Stirile zilei de 4.11.2008

Titlurile zilei:

  • Legume si fructe mai scumpe;
  • Romanii nu prea cumpara pe internet;
  • Teama speculantilor de terenuri;
  • Mai bine ca la mama acasa;
  • Romania, ultima victima a crizei.






Legume si fructe mai scumpe

Desi productia interna de legume si fructe nu s-a terminat, iar anul acesta agricultorii au avut o recolta frumoasa, preturile din piete au explodat saptamana trecuta, mai toate produsele scumpindu-se cu peste 30-40%, comparativ cu luna trecuta.

Vanzatorii sustin ca preturile sunt justificate: legumele sunt romanesti, ultimele roade din aceasta toamna. Producatorii spun insa ca legumele din piata sunt in majoritate din import si ca preturile vor mai creste cu peste 15%, scrie Gardianul in editia de ieri.

Preturile la legume si fructe au luat-o iarasi razna, dupa ce, cu doar doua luni in urma, comerciantii scumpisera produsele din piete cu 20%. Astfel, in prezent, un kilogram de rosii in pietele bucurestene costa 8 lei, vinetele, intre 4 si 10 lei, iar fasolea verde, 5-10 lei. Gospodinele care vor sa cumpere ardei gras trebuie sa plateasca 5-6 lei/kg, iar pentru gogosari, 4-8 lei/kg. La preturi mai accesibile sunt doar legumele urate si mici. Spanacul costa 5 lei/kg, ceapa, 2,5 lei, rosiile mici, 4 lei si castravetii 4-5 lei. Varza alba poate fi gasita cel mai ieftin cu 1 leu, morcovii cu 2-3 lei, gogonelele cu 2,5 lei, iar conopida la 3 lei. In contextul crizei economice, euro a avut o crestere la un moment dat. Mai apoi, chiar daca valuta a scazut, comerciantii de legume si fructe nu au mai ieftinit produsele, ci le-au mentinut la acelasi pret ridicat.



Romanii nu prea cumpara pe internet

Consumatorii romani sunt cei mai neincrezatori europeni in privinta cumparaturilor. Ei spun ca un numar semnificativ din produsele nonalimentare de pe piata autohtona sunt nesigure - arata un raport european privind comertul transfrontalier si piata interna. CE a vrut sa vada nivelul de incredere atat al cumparatorilor cat si al vanzatorilor, in contextul in care se lucreaza la adoptarea Directivei pentru Drepturile Consumatorilor. Datele stranse din Romania indica cea mai mare discrepanta intre opinia celor care vand si a celor care cumpara, acestia din urma fiind de doua ori si jumatate mai sceptici privind singuranta produselor.

Romanii prefera sa cumpere de la reprezentante. In ceea ce priveste comertul transfrontalier, internetul este canalul cel mai utilizat pe intreg teritoriul comunitar. Romanii si bulgarii au cumparat cele mai putine produse de la magazinele online, chiar daca in cele doua state taxele pentru acest serviciu sunt printre cele mai scazute din Europa. Desi la nivel european cumparaturile de la reprezentantele firmelor au pierdut teren in fata magazinelor electronice, in Romania sunt cea mai populara forma de comert

Teama de frauda incetineste vanzarile electronice. Europenii au incredere mai mare sa cumpere online de la ei din tara decat de peste hotare. In ambele cazuri, consumatorii se tem de frauda, vanzatorii se tem ca nu vor fi platiti. Ingrijorari semnificative sunt si in privinta rezolvarii unor eventuale plangeri, trei sferturi dintre europeni declarand ca nu stiu carui organism sa se adreseze daca au probleme cu un produs cumparat din alta tara.



Teama speculantilor de terenuri

Speculatorilor cu terenuri din Bucuresti le fuge pamantul de sub picioare. Preturile pe metru patrat au scazut aproape la jumatate fata de anul trecut, iar afacerea se transforma in faliment. Disperati sa vanda, toti lasa la pret, insa pe cumparatori parca i-a inghitit pamantul.

Cateva mii de metri patrati la Unirii sau in nordul Bucurestiului erau, pana de curand, o adevarata mina de aur. Se ajunsese si la 3.000 de euro pentru un metru patrat. In doua luni pretul a scazut cu o mie de euro. Chiar si asa, nimeni nu mai cumpara.

Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, a declarat: "Chiar daca nu ar fi venit aceasta criza financiara care blocheaza accesul la finantare a achizitiilor, noi tot ne-am fi indreptat spre o criza indusa de supraincalzire". Adica preturile au crescut atat de mult incat prabusirea era inevitabila. Speculatorii cumparau in nestire, convinsi ca, cu oricat ar fi cumparat un metru, il puteau revinde cu un profit enorm.

E un fel de sfarsitul lumii pentru speculatori. Multi au luat terenurile cu bani de la banca in speranta ca le vor vinde in cateva luni aproape dublu. Potrivit Ruxandrei Cleciu, este posibil ca acesti oameni sa scada foarte mult preturile. Sau, si mai rau, bancile sa scoata la vanzare terenurile puse garantie.



Mai bine ca la mama acasa

Mai bine ca la mama acasa. Un dicton care se potriveste ca o manusa serviciilor culinare pe care parlamentul le ofera atat pentru alesi, cat si pentru personalul care-i deserveste. In pofida crizei financiare care bantuie si Romania, totul aici este oferit la preturi care bat pana si standardele studentesti. Comparativ, in Capitala, bucatele existente in meniurile Parlamentului usureaza de doua pana la patru ori mai mult buzunarul gurmanzilor.

Putin peste ora pranzului la restaurantul existent la nivelul S2 al Camerei Deputatilor, cu parlamentarii prinsi in teritoriu cu treburi de campanie, locatia reprezinta un adevarat loc de ispita pentru functionarii legislativului roman. Si au si de ce: preturile practicate pentru satisfacerea preferintelor culinare bat orice concurenta. Cu doar 10 lei poti servi doua feluri de mancare si mai ramane si pentru o prajitura la desert. Doar bauturile aduc aminte de preturile practicate prin restaurantele si bistro-urile bucurestene.

Pentru senatorii si deputatii vegetarieni, gama variata de salate, dar mai ales preturile lor, ar putea lasa gura apa oricui. Ei pot scoate din buzunar 1,14 lei pentru o salata de varza alba, sau cel mult 3,4 lei pentru o salata dobrogeana. Portiile sunt generoase, osciland intre 200 si 400 de grame. O salata obisnuita alcatuita din rosii, castraveti si ardei gras este platita cu 2,6 lei, iar pentru doritorii de oua a la rus sau de salata orientala o portie de 200-300 de grame costa 2,7 lei.

Pentru cei care prefera ceva usor, o portie de file de salau cu cartofi natur si lamaie se poate consuma la ridicolul pret de 6,45 ron. Supele si ciorbele sunt la mare cautare printre angajatii Parlamentului. Explicabil in conditiile in care preturile la nenumaratele sortimente variaza intre 1,25 lei, cazul unei supe simple de pui cu taitei, pana la aproape 4 lei pentru o ciorba de perisoare.



Romania, ultima victima a crizei

Criza financiara inainteaza cu repeziciune in Europa de Est, facand din Romania cea mai recenta victima a sa. O economie superumflata, construita pe un boom al creditelor si gestionata de un guvern care functioneaza cu greu, se afla in pragul colapsului - in mod foarte asemanator cu tara vecina Ungaria, care saptamana trecuta a fost silita "sa cerseasca" de la Fondul Monetar International (FMI). Romanii sunt urmatorii la rand la "ratia de alimente a Crucii Rosii'' in varianta bancherilor, la fel ca si statele baltice, scrie editia de duminica a ziarului britanic The Times, citat de Agerpres.

Boomul imobiliar din Romania a atins niveluri absurde in aceasta tara relativ saraca. Costul metrului patrat al unei case in capitala Bucuresti se cifreaza la o suma cuprinsa intre 4.000 de euro si 5.000 de euro, facand astfel Romania mai scumpa decat Austria si de doua ori mai scumpa decat Germania.

''Datoria publica in Romania este de 14 miliarde de euro dar a fost franata de o datorie privata de 50 miliarde de euro. Guvernul se confrunta cu o recesiune grava, cu cresterea somajului si inflatie. Avem alegeri parlamentare la sfarsitul lunii si acest lucru va slabi si mai mult guvernul, existand si perspectiva inrautatirii crizei", a afirmat economistul roman Nicu Taran.

Nicu Taran a calificat guvernul drept disfunctional. 'Nu avem motive de optimism. Pretul la bunuri creste in conditiile in care inflatia atinge 8% iar competitivitatea scade. Avem o problema demografica, avand in vedere ca exista o populatie imbatranita iar un mare numar de tineri talentati emigreaza spre Europa de Vest si America'', a mai spus Taran.

In Ungaria vecina, guvernul s-a trezit brusc in fata perspectivei iminente a falimentului. Datoria publica a tarii se cifreaza la un uluitor 93% din PIB, in conditiile in care deficitul de cont curent devine tot mai mare. FMI a anuntat un ajutor de 20 miliarde de euro cu conditia ca Ungaria ''sa aplice masurile adecvate'' pentru a asigura stabilitatea si cresterea. Ingrijorat de fuga de bani, guvernul ungar a impus o interdictie privind toate transferurile de capital in afara tarii. Premierul Gyurcsany sa angaja fata de ceea ce el a numit "realitatea recesiunii", anuntand o inghetare a salariilor si bonusurilor pentru angajatii in sectorul public si anuland reducerile de impozite preconizate.

Sursa: www.newz.ro

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>