Stirile zilei de 6.11.2008

miere.jpg

Titlurile zilei:

  • Doar pescuit turistic in Delta;
  • Sapardul prelungit cu un an;
  • O agricultura pentru export;
  • Porumb la export cu 120 euro/to;
  • Cooperativa ecologica o solutie.








Doar pescuit turistic in Delta

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat in cadrul unei deplasari pe Dunare, intre Galati si Isaccea, ca doreste ca pescuitul in Delta Dunarii sa poata continua doar ca activitate strict turistica si nu ca activitate pur economica, subliniind situatia grava legata de braconaj.

El a aratat ca exista un master-plan pentru întreaga Delta care prevede o suma de 130 de milioane de euro din care 80 de milioane de euro sunt destinate crearii de activitati de dezvoltare a infrastructurii din Delta si a activitatilor alternative pescuitului referitoare la prelucrarea stufului sau la construcţii.

Tariceanu a mai spus ca vizita sa in zona Dunarii si a Deltei are in vedere si discutii cu autoritatile locale referitoare la aceste subiecte.



Sapardul prelungit cu un an

Potrivit ministrului agriculturii Dacian Ciolos, Comisia Europeana (CE) a aprobat prelungirea cu un an, pana la sfarsitul lui 2009, a termenelor de plata pentru proiectele depuse in 2006 pentru accesarea fondurilor SAPARD.

Prelungirea programului de preaderare SAPARD, initiat in 2000 si care ar urma sa expire la sfarsitul acestui an, ar permite Romaniei sa nu piarda cele cateva zeci de milioane de euro care ar mai putea fi rambursate din bugetul comunitar, relateaza Newsin.

In urma unei misiuni de audit ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie si care a constatat deficiente in sistemul de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali, Comisia Europeana a decis sa suspende platile SAPARD.



O agricultura pentru export

Romania poate ajunge un exportator net de produse agroalimentare in mai putin de zece ani, in conditiile unei politici fiscale favorabile si a unei bune organizari a agricultorilor, a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.

Ciolos a participat joi la un seminar pe tema experientei Poloniei cu Politica Agricola Comuna (PAC) si punctele comune ale celor doua state privind viitoarele politici din domeniu. Atat Romania, cat si Polonia sustin o politica europeana echilibrata si comuna, care sa nu faca diferente intre vechile si noile state membre ale UE, in discutiile care vor avea loc privind bugetul după 2013.

Ministrul a mai aratat ca cele doua state sustin mentinerea platilor directe la hectar dupa 2013, in conditiile actuale, in care tendinta europeana este de orientare spre sustinerea investitiilor.

"Sigur ca este nevoie si de sustinerea investitiilor, dar, in acelasi timp, trebuie sa sustinem agricultorii pentru a avea venituri sa sustina, la randul lor, aceste investitii. Din cauza caracterului nesigur al productiei, bancile pot fi neincrezatoare la credite pe mai multi ani, dar platile directe ofera stabilitate, sunt un venit stabil", a afirmat ministrul Agriculturii.



Porumb la export cu 120 euro/to

Porumbul din Romania, Serbia si Ungaria, tari care folosesc pentru livrari portul Constanta, se exporta in noiembrie la un pret FOB (ce nu include cheltuielile de transport sau asigurare) de 120 euro/tona, printre cele mai mici din Europa.

Astfel, pentru livrarile din noiembrie, pretul FOB negociat pentru porumbul expediat din porturile din Croatia este de 121 euro/tona, iar porumbul din Franta, considerat de calitate mai buna, se vinde cu 131-134 euro/tona, pret care include insa si costul transportului.

In 2008, productia de porumb din Franta este estimata la 15 milioane de tone, fata de 14,4 milioane tone in 2007, in ciuda unor intarzieri in recoltare ca urmare a ploilor mari din ultima perioada, potrivit institutului francez Arvalis. In Romania, productia de porumb a fost anul trecut de 3,85 milioane tone si este estimata la circa 4 milioane tone pentru 2008, potrivit ultimelor date ale Ministerului Agriculturii.

Franta are probleme, de altfel, in a exporta porumb, din cauza pretului mult mai mare decat al altor producatori europeni importanti, mai ales Ucraina, care are un disponibil pentru export de circa 2,7 milioane tone de porumb, fata de 1,5 milioane tone in anul agricol precedent, potrivit unor estimari ale companiei de consultanta pentru agricultura UkrAgroConsult.

Preturile la termen pentru porumb - cumparat mai ales pentru a fi folosit ca furaj - au scazut cu peste 40% de la sfarsitul lui iunie pe platforma Euronext, ajungand sub pretul la grau, ca urmare a ofertei mari de furaje si ingrijorarilor legate de scaderea cererii de carne, pe fondul crizei financiare.

Achizitiile din stocul de interventie din Uniunea Europeana, care au inceput in luna noiembrie, nu au adus mult optimism in piata, in conditiile in care stocul de interventie din UE este in acest an de 700.000 de tone, mai putin de jumatate fata de cel de anul trecut, de 1,5 milioane tone.



Cooperativa ecologica o solutie

Conceptul de cooperativa este castigator atat pentru producatorul ecologic, cat si pentru consumator, ne-a declarat Marcel Macris, presedintele Consiliului de Administratie al Escar Prod si initiatorul proiectului. Producatorii vor avea un loc in care sa-si desfaca marfa in conditii optime, fara sa li se perceapa taxe de listare. In plus, pretul produselor lor nu va mai fi umflat cu un adaos comercial mare, lucru ce va atrage tot mai multi consumatori catre hrana sanatoasa, fara chimicale. “Vrem sa deschidem magazinul pana la 1 decembrie. Vreau sa fac o cooperativa, ca la Sibiu, in care sa aducem cam tot ce se produce pe piata romaneasca”, a spus Macris la Salonul Ecoagricultura, organizat la Romexpo. “Avem deja un spatiu si sunt mai multi producatori ecologici, din mai multe zone ale tarii, care vor sa intre”, a precizat el.

Salonul Ecoagricultura este organizat in cadrul expozitiei internationale Indagra Farm – cu concursul Asociatiei Bio Romania – si reuneste producstori, comercianti, organisme de inspectie si certificare, asociatii si federatii din agricultura ecologica. “Verzii” sunt cazati in Pavilionul 29 de la Romexpo.

Publicul larg are ocazia sa deguste si sa cumpere alimentele ecologice aduse de expozanti: miere si produse apicole de la Tremot Dobre si Fiii, Tivadar Petre, Stupina Biris, Ecoapis Sabin, oua de la Avi Pop, paine, fainuri si produse de panificatie de la Naturalia si Shalom Bio Food, branzeturi de la Asociatia Valea Asaului Eco Rozi, uleiuri si suplimente alimentare din canepa de la Canah, ceaiuri de la Farmacia Naturii si Sonnentor, produse din soia (tofu, lapte, etc).

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>