Stirile zilei de 3.11.2008

 

Titlurile zilei:

  • Putini evaluatori de proiecte;
  • Sapard a expirat;
  • Marci noi de vinuri;
  • Mai putin peste in Delta;
  • Congres pentru energii regenerabile.






Putini evaluatori de proiecte

Doar 277 de proiecte, in valoare de doua mld. euro, au fost aprobate pana in prezent, in cadrul programelor finantate prin fonduri structurale, ceea ce reprezinta mai putin de 7% din totalul celor peste 4.400 de proiecte depuse, informeaza NewsIn.

“Numarul de proiecte a fost foarte mare”, a declarat Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) la finalul unei dezbateri pe tema accesarii de fondurilor structurale.

Principala problema a beneficiarilor este intarzierea rezultatelor evaluarii, iar reprezentantul ACIS a recomandat autoritatilor de resort sa angajeze mai multi evaluatori din piata.



Sapard a expirat

Romania are toate sansele sa piarda cateva zeci de milioane de euro aferente Programul Sapard din cauza nefinalizarii investi­tiilor si a nedepunerii cererilor de plata pana la sfarsitul lunii octombrie. Autoritatile spera ca, in aceasta saptamana, Comisia Europeana sa ne mai dea o pasuire de un an pentru finalizarea tuturor proiectelor angajate.

Termenul limita de depunere a cererilor de plata pentru pro­iectele Sapard a expirat, 31 octombrie fiind ultima zi in care beneficiarii ar fi putut solicita banii pentru proiectele facute. Mai mult, potrivit acordurilor incheiate cu Uniunea Europeana, Romania, prin APDRP, trebuie sa prezinte deconturile finale pana la 15 noiembrie, pentru ca tara noastra sa poata primi banii alocati prin Programul Sapard. Acest an este foarte important pentru ca se finalizeaza intregul program, ce a debutat in 2000.

Fondurile alocate Programului Sapard se ridica la aproximativ 1,5 miliarde de euro, cele mai mari intarzieri fiind inregistrate la proiectele publice, de infrastruc­tura rurala, finantate in totalitate de UE si statul roman. Ministerul Agriculturii impreuna cu cel al Finantelor au facut demersuri la Comisia Europeana pentru ca Romania sa primeasca o prelungire cu un an a termenului de finalizare a proiectelor. Oficialii Ministerului Agriculturii au pre­cizat ca asteapta un raspuns la cererea lor in aceasta saptamana, totusi, dupa ce a expirat termenul pentru beneficiari.



Marci noi de vinuri

Pietroasa Veche si Closca cu Puii de Aur sunt doua noi marci de vinuri, lansate pe 31 octombrie, la sediul statiunii viti-vinicole Pietroasele.

Marca Pietroasa Veche aduna sub aceeasi eticheta vinuri de colectie, produse la celebra statiune, care a implinit in luna octombrie 115 ani de existenta in cercetare, invatamant si productie viti-vinicola si pomicola.

"Closca cu puii de aur" este o marca ce apartine celei mai noi organizatii a viticultorilor din Podgoria Dealul Mare - Asociatia "Closca cu puii de aur - Pietroasa". Ionel Damian, directorul statiunii viti-vinicole de la Pietroasele a declarat ca cele doua marci "sunt, deopotriva, de protectie si de valorificare, reunind sub aceeasi emblema vinuri de inalta valoare oenologica, atat albe, cat si rosii, care vor face deliciul atat al cunoscatorilor, cat si al simplilor consumatori".



Mai putin peste in Delta

Toate resursele piscicole din Delta Dunarii sunt in scadere, sustine presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Gheorghe Stefan. Prezent la Tulcea cu prilejul simpozionului "Delta Dunarii - un tezaur ecologic pentru europeni", presedintele ANPA a atras atentia asupra declinului resursei piscicole din Delta, amintind ca in 2006, ca urmare a scaderii drastice a sturionilor, s-a decis instituirea prohibitiei pe o perioada de zece ani.

"Toate resursele piscicole din Delta sunt in scadere. Am interzis utilizarea setcilor monofilament si este incredibil la cate presiuni sunt supus pentru a reintroduce in legalitate aceste unelte", a declarat presedintele ANPA, Gheorghe Stefan. El a mai spus in prezent nu exista nici un control al autoritatilor asupra cantitatilor de peste comercializate in Delta si ca cel mai mare exploatator al Deltei Dunarii este constituit din pasarile ihtiofage care anual consuma 7.500 de tone de peste, cu 2.000 de tone mai mult decat exploateaza populatia locala.

In vederea dezvoltarii resursei piscicole, presedintele ANPA a amintit faptul ca de doi ani se realizeaza actiuni de repopulare a Dunarii cu sturioni, in plus in cursul acestui an lacul Razelm a fost repopulat cu salau, pescarii care isi desfasoara activitatea in aceasta zona urmand sa plateasca sumele cheltuite pentru aceasta actiune. "Cred ca astfel pescarii devin mai responsabili si au mai multa grija in ceea ce priveste speciile de pesti", a mentionat presedintele ANPA, Gheorghe Stefan.

Incercand sa il completeze, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Liviu Mihaiu, a afirmat ca pescarii vor fi despagubiti in cazul in care se va decide interzicerea pescuitului in Delta. "Pescarii vor fi despagubiti in cazul interzicerii pescuitului in Delta Dunarii, dar li se va ridica dreptul de a-si desfasura activitatea daca vor fi prinsi braconand", a precizat guvernatorul ARBDD, Liviu Mihaiu.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura



Congres pentru energii regenerabile

Energia obtinuta din materia prima regenerabila inregistreaza un interes crescut si in Romania. In acesta tara, bioenergia este considerata una din cele mai promitatoare sectoare avand in vedere resursele. Despre energii regenerabile va puteti informa in perioada 19 – 21.11.08 la RENEXPO® South-East Europe Targ International si Congresul pentru Energii regenerabile si Eficienta energetica in Constructii si Renovari din Romania, la Sala Palatului din Bucuresti.

Aproximativ 40 de producatori si furnizorii de servicii nationali si internationali isi vor expune in cadrul Targului noutati din domeniul bioenergiei, furnizarii de servicii energetice, cogenerarii, energiei solare, energiei eoliene, hidroenergiei, precum si a eficientei energetice in constructii si renovari. Acest eveniment va ofera „Prima conferinta internationala – Bioenergie in Romania” in data de 20 octombrie 2008, in special proprietarilor de paduri, posibilitatea de a intra in contact cu viitori parteneri de afaceri si pentru a-si face o imagine de ansamblu cu privire la posibiliatatea de utilizare a Biomasei in Romania. Congresul va prezenta si exemple practice din alte tari europene.

Sursa: www.agroazi.ro

 

 

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>