Stirile zilei de 2.11.2008

Titlurile zilei:
  • Norme de sprijin in horticultura;
  • Fuziuni pe piata laptelui;
  • 3204 proiecte depuse;
  • Doar 1,5 mil. ha culturi de t-na;
  • Investitii in infrastructura rurala.










Norme de sprijin in horticultura

Guvernul a aprobat normele metodologice care stabilesc in ce conditii cei din sectorul legume-fructe pot primi sprijin financiar de la Guvern. Primesc ajutor financiar de la Guvern doar cei care sunt membri intr-o asociatie sau organizatie legal constituita, a unui grup de producatori recunoscut preliminar sau membri intr-o organizatie de producatori, daca este cazul.

Beneficiarii sunt producatorii agricoli persoane fizice membri ai asociatiilor sau organizatiilor profesionale legal constituite, persoane fizice autorizate, persoane juridice, membrii grupurilor de producatori, ai grupurilor de producatori recunoscute preliminar sau ai organizatiilor de producatori. Pentru acordarea sprijinului financiar, beneficiarii trebuie sa depuna o cerere la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, unde isi au domiciliul/sediul social. Modelul e prevazut in anexa din Monitorul Oficial nr. 728/28.X.2008.

Cererea trebuie insotita de urmatoarele documente: buletin sau certificat de inmatriculare/act de constituire pentru persoane juridice, acte necesare in original si in copie. La acestea se adauga titlul de proprietate, contractul in arenda, contractul de concesionare, contractul de vanzare-cumparare sau alte asemenea acte. Mai trebuie o copie a cererii de sprijin pe suprafata, eliberate de centrele Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura de care apartin sau adeverinta eliberata de primarie din care sa rezulte suprafata cultivata cu legume, pomi fructiferi si/sau capsuni in anul 2008.




Fuziuni pe piata laptelui

Piata laptelui va fi dominata in urmatoarea perioada de procese de fuziuni intre procesatorii regionali, astfel incat companiile sa poata face fata crizei economice, a declarat Valentin Blanaru, directorul executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), informeaza NewsIn.

“Trendul va fi unul de coagulare a producatorilor de produse lactate, astfel incat cheltuielile de administrare sa fie unele comune. Semnalul acestei tendinte a fost dat de Albalact, care a fuzionat cu Raraul de la Campulung Moldovenesc, preluand 80% din actiuni “, a declarat Blanaru, citat de NewsIn.

Acesta a mai spus ca procesatorii locali si regionali fie vor fuziona intre ei, fie cu companii mai mari.

In ceea ce priveste numarul procestorilor din industria laptelui, reprezentantul APRIL sustine ca, potrivit datelor Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in acest moment exista 305 companii de profil. Totodata, Blanaru estimeaza ca in prima jumatate a anului viitor vor aparea procesatori noi pe piata.

“Pe proiectul Sapard sunt deja 10 proiecte pentru procesarea laptelui ale caror produse vor iesi pe piata in prima jumatate a anului viitor, iar pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) s-au depus pana acum alte cinci proiecte “, a adaugat directorul executiv al APRIL.

Acesta estimeaza ca piata laptelui a crescut anul acesta cu 15% si va atinge valoarea de 1 miliard de euro.





3204 proiecte depuse

Cele mai multe proiecte au fost depuse pe masura 121 (modernizarea exploatatiilor agricole), iar cele mai multe au fost aici pentru achizitia de echipamente si utilaje agricole, ceea ce este justificat pentru ca nu poti fi competitiv atat timp cat nu ai cele mai bune si moderne tehnologii, care sa contribuie la cresterea productivitatii, a declarat ieri secretarul de stat în MADR, Cornelia Mihai.

Pana in prezent au fost depuse 3.204 de proiecte, in valoare de 2,34 mld. euro. Totodata, au fost selectate 1.129 de proiecte pentru finantare, in urma sesiunilor din martie, aprilie si mai, in valoare de 634,2 mil. euro. Dintre acestea, au fost semnate contracte pentru 698 de proiecte, în valoare de 359,21 mil. euro.

Legat de finantarea proiectelor, in contextul actual al crizei financiare, Mihai a aratat ca “ne intereseaza sa exista o politica de creditare orientata spre investitii”. Agricultorii vor putea contracta credite in valoare totala de 760 mil. lei prin programul “Fermierul” de la sase banci selectate de Ministerul Agriculturii in urma unei licitatii. Cele sase institutii de credit sunt CEC Bank, BCR, Banca Comerciala Carpatica, Raiffeisen Bank, BRD si Bancpost. Din suma totala, cea mai mare parte, respectiv 630 mil. lei, reprezinta fonduri din care vor fi acordate credite pentru proiectele eligibile în cadrul PNDR.

Potrivit lui Mihai, bancile au solicitat o majorare a plafonului per beneficiar, insa MADR considera ca acest lucru ar face ca un numar mai mic de beneficiari sa beneficieze de credite, iar fondurile alocate acestui program s-ar termina mai repede.




Doar 1,5 mil. ha culturi de t-na

Campania agricola de toamna a ajuns aproape la final, iar epoca optima de semanat pentru majoritatea culturilor agricole a apus deja. La ora actuala, bilantul lucrarilor de toamna este mai mult decat pesimist. In toamna aceasta s-au semanat doar circa 1.5 milioane de hectare - cu un milion mai putin decat suprafata semanata in toamna anului 2007 - in conditiile in care tara noastra dispune de o suprafata de 9,4 milioane de hectare teren arabil, noteaza ziarul Bursa.

In plus, potrivit lui Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), la culturi s-au aplicat doar 20% din necesarul de ingrasaminte chimice. Specialistii au avertizat deja ca vom avea preturi mai mari la produsele agro-alimentare, iar ris­cul de a redeveni importator net de cereale devine real. Si statisticile Ministerului Agriculturii par sa confirme un declin al producţiei agricole, in 2009, tara noastra rar avand doi ani consecutivi cu productii de cereale bune.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura




Investitii in infrastructura rurala

Investitiile in infrastructura din mediul rural sunt importante pentru atragerea investitorilor, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, pe parcursul vizitei de ieri efectuate pe santierul podului care traverseaza Cricovul Sarat, din localitatea Urlati, judetul Prahova.

„Podul, care are aproape o suta de metri lungime, este o lucrare de amploare si care exemplifica modul in care a evoluat infrastructura in mediul rural. Ma bucur sa vad ca exista astfel de realizari”, a spus seful Executivului.

In acest context, primul-ministru a salutat faptul ca proiectele de infrastructura derulate in zona, in special cele din zona industriala, sunt premise pentru realizarea de investitii importante, cum este cea a firmei Procter&Gamble, care va conduce la crearea de locuri de munca pentru locuitorii din zona.

Sursa: www.agroazi.ro

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>