Stirile zilei de 3.12.2008

Titlurile zilei:

  • A fost prelungit SAPARD;
  • Promovarea vinurilor din Romania;
  • Salonul de vin romanesc;
  • Pretul alimentelor s-au dublat.
  • Criza alimentara in 2009.







CE a prelungit SAPARD

    Comisia Europei a decis, prelungirea fondurilor SAPARD pentru Romania pana la sfarsitul lui 2009, a declarat pentru MEDIAFAX, Michael Mann, purtator de cuvant al comisarului pentru agricultura Mariann Fischer Boel.

    "Directia Generala de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DG AGRI) a transmis) o scrisoare autoritatilor romane referitoare la planul de actiuni", a spus Mann.

    El a precizat ca, in scrisoare, CE recunoaste eforturile depuse de partea romana in acest domeniu. "Dar am solicitat noi informatii", a spus Mann, care nu a dorit sa ofere amanunte despre natura acestora. CE nu a luat inca o decizie privind reluarea platilor din fonduri SAPARD catre Romania, dar o hotarare ar putea fi luata la jumatatea saptamanii viitoare, a declarat, intr-o conferinta de presa, Michael Mann, purtator de cuvant al CE pe probleme de agricultura.

 

 

 

Promovarea vinurilor din Romania

Ministerul Agriculturii va lansa anul viitor un proiect, in valoare de 400.000 euro, pentru promovarea la nivel national a vinurilor produse in Romania, prin organizarea unor simpozioane si realizarea de reportaje sau reclame.

"Este prima data cand demaram un astfel de proiect. Pana acum, au existat proiecte de promovare a produselor romanesti, dar acum o sa ne bazam strict pe acest domeniu. Scopul este de a face cat mai cunoscute printre consumatorii locali soiurile si podgoriile romanesti. Circa 50% din suma totala a proiectului de 400.000 euro vor fi fonduri europene, 30% de la Guvern, iar restul banilor vor fi asigurati de catre asociatiile profesionale", a declarat miercuri agentiei MEDIAFAX, directorul de cabinet al Ministerului Agriculturii, Adrian Radulescu.

El a adaugat ca din 2010 Romania va primi de la Uniunea Europeana (UE) fonduri pentru promovarea vinurilor autohtone si pe pietele internationale.

Potrivit datelor Organizatiei Nationale Interprofesionale Viticole (ONIV), Romania a exportat in acest an circa 278.000 de hectolitri de vin din tari precum Canada, China, Italia, Spania, Germania, Olanda sau Statele Unite ale Americii. Totodată, importurile s-au ridicat la circa 450.000 de hectolitri, iar livrarile au fost facute din tari din afara UE.

In Romania se consuma anual cinci milioane de hectolitri, in conditiile in care productia locala se va ridica, in acest an, la circa 5,6 milioane, iar vanzarile la 400-450 milioane euro, potrivit ONIV.

"In perioada sarbatorilor de iarna, vanzarile de vin vor creste cu 18-25%. Circa 70% din cantitatea consumata este detinuta de vinurile demi-seci, iar restul de cele seci", a spus, Petre Calin Mocanu, directorul executiv al ONIV.

El a precizat ca piata vinului este afectata de criza financiara mondiala in sensul scaderii desfacerii si a cresterii costurilor la input-uri (ingrasaminte).

Sursa: www.mediafax.ro

 

 

 

Salonul de vin romanesc

"Vinuri romanesti din podgorii stramosesti – parte a civilizatiei si culturii”, editia a V-a. In perioada 3-6 decembrie 2008, Organizatia Nationala Interprofesionala Vitiviticola, sub patronajul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si in parteneriat cu Societatea Romana de Radiodifuziune, Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania, Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si alte Produse Viticole, Agentia Nationala de Consultanta Agricola, Oficiul National al Viei si Vinului si Universitatea de StiinTe Agronomice si Medicina Veterinara, organizeaza cea de-a cincea editie a manifestarii „Vinuri romanesti din podgorii stramosesti – parte a civilizatiei si culturii”.

Printre evenimentele care vor marca actuala editie se numara Salonul de vin romanesc (organizat in foaierul Salii de Concerte Radio din strada General Berthelot, nr. 60-64 si accesibil publicului incepand cu data de 4 decembrie, intre orele 10,00-17,30), Concursul de vinuri romanesti (organizat la USAMV Bucuresti, Catedra de Viticultura, B-dul Marasti, nr. 59, in perioada 3-5 decembrie 2008), si Seara de gala, care va incununa manifestarea si care va avea loc in data de 6 decembrie, incepand cu ora 19,00, la Sala de Concerte Radio „Mihail Jora”, din str. General Bertherlot, nr. 60-64).

Sursa: www.consultantaagricola.ro

 

 

 

Pretul alimentelor s-au dublat

Pretul alimentelor s-a dublat in ultimii trei ani, potrivit statisticilor internationale. Cresterea nivelului de trai in unele state a determinat cresterea consumului, iar efectul s-a reflectat direct in costuri.

Dezavantajati de situatie sunt oamenii saraci, nevoiti sa-si cheltuiasca peste jumatate din buget pentru hrana zilnica. Din 2005 pana in prezent, costul alimentelor a crescut spectaculos, studiile realizate la nivel mondial indicand un salt de 83%. Grupurile cu venituri mari nu sunt direct afectate de aceste majorari, intrucat 'risipesc' pentru hrana doar 10% din castiguri.

In schimb, sunt "loviti" oamenii din patura saraca, nevoiti sa dea peste jumatate din castiguri pe hrana zilnica. Specialistii indica faptul ca, fara o strategie corespunzatoare in domeniul alimentatiei, populatia din statele sarace sau in curs de dezvoltare va avea mult de suferit. Potrivit acestora, in cadrul comunitatilor sarace, "loviti" sunt in principal copiii, care neprimind nutrientii necesari, nu reusesc sa creasca armonios. Daca acestia raman subnutriti mai mult de doi ani, nu se mai dezvolta.

Persoanele pipernicite nu sunt doar mai scunde, ci au si un potential mintal si psihic mai redus, spun specialistii. Acestia atentioneaza ca, la nivel global, pretul alimentelor trebuie sa fie redus rapid, iar lucrul acesta se poate face doar crescand proviziile de alimente. "Majorarea productiei trebuie sa se faca rapid pentru a aduce preturile in jos. Procesul trebuie continuat si pe termen mediu si lung, odata cu cresterea cererii", spun sursele citate. Acestea dau ca exemplu state din Asia, unde odata cu cresterea veniturilor, urca si consumul. Iar o cerere de alimente mai mare cu 10% dubleaza pretul hranei.

 

 

 

Criza alimentara in 2009

Romania s-ar putea confrunta cu cea mai mare criza alimentara de dupa 1990, incepand cu luna august 2009, daca nu se vor lua cat mai rapid masuri de natura fiscala pentru sectorul agricol si subventiile nu vor fi acordate la timp, a declarat pentru agentia NewsIn presedintele Interagro, Ioan Niculae.

"In cazul in care nu se vor acorda subventii in acest sector cel tarziu la 15 ianuarie, terenurile agricole vor ramane nefertilizate si necultivate, iar agricultorii nu-si vor putea desfasura activitatea. In conditiile in care bancile nu mai finanteaza agricultura, in luna august ne vom confrunta cu cea mai mare criza alimentara din '90 pana acum", a afirmat reprezentantul Interagro.

Potrivit lui Niculae, cel mai afectat sector din agricultura este cel al productiei vegetale: "Producatorii de cereale stau cu stocurile de cereale in silozuri fara a avea cum sa le valorifice din cauza pretului extrem de scazut de pe piata". In plus, in ciuda pretului scazut al cerealelor, pentru aceste produse nu mai exista nici cerere, in timp ce oferta inregistreaza un excedent fara precedent.

"De cand a inceput sa se manifeste criza financiara, vanzarile de cerelale au scazut cu aproximativ 80%. In aceste conditii, ma astept ca anul viitor 60% dintre producatorii si comerciantii de cereale din Romania sa falimenteze", a declarat pentru NewsIn presedintele United Grain Grup, Gabriel Barbalu.

 

Sursa:www.newz.ro

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>