Stirile zilei de 20.11.2008

Titlurile zilei:

  • Olarit fara viitor;
  • Subventii mai mari din 2010;
  • Noi masuri lansate in PNDR;
  • Masacru de cerbi.

 

 

 

 

 

 

Olarit fara viitor

Copiii din localitatea harghiteana Corund, renumit centru de ceramica populara din Romania, nu mai sunt interesati de olarit la fel ca inainte, numarul celor care se indreapta catre meseria stramosilor lor fiind tot mai mic.

Primarul din Corund, Kotona Mihaly, el insusi meşter olar, a declarat pentru Agerpres ca cei mai multi dintre copii isi manifesta interesul pentru arta olaritului cand sunt mai mici, din curiozitate, dar atunci cand cresc se orienteaza catre alte domenii.

Kotona Mihaly a explicat ca nici la scoala nu se organizeaza cursuri de olarit, cu toate ca elevii ar avea de la cine sa invete, accentul punandu-se in prezent pe agroturism.

Singurii care se straduiesc sa transmita mai departe aceste mestesuguri sunt olarii care incearca sa ii invete pe copiii si nepotii lor sa manuiasca o roata.

Dintre zecile de produse, cele mai cunoscute sunt ceramica traditionala cu decor albastru, cu decor verde, cea colorata, maro, neagra, ceramica alba. Turistii pot cumpara atat vase de decor, cat si cani, castroane, strachini, solnite, oale pentru sarmale, ghivece sau vase pentru mirodenii.

"Oamenii au revenit la vechile obiceiuri. Au reinceput sa faca sarmale in oale de lut si sa manance din castroane de lut", spune primarul Korona Mihaly.

 

Subventii mai mari din 2010

Romania a obtinut posibilitatea de a acorda de la bugetul de stat subventii mai mari la hectar fata de limitele actuale si fonduri UE suplimentare pentru anumite sectoare, din 2010, in cadrul dezbaterilor privind modificarea politcii agricole europene, care s-au încheiat joi cu un acord politic.

Consiliul de ministri ai Agriculutrii din UE a ajuns la un acord politic privind modificarile care vor fi aduse Politcii Agricole Comune (PAC) ca urmare a "controlului de sănătate", textul oficial urmand sa fie aprobat formal de catre Consiliu cel mai probabil in ianuarie, potrivit ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos.

Cele mai importante puncte pentru care Romania a negociat in ultimul an, de cand a fost lansata dezbaterea privind PAC, se refera la alinierea mai rapida a subventiilor pe hectar pana la nivelul din vechile state membre, precum si fonduri europene suplimentare pentru anumite categorii de agricultori.

Subventiile directe la hectar, formate din plati din fonduri UE si sume complementare de la bugetul de stat, vor creste mai rapid, intrucat Romania va putea acorda plati complementare mai mari, din 2010.

 

Noi masuri lansate in PNDR

In cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala vor fi lansate in perioada urmatoare mai multe masuri care vor veni in sprijinul celor care actioneaza in sectorul agricol si forestier. Guvernul a discutat in sedinta de ieri o informare prezentata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale.

Aceste masuri se alatura celor lansate deja in cadrul Axei 1 a PNDR "Creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier", care are ca obiective imbunatatirea eficientei sectoarelor agricol si forestier si pregatirea acestora pentru a face fata concurentei specifice unui mediu comercial comunitar deschis.

Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" are ca obiective principale cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri si sprijinirea acestora in realizarea de investitii in agricultura. Tinerii fermieri vor putea beneficia de un sprijin de instalare a carui valoare variaza intre 10.000 - 25.000 euro / exploatatie. Depunerea proiectelor se face la Oficiile Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Masura 141 "Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta" are ca obiectiv general cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole aflate in curs de restructurare. Aceste masuri vor avea un puternic impact economic si social, pentru ca vor genera cresterea veniturilor si a productiilor agricole obtinute. Sprijinul public nerambursabil acordat este de 1.500 euro / an / ferma de semi-subzistenta, pentru o perioadă de 5 ani.

In perioada urmatoare vor fi lansate si primele proiecte pentru formarea profesionala, servicii de consultanta pentru agricultura, pentru constructia de parteneriate public-privat si proiecte de asistenta tehnica, toate avand ca scop sprijinirea implementarii PNDR.

 

Masacru de cerbi

Politistii si inspectorii silvici au descoperit, la marginea unui fond de vanatoare din judetul Arad, opt femele de cerb lopatar ucise cu bestialitate de braconieri.

Totul s-a intamplat in fondul de vanatoare de la Socodor, de langa orasul Chisineu-Cris. Atentia paznicilor de vanatoare a fost atrasa de farurile masinilor cu care venisera braconierii.

A urmat, apoi, timp de cateva ore, o urmarire pe camp, in plina noapte. Cand s-au vazut incoltiti braconierii au abandonat autoturismele pline de sange si urme de par. O masins de teren a fost ascunsa intr-un grajd, iar o alta masina a fost abandonata in mijlocul campului.

In gunoiul din spatele grajdului, anchetatorii au gasit opt femele de cerb lopatar impuscate, dintre care patru erau gestante. Un animal care nu a murit de la impuscatura, taiat in jurul gatului.

Arma folosita avea calibrul de 5,6 mm si nu este de vanatoare. Din cate se pare, s-a folosit acest model de arma fie pentru a nu face galagie, fie ca distractie a unor oameni cu bani.

In fondul de vanatoare de la Socodor sunt peste 1.000 de cerbi, fiind cea mai mare rezervatie de cerbi lopatari in libertate din Europa.

Vanarea unui cerb lopatar in conditiile legii costa cam 2.000 euro.

 

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>