Stirile zilei de 30.10.2008

 

1ceahlau.jpg

Titlurile zilei:

  • Dig pe Dunare la Oltenita;
  • Padurile sunt pazite gratis;
  • North Bridge face investitii agricole;
  • Calitatea produselor ecologice;
  • Ghid pentru impaduriri.






Dig pe Dunare la Oltenita

Autoritatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) a inaugurat cea mai mare lucrare de la Dunare, realizata cu fonduri Sapard, valoarea proiectului ridicandu-se la peste 15 milioane de euro. "Digul de la Oltenita este cel mai important obiectiv finantat prin fonduri Sapard, lucrarea fiind realizata efectiv in 5 luni", a declarat Nicolae Mara­cine, directorul general ANIF. Acest dig a fost distrus de inundatiile de pe Dunare din 2006, fiind refacuti aproximativ 3200 metri de dig. Lucrarea are foarte mare importanta, pentru ca apara localitatea Oltenita, peste 7000 ha de teren agricol si priza de apa folosita de sistemul de irigatii. "In plus, granitele tarii sunt mentinute, pentru ca Dunarea, daca erodeaza malul, muta granita cu bulgarii in inte­riorul Romaniei", a completat Maracine.

ANIF a pregatit aceasta lucrare inca din 2001, dar numai dupa distrugerile din 2006 s-au alocat fonduri. Pentru dig s-au folosit peste 500.000 de tone de piata, firmele construc­toare, Argos Cernavoda in cola­borare cu Iridex Constructii, trebuind sa apeleze si la carierele din Bulgaria. (L.M.)




Padurile sunt pazite gratis

Anul acesta, silvicultorii au pazit padurile proprietate privata fara sa primeasca vreun ban pentru asta. Desi Codul Silvic prevede ca padurarilor li se cuvine un spor de risc de 25% din salariul de baza, acestia nu si-au primit banii pana acum. Ieri, cateva zeci de padurari au pichetat sediul Ministerului Agriculturii, pentru a cere acordarea sporului si includerea acestuia in bugetul de anul viitor. „Aici sunt inclusi si banii pentru administrarea padurilor private. In prezent, exista 117.000 de proprietari persoane fizice care au dat padurea in administrare catre Romsilva, incheind contracte cu aceasta. Contractele prevad ca silvicultorii sa le pazeasca si sa le intretina padurile. Pentru asta, erau prevazute 20 de miliarde de lei vechi, bani de la stat. Numai ca banii nu au ajuns la silvicultori, iar acestia au ingrijit padurile particularilor gratis”, ne-a spus Marian Stoicescu, liderul de sindicat Consilva. El spune ca silvicultorii nu mai pot pazi si ingriji padurea asa cum ar trebui, fiindca sunt prea putini. Pentru a face fata suprafetelor intinse de padure, numarul silvicultorilor ar trebui suplimentat de la 11.000, cat este in prezent, pana la 15.000, sustine Marian Stoicescu.

Suprafata totala a padurilor taiate ilegal nu se cunoaste cu exactitate fiindca din 1990 si pana acum nu s-a mai facut nici un inventar. Romsilva a estimat, totusi, ca din intreg fondul forestier de 6,3 milioane de hectare, in ultimii 18 ani au fost distruse 350.000 de hectare de padure, iar alte 500.000 de hectare au fost distruse partial. Cele mai multe suprafete de padure au fost defrisate in Apuseni, Suceava si Secuime, acolo unde au si fost cele mai multe retrocedari. In Tibles, Gutai, Rarau sau Zarnesti, foarte multe paduri au pierit „pe bucatele”.




North Bridge face investitii agricole

Reprezentantii fondului britanic North Bridge au anuntat ca vor sa faca o investitie de aproximativ 20 de milioane de euro in Romania. Banii vor fi destinati în domenii precum cel alimentar, agricultura si in domeniul serviciilor financiare de nisa.

North Bridge este o companie britanica specializata in investitii si corporate financiare, prezenta si pe piata romaneasca da anul trecut. Pana in prezent a initiat investitii de peste 60 milioane de Euro in Romania, in domenii precum agricultura si imobiliare.




Calitatea produselor ecologice

Sambata trecuta a avut loc, la Cluj, cea de-a IX-a Conferinta a Asociatiei Bioterra, „Calitatea produselor agro-alimentare ecologice si factori de influenta“, in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara.

Programul conferintei a inclus prezentare de lucrari in domeniu, expozitie de produse ecologice si degustare de produse ecologice.

S-a discutat dspre calitatea produselor vegetale ecologice (cereale, legume, fructe, cartofi si plante medicinale), calitatea produselor animaliere ecologice (carne, lapte, oua) si calitatea produselor apicole si a melcilor ecologici.

In cadrul conferintei a fost anuntata perioada de derulare – 25-31 octombrie 2008 – a programului de internationalizare a proiectului „Promovarea tehnologiilor de cultura cu impact redus asupra mediului si cu o eficienta economica sporita a productiilor obtinute“, proiect implementat de Bioterra cu sprijinul Bancii Mondiale si a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in perioada 2008-2010.




Ghid pentru impaduriri

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) va lansa, cat de curand, Ghidul de finantare pentru persoane fizice, composesorate, asociatii ale proprietarilor pentru reimpaduriri in padurile defrisate, a declarat ministrul Attila Korodi.

Potrivit acestuia, ghidul reprezinta o prioritate a MMDD, dar si o prioritate nationala.

Padurile care au fost defrisate, total sau partial, au suferit aceasta paguba imensa pentru natura fie din inconstienta, fie din acte ilegale sau dintr-o abordare superficiala a tot ce inseamna politica forestiera, mai spune ministrul mediului.

In conditiile in care proprietarii privati nu mai au capacitatea sa refaca aceste paduri, ministerul Mediului considera ca trebuie sa intervina pentru reimpadurirea suprafetelor distruse. "Desigur, noi nu suntem ministerul padurilor. Dar daca colectam bani de la poluatori, cum sunt cei din prelucrarea lemnului, daca avem si partea din taxa de poluare a autovehiculelor, ceea ce se leaga de calitatea aerului, ne-am gandit ca este normal ca sa reintoarcem o parte din aceste investitii catre imbunatatirea calitatii aerului. Asa a aparut programul Casa verde, asa vine partea de impadurire", a precizat Korodi.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Al 4-lea Congres European al Sorgului va avea loc la Budapesta, Ungaria, pe 8 și 9 octombrie 2025

23-05-2025 Intalniri si conferinte

Al 4-lea Congres European al Sorgului va avea loc la Budapesta, Ungaria, pe 8 și 9 octombrie 2025

• Acest congres este evenimentul emblematic pentru industria sorgului, o cereală cu multe avantaje care devine din ce în ce mai importantă în peisajul agro-industrial european. • Inovații, piețe și povești de succes: aceasta este oportunitatea de a descoperi cele 1001 motive pentru a investi în sorg. Mai multe>>

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

22-05-2025 APIA

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari cu privire la publicarea pe site-ul instituției www.apia.org.ro a două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, respectiv:- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027;- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-07 „Investiții în active c... Mai multe>>

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>