Stirile zile de 15.01.2009

muls1.jpg

Titlurile zilei:

  • Preturi mici la cereale si in 2009;
  • Alte pesticide sunt interzise in UE;
  • Programul "Casa Verde" este incomplet;
  • Procesatorii scumpesc laptele;
  • Fermieri vor protesta din 26.01.2009.





Preturi mici la cereale in 2009

Lipsa capacitatilor de depozitare i-a determinat pe agricultori sa vanda cerealele la preturi mici, nivel care s-a mentinut si dupa perioada de recoltare ma ales ca o mare parte din produse se tranzactioneaza “la negru”. “In fostele grajduri sunt sute de mii de tone de marfa nefiscalizata, iar asta strica piata”, a declarat Sorin Dogaru, directorul diviziei agricole din cadrul Interagro.

In prezent, pretul graului a ajuns la 500 de lei/tona (115 euro/tona), dar agricultorii nu vad o revigorare a pretului in urmatoarea perioada. “In niciun caz nu vor intervene schimbari pe piata. Trebuie sa ne luam gandul de la preturi mai mari in 2009, pentru ca pana in vara nu vor mai fi cresteri semnificative”, spune Mihai Anghel, administratorul Cerealcom Dolj, care a pastrat o parte din productia de grau in silozuri in asteptarea unor preturi mai mari. Cei mai importanti producatori agricoli sunt Comcereal Vaslui, parte a grupului Racova Agro Pan a lui Adrian Porumboiu, TCE 3 Brazi controlat de Culita Tarata, Interagro a lui Ioan Niculae si Cerealcom Dolj, al carui administrator este Mihai Anghel.




Alte pesticide interzise in UE

Parlamentul European a votat pentru interzicerea folosirii a 22 de tratamente cu pesticide in agricultura, cu 577 voturi la 61, informeaza Guardian. Guvernul britanic s-a opus deciziei, care ar putea afecta recolta nationala de morcovi.

Legislatia noua impune reducerea cantitatii de pesticide, interzice folosirea lor in preajma scolilor sau spitalelor si interzice 22 de produse chimici considerate cancerigene.

Partidul Verde a sarbatorit legea ca pe o victorie a ecologiei si a protectiei sanatatii. Fermierii au avertizat insa ca restrictiile vor afecta recoltele de iarna, in special morcovii, cartofii si cerealele, si vor mari considerabil preturile alimentelor in UE. Criticii sustin ca noua legislatie se bazeaza pe previziuni care nu sunt dovedite stiintific. Partidele Conservatoare si Muncitoresti au votat impotriva si se asteapta ca guvernul britanic sa se opuna legislatiei. Ultimul cuvant privind aceasta decizie apartine tot ministilor.

Daca legea va trece si de Consiliu, restrictiile privind pesticidele vor fi implementate in UE pana in 2013.




Programul "CASA Verde" este incomplet

Programul „Casa Verde” initiat de Ministerul Mediului si amanat pana pe 15 ianuarie are cateva hibe serioase. In primul rand, subventia de 90% pentru achizitionarea si instalarea sistemelor de panouri solare nu se acorda si pentru centrala termica impreuna cu care va functiona sistemul. Pretul mediu al unei astfel de centrale este de 3.000 de lei. Dar de ce este necesara instalarea unei centrale termice, daca deja avem un panou solar?

„Fiindca acestea functioneaza intr-adevar eficient numai atunci cand sunt dublate de o sursa de incalzire clasica. Oamenii trebuie sa stie ca sistemele nou introduse prin Casa Verde ajuta, dar nu inlocuiesc total vechiul sistem. Il pot inlocui, insa, in medie, in proportie de 50-60%”, ne-a explicat Dan Bargan, consultant tehnic la una dintre firmele care au aplicat în program pentru a deveni instalator validat.

Unei familii formate din patru persoane ii sunt suficiente trei panouri solare, cu un boiler de 300 de litri (pentru perioadele fara soare), iar costul facturii la apa calda se va injumatati, garantat.




Procesatorii scumpesc laptele

Eventuala scumpire a laptelui si produselor lactate nu este imputabila fermierilor, ci procesatorilor si comerciantilor, potrivit reprezentantilor Sindicatului Crescatorilor de Taurine (SCTR). „Preturile produselor lactate vandute catre consumatori nu au nicio legatura cu fermierii care produc laptele materie prima. Acest pret este stabilit in exclusivitate de procesatori si de comercianti, fara a se tine cont de opinia fermierilor, nici de preturile platite catre acestia“, se arata intr-un comunicat al SCTR. Reprezentantii sindicatului sustin ca in ultima luna au primit cu 15-20% mai putini bani pentru materia prima furnizata procesatorilor. Aceasta situatie este cauzata, in primul rand, de importul de lapte materie prima din Ungaria si Polonia, explica ei. In aceste conditii, pretul lactatelor ar trebui sa coboare, nu sa fie majorat. Romania importa anual peste un milion de litri de lapte, ceea ce reprezintă peste 30% din necesarul pentru consum si procesare.




Fermieri vor protesta din 26.01.2009

Fermierii anunta actiuni ample de protest daca nu isi vor primii subventiile pentru anul 2008 pana la data de 25 ianuarie si ameninta ca vor intra in greva foamei.

Astfel, incepand cu data de 26 ianuarie, ar urma sa fie pichetat sediul Ministerului Agriculturi, iar fermieri din toate judetele tarii vor intra in greva foamei pana la solutionarea tuturor problemelor.

Ulterior, daca problemele semnalate nu se vor rezolva dupa prima saptamana de pichet, Sindicatul Crescatorilor de Taurine (SCRT) din Romania anunta ca va intensifica protestele si, in paralel cu pichetul, din data de 2 februarie, fermierii vor organiza un mars de protest prin Bucuresti, cu animale si utilaje. Acestia sustin ca fermierii care cresc vaci au inceput deja sacrificarea animalelor si lichidarea fermelor. Totodata, fermierii vor protesta si pentru gasirea unor solutii privind stoparea importului ilegal de lapte si accesarea fondurilor UE.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>