Stirile zilei de 10.12.2008

piataiasi.jpg

Titlurile zilei:

  • Criza de supraproductie la grau;
  • Tehnocrati la agricultura;
  • Putem vinde direct pe piata in 2009;
  • Industria chimica in faliment;
  • Carnea cu dioxina in Romania.





Criza de supraproductie la grau

Recolta e din belsug, pretul graului a scazut la jumatate, dar cumparatorii sunt tot mai putini. Sa fie acestea semnele unei crize de supraproductie in agricultura romaneasca?

Chiar si peste mult timp de acum incolo, e putin probabil ca Stefan Poienaru, proprietarul holdingului agricol Agrofam Fetesti, care cultiva 19.000 de hectare de teren in judetul Calarasi, sa nu-si aminteasca de 2008. „In anii trecuti, in lunile noiembrie-decembrie, eram asaltat de traderi care voiau sa cumpere grau sau alte produse agricole. Acum nu-i vezi cu lunile“, spune Poienaru, care din cei 61 de ani ai sai mai bine de jumatate i-a petrecut pe terenurile agricole.

Situatia in care se afla Poienaru – dar si alti mari producatori agricoli din Romania – pare sa contina principalele ingrediente ale unei crize de supraproductie: stocuri mari rezultate din productia peste medie obtinuta anul acesta, preturi mici puse pe seama unei cereri reduse si, bomboana de pe coliva, o criza financiara globala.

Poienaru estimeaza o crestere a cifrei de afaceri de la 24 mil. euro in 2007 la 30 mil. euro in acest an, insa, in acelasi timp, o scadere a profitului de la 2 mil. euro la circa 1,8 mil. euro. Motivul? „Scaderea preturilor la produsele agricole si cresterea costurilor de infiintare a culturilor“, explica omul de afaceri.




Tehnocrati la agricultura

Problemele Agriculturii romanesti nu se vor rezolva pana cand nu vom avea un minister alcatuit din tehnocrati. "Avem nevoie de specialisti pe toate palierele, de oameni care stiu care sunt problemele reale ale Agriculturii si cum pot fi rezolvate”, a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan, in cadrul emisiunii „Guvernul Privat” dedicate agriculturii la The Money Channel.

La emisiunea moderata de Dan Suciu, au mai participat Costel Caras, presedinte al Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania si Viorela Pitulice, jurnalist Business Standard.




Putem vinde direct pe piata in 2009

Micii producatorii isi vor putea vinde produsele direct pe piata si in 2009 daca respecta normele de igiena si de trasabilitate, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.

Ordinul 301 care reglementa vanzarea produselor la zona judetului de care apartin producatorii a mai primit o derogare cu un an, pana la 31 decembrie 2008, dar incepand cu 2009 va intra in vigoare o alta forma a acestuia.

Micii producatori trebuie sa se inregistreze la nou infiintatul Oficiul al produselor traditionale si ecologice pentru a putea vinde pe piata nationala produsele realizate in gospodarii, iar daca indeplinesc conditiile vor primi un certificat care atesta acest lucru.

La inceputul acestui an, s-a cazut de comun acord pentru amanarea aplicarii acestui Ordinului 301 privind aprobarea normei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedurile de inregistrare a activitatilor de vanzare directa de produse primare, a activitatilor de vanzare cu amanuntul si a activitatilor de fabricare a alimentelor.

Potrivit ordinului, micii producatori vor putea realiza vanzari directe la nivel national de lapte, carne, oua, peste si alte produse de origine animala, daca respecta conditiile de baza de igiena si detin buletine, atesta respectarea normele de igiena si trasabilitatea produselor. In Romania exista, la ora actuala, aproximativ 200.000-350.000 de mici producatori particulari care fac vanzari directe daca se iau in calcul ca exista in jur de 3,5 milioane de gospodarii ale populatiei.




Industria chimica in faliment

Industria chimica este in pragul falimentului, iar consecintele se resimt brutal in plan social: in fiecare zi se anunta noi si noi disponibilizari. Grupul Interagro va renunta si el la peste patru mii de angajati, la inceputul anului viitor. Demersul va fi ultimul inainte de procedura de lichidare a companiei, a declarat presedintele Interagro, Ioan Niculae.

"De la 1 ianuarie 2009 suntem obligati sa trimitem in disponibilizare colectiva mai exact 3.546 de salariati din industria chimica, la care se adauga circa 250 de persoane dina gricultura si inca 250 de persoane din cosntructii si investitii. Deci practic ne apropiem de 4.050 de persoane. (...) Este pasul ultim inainte de faliment. Ce se intampla acum este inainte de faliment. Pe anumite sectoare de activitate probabil ca si la noi se va pune problema cotelor legate de falimentul acestor combinate", a spus Ioan Niculae.




Carnea cu dioxina in Romania

Peste trei tone de carne de porc contaminata cu dioxina au ajuns la un depozit din Bucuresti. "In mod oficial, Comisia Europeana ne-a notificat astazi ca o firma din Bucuresti a fost beneficiarul unei cantitati de 3,3 tone de carne din Irlanda. Colegii mei au identificat firma, fac acum controlul si verifica unde a fost distribuita acea cantitate", a spus presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.

Mai mult decat atat, aproape 70 de tone de carne de porc din Irlanda, contaminata cu dioxina, ar fi ajuns in Romania pe filiera Polonia - Ungaria, potrivit agentiei maghiare MTI, care citeaza autoritatea sanitar-veterinara de la Budapesta.

Totul s-a intamplat in intervalul septembrie - noiembrie. Seful Agentiei Veterinare Ungare afirma ca un singur transport din cele efectuate in aceasta perioada nu a fost localizat, si ca toate celelalte au ajuns in Romania.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>