Stirile zilei de 12.12.2008

piatabp.jpg

 

 

Titlurile zilei:

  • Credite pentru fermieri;
  • Numarul somerilor a crescut;
  • Se platesc, pagubele produse de vanat;
  • Eticheta specifica la carnea irlandeza;
  • Magazin romanesc la Viena.









Credite pentru fermieri

Fermierii vor putea obtine credite de la BRD-Groupe Societe Generale pentru finantarea capitalului de lucru necesar activitatii agricole, de maxim 70% din valoarea estimata a subventiei primite din fonduri europene si nationale, a anuntat, miercuri, institutia de credit.

Creditele vor fi acordate in baza unei conventii semnate de BRD, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA (FGCR).

Pentru a obtine imprumuturile necesare, fermierii va trebui sa faca dovada unei adeverinte emise de APIA pentru certificarea suprafetelor pentru care se vor primi subventiile si a cesiunii de creante pentru sumele care vor fi virate de APIA, se arata intr-un comunicat al BRD.

Creditele pot fi garantate de FGCR in proportie de 50%.

A doua mare banca din Romania, BRD-Groupe Societe Generale are active de peste 12 miliarde de euro si deserveste circa 2,6 milioane de clienti printr-o retea de 900 de sucursale. La finele lunii septembrie, institutia de credit detinea active totale de 44,5 miliarde lei (11,9 miliarde euro), in crestere cu 14,2% fata de valoarea consemnata la finele anului trecut, de 38,96 miliarde de lei.





Numarul somerilor a crescut.

Domeniile cele mai afectate sunt, potrivit ministrului Muncii, Mariana Campeanu, constructiile si agricultura.

„Numarul somerilor in luna noiembrie a fost mai mare cu 12 mii de persoane, iar eventualele disponibilizari pana in luna aprilie, anul viitor, sunt de circa 43 de mii de persoane din care mai mult de jumatate reprezinta asa cum era de asteptat, in aceasta perioada, persoanele care lucreaza in constructii si in agricultura. Nu am primit alte solicitari de intrare in somaj mai mari decat aceste cifre care pana in acest moment se incadreaza totusi, intr-o linie normala”, a apreciat ministrului Muncii, in cadrul unui briefing de presa sustinut la Palatul Victoria.





Se platesc, pagubele produse de vanat

Administratorii sau gestionarii de fonduri cinegetice vor fi obligati sa plateasca pagubele produse de vanat culturilor agricole, silvice si animalelor domestice catre proprietarii acestora, in mod direct, potrivit unei Hotarari adoptate de Executiv.

Conform actului normativ, constatarea pagubelor si evaluarea acestora se vor face de catre o comisie formata din cate un reprezentant al primăriei, unul al autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si unul al autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.

Constatarea pagubei se va face la cererea scrisa a persoanei pagubite, depusa la primaria localitatii pe teritoriul administrativ al careia s-a produs paguba, in termen de 24 ore de la producerea pagubei.

Cuantumul despagubirilor va fi stabilit de catre comisie, in functie de cheltuielile efectuate de pagubit pana la data producerii pagubei sau, dupa caz, in functie de valoarea de piata, in cazul animalelor domestice.

In cazul in care gestionarul fondului cinegetic nu plateste despagubirile in termen de 30 de zile de la data comunicarii procesului verbal, va putea fi sanctionat cu amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.000 lei, precum si cu suspendarea licentei.





Eticheta specifica la carnea irlandeza

Ministrul irlandez al Agriculturii a anuntat ca autorizeaza reintroducerea pe piata a produselor pe baza de carne de porc, certificate ca fiind sanatoase, la patru zile dupa oprirea oricarei comercializari a acestora, din cauza dioxinei descoperite in noua ferme din tara.

Decizia ministrului irlandez nu priveste decat comercializarea produselor pe baza de carne de porc "deja în stoc", a precizat un purtator de cuvant al ministerului.

Taierea porcilor ramane suspendata in asteptarea unui acord intre Guvern si reprezentantii acestei filiere, care solicita indemnizatii compensatorii.

Ministrul irlandez al Agriculturii, Brendan Smith, a precizat ca alimentele care vor fi din nou puse in vanzare vor purta o etichetă specifica, prin care sa se certifice ca ele sunt sanatoase si nu sunt asociate cu cele noua crescatorii unde a fost descoperita dioxina.

Descoperirea acestei substanţe cancerigene i-a determinat pe irlandezi să anunte sambata retragerea tuturor alimentelor pe baza de carne de porc, produse incepand cu 1 septembrie si comercializate in Irlanda si in strainatate.





Magazin romanesc la Viena

Primul magazin cu produse autohtone romanesti deschis în Viena se aprovizionează din Oradea. I-a spus „Magazinul de acasa”, iar romanii care-i trec pragul stiu cel mai bine semnificatia denumirii. Pe cativava metri patrati, isi amintesc de sarbatorile petrecute la bunici, cozonacii cu nuca, proaspat scosi din cuptor, aroma de carnati cu usturoi, sau inegalabilul gust al slaninei.

La „Magazinul de acasa” de pe Schönbrunner Strasse, gasesti de toate, inclusiv, caltaboşi, muraturi, zacusca, branzeturi, bere romaneasca, ziare si reviste romanesti, sau legaturi de usturoi si ceapa.

Trebuia sa le cer prietenilor care veneau din Bucuresti si Cluj sa imi aduca de acasa ba o bucata de slanina, ba o revista. Aproape ca cerseam. Asa mi-a venit ideea sa infiintez un magazin in care sa vand produse romanesti aici, in Viena”, isi aminteste romanul.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>