Stirile zilei de 22.11.2008

interpoma1.jpg

Titlurile zilei:

  • Lipsa subventiilor pentru ingrasaminte;
  • Autorizatie de mediu, valabila 10 ani;
  • Sanatatea mintala o avem subreda;
  • Bani pentru fructe gratuite in scoli.

 

 

 

 

 

 

 

Lipsa subventiilor pentru ingrasaminte

Presedintele Traian Basescu a declarat dupa o vizita la societatea Azomures, ca lipsa subventilor pentru ingrasamintele chimice in agricultura si lipsa personalului calificat sunt principalele probleme ale combinatului, transmite corespondentul NewsIn. "Atat timp cat tot subventionam agricultura, nu inteleg de ce nu s-ar da o parte din suma si pentru ingrasamintele chimice. Am observat ca exista o preocupare a patronatului sa mentina forta de munca, insa mi-au spus ca anul acesta au avut cel mai mic volum de ingrasaminte vandut pe intern, ceea ce afectează bilantul economic al societatii.", a declarat presedintele intalnirea cu administratia combinatului.

Seful statului a adaugat ca, impreuna cu patronatul si sindicatele, a identificat cateva solutii viabile pentru cele doua probleme mentionate si ca viitorul guvern va trebui trebui sa gasesca formule pentru implementarea acestora.

 

Autorizatie de mediu, valabila 10 ani

Autorizatia de mediu va fi valabila pe o perioada de 10 ani, cu 5 ani mai mult decat precizeaza legislatia in vigoare, a stabilit Guvernul, printr-o Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, adoptata de Guvern in sedinta de miercuri, informeaza AmosNews.

In ceea ce priveste autorizatia integrata de mediu aceasta va ramane valabila pe o perioada de 10 ani, asa cum este precizat si in legislatia in vigoare.

De asemenea, avizul de mediu şi acordul de mediu isi pastreaza valabilitatea pe toată perioada punerii in aplicare a planului sau programului, respectiv a proiectului.

Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern mai prevede ca autoritatea competenta pentru protectia mediului informeaza titularii de activitati cu posibil impact semnificativ asupra mediului, cu privire la obligatiile de mediu care trebuie asumate de partile implicate, pe baza evaluarilor care au stat la baza emiterii actelor de reglementare existente. In situatia in care titularii nu detin acte de reglementare, obligatiile de mediu sunt identificate pe baza bilantului de mediu.

De asemenea, este abrogata prevederea care stipuleaza ca autorizatia de mediu se emite după obtinerea celorlalte avize, acorduri, autorizatii, dupa caz, ale autoritatilor competente, potrivit legii.

 

Sanatatea mintala o avem subreda

Intr-un clasament al scorurilor de sanatate mintala, realizat la nivelul Europei, ocupam al treilea loc de la coada.

In raport cu ceilalti cetateni de pe continent, romanii au venituri mici, traiesc in locuinte proaste si au o sanatate mintala mai subreda, arata datele preliminare ale unei anchete recente dedicate calitatii vietii in Europa. in topul fericirii si al satisfactiei fata de viata, romanii se afla undeva la coada alaturi de Lituania, Turcia si Bulgaria, mai releva sondajul realizat la finele lui 2007 de catre Eurofound (Fundatia Europeana pentru imbunatatirea Calitatii Vietii si Conditiilor de Munca).

Tarile nordice (Danemarca, Finlanda, Suedia si Norvegia) conduc atat in topul fericirii, cat si in cel al sanatatii mintale. Pe de cealalta parte, cei mai mici indici de sanatate mintala revin tarilor din estul Europei.

De altfel, la nivelul veniturilor pe gospodarie, tara noastra se regaseste din nou printre ultimele patru tari, alaturi de Macedonia, Turcia si Bulgaria. Datele arata ca o familie autohtona castiga de patru ori mai putin decat o familie din Marea Britanie si de sapte ori mai putin decat o familie luxemburgheza, cea din urma aflandu-se pe primul loc in topul veniturilor. Raportul Uniunii Europene mai releva faptul ca populatia noastra sufera de cele mai multe privatiuni in ceea ce priveste lucrurile strict necesare, precum incalzirea, o vacanta pe an, o masa incluzand carne o data la doua zile, haine noi si mobila noua.

 

Bani pentru fructe gratuite in scoli

Cinci milioane de euro va primi tara noastra in fiecare an de la Uniunea Europeana pentru ca elevii sa manance gratuit fructe si legume in scoli. Banii nu vin insa chiar daca stam cu mainile in san, asa ca autoritatile au un termen limita pana la care sa le prezinte europenilor o stategie.

Pentru ca programul sa intre in vigoare din anul scolar viitor, stategia trebuie trimisa Comisiei Europene pana cel tarziu in iunie 2009.

Asta inseamna ca pana atunci autoritatile noastre trebuie sa gaseasca solutii inclusiv pentru aprovizionare, transport si distributia fructelor in scoli. Altfel, nu primim niciun ban.

De fapt, prima conditie pentru a putea beneficia de acest ajutor financiar este sa suplimentam si noi suma cu cel putin 25%.

Se pare ca banii s-au gasit deja, insa nu se stie deocamdata din bugetul carui minister vor fi luati: de la cel al agriculturii, al educatiei, al sanatatii sau al internelor.

Chiar daca la banii europeni se adauga si fondurile noastre, suma de aproximativ 6,3 milioane de euro pe an este mica.

Banii ar trebui sa ajunga pentru toti copiii cu varste intre 6 si 10 ani, adica un total de 1.200.000.

Pana vor primi fructe gratuit, elevii care vor sa manance sanatos nu au de ales. In magazinele din incinta scolilor astfel de produse se vand acum cu preturi si de 3 ori mai mari decat in piata.

 

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>