie aceleasi.

O alta problema adusa in discutie a fost cea a sprijinului financiar pentru culturile energetice de tipul rapitei, care au luat un mare avant in Romania si care sunt o solutie pentru terenurile neutilizate care raman in paragina, fara sa produca nimic.

Am incredere ca relatiile de buna colaborare cu Franta se vor concretiza si in solutii pentru problemele agriculturii romanesti”.

Constantin Dumitriu este europarlamentar al Partidului Democrat-Liberal, in grupul PPE-DE, singurul membru cu drepturi depline din Romania in Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, membru supleant in Comisia pentru Pescuit.



Ajutor financiar pentru material saditor

Operatorii economici, persoane fizice sau juridice, inregistrati pentru producerea de seminte sau material saditor, vor primi sprijin financiar in valoare totala de 23,225 milioane lei din partea statului, pentru productia certificata oficial destinata insamantarii si plantarii in toamna anului 2008 si primavara anului 2009.

Guvernul a aprobat, speciile si valoarea ajutorului financiar ce urmeaza sa fie acordat, precum si Normele metodologice pe baza carora se va realiza transferul fondurilor. Ajutorul financiar provine din fondurile alocate cu aceasta destinatie de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pe anul 2009 si se asigura incepand cu data de 1 ianuarie 2009. Derularea si decontarea fondurilor alocate ca ajutor financiar pentru productia interna de seminte si material saditor se realizeaza prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura.

Sprijinul financiar va fi alocat pentru urmatoarele produse, in functie de categoria de samanta (prebaza, baza, Clasa A si B):

  • cartof: valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 25 lei/100 kg si 35 lei/100 kg;
  • pomi altoiti si nealtoiti: valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 250 lei/100 bucati si 700 lei/100 bucati;
  • arbusti fructiferi (zmeur, mur, coacaz, afin) - valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 115 lei/100 bucati si 230 lei/100 bucati;
  • capsun - valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 9 lei/100 bucati si 15 lei/100 bucati;
  • vite altoite sau pe radacini proprii - valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 200 lei/100 bucati si 300 lei/100 bucati.

Termenul maxim pana la care pot fi vandute semintele sau se pot insamanta ori planta, după caz, este data de 30 iunie a anului de vanzare.

Potrivit Normelor metodologice aprobate de Guvern, beneficiarii ajutorului financiar vor adresa o cerere centrelor judetene ale Agentiei de Platii si Interventie pentru Agricultura sau centrului APIA al municipiului Bucuresti. Cererea va fi insotita de documente care vor certifica autorizarea operatorului economic, provenienta semintelor si a materialului saditor, precum si lista si datele de identificare ale cumpărătorilor. Termenul limita pentru depunerea cererii si a documentelor insotitoare este 15 iulie 2009.

Inspectoratele teritoriale si Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor au obligatia sa verifice si sa confirme, inainte de aprobarea acestor cereri, daca operatorii economici care solicita sprijin financiar sunt inregistrati pentru producerea de seminte sau material saditor, iar cantitatea pentru care solicita ajutorul financiar a fost produsa in baza unui contract si/sau a unei declaratii de multiplicare.

Ajutorul financiar se acorda o singura data pentru aceeasi cantitate de seminte si material saditor certificate oficial produse si comercializate si/sau utilizate pentru insamantare sau plantare proprie de catre producator.

Actul normativ stabileste ca semintele si materialul saditor cumparate pentru insamantare sau plantare nu se comercializeaza, nu se folosesc in alte scopuri decat cel pentru care au fost cumparate si nu se pastreaza pe stoc. Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 20.000 lei, anularea autorizatiei de producere a semintelor si materialului saditor, precum si cu obligarea la restituirea sumelor incasate, actualizate in functie de nivelul inflatiei. Aplicarea sanctiunilor se face de catre persoane imputernicite de MADR.

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>