Stirile zilei de 20.11.2008

Titlurile zilei:

  • Olarit fara viitor;
  • Subventii mai mari din 2010;
  • Noi masuri lansate in PNDR;
  • Masacru de cerbi.

 

 

 

 

 

 

Olarit fara viitor

Copiii din localitatea harghiteana Corund, renumit centru de ceramica populara din Romania, nu mai sunt interesati de olarit la fel ca inainte, numarul celor care se indreapta catre meseria stramosilor lor fiind tot mai mic.

Primarul din Corund, Kotona Mihaly, el insusi meşter olar, a declarat pentru Agerpres ca cei mai multi dintre copii isi manifesta interesul pentru arta olaritului cand sunt mai mici, din curiozitate, dar atunci cand cresc se orienteaza catre alte domenii.

Kotona Mihaly a explicat ca nici la scoala nu se organizeaza cursuri de olarit, cu toate ca elevii ar avea de la cine sa invete, accentul punandu-se in prezent pe agroturism.

Singurii care se straduiesc sa transmita mai departe aceste mestesuguri sunt olarii care incearca sa ii invete pe copiii si nepotii lor sa manuiasca o roata.

Dintre zecile de produse, cele mai cunoscute sunt ceramica traditionala cu decor albastru, cu decor verde, cea colorata, maro, neagra, ceramica alba. Turistii pot cumpara atat vase de decor, cat si cani, castroane, strachini, solnite, oale pentru sarmale, ghivece sau vase pentru mirodenii.

"Oamenii au revenit la vechile obiceiuri. Au reinceput sa faca sarmale in oale de lut si sa manance din castroane de lut", spune primarul Korona Mihaly.

 

Subventii mai mari din 2010

Romania a obtinut posibilitatea de a acorda de la bugetul de stat subventii mai mari la hectar fata de limitele actuale si fonduri UE suplimentare pentru anumite sectoare, din 2010, in cadrul dezbaterilor privind modificarea politcii agricole europene, care s-au încheiat joi cu un acord politic.

Consiliul de ministri ai Agriculutrii din UE a ajuns la un acord politic privind modificarile care vor fi aduse Politcii Agricole Comune (PAC) ca urmare a "controlului de sănătate", textul oficial urmand sa fie aprobat formal de catre Consiliu cel mai probabil in ianuarie, potrivit ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos.

Cele mai importante puncte pentru care Romania a negociat in ultimul an, de cand a fost lansata dezbaterea privind PAC, se refera la alinierea mai rapida a subventiilor pe hectar pana la nivelul din vechile state membre, precum si fonduri europene suplimentare pentru anumite categorii de agricultori.

Subventiile directe la hectar, formate din plati din fonduri UE si sume complementare de la bugetul de stat, vor creste mai rapid, intrucat Romania va putea acorda plati complementare mai mari, din 2010.

 

Noi masuri lansate in PNDR

In cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala vor fi lansate in perioada urmatoare mai multe masuri care vor veni in sprijinul celor care actioneaza in sectorul agricol si forestier. Guvernul a discutat in sedinta de ieri o informare prezentata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale.

Aceste masuri se alatura celor lansate deja in cadrul Axei 1 a PNDR "Creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier", care are ca obiective imbunatatirea eficientei sectoarelor agricol si forestier si pregatirea acestora pentru a face fata concurentei specifice unui mediu comercial comunitar deschis.

Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" are ca obiective principale cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri si sprijinirea acestora in realizarea de investitii in agricultura. Tinerii fermieri vor putea beneficia de un sprijin de instalare a carui valoare variaza intre 10.000 - 25.000 euro / exploatatie. Depunerea proiectelor se face la Oficiile Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Masura 141 "Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta" are ca obiectiv general cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole aflate in curs de restructurare. Aceste masuri vor avea un puternic impact economic si social, pentru ca vor genera cresterea veniturilor si a productiilor agricole obtinute. Sprijinul public nerambursabil acordat este de 1.500 euro / an / ferma de semi-subzistenta, pentru o perioadă de 5 ani.

In perioada urmatoare vor fi lansate si primele proiecte pentru formarea profesionala, servicii de consultanta pentru agricultura, pentru constructia de parteneriate public-privat si proiecte de asistenta tehnica, toate avand ca scop sprijinirea implementarii PNDR.

 

Masacru de cerbi

Politistii si inspectorii silvici au descoperit, la marginea unui fond de vanatoare din judetul Arad, opt femele de cerb lopatar ucise cu bestialitate de braconieri.

Totul s-a intamplat in fondul de vanatoare de la Socodor, de langa orasul Chisineu-Cris. Atentia paznicilor de vanatoare a fost atrasa de farurile masinilor cu care venisera braconierii.

A urmat, apoi, timp de cateva ore, o urmarire pe camp, in plina noapte. Cand s-au vazut incoltiti braconierii au abandonat autoturismele pline de sange si urme de par. O masins de teren a fost ascunsa intr-un grajd, iar o alta masina a fost abandonata in mijlocul campului.

In gunoiul din spatele grajdului, anchetatorii au gasit opt femele de cerb lopatar impuscate, dintre care patru erau gestante. Un animal care nu a murit de la impuscatura, taiat in jurul gatului.

Arma folosita avea calibrul de 5,6 mm si nu este de vanatoare. Din cate se pare, s-a folosit acest model de arma fie pentru a nu face galagie, fie ca distractie a unor oameni cu bani.

In fondul de vanatoare de la Socodor sunt peste 1.000 de cerbi, fiind cea mai mare rezervatie de cerbi lopatari in libertate din Europa.

Vanarea unui cerb lopatar in conditiile legii costa cam 2.000 euro.

 

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>