Titlurile zilei:
Despagubiri pentru calamitati
Producatorii agricoli vor primi despagubiri in valoare totala de 30 milioane lei pentru culturile afectate de inundatii in perioada iulie-august 2008, fonduri asigurate din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru anii 2008 si 2009.
Guvernul a adoptat, in sedinta de pe 25 noiembrie, o hotarare prin care este declarata stare de calamitate naturala in agricultura pentru culturile insamantate in toamna anului 2007 si primavara anului 2008, afectate de inundatiile din iulie-august 2008.
Zonele declarate calamitate includ 7 judete din Moldova (Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui), doua judete din Banat-Crisana (Maramures, Satu-Mare) si 5 judete din Transilvania (Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Salaj). Potrivit comunicatului Guvernului, declararea zonelor afectate de calamitati naturale s-a realizat in baza informatiilor privind aria de raspandire a fenomenelor naturale nefavorabile, comunicate de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile - Administratia Nationala de Meteorologie si Departamentul Ape.
Actul normativ stabileste si nivelul maxim al despagubirilor, acordate diferentiat, pe tipuri de culturi. Astfel, pentru grau, secara si triticale - 940 lei/ha, orz, orzoaica - 850 lei/ha, ovaz - 820 lei/ha, rapita - 750 lei/ha, porumb boabe - 1100 lei/ha, floarea soarelui - 740 lei/ha, soia - 1050 lei/ha, sfecla de zahar - 1800 lei/ha, mazare boabe - 1200 lei/ha, mustar - 600 lei/ha, legume de camp - 20000 lei/ha, cartof - 10100 lei/ha, plante furajere - 1000 lei/ha, plante medicinale - 800 lei/ha.
Nivelul maxim al sumelor de despagubire reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii calamitatilor naturale si se acorda numai pentru daune care depasesc 30% din productie. Pentru pierderile de animale, pasari, familii de albine si pesti, despagubirile acordate reprezinta 80% din valoarea de asigurare, diminuata cu valoarea subproduselor rezultate care pot fi valorificate, se mai precizeaza in comunicat. Spre a beneficia de despagubiri, producatorii agricoli trebuie sa faca dovada cheltuielilor efectuate pentru samanta, ingrasaminte chimice, pesticide, lucrari mecanice si manuale, irigatii, in vederea infiintarii si intretinerii culturii pana la data producerii calamitatilor.
Directiile pentru agricultura judetene, impreuna cu comisiile locale de constatare si evaluare a pagubelor, constituite prin ordin al prefectului, raspund de veridicitatea, autenticitatea si realitatea datelor inscrise in documentatia intocmita pentru acordarea despagubirilor. Dupa stabilirea sumelor cuvenite ca despagubiri, directiile judetene pentru agricultura depun la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale situatia centralizatoare a documentelor privind constatarea pagubelor produse de calamitati.
Jungla in Anglia
Gradinarii care se ocupau de curatarea tufisurilor si a copacilor de pe o mosie englezeasca au descoperit... o jungla, despre care se crede ca a fost plantata acum aproape 170 de ani de catre un explorator victorian. Padurea tropicala, intinsa pe o jumatate de acru, s-a inaltat pe un deal din Trebah Gardens, in Falmouth, Cornwall.
Gradinarii au gasit jungla secreta, incluzand un copac de 7,62 metri, atunci cand faceau curatenie printre tufisurile si copacii aflati intr-o vale abrupta, informeaza ziarul Earth Telegraph, citat de Realitatea TV. Ei au descoperit plante din emisfera sudica, precum palmieri Cordyline sau ferigi uriase.
Expertii sunt de parere ca padurea tropicala a fost plantata in epoca victoriana de Charles Fox, care a adus seminte si plante din toata lumea. Inauntru junglei, gradinarii au descoperit o sumedenie de specii exotice de plante, printre care si Dichroa Febrifuga, o planta chinezeasca, cu flori albastre, folosita in medicina traditionala chineza, unde este considerata una dintre cele 50 de ierburi fundamentale. Ea nu creste in salbaticie. Alte plante exotice gasite au fost un curmal din Insulele Canare si tufisuri de hydrangea, native din estul Asiei si sudul Americii. Trebah Gardens au fost realizate de Fox, pe 26 de acri.
In favoarea dezvoltarii rurale.
Socialistii europeni sunt un factor activ in favoarea dezvoltarii regiunilor rurale si a protectiei calitatii alimentelor. Ei sustin ca trebuie acordată prioritate dezvoltarii rurale.
Obiectivul este ca plata ajutoarelor sa fie facuta direct fermierilor, in principal celor cu ferme mici, pentru ca ei indeplinesc un rol esential in protectia mediului inconjurator si in mentinerea unei bune calitati a produselor alimentelor.
De asemenea, in viitor PAC va trebui sa sprijine fermele mici, pe tinerii fermieri si mentinerea activitatilor economice in zonele rurale. In acest context, bugetul Uniunii Europene dedicat dezvoltarii rurale trebuie marit, pentru mentinerea culturilor traditionale si prevenirea parasirii satelor de catre tineri, tinand cont, in acelasi timp, de doua probleme importante, productivitatea solului si riscul unor desertificari regionale.
Socialistii Europeni doresc ca piata de produse agricole internationala sa devina mai accesibila si mai echitabila. Ei sustin dezvoltarea unui model agricol european imbunatatit, protejat, in care sa existe o concurenta loiala fata de alti producatori agricoli.
In acest scop, socialistii europeni sustin crearea unor standarde mondiale minimale pentru industriile alimentare internationale, standarde compatibile cu protectia mediului inconjurator, cu pastrarea numelui si calitatii produselor traditionale.
Hora Unirii de 1 decembrie 2008
Pe 1 decembrie 2008, la ora 12.00, la Alba Iulia, sa cantat si dansat Hora Unirii- pe versuri de Vasile Alecsandri:
"Hai sa dam mana cu mana
Cei cu inima romana,
Sa-nvartim hora fratiei
Pe pamantul Romaniei!
Iarba rea din holde piara!
Piara dusmani din tara!
Intre noi sa nu mai fie
Decat flori si omenie!..."
Imagini cu orasul tuturor romanilor, Alba Iulia, le puteti urmarii pe:
www.youtube.com/watch?v=4PcbL_0itD8
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>