Stirile zilei de 19.11.2008

1legumeferma.jpg

Titlurile zilei:

  • Consiliul ministrilor agriculturii;
  • Efectele porumbul MON810;
  • Eliminarea ascizelor din agricultura;
  • Usturoiul de Copalau.

 



Consiliul ministrilor agriculturii

In perioada 18 - 20 noiembrie are loc, la Bruxelles, Consiliul de ministri Agricultura si Pescuit, in cadrul caruia Romania va fi reprezentată de domnul ministru Dacian CIOLOS.

Consiliul va dezbate urmatoarele subiecte:

·         proiectul de Decizie a Consiliului privind autorizarea introducerii pe piata a produselor care contin, sunt compuse sau fabricate din soia modificata genetic MON89788;

·         pachetul legislativ privind “controlul de sanatate al PAC”;

·         proiectul de Regulament al Consiliului privind implementarea unui program pentru acordarea gratuita a fructelor in scoli;

·         un punct important din domeniul pescuitului referitor la Strategia privind dezvoltarea durabila a acvaculturii în Europa;

·         la puncte diverse, Olanda si Germania au o solicitare privind evaluarea situatiei actuale in ceea ce priveste pachetul pesticide.

Pentru pachetul legislativ “Controlul de sanatate al PAC”, in cadrul acestei reuniuni se doreste obtinerea compromisului final privind propunerile de reforma ale Comisiei, dezbatute in cursul Presedintiilor slovena si franceza.

Referitor la programul pentru consumul de fructe in scoli, Romania considera necesara suplimentarea fondurilor comunitare pentru a permite implementarea cu succes a programului si acoperirea cheltuielilor de distribuire gratuita a fructelor pentru o categorie cat mai mare de copii (6-14 ani).

Romania are in vedere aplicarea schemei pentru copiii de 6-14 ani, deoarece datele furnizate de Ministerul Sanatatii in privinta obezitatii arata ca grupa de 10-15 ani este cea mai vulnerabila.

Biroul de presa al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

 

Efectele porumbul MON810

ONG-urile de mediu de la noi au trimis o scrisoare deschisa Ministerelor Mediului si Dezvoltarii Durabile, Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Sanatatii Publice pentru a le cere interzicerea comercializarii in Romania a porumbului modificat genetic NK603 x MON810. Cererea vine in urma publicarii studiului realizat de guvernul Austriei care demonstreaza ca aceste OMG-uri dauneaza fertilitatii consumatorilor.

Printre semnatarii scrisorii deschise se numara EcoAssist, Fundatia Eco Pontica, GRINDA, Asociatia Actiunea Civica Directa si centrele de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic (InfOMG)si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu(CIDRM).

Studiul austriac demonstreaza ca in urma consumului de porumb modificat genetic NK63 x MON810, fertilitatea cobailor scade, spre deosebire de cei hraniti cu porumb nemodificat genetic. Experimentul a fost coordonat de Dr. Jurgen Zentek, profesor de Medicina Veterinara la Universitatea din Vienna si a durat mai mult de 20 de saptamani.

Potrivit ONG-urilor semnatare, studiul scoate in evidenta faptul ca Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) e evaluat insuficient potentialele impacte asupra OMG cand a concluzionat ca este putin probabil ca acest porumb "sa aiba orice fel de efect advers asupra sanatatii umane si animale sau asupra mediului".

Semnatarii solicita ministerelor sa actioneze in regim de urgenta pentru a anula autorizatiile emise pentru porumbul modificat genetic NK603 x MON810 pe piata. De asemenea, acestia cer suspendarea autorizatiilor in desfasurare pentru OMG pana luarea unei decizii la nivel european.

Consiliul de Mediu al UE se va reuni in data de 4 decembrie pentru a lua o decizie finala cu privire la sistemul de autorizare OMG.

 

 

Eliminarea ascizelor din agricultura

Europarlamentarul PSD Adriana Ticau a solicitat Comisiei Europene sa analizeze posibilitatea eliminarii accizelor pentru combustibilii utilizati pentru lucrarile agricole precum si pentru energia utilizata pentru pomparea apei pentru irigatii.
Interventia Adrianei Ticau a avut loc in cadrul dezbaterii, in plenul Parlamentului European, a raportului Lulling privind "Regimul general al accizelor".

"Capitolul IV din raport stabileste dispozitiile de baza si procedurile care se aplica in cadrul sistemului informatizat pentru monitorizarea circulatiei produselor accizabile. Noutatea consta in introducerea documentului administrativ in format electronic. Pentru garantarea unei exploatari eficiente a sistemului informatizat, statele membre ar trebui sa adopte, in cadrul aplicatiilor nationale, un set de date si o structura a datelor uniforme pentru a oferi agentilor economici o interfata fiabila", a declarat Adriana Ticau.

Potrivit europarlamentului PSD, "perioada de tranzitie pentru adaptarea la sistemul informatizat de monitorizare a circulatiei produselor accizabile in regim suspensiv de accize trebuie sa aiba in vedere fezabilitatea punerii in functiune a sistemului informatic in fiecare stat membru". In plus, "avand in vedere preconizata criza alimentara si importanta sociala si economica a agriculturii europene", deputata europeana a solicitat Comisiei Europene sa analizeze posibilitatea eliminarii accizelor pentru combustibilii utilizati pentru lucrarile agricole precum si pentru energia utilizata pentru pomparea apei pentru irigatii.

    

 

Usturoiul de Copalau

Cunoscutul usturoi de Copalau, care a depasit prin faima sa granitele judetului Botosani si chiar ale tarii prin proprietatile sale curative, este inlocuit incet-incet de un produs de o calitate cel putin indoielnica.

Daca odinioara usturoiul de Copalau din judetul Botosani era cultivat pe suprafete intinse ce puteau concura oricand cu lanurile de grau, porumb si floarea-soarelui, astazi traditia a inceput sa paleasca deoarece investitia si efortul depasesc cu mult rezultatul muncii, iar piata de desfacere nu prea mai este.

Motivul il reprezinta importul de usturoi turcesc, cu catelul mare si gaunos, in detrimentul renumitului produs agricol care are catelul mic, bine inchegat si iute. “Nu se merita sa mai cultivi usturoi in ziua de azi. Dai doua milioane aratul, un milion discuitul si te alegi cu te miri ce. Zilele trecute la targ s-a vandut cu 1 leu/kg. Bataie de joc. Mi-a ramas mai mult de o lada de usturoi in magazie. Cred ca am sa-l arunc pe tot in parau”, spune cu naduf Dorina Mihai, unul dintre cultivatorii fideli de usturoi din comuna botosaneana.  

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>