Titlurile zilei:
CE a prelungit SAPARD
Comisia Europei a decis, prelungirea fondurilor SAPARD pentru Romania pana la sfarsitul lui 2009, a declarat pentru MEDIAFAX, Michael Mann, purtator de cuvant al comisarului pentru agricultura Mariann Fischer Boel.
"Directia Generala de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DG AGRI) a transmis) o scrisoare autoritatilor romane referitoare la planul de actiuni", a spus Mann.
El a precizat ca, in scrisoare, CE recunoaste eforturile depuse de partea romana in acest domeniu. "Dar am solicitat noi informatii", a spus Mann, care nu a dorit sa ofere amanunte despre natura acestora. CE nu a luat inca o decizie privind reluarea platilor din fonduri SAPARD catre Romania, dar o hotarare ar putea fi luata la jumatatea saptamanii viitoare, a declarat, intr-o conferinta de presa, Michael Mann, purtator de cuvant al CE pe probleme de agricultura.
Promovarea vinurilor din Romania
Ministerul Agriculturii va lansa anul viitor un proiect, in valoare de 400.000 euro, pentru promovarea la nivel national a vinurilor produse in Romania, prin organizarea unor simpozioane si realizarea de reportaje sau reclame.
"Este prima data cand demaram un astfel de proiect. Pana acum, au existat proiecte de promovare a produselor romanesti, dar acum o sa ne bazam strict pe acest domeniu. Scopul este de a face cat mai cunoscute printre consumatorii locali soiurile si podgoriile romanesti. Circa 50% din suma totala a proiectului de 400.000 euro vor fi fonduri europene, 30% de la Guvern, iar restul banilor vor fi asigurati de catre asociatiile profesionale", a declarat miercuri agentiei MEDIAFAX, directorul de cabinet al Ministerului Agriculturii, Adrian Radulescu.
El a adaugat ca din 2010 Romania va primi de la Uniunea Europeana (UE) fonduri pentru promovarea vinurilor autohtone si pe pietele internationale.
Potrivit datelor Organizatiei Nationale Interprofesionale Viticole (ONIV), Romania a exportat in acest an circa 278.000 de hectolitri de vin din tari precum Canada, China, Italia, Spania, Germania, Olanda sau Statele Unite ale Americii. Totodată, importurile s-au ridicat la circa 450.000 de hectolitri, iar livrarile au fost facute din tari din afara UE.
In Romania se consuma anual cinci milioane de hectolitri, in conditiile in care productia locala se va ridica, in acest an, la circa 5,6 milioane, iar vanzarile la 400-450 milioane euro, potrivit ONIV.
"In perioada sarbatorilor de iarna, vanzarile de vin vor creste cu 18-25%. Circa 70% din cantitatea consumata este detinuta de vinurile demi-seci, iar restul de cele seci", a spus, Petre Calin Mocanu, directorul executiv al ONIV.
El a precizat ca piata vinului este afectata de criza financiara mondiala in sensul scaderii desfacerii si a cresterii costurilor la input-uri (ingrasaminte).
Sursa: www.mediafax.ro
Salonul de vin romanesc
"Vinuri romanesti din podgorii stramosesti – parte a civilizatiei si culturii”, editia a V-a. In perioada 3-6 decembrie 2008, Organizatia Nationala Interprofesionala Vitiviticola, sub patronajul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si in parteneriat cu Societatea Romana de Radiodifuziune, Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania, Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si alte Produse Viticole, Agentia Nationala de Consultanta Agricola, Oficiul National al Viei si Vinului si Universitatea de StiinTe Agronomice si Medicina Veterinara, organizeaza cea de-a cincea editie a manifestarii „Vinuri romanesti din podgorii stramosesti – parte a civilizatiei si culturii”.
Printre evenimentele care vor marca actuala editie se numara Salonul de vin romanesc (organizat in foaierul Salii de Concerte Radio din strada General Berthelot, nr. 60-64 si accesibil publicului incepand cu data de 4 decembrie, intre orele 10,00-17,30), Concursul de vinuri romanesti (organizat la USAMV Bucuresti, Catedra de Viticultura, B-dul Marasti, nr. 59, in perioada 3-5 decembrie 2008), si Seara de gala, care va incununa manifestarea si care va avea loc in data de 6 decembrie, incepand cu ora 19,00, la Sala de Concerte Radio „Mihail Jora”, din str. General Bertherlot, nr. 60-64).
Sursa: www.consultantaagricola.ro
Pretul alimentelor s-au dublat
Pretul alimentelor s-a dublat in ultimii trei ani, potrivit statisticilor internationale. Cresterea nivelului de trai in unele state a determinat cresterea consumului, iar efectul s-a reflectat direct in costuri.
Dezavantajati de situatie sunt oamenii saraci, nevoiti sa-si cheltuiasca peste jumatate din buget pentru hrana zilnica. Din 2005 pana in prezent, costul alimentelor a crescut spectaculos, studiile realizate la nivel mondial indicand un salt de 83%. Grupurile cu venituri mari nu sunt direct afectate de aceste majorari, intrucat 'risipesc' pentru hrana doar 10% din castiguri.
In schimb, sunt "loviti" oamenii din patura saraca, nevoiti sa dea peste jumatate din castiguri pe hrana zilnica. Specialistii indica faptul ca, fara o strategie corespunzatoare in domeniul alimentatiei, populatia din statele sarace sau in curs de dezvoltare va avea mult de suferit. Potrivit acestora, in cadrul comunitatilor sarace, "loviti" sunt in principal copiii, care neprimind nutrientii necesari, nu reusesc sa creasca armonios. Daca acestia raman subnutriti mai mult de doi ani, nu se mai dezvolta.
Persoanele pipernicite nu sunt doar mai scunde, ci au si un potential mintal si psihic mai redus, spun specialistii. Acestia atentioneaza ca, la nivel global, pretul alimentelor trebuie sa fie redus rapid, iar lucrul acesta se poate face doar crescand proviziile de alimente. "Majorarea productiei trebuie sa se faca rapid pentru a aduce preturile in jos. Procesul trebuie continuat si pe termen mediu si lung, odata cu cresterea cererii", spun sursele citate. Acestea dau ca exemplu state din Asia, unde odata cu cresterea veniturilor, urca si consumul. Iar o cerere de alimente mai mare cu 10% dubleaza pretul hranei.
Criza alimentara in 2009
Romania s-ar putea confrunta cu cea mai mare criza alimentara de dupa 1990, incepand cu luna august 2009, daca nu se vor lua cat mai rapid masuri de natura fiscala pentru sectorul agricol si subventiile nu vor fi acordate la timp, a declarat pentru agentia NewsIn presedintele Interagro, Ioan Niculae.
"In cazul in care nu se vor acorda subventii in acest sector cel tarziu la 15 ianuarie, terenurile agricole vor ramane nefertilizate si necultivate, iar agricultorii nu-si vor putea desfasura activitatea. In conditiile in care bancile nu mai finanteaza agricultura, in luna august ne vom confrunta cu cea mai mare criza alimentara din '90 pana acum", a afirmat reprezentantul Interagro.
Potrivit lui Niculae, cel mai afectat sector din agricultura este cel al productiei vegetale: "Producatorii de cereale stau cu stocurile de cereale in silozuri fara a avea cum sa le valorifice din cauza pretului extrem de scazut de pe piata". In plus, in ciuda pretului scazut al cerealelor, pentru aceste produse nu mai exista nici cerere, in timp ce oferta inregistreaza un excedent fara precedent.
"De cand a inceput sa se manifeste criza financiara, vanzarile de cerelale au scazut cu aproximativ 80%. In aceste conditii, ma astept ca anul viitor 60% dintre producatorii si comerciantii de cereale din Romania sa falimenteze", a declarat pentru NewsIn presedintele United Grain Grup, Gabriel Barbalu.
Sursa:www.newz.ro
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>