Stirile zilei de 3.11.2008

 

Titlurile zilei:

  • Putini evaluatori de proiecte;
  • Sapard a expirat;
  • Marci noi de vinuri;
  • Mai putin peste in Delta;
  • Congres pentru energii regenerabile.






Putini evaluatori de proiecte

Doar 277 de proiecte, in valoare de doua mld. euro, au fost aprobate pana in prezent, in cadrul programelor finantate prin fonduri structurale, ceea ce reprezinta mai putin de 7% din totalul celor peste 4.400 de proiecte depuse, informeaza NewsIn.

“Numarul de proiecte a fost foarte mare”, a declarat Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) la finalul unei dezbateri pe tema accesarii de fondurilor structurale.

Principala problema a beneficiarilor este intarzierea rezultatelor evaluarii, iar reprezentantul ACIS a recomandat autoritatilor de resort sa angajeze mai multi evaluatori din piata.



Sapard a expirat

Romania are toate sansele sa piarda cateva zeci de milioane de euro aferente Programul Sapard din cauza nefinalizarii investi­tiilor si a nedepunerii cererilor de plata pana la sfarsitul lunii octombrie. Autoritatile spera ca, in aceasta saptamana, Comisia Europeana sa ne mai dea o pasuire de un an pentru finalizarea tuturor proiectelor angajate.

Termenul limita de depunere a cererilor de plata pentru pro­iectele Sapard a expirat, 31 octombrie fiind ultima zi in care beneficiarii ar fi putut solicita banii pentru proiectele facute. Mai mult, potrivit acordurilor incheiate cu Uniunea Europeana, Romania, prin APDRP, trebuie sa prezinte deconturile finale pana la 15 noiembrie, pentru ca tara noastra sa poata primi banii alocati prin Programul Sapard. Acest an este foarte important pentru ca se finalizeaza intregul program, ce a debutat in 2000.

Fondurile alocate Programului Sapard se ridica la aproximativ 1,5 miliarde de euro, cele mai mari intarzieri fiind inregistrate la proiectele publice, de infrastruc­tura rurala, finantate in totalitate de UE si statul roman. Ministerul Agriculturii impreuna cu cel al Finantelor au facut demersuri la Comisia Europeana pentru ca Romania sa primeasca o prelungire cu un an a termenului de finalizare a proiectelor. Oficialii Ministerului Agriculturii au pre­cizat ca asteapta un raspuns la cererea lor in aceasta saptamana, totusi, dupa ce a expirat termenul pentru beneficiari.



Marci noi de vinuri

Pietroasa Veche si Closca cu Puii de Aur sunt doua noi marci de vinuri, lansate pe 31 octombrie, la sediul statiunii viti-vinicole Pietroasele.

Marca Pietroasa Veche aduna sub aceeasi eticheta vinuri de colectie, produse la celebra statiune, care a implinit in luna octombrie 115 ani de existenta in cercetare, invatamant si productie viti-vinicola si pomicola.

"Closca cu puii de aur" este o marca ce apartine celei mai noi organizatii a viticultorilor din Podgoria Dealul Mare - Asociatia "Closca cu puii de aur - Pietroasa". Ionel Damian, directorul statiunii viti-vinicole de la Pietroasele a declarat ca cele doua marci "sunt, deopotriva, de protectie si de valorificare, reunind sub aceeasi emblema vinuri de inalta valoare oenologica, atat albe, cat si rosii, care vor face deliciul atat al cunoscatorilor, cat si al simplilor consumatori".



Mai putin peste in Delta

Toate resursele piscicole din Delta Dunarii sunt in scadere, sustine presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Gheorghe Stefan. Prezent la Tulcea cu prilejul simpozionului "Delta Dunarii - un tezaur ecologic pentru europeni", presedintele ANPA a atras atentia asupra declinului resursei piscicole din Delta, amintind ca in 2006, ca urmare a scaderii drastice a sturionilor, s-a decis instituirea prohibitiei pe o perioada de zece ani.

"Toate resursele piscicole din Delta sunt in scadere. Am interzis utilizarea setcilor monofilament si este incredibil la cate presiuni sunt supus pentru a reintroduce in legalitate aceste unelte", a declarat presedintele ANPA, Gheorghe Stefan. El a mai spus in prezent nu exista nici un control al autoritatilor asupra cantitatilor de peste comercializate in Delta si ca cel mai mare exploatator al Deltei Dunarii este constituit din pasarile ihtiofage care anual consuma 7.500 de tone de peste, cu 2.000 de tone mai mult decat exploateaza populatia locala.

In vederea dezvoltarii resursei piscicole, presedintele ANPA a amintit faptul ca de doi ani se realizeaza actiuni de repopulare a Dunarii cu sturioni, in plus in cursul acestui an lacul Razelm a fost repopulat cu salau, pescarii care isi desfasoara activitatea in aceasta zona urmand sa plateasca sumele cheltuite pentru aceasta actiune. "Cred ca astfel pescarii devin mai responsabili si au mai multa grija in ceea ce priveste speciile de pesti", a mentionat presedintele ANPA, Gheorghe Stefan.

Incercand sa il completeze, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Liviu Mihaiu, a afirmat ca pescarii vor fi despagubiti in cazul in care se va decide interzicerea pescuitului in Delta. "Pescarii vor fi despagubiti in cazul interzicerii pescuitului in Delta Dunarii, dar li se va ridica dreptul de a-si desfasura activitatea daca vor fi prinsi braconand", a precizat guvernatorul ARBDD, Liviu Mihaiu.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura



Congres pentru energii regenerabile

Energia obtinuta din materia prima regenerabila inregistreaza un interes crescut si in Romania. In acesta tara, bioenergia este considerata una din cele mai promitatoare sectoare avand in vedere resursele. Despre energii regenerabile va puteti informa in perioada 19 – 21.11.08 la RENEXPO® South-East Europe Targ International si Congresul pentru Energii regenerabile si Eficienta energetica in Constructii si Renovari din Romania, la Sala Palatului din Bucuresti.

Aproximativ 40 de producatori si furnizorii de servicii nationali si internationali isi vor expune in cadrul Targului noutati din domeniul bioenergiei, furnizarii de servicii energetice, cogenerarii, energiei solare, energiei eoliene, hidroenergiei, precum si a eficientei energetice in constructii si renovari. Acest eveniment va ofera „Prima conferinta internationala – Bioenergie in Romania” in data de 20 octombrie 2008, in special proprietarilor de paduri, posibilitatea de a intra in contact cu viitori parteneri de afaceri si pentru a-si face o imagine de ansamblu cu privire la posibiliatatea de utilizare a Biomasei in Romania. Congresul va prezenta si exemple practice din alte tari europene.

Sursa: www.agroazi.ro

 

 

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>