Stirile zilei de 28.11.2008

Titlurile zilei:

  • Solutii de dezvoltare rurala;
  • Vanatoare pentru straini;
  • Probleme sociale in agricultura;
  • Plati pentru zona montana.

 

 

 

 

Solutii de dezvoltare rurala

Aflat intr-o vizita de documentare in judetul Maramures, directorul Austrian Agricultural Cluster (AAC), Herman Wiesser, se va intalni, miercuri, cu micii producatori din domeniul zootehniei si turismului rural din judet, pentru a discuta solutii de dezvoltare a afacerilor prin adoptarea experientei austriece in domeniu.

Potrivit lui Herman Wiesser, mediul rural se poate dezvolta armonios daca taranii vor fi sprijiniti sa-si dezvolte micile afaceri traditionale si vor practica un turism performant.  "Dezvoltarea inseamna neaparat atragerea de fonduri. Taranii, dar si micii fermieri, trebuie sprijiniti de oficiile de consultanta, astfel incat sa aiba acces la fonduri financiare care sa le permita dezvoltarea afacerilor agricole. Micile gospodarii trebuie sa creasca de la trei vaci in sus, pentru ca afacerea sa devina rentabila. Trebuie sa investeasca in dotari tehnice, apoi sa-si completeze veniturile din agroturism si valorificarea produselor traditionale. Faptul ca Maramuresul are atatea paduri, cei care detin afaceri in industria lemnului ar trebuie sa investeasca in prelucrarea lemnului si in tehnologii adecvate. Acestea ar putea fi doar cateva solutii care ar putea, cu siguranta, ridica nivelul de trai al oamenilor din aceasta zona de munte", a spus Herman Wiesser.

Austrian Agricultural Cluster - AAC are acordul celor mai importanti producatori austrieci de tehnologii agrare si de productie alimentara inclusiv mijloace de productie pentru o cooperare externa. Colaborarea cu Universitati- Universitatea pentru Cultura Pamantului Viena, Universitatea de Medicina Veterinara- cu Ministere si cu Camera de Comert a Austriei inlesneste o larga platforma de cunostiinte diferite, precum si de solutii tehnice.

 

 

 

Vanatoare pentru straini

Vanatori din tari cum ar fi Spania, Portugalia sau Italia vin, an de an, pentru partide de vanatoare pe fondurile administrate de Directia Silvica Zalau.

"Anul acesta am organizat deja o vanatoare, in urma cu o saptamana, pentru doua grupe, formate din cate patru si, respectiv, trei vanatori din Italia. A fost o partida la vanat mic, adica iepuri, fazani si potarnichi", a declarat, miercuri, 26 noiembrie 2008, Ioan Fit, responsabil cu vanatoarea al DS Zalau. Conform acestuia, in 2008 vor mai fi organizate alte doua partide de vanatoare pentru straini.

Prima dintre ele va avea loc chiar in aceasta saptamana, pe 28 si 29 noiembrie, la ea urmand sa participe opt vanatori din Portugalia. O a doua vanatoare va avea loc in decembrie, aceasta fiind solicitata de sapte vanatori din Spania. In ambele cazuri se vor vana mistreti.

Directia Silvica Zalau are in administrare 10 fonduri de vanatoare, restul fiind in grija Asociatiei Judetene pentru Vanatoare si Pescuit Sportiv Salaj. In acest sezon de vanatoare, de pe fondurile DS Zalau pot fi recoltati 166 de mistreti, 180 de iepuri, 375 de fazani, 160 de potarnichi, 120 de vulpi si un lup.

 

 

 

Probleme sociale in agricultura

Avem o agricultura falimentara, dezorganizata si decapitalizata, mai mult de 70-75% fiind de subzistenta. Criza financiara va lovi tocmai in micii producatori, care, in proportie de peste 50%, vor disparea de pe piata, considera Stefan Niculae, presedintele Federatiei Sindicatelor din Agricultura - Agrostar. Potrivit acestuia, din 2009 vom avea „o problema sociala fenomenala, Guvernul neavand nici un proiect si nici solutii pentru a intampina criza economica”.

Orice subventie care merge in aceasta zona este mai mult un ajutor social. Avem nevoie de politici in agricultura, de asociere, de reforme care sa reorganizeze si sa revitalizeze acest sector. Guvernul ar trebui sa acorde facilitati fiscale pentru grupurile de agricultori, sa reduca TVA-ul la produsele alimentare si sa incurajeze investitiile in centre si depozite de colectare”, ne-a mai spus seful Agrostar.

De aceeasi parere este si Sorin Minea, presedintele Romalimenta – Federatia Patronala din Industria Alimentara, care spune ca politicienii incurajeaza subventiile individuale pentru a-i avea la mana pe tarani si pentru a-i putea manipula inaintea alegerilor„Agricultura este un potential pentru viitor, dar acum reprezinta o povara. Si asta nu din cauza producatorilor si a fermierilor, ci din cauza politicienilor si a conducerii de pana acum a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), care a dus agricultura la faliment.

Potrivit lui Minea, singurii bani care au venit de la UE au fost impartiti prost si dupa criterii mai mult sau mai putin transparente. Comisia Europeana a semnalat in mai multe randuri fraude si nereguli in acordarea banilor europeni. „Sa nu uitam si ca 40% din bugetul MADR a fost redirectionat catre alte ministere, de parca Agricultura s-ar scalda in bani. Sute de milioane de euro din fondurile structurale au fost blocate anul acesta, si, de cand am aderat la UE, daca am luat 50% din banii pe care puteam sa ii accesam. Acum nimeni nu mai indrazneste sa mearga la banci sa mai ceara credite, dupa ce dobanzile au crescut atat de mult”, ne-a mai spus Sorin Minea.

 

 

 

Plati pentru zona montana

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va incepe saptamana viitoare platile pentru fermierii care cultiva terenuri in zonele montane cuprinse in masura de sprijin financiar pentru zonele defavorizate.

APIA a autorizat la plata suma de 44,6 milioane de euro, cuantumul sprijinului financiar pentru un hectar fiind de 50 de euro, aplicat degresiv in functie de marimea fermei. Finantarea este asigurata in proportie de 82% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si cofinantata din bugetul national, se arata intr-un comunicat al agentiei.

Platile pentru zonele montane sunt incluse in masura de sprijin financiar pentru zone defavorizate, care face parte din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Beneficiarii sunt fermierii care desfasoara activitati agricole pe terenurile aflate in zona montana defavorizata, unde productia agricola este mai redusa cantitativ si calitativ din cauza conditiilor naturale.

De această masura vor beneficia 227.785 de fermieri, care au depus cereri pentru o suprafata totala de 1,3 milioane de hectare.  

 

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>