Stirile zilei de 2.11.2008

Titlurile zilei:
  • Norme de sprijin in horticultura;
  • Fuziuni pe piata laptelui;
  • 3204 proiecte depuse;
  • Doar 1,5 mil. ha culturi de t-na;
  • Investitii in infrastructura rurala.










Norme de sprijin in horticultura

Guvernul a aprobat normele metodologice care stabilesc in ce conditii cei din sectorul legume-fructe pot primi sprijin financiar de la Guvern. Primesc ajutor financiar de la Guvern doar cei care sunt membri intr-o asociatie sau organizatie legal constituita, a unui grup de producatori recunoscut preliminar sau membri intr-o organizatie de producatori, daca este cazul.

Beneficiarii sunt producatorii agricoli persoane fizice membri ai asociatiilor sau organizatiilor profesionale legal constituite, persoane fizice autorizate, persoane juridice, membrii grupurilor de producatori, ai grupurilor de producatori recunoscute preliminar sau ai organizatiilor de producatori. Pentru acordarea sprijinului financiar, beneficiarii trebuie sa depuna o cerere la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, unde isi au domiciliul/sediul social. Modelul e prevazut in anexa din Monitorul Oficial nr. 728/28.X.2008.

Cererea trebuie insotita de urmatoarele documente: buletin sau certificat de inmatriculare/act de constituire pentru persoane juridice, acte necesare in original si in copie. La acestea se adauga titlul de proprietate, contractul in arenda, contractul de concesionare, contractul de vanzare-cumparare sau alte asemenea acte. Mai trebuie o copie a cererii de sprijin pe suprafata, eliberate de centrele Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura de care apartin sau adeverinta eliberata de primarie din care sa rezulte suprafata cultivata cu legume, pomi fructiferi si/sau capsuni in anul 2008.




Fuziuni pe piata laptelui

Piata laptelui va fi dominata in urmatoarea perioada de procese de fuziuni intre procesatorii regionali, astfel incat companiile sa poata face fata crizei economice, a declarat Valentin Blanaru, directorul executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), informeaza NewsIn.

“Trendul va fi unul de coagulare a producatorilor de produse lactate, astfel incat cheltuielile de administrare sa fie unele comune. Semnalul acestei tendinte a fost dat de Albalact, care a fuzionat cu Raraul de la Campulung Moldovenesc, preluand 80% din actiuni “, a declarat Blanaru, citat de NewsIn.

Acesta a mai spus ca procesatorii locali si regionali fie vor fuziona intre ei, fie cu companii mai mari.

In ceea ce priveste numarul procestorilor din industria laptelui, reprezentantul APRIL sustine ca, potrivit datelor Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in acest moment exista 305 companii de profil. Totodata, Blanaru estimeaza ca in prima jumatate a anului viitor vor aparea procesatori noi pe piata.

“Pe proiectul Sapard sunt deja 10 proiecte pentru procesarea laptelui ale caror produse vor iesi pe piata in prima jumatate a anului viitor, iar pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) s-au depus pana acum alte cinci proiecte “, a adaugat directorul executiv al APRIL.

Acesta estimeaza ca piata laptelui a crescut anul acesta cu 15% si va atinge valoarea de 1 miliard de euro.





3204 proiecte depuse

Cele mai multe proiecte au fost depuse pe masura 121 (modernizarea exploatatiilor agricole), iar cele mai multe au fost aici pentru achizitia de echipamente si utilaje agricole, ceea ce este justificat pentru ca nu poti fi competitiv atat timp cat nu ai cele mai bune si moderne tehnologii, care sa contribuie la cresterea productivitatii, a declarat ieri secretarul de stat în MADR, Cornelia Mihai.

Pana in prezent au fost depuse 3.204 de proiecte, in valoare de 2,34 mld. euro. Totodata, au fost selectate 1.129 de proiecte pentru finantare, in urma sesiunilor din martie, aprilie si mai, in valoare de 634,2 mil. euro. Dintre acestea, au fost semnate contracte pentru 698 de proiecte, în valoare de 359,21 mil. euro.

Legat de finantarea proiectelor, in contextul actual al crizei financiare, Mihai a aratat ca “ne intereseaza sa exista o politica de creditare orientata spre investitii”. Agricultorii vor putea contracta credite in valoare totala de 760 mil. lei prin programul “Fermierul” de la sase banci selectate de Ministerul Agriculturii in urma unei licitatii. Cele sase institutii de credit sunt CEC Bank, BCR, Banca Comerciala Carpatica, Raiffeisen Bank, BRD si Bancpost. Din suma totala, cea mai mare parte, respectiv 630 mil. lei, reprezinta fonduri din care vor fi acordate credite pentru proiectele eligibile în cadrul PNDR.

Potrivit lui Mihai, bancile au solicitat o majorare a plafonului per beneficiar, insa MADR considera ca acest lucru ar face ca un numar mai mic de beneficiari sa beneficieze de credite, iar fondurile alocate acestui program s-ar termina mai repede.




Doar 1,5 mil. ha culturi de t-na

Campania agricola de toamna a ajuns aproape la final, iar epoca optima de semanat pentru majoritatea culturilor agricole a apus deja. La ora actuala, bilantul lucrarilor de toamna este mai mult decat pesimist. In toamna aceasta s-au semanat doar circa 1.5 milioane de hectare - cu un milion mai putin decat suprafata semanata in toamna anului 2007 - in conditiile in care tara noastra dispune de o suprafata de 9,4 milioane de hectare teren arabil, noteaza ziarul Bursa.

In plus, potrivit lui Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), la culturi s-au aplicat doar 20% din necesarul de ingrasaminte chimice. Specialistii au avertizat deja ca vom avea preturi mai mari la produsele agro-alimentare, iar ris­cul de a redeveni importator net de cereale devine real. Si statisticile Ministerului Agriculturii par sa confirme un declin al producţiei agricole, in 2009, tara noastra rar avand doi ani consecutivi cu productii de cereale bune.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura




Investitii in infrastructura rurala

Investitiile in infrastructura din mediul rural sunt importante pentru atragerea investitorilor, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, pe parcursul vizitei de ieri efectuate pe santierul podului care traverseaza Cricovul Sarat, din localitatea Urlati, judetul Prahova.

„Podul, care are aproape o suta de metri lungime, este o lucrare de amploare si care exemplifica modul in care a evoluat infrastructura in mediul rural. Ma bucur sa vad ca exista astfel de realizari”, a spus seful Executivului.

In acest context, primul-ministru a salutat faptul ca proiectele de infrastructura derulate in zona, in special cele din zona industriala, sunt premise pentru realizarea de investitii importante, cum este cea a firmei Procter&Gamble, care va conduce la crearea de locuri de munca pentru locuitorii din zona.

Sursa: www.agroazi.ro

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>