Stirile zilei de 28.11.2008

Titlurile zilei:

  • Solutii de dezvoltare rurala;
  • Vanatoare pentru straini;
  • Probleme sociale in agricultura;
  • Plati pentru zona montana.

 

 

 

 

Solutii de dezvoltare rurala

Aflat intr-o vizita de documentare in judetul Maramures, directorul Austrian Agricultural Cluster (AAC), Herman Wiesser, se va intalni, miercuri, cu micii producatori din domeniul zootehniei si turismului rural din judet, pentru a discuta solutii de dezvoltare a afacerilor prin adoptarea experientei austriece in domeniu.

Potrivit lui Herman Wiesser, mediul rural se poate dezvolta armonios daca taranii vor fi sprijiniti sa-si dezvolte micile afaceri traditionale si vor practica un turism performant.  "Dezvoltarea inseamna neaparat atragerea de fonduri. Taranii, dar si micii fermieri, trebuie sprijiniti de oficiile de consultanta, astfel incat sa aiba acces la fonduri financiare care sa le permita dezvoltarea afacerilor agricole. Micile gospodarii trebuie sa creasca de la trei vaci in sus, pentru ca afacerea sa devina rentabila. Trebuie sa investeasca in dotari tehnice, apoi sa-si completeze veniturile din agroturism si valorificarea produselor traditionale. Faptul ca Maramuresul are atatea paduri, cei care detin afaceri in industria lemnului ar trebuie sa investeasca in prelucrarea lemnului si in tehnologii adecvate. Acestea ar putea fi doar cateva solutii care ar putea, cu siguranta, ridica nivelul de trai al oamenilor din aceasta zona de munte", a spus Herman Wiesser.

Austrian Agricultural Cluster - AAC are acordul celor mai importanti producatori austrieci de tehnologii agrare si de productie alimentara inclusiv mijloace de productie pentru o cooperare externa. Colaborarea cu Universitati- Universitatea pentru Cultura Pamantului Viena, Universitatea de Medicina Veterinara- cu Ministere si cu Camera de Comert a Austriei inlesneste o larga platforma de cunostiinte diferite, precum si de solutii tehnice.

 

 

 

Vanatoare pentru straini

Vanatori din tari cum ar fi Spania, Portugalia sau Italia vin, an de an, pentru partide de vanatoare pe fondurile administrate de Directia Silvica Zalau.

"Anul acesta am organizat deja o vanatoare, in urma cu o saptamana, pentru doua grupe, formate din cate patru si, respectiv, trei vanatori din Italia. A fost o partida la vanat mic, adica iepuri, fazani si potarnichi", a declarat, miercuri, 26 noiembrie 2008, Ioan Fit, responsabil cu vanatoarea al DS Zalau. Conform acestuia, in 2008 vor mai fi organizate alte doua partide de vanatoare pentru straini.

Prima dintre ele va avea loc chiar in aceasta saptamana, pe 28 si 29 noiembrie, la ea urmand sa participe opt vanatori din Portugalia. O a doua vanatoare va avea loc in decembrie, aceasta fiind solicitata de sapte vanatori din Spania. In ambele cazuri se vor vana mistreti.

Directia Silvica Zalau are in administrare 10 fonduri de vanatoare, restul fiind in grija Asociatiei Judetene pentru Vanatoare si Pescuit Sportiv Salaj. In acest sezon de vanatoare, de pe fondurile DS Zalau pot fi recoltati 166 de mistreti, 180 de iepuri, 375 de fazani, 160 de potarnichi, 120 de vulpi si un lup.

 

 

 

Probleme sociale in agricultura

Avem o agricultura falimentara, dezorganizata si decapitalizata, mai mult de 70-75% fiind de subzistenta. Criza financiara va lovi tocmai in micii producatori, care, in proportie de peste 50%, vor disparea de pe piata, considera Stefan Niculae, presedintele Federatiei Sindicatelor din Agricultura - Agrostar. Potrivit acestuia, din 2009 vom avea „o problema sociala fenomenala, Guvernul neavand nici un proiect si nici solutii pentru a intampina criza economica”.

Orice subventie care merge in aceasta zona este mai mult un ajutor social. Avem nevoie de politici in agricultura, de asociere, de reforme care sa reorganizeze si sa revitalizeze acest sector. Guvernul ar trebui sa acorde facilitati fiscale pentru grupurile de agricultori, sa reduca TVA-ul la produsele alimentare si sa incurajeze investitiile in centre si depozite de colectare”, ne-a mai spus seful Agrostar.

De aceeasi parere este si Sorin Minea, presedintele Romalimenta – Federatia Patronala din Industria Alimentara, care spune ca politicienii incurajeaza subventiile individuale pentru a-i avea la mana pe tarani si pentru a-i putea manipula inaintea alegerilor„Agricultura este un potential pentru viitor, dar acum reprezinta o povara. Si asta nu din cauza producatorilor si a fermierilor, ci din cauza politicienilor si a conducerii de pana acum a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), care a dus agricultura la faliment.

Potrivit lui Minea, singurii bani care au venit de la UE au fost impartiti prost si dupa criterii mai mult sau mai putin transparente. Comisia Europeana a semnalat in mai multe randuri fraude si nereguli in acordarea banilor europeni. „Sa nu uitam si ca 40% din bugetul MADR a fost redirectionat catre alte ministere, de parca Agricultura s-ar scalda in bani. Sute de milioane de euro din fondurile structurale au fost blocate anul acesta, si, de cand am aderat la UE, daca am luat 50% din banii pe care puteam sa ii accesam. Acum nimeni nu mai indrazneste sa mearga la banci sa mai ceara credite, dupa ce dobanzile au crescut atat de mult”, ne-a mai spus Sorin Minea.

 

 

 

Plati pentru zona montana

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va incepe saptamana viitoare platile pentru fermierii care cultiva terenuri in zonele montane cuprinse in masura de sprijin financiar pentru zonele defavorizate.

APIA a autorizat la plata suma de 44,6 milioane de euro, cuantumul sprijinului financiar pentru un hectar fiind de 50 de euro, aplicat degresiv in functie de marimea fermei. Finantarea este asigurata in proportie de 82% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si cofinantata din bugetul national, se arata intr-un comunicat al agentiei.

Platile pentru zonele montane sunt incluse in masura de sprijin financiar pentru zone defavorizate, care face parte din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Beneficiarii sunt fermierii care desfasoara activitati agricole pe terenurile aflate in zona montana defavorizata, unde productia agricola este mai redusa cantitativ si calitativ din cauza conditiilor naturale.

De această masura vor beneficia 227.785 de fermieri, care au depus cereri pentru o suprafata totala de 1,3 milioane de hectare.  

 

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>