Stirile zilei de 10.12.2008

piataiasi.jpg

Titlurile zilei:

  • Criza de supraproductie la grau;
  • Tehnocrati la agricultura;
  • Putem vinde direct pe piata in 2009;
  • Industria chimica in faliment;
  • Carnea cu dioxina in Romania.





Criza de supraproductie la grau

Recolta e din belsug, pretul graului a scazut la jumatate, dar cumparatorii sunt tot mai putini. Sa fie acestea semnele unei crize de supraproductie in agricultura romaneasca?

Chiar si peste mult timp de acum incolo, e putin probabil ca Stefan Poienaru, proprietarul holdingului agricol Agrofam Fetesti, care cultiva 19.000 de hectare de teren in judetul Calarasi, sa nu-si aminteasca de 2008. „In anii trecuti, in lunile noiembrie-decembrie, eram asaltat de traderi care voiau sa cumpere grau sau alte produse agricole. Acum nu-i vezi cu lunile“, spune Poienaru, care din cei 61 de ani ai sai mai bine de jumatate i-a petrecut pe terenurile agricole.

Situatia in care se afla Poienaru – dar si alti mari producatori agricoli din Romania – pare sa contina principalele ingrediente ale unei crize de supraproductie: stocuri mari rezultate din productia peste medie obtinuta anul acesta, preturi mici puse pe seama unei cereri reduse si, bomboana de pe coliva, o criza financiara globala.

Poienaru estimeaza o crestere a cifrei de afaceri de la 24 mil. euro in 2007 la 30 mil. euro in acest an, insa, in acelasi timp, o scadere a profitului de la 2 mil. euro la circa 1,8 mil. euro. Motivul? „Scaderea preturilor la produsele agricole si cresterea costurilor de infiintare a culturilor“, explica omul de afaceri.




Tehnocrati la agricultura

Problemele Agriculturii romanesti nu se vor rezolva pana cand nu vom avea un minister alcatuit din tehnocrati. "Avem nevoie de specialisti pe toate palierele, de oameni care stiu care sunt problemele reale ale Agriculturii si cum pot fi rezolvate”, a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan, in cadrul emisiunii „Guvernul Privat” dedicate agriculturii la The Money Channel.

La emisiunea moderata de Dan Suciu, au mai participat Costel Caras, presedinte al Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania si Viorela Pitulice, jurnalist Business Standard.




Putem vinde direct pe piata in 2009

Micii producatorii isi vor putea vinde produsele direct pe piata si in 2009 daca respecta normele de igiena si de trasabilitate, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.

Ordinul 301 care reglementa vanzarea produselor la zona judetului de care apartin producatorii a mai primit o derogare cu un an, pana la 31 decembrie 2008, dar incepand cu 2009 va intra in vigoare o alta forma a acestuia.

Micii producatori trebuie sa se inregistreze la nou infiintatul Oficiul al produselor traditionale si ecologice pentru a putea vinde pe piata nationala produsele realizate in gospodarii, iar daca indeplinesc conditiile vor primi un certificat care atesta acest lucru.

La inceputul acestui an, s-a cazut de comun acord pentru amanarea aplicarii acestui Ordinului 301 privind aprobarea normei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedurile de inregistrare a activitatilor de vanzare directa de produse primare, a activitatilor de vanzare cu amanuntul si a activitatilor de fabricare a alimentelor.

Potrivit ordinului, micii producatori vor putea realiza vanzari directe la nivel national de lapte, carne, oua, peste si alte produse de origine animala, daca respecta conditiile de baza de igiena si detin buletine, atesta respectarea normele de igiena si trasabilitatea produselor. In Romania exista, la ora actuala, aproximativ 200.000-350.000 de mici producatori particulari care fac vanzari directe daca se iau in calcul ca exista in jur de 3,5 milioane de gospodarii ale populatiei.




Industria chimica in faliment

Industria chimica este in pragul falimentului, iar consecintele se resimt brutal in plan social: in fiecare zi se anunta noi si noi disponibilizari. Grupul Interagro va renunta si el la peste patru mii de angajati, la inceputul anului viitor. Demersul va fi ultimul inainte de procedura de lichidare a companiei, a declarat presedintele Interagro, Ioan Niculae.

"De la 1 ianuarie 2009 suntem obligati sa trimitem in disponibilizare colectiva mai exact 3.546 de salariati din industria chimica, la care se adauga circa 250 de persoane dina gricultura si inca 250 de persoane din cosntructii si investitii. Deci practic ne apropiem de 4.050 de persoane. (...) Este pasul ultim inainte de faliment. Ce se intampla acum este inainte de faliment. Pe anumite sectoare de activitate probabil ca si la noi se va pune problema cotelor legate de falimentul acestor combinate", a spus Ioan Niculae.




Carnea cu dioxina in Romania

Peste trei tone de carne de porc contaminata cu dioxina au ajuns la un depozit din Bucuresti. "In mod oficial, Comisia Europeana ne-a notificat astazi ca o firma din Bucuresti a fost beneficiarul unei cantitati de 3,3 tone de carne din Irlanda. Colegii mei au identificat firma, fac acum controlul si verifica unde a fost distribuita acea cantitate", a spus presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.

Mai mult decat atat, aproape 70 de tone de carne de porc din Irlanda, contaminata cu dioxina, ar fi ajuns in Romania pe filiera Polonia - Ungaria, potrivit agentiei maghiare MTI, care citeaza autoritatea sanitar-veterinara de la Budapesta.

Totul s-a intamplat in intervalul septembrie - noiembrie. Seful Agentiei Veterinare Ungare afirma ca un singur transport din cele efectuate in aceasta perioada nu a fost localizat, si ca toate celelalte au ajuns in Romania.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>