Stirile zilei de 17.11.2008

Titlurile zilei:

  • 5 zile la munte cu 158 lei;
  • Fondurile UE si coruptia;
  • Muresan si deturnarea de fonduri;
  • Cum taiem porcul de Craciun?










5 zile la munte cu 158 lei

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a lansat, impreuna cu hotelierii, programul "O saptamana la munte", un sejur de cinci nopti la hoteluri de doua-patru stele avand preturi intre 158 lei si 358 de lei de persoana (fara masa. In acest program, durata sejurului va fi de 5 nopti, de duminica pana vineri, in perioada 16 noiembrie- 19 decembrie.

"Acest program se afla la prima editie, iar locurile vor fi vandute tuturor categoriilor de turisti romani dupa principiul primul venit, primul servit", se arata intr-un comunicat al FPTR. Pana acum s-au inscris in program 18 societati hoteliere din statiunile montane, care au pus la dispozitie aproximativ 600 de locuri pe serie. Biletele pentru aceste hoteluri vor fi puse in vanzare in agentiile de turism incepand cu 14 noiembrie.




Fondurile UE si coruptia

Fermierii din Romania si Bulgaria au inteles repede ceea ce aflasera cu 30 de ani in urma colegii lor din Franta, Italia sau Spania, si anume ca subsidiile generoase administrate de la distanta de UE pot face obiectul fraudelor, comenteaza Telegraph, intr-un articol privind coruptia din Bulgaria.

In octombrie, tribunalele bulgare au început audierile in doua cazuri de mare coruptie, unul dintre ele fiind considerat la Bruxelles drept un test pentru vointa Bulgariei de a rezolva problema. Unul dintre acestea implica "o retea de companii formata din peste 50 de firme", acuzata de fraude in valoare de 4,6 milioane de euro din fonduri Sapard, folosite pentru inlocuirea unor echipamente de procesare a carnii.

Echipamentele invechite au fost trimise unui complice din estul Germaniei si cumparate din nou la un pret de 24 de ori mai mare decat cel initial. Conform unui raport OLAF obtinut de Sunday Telegraph, grupul este acuzat de frauda, import ilegal de carne de iepure din China, insotita de certificate sanitare false, si cumpararea ilegala de material rulant feroviar de la caile ferate bulgare. Conform raportului, unul dintre inculpati a avut "legaturi apropiate cu guvernul bulgar", fiind acuzat ca ar fi donat Partidului Socialist al premierului Serghei Stanisev 200.000 de leva (circa 100.000 de euro) în 2005.

Si in Romania se vorbeste ca a existat o filiera bazata pe spaga, intre unele firmele de consultanta privata, unii angajatii ai Agentiei Sapard si unii politicieni, in facilitarea obtinerii de fonduri nerambursabile de la UE.




Muresan si deturnarea de fonduri

Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, este responsabil pentru un imprumut nerambursabil primit din partea SUA care a avut alta destinatie decat se prevedea in acordul semnat de Guvernul Romaniei cu americanii, conform unei expertize care a fost depusa la dosarul de la Curtea Suprema.

Concret, aproape 23 de miliarde de lei vechi au fost schimbate in valuta si transferate in contul unui offshore din Cipru, se arata in expertiza din dosarul în care Muresan este acuzat de deturnare de fonduri.

Procurorii DNA au retinut in sarcina lui Ioan Avram Muresan, fost ministru al agriculturii si alimentatiei - care a fost trimis in judecata in 12 septembrie 2003 - utilizarea defectuoasa a sumei de peste 28 miliarde lei. Muresan a mai fost acuzat si in legatura cu vanzarea pachetului de actiuni a unor societati agricole la un pret subevaluat si a unei infractiuni de luare de mita, constand in primirea unor sume de bani, prin intermediul altor persoane, pentru a dispune acordarea cu prioritate a unor prime de export grau si porumb precum si pentru facilitarea unor credite pentru achizitionarea de produse agricole, conform OUG nr. 31/1999 si Legii 165/1998.

In aceeasi cauza, au mai fost trimisi in judecata fostul director general al Directiei Generale Economice si Relatii Bugetare din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, Dan Jiga, fostul secretar general adjunct si consilier personal al ministrului agriculturii si alimentatiei, Enea Ioan Truta si fostul director al Directiei Generale de Integrare Europeana si Cooperare Internationala din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, Silvia Capitanu.




Cum taiem porcul de Craciun?

Cu toate ca suntem de doi ani  membri ai UE, taranii romani isi tin cu strictete traditiile, chiar si cele care incalca legislatia europeana. Aceasta in pofida faptului ca directivele europene privind bunastarea animalelor impun ca animalele sa fie anesteziate total inainte de sacrificare (asomate), astfel incat sa nu sufere atunci cand sunt ucise.

Reprezentantii Romaniei au purtat discutii cu oficialii Comisiei Europene (CE) inca de anul trecut din decembrie pentru a obtine o derogare, astfel incat taranii sa poata sacrifica animalele inainte de sarbatorile de Craciun si Paste fara asomare pentru urmatorii 3 ani. CE a acceptat sa discute pe tema derogarii insa doar dupa ce Romania va elabora un program de educare a populatiei in legatura cu normele europene legate de bunastarea animalelor.

"Normal ca UE nu a mai adus vorba de nici o derogare, pentru ca Romania nu a luata nici o masura. Anul trecut, cei de la ANSVSA m-au rugat sa ii ajut si am fost la Bruxelles pentru a negocia. Dar acum, cand vad ca nu am fost in stare sa profitam de o ocazie unica, dupa ce reprezentantii Comisiei ne-au spus ca ne acorda derogarea daca facem un plan simplu de informare, mi-e si jena ca i-am ajutat. O sa implementam asomarea peste 10 ani din cauza lipsei de interes si autoritate a ANSVSA“, a spus Liviu Harbuz presedintele Colegiului Medicilor Veterinari.

Conform lui Harbuz, taranii sunt obligati sa contacteze medicii veterinari care pot sa realizeze asomarea, iar pentru serviciul prestat, acestia percep un tarif de aproximativ 3 euro pentru fiecare porc.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>