Stirile zilei de 8.11.2008

1roudup.jpg

Titlurile zilei:

  • Delegatie franceza la Indagra Farm;
  • Mamaliga romanilor in pericol?;
  • Tarabele costa mai scump;
  • Imprumuturi de 39 milioane euro;
  • Export de fazani in Italia.





Delegatie franceza la Indagra Farm

Dacian Ciolos, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale la primit pe Michel Barnier, omologul sau francez, la Bucuresti in cursul serii de vineri, 7 noiembrie 2008.

In dimineata zilei de 8 noiembrie 2008, Domnul Traian Basescu, presedintele Romaniei la primit la Palatul Cotroceni pe Ministrul Dacian Ciolos impreuna cu delegatia franceza a Ministrului Agriculturii si Pescuitului.

Incepand cu ora 11.00, sambata, 8 noiembrie, Ministrul Dacian Ciolos si Ministrul Michel BARNIER viziteaza expozitia internationala de echipamente si produse din domeniul agriculturii, zootehniei si alimentatiei, INDAGRA FARM.

La ora 12.30 cei doi inalti oficiali sustin o conferinta de presa la Sala Brancusi din cadrul ROMEXPO.




Mamaliga romanilor in pericol?

Greenpeace, sustine ca organismele modificate genetic, create de om se pot reproduce si incrucisa cu organisme naturale inrudite, astfel raspindindu-se in noi medii si inmultindu-se intr-un mod care nu poate fi controlat sau prevazut. Este si cazul porumbului modificat genetic, care poate contamina cu usurinta culturile invecinate de porumb ecologic sau conventional. Registrul cazurilor de contaminare cu organismele modificate genetic (OMG) inventariaza 216 cazuri in 57 de tari, inclusiv in Romania.

"Omul nu stie inca nici macar ce este viata, dar incearca sa corecteze natura - sustine reprezentantul Bio Romania, Willy Schuster, citat de Greenpeace. OMG pun in pericol formele durabile de agricultura, ecosisteme si ameninta biodiversitatea si viata salbatica. Nu poti opri albinele sa raspindeasca polen sau vintul sa il transporte pe distante mari. Cind totul in jur va fi contaminat, ce vom mai pune pe masa? Mamaliga romanilor este in pericol!".




Tarabele costa mai scump

Producatorii agricoli individuali, din sectorul 4, platesc intre 10 si 15 lei pe zi pentru inchirierea unei tarabe, in timp ce rezervarea in vederea inchirierii costa 100 de lei pe luna, potrivit unei hotarari a Consiliului Local al sectorului.

Agentii economici platesc intre 450 si 900 lei pe luna pentru inchirierea unei tarabe, conform aceleiasi hotarari.




Imprumuturi de 39 milioane euro

Banca Comerciala Carpatica (BCC) va aloca 144 milioane de lei, aproximativ 39,1 milioane de euro, sub forma de imprumuturi pentru fermieri, atat pentru investitii in agricultura, industria alimentara, silvicultura, piscicultura, cat si pentru activitati non-agricole pe termen scurt, mediu si lung, potrivit NewsIn. Perioada maxima a creditelor este de zece ani, iar beneficiarii trebuie sa infiinteze sau sa dezvolte activitati de exploatare agricola sau piscicola, precum si de procesare, conservare, depozitare si valorificare a produselor.

Fermierii care obtin imprumuturi de acest fel de la BCC beneficiaza de o perioada de gratie, in functie de proiect, la rambursarea imprumutului si a dobanzilor aferente. Banca va acorda credite pentru producatorii agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole, asociatiile agricole familiale, asociatiile de producatori agricoli, grupurile de producatori si cooperative agricole, societatile agricole private, respectiv asociatiile agricole cu personalitate juridica, societatile comerciale cu capital privat, precum si pentru persoanele fizice autorizate.

Potrivit comunicatului institutiei de credit, pot primi credite si cei care propun proiecte de afaceri rentabile, prin care sa demonstreze ca investitiile sunt necesare, oportune si eficiente.

Banca Comerciala Carpatica are o retea de 241 de unitati teritoriale, 224 bancomate si 33 de automate de schimb valutar. Banca si-a revizuit drastic estimarea de profit pentru 2008, stabilind o tinta de 6,76 milioane de lei, ceea ce marcheaza o scadere cu 20% fata de castigurile din 2007, dupa ce in primavara estimase un profit net de 44,66 milioane de lei.




Export de fazani in Italia

Directia Silvica (DS) Mehedinti a finalizat miercuri exportul in Italia a primului lot, de 4.400 fazani, proveniti de la Crescatoria Patulele. Directorul tehnic al DS Mehedinti, Ion Megan, a declarat joi, pentru AGERPRES, ca pana la sfarsitul anului vor mai fi exportati 5.000 fazani, destinati popularii fondurilor cinegetice din Italia.

"Profitul pe care il vom obtine, de circa 50.000 euro, va contribui la acoperirea cheltuielilor de la fazanerie si ne va crea posibilitatea intretinerii intregului efectiv de care dispunem", a precizat Megan.

Potrivit acestuia, DS Mehedinti dispune in zona de un efectiv de circa 250.000 fazani, majoritatea acestora fiind destinati exportului.

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>