Stirile zilei de 4.11.2008

Titlurile zilei:

  • Legume si fructe mai scumpe;
  • Romanii nu prea cumpara pe internet;
  • Teama speculantilor de terenuri;
  • Mai bine ca la mama acasa;
  • Romania, ultima victima a crizei.






Legume si fructe mai scumpe

Desi productia interna de legume si fructe nu s-a terminat, iar anul acesta agricultorii au avut o recolta frumoasa, preturile din piete au explodat saptamana trecuta, mai toate produsele scumpindu-se cu peste 30-40%, comparativ cu luna trecuta.

Vanzatorii sustin ca preturile sunt justificate: legumele sunt romanesti, ultimele roade din aceasta toamna. Producatorii spun insa ca legumele din piata sunt in majoritate din import si ca preturile vor mai creste cu peste 15%, scrie Gardianul in editia de ieri.

Preturile la legume si fructe au luat-o iarasi razna, dupa ce, cu doar doua luni in urma, comerciantii scumpisera produsele din piete cu 20%. Astfel, in prezent, un kilogram de rosii in pietele bucurestene costa 8 lei, vinetele, intre 4 si 10 lei, iar fasolea verde, 5-10 lei. Gospodinele care vor sa cumpere ardei gras trebuie sa plateasca 5-6 lei/kg, iar pentru gogosari, 4-8 lei/kg. La preturi mai accesibile sunt doar legumele urate si mici. Spanacul costa 5 lei/kg, ceapa, 2,5 lei, rosiile mici, 4 lei si castravetii 4-5 lei. Varza alba poate fi gasita cel mai ieftin cu 1 leu, morcovii cu 2-3 lei, gogonelele cu 2,5 lei, iar conopida la 3 lei. In contextul crizei economice, euro a avut o crestere la un moment dat. Mai apoi, chiar daca valuta a scazut, comerciantii de legume si fructe nu au mai ieftinit produsele, ci le-au mentinut la acelasi pret ridicat.



Romanii nu prea cumpara pe internet

Consumatorii romani sunt cei mai neincrezatori europeni in privinta cumparaturilor. Ei spun ca un numar semnificativ din produsele nonalimentare de pe piata autohtona sunt nesigure - arata un raport european privind comertul transfrontalier si piata interna. CE a vrut sa vada nivelul de incredere atat al cumparatorilor cat si al vanzatorilor, in contextul in care se lucreaza la adoptarea Directivei pentru Drepturile Consumatorilor. Datele stranse din Romania indica cea mai mare discrepanta intre opinia celor care vand si a celor care cumpara, acestia din urma fiind de doua ori si jumatate mai sceptici privind singuranta produselor.

Romanii prefera sa cumpere de la reprezentante. In ceea ce priveste comertul transfrontalier, internetul este canalul cel mai utilizat pe intreg teritoriul comunitar. Romanii si bulgarii au cumparat cele mai putine produse de la magazinele online, chiar daca in cele doua state taxele pentru acest serviciu sunt printre cele mai scazute din Europa. Desi la nivel european cumparaturile de la reprezentantele firmelor au pierdut teren in fata magazinelor electronice, in Romania sunt cea mai populara forma de comert

Teama de frauda incetineste vanzarile electronice. Europenii au incredere mai mare sa cumpere online de la ei din tara decat de peste hotare. In ambele cazuri, consumatorii se tem de frauda, vanzatorii se tem ca nu vor fi platiti. Ingrijorari semnificative sunt si in privinta rezolvarii unor eventuale plangeri, trei sferturi dintre europeni declarand ca nu stiu carui organism sa se adreseze daca au probleme cu un produs cumparat din alta tara.



Teama speculantilor de terenuri

Speculatorilor cu terenuri din Bucuresti le fuge pamantul de sub picioare. Preturile pe metru patrat au scazut aproape la jumatate fata de anul trecut, iar afacerea se transforma in faliment. Disperati sa vanda, toti lasa la pret, insa pe cumparatori parca i-a inghitit pamantul.

Cateva mii de metri patrati la Unirii sau in nordul Bucurestiului erau, pana de curand, o adevarata mina de aur. Se ajunsese si la 3.000 de euro pentru un metru patrat. In doua luni pretul a scazut cu o mie de euro. Chiar si asa, nimeni nu mai cumpara.

Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, a declarat: "Chiar daca nu ar fi venit aceasta criza financiara care blocheaza accesul la finantare a achizitiilor, noi tot ne-am fi indreptat spre o criza indusa de supraincalzire". Adica preturile au crescut atat de mult incat prabusirea era inevitabila. Speculatorii cumparau in nestire, convinsi ca, cu oricat ar fi cumparat un metru, il puteau revinde cu un profit enorm.

E un fel de sfarsitul lumii pentru speculatori. Multi au luat terenurile cu bani de la banca in speranta ca le vor vinde in cateva luni aproape dublu. Potrivit Ruxandrei Cleciu, este posibil ca acesti oameni sa scada foarte mult preturile. Sau, si mai rau, bancile sa scoata la vanzare terenurile puse garantie.



Mai bine ca la mama acasa

Mai bine ca la mama acasa. Un dicton care se potriveste ca o manusa serviciilor culinare pe care parlamentul le ofera atat pentru alesi, cat si pentru personalul care-i deserveste. In pofida crizei financiare care bantuie si Romania, totul aici este oferit la preturi care bat pana si standardele studentesti. Comparativ, in Capitala, bucatele existente in meniurile Parlamentului usureaza de doua pana la patru ori mai mult buzunarul gurmanzilor.

Putin peste ora pranzului la restaurantul existent la nivelul S2 al Camerei Deputatilor, cu parlamentarii prinsi in teritoriu cu treburi de campanie, locatia reprezinta un adevarat loc de ispita pentru functionarii legislativului roman. Si au si de ce: preturile practicate pentru satisfacerea preferintelor culinare bat orice concurenta. Cu doar 10 lei poti servi doua feluri de mancare si mai ramane si pentru o prajitura la desert. Doar bauturile aduc aminte de preturile practicate prin restaurantele si bistro-urile bucurestene.

Pentru senatorii si deputatii vegetarieni, gama variata de salate, dar mai ales preturile lor, ar putea lasa gura apa oricui. Ei pot scoate din buzunar 1,14 lei pentru o salata de varza alba, sau cel mult 3,4 lei pentru o salata dobrogeana. Portiile sunt generoase, osciland intre 200 si 400 de grame. O salata obisnuita alcatuita din rosii, castraveti si ardei gras este platita cu 2,6 lei, iar pentru doritorii de oua a la rus sau de salata orientala o portie de 200-300 de grame costa 2,7 lei.

Pentru cei care prefera ceva usor, o portie de file de salau cu cartofi natur si lamaie se poate consuma la ridicolul pret de 6,45 ron. Supele si ciorbele sunt la mare cautare printre angajatii Parlamentului. Explicabil in conditiile in care preturile la nenumaratele sortimente variaza intre 1,25 lei, cazul unei supe simple de pui cu taitei, pana la aproape 4 lei pentru o ciorba de perisoare.



Romania, ultima victima a crizei

Criza financiara inainteaza cu repeziciune in Europa de Est, facand din Romania cea mai recenta victima a sa. O economie superumflata, construita pe un boom al creditelor si gestionata de un guvern care functioneaza cu greu, se afla in pragul colapsului - in mod foarte asemanator cu tara vecina Ungaria, care saptamana trecuta a fost silita "sa cerseasca" de la Fondul Monetar International (FMI). Romanii sunt urmatorii la rand la "ratia de alimente a Crucii Rosii'' in varianta bancherilor, la fel ca si statele baltice, scrie editia de duminica a ziarului britanic The Times, citat de Agerpres.

Boomul imobiliar din Romania a atins niveluri absurde in aceasta tara relativ saraca. Costul metrului patrat al unei case in capitala Bucuresti se cifreaza la o suma cuprinsa intre 4.000 de euro si 5.000 de euro, facand astfel Romania mai scumpa decat Austria si de doua ori mai scumpa decat Germania.

''Datoria publica in Romania este de 14 miliarde de euro dar a fost franata de o datorie privata de 50 miliarde de euro. Guvernul se confrunta cu o recesiune grava, cu cresterea somajului si inflatie. Avem alegeri parlamentare la sfarsitul lunii si acest lucru va slabi si mai mult guvernul, existand si perspectiva inrautatirii crizei", a afirmat economistul roman Nicu Taran.

Nicu Taran a calificat guvernul drept disfunctional. 'Nu avem motive de optimism. Pretul la bunuri creste in conditiile in care inflatia atinge 8% iar competitivitatea scade. Avem o problema demografica, avand in vedere ca exista o populatie imbatranita iar un mare numar de tineri talentati emigreaza spre Europa de Vest si America'', a mai spus Taran.

In Ungaria vecina, guvernul s-a trezit brusc in fata perspectivei iminente a falimentului. Datoria publica a tarii se cifreaza la un uluitor 93% din PIB, in conditiile in care deficitul de cont curent devine tot mai mare. FMI a anuntat un ajutor de 20 miliarde de euro cu conditia ca Ungaria ''sa aplice masurile adecvate'' pentru a asigura stabilitatea si cresterea. Ingrijorat de fuga de bani, guvernul ungar a impus o interdictie privind toate transferurile de capital in afara tarii. Premierul Gyurcsany sa angaja fata de ceea ce el a numit "realitatea recesiunii", anuntand o inghetare a salariilor si bonusurilor pentru angajatii in sectorul public si anuland reducerile de impozite preconizate.

Sursa: www.newz.ro

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>