Stirile zile de 16.01.2009


Titlurile zilei:

  • Revigorarea pomiculturii valcene;
  • Subventii pentru exportul lactatelor;
  • Peste 6000 de cereri de finantare.

 

 



Revigorarea pomiculturii valcene

Alunecarile de teren din judetul Valcea ar putea fi combatute prin infiintarea de plantatii de nuc, iar primarii din mediul rural ar putea pune umarul la realizarea unor loturi pomicole demonstrative, menite sa revigoreze pomicultura valceana, este de parere Ion Calea, presedintele Consiliului Judetean Valcea.

"Le-am cerut primarilor din localitatile unde exista alunecari active sa-i incurajeze pe proprietarii acelor terenuri sa le planteze cu puieti de nuc, pe care ii furnizeaza Statiunea de Cercetare Pomicola (SCP) Ramnicu Valcea. Pe langa fixarea solului, dumnealor ar avea un dublu avantaj, fiind vorba de o dubla productie, respectiv fructe si material lemnos de mare valoare" a precizat, joi, 15 ianuarie 2009, Ion Calea.

Contactat telefonic, prof. univ. dr. Ioan Botu, directorul SCP Ramnicu Valcea, a precizat ca infiintarea unui hectar de plantatie de nuc ar putea costa circa 6.500 lei, in aceasta suma intrand contravaloare puietilor si a lucrarilor de plantare. "Eventual, asa cum se intampla cu plantarea in regim silvic a puietilor de alte specii, statul ar putea decide subventionarea acestor costuri, ceea ce ar face inca si mai atractiva propunerea noastra. In plus, noi am putea oferi instruirea necesara pentru exploatarea unor asemenea plantatii in conditii de randament maxim" a adaugat prof. univ. dr. Ioan Botu.

In ceea ce priveste infiintarea unor loturi pomicole demonstrative in fiecare comuna din Valcea, directorul SCP a tinut sa precizeze ca deja exista 12 asemenea plantatii menite sa redeschida apetitul valcenilor spre activitatea de pomicultura. "In acest judet se preteaza foarte bine plantarea marului, prunului, nucului si alunului, insa noi putem oferi material saditor si consultanta de specialitate si in ceea ce priveste visinul, ciresul si chiar capsunul. Cel mai bun randament se obtine in livezi de 5 pana la 100 de hectare, ceea ce presupune fie proprietati un pic mai extinse, fie asocieri intre proprietari, fie arendari" a opinat directorul SCP Ramnicu Valcea.




Subventii pentru exportul lactatelor

Uniunea Europeana va reintroduce subventiile pentru exportul unor produse lactate, respectiv unt, branza si lapte praf degresat, pentru a sprijini producatorii in contextul problemelor economiei mondiale, a declarat comisarul pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel.

In iunie 2007, ca urmare a unei perioade prelungite in care pe piata comunitara au fost inregistrate preturi ridicate la produsele lactate, executivul european a renuntat la toate subventiile pentru acest sector industrial.

Intre timp, cresterea productiei la nivel mondial si cererea scazuta pe piata UE au determinat preturile sa scada la nivel comunitar, iar criza financiara a contribuit la agravarea situatiei exportatorilor.

Anul trecut, in timpul negocierilor de la Doha, pentru reglementarea comertului international, oficialii Uniunii Europene, zona care ofera cele mai mari subventii si ajutoare pentru export in sectorul agricol, si-au asumat obligatia de a reduce subsidiile odata cu celelalte state participante.




Peste 6000 de cereri de finantare

Sumele solicitate anul trecut din fondurile europene de dezvoltare rurala au ajuns la 5 miliarde de euro, depasind de aproape 3 ori alocarea anuala in valoare de 1,83 miliarde euro, potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Numarul cererilor de finantare conforme depuse la APDRP pe cele 5 masuri active si doua scheme de ajutor de stat a ajuns la 6.232, desi au fost selectate doar 1.339 proiecte pentru finantare, in valoare de 752 milioane euro, pe numai trei masuri care au beneficiat de mai multe sesiuni de depunere.

Potrivit APDRP, cele mai multe cereri depuse au fost inregistrate pe masura 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole, un numar de 3.581 proiecte, valorand 983 milioane euro si pe masura 322 - Renovarea si dezvoltarea satelor - 1.370 proiecte, in valoare de 3,32 miliarde euro. Datele APDRP arata ca pe intregul an 2008 au fost contractate peste 666 milioane euro pe un numar de 1.222 de proiecte.

MAPDR a lansat pe 3 decembrie inca doua noi masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), adresate grupurilor de producatori si fermelor de subzistenta, termenul de depunere expirand pe 27 februarie. Sprijinul financiar nerambursabil pentru masura 142 - destinata infiintarii grupurilor de producatori este de 138,855 milioane euro, din care 80% este contributia Uniunii Europene, iar diferenta din contributia Guvernului Romaniei. Fondurile sunt disponibile pana in anul 2013. Obiectivul specific al acestei masuri este de a incuraja infiintarea grupurilor de producatori din sectorul agricol si silvic in vederea obtinerii de produse de calitate care indeplinesc standardele comunitare, prin aplicarea unor tehnologii de productie unitare si sprijinirea accesului la piata a propriilor membri.

Pentru cea de-a doua masura 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta - suma totala este de 476, 077 milioane euro din care 20% - contributia Guvernului Romaniei si 80% - contributia Uniunii Europene. Masura este destinata cresterii volumului productiei destinate comercializarii pentru ca fermele de semi-subzistenta sa devina viabile economic, dar si pentru diversificarea productiei in functie de cerintele pietei si introducerea de noi produse.

PNDR a fost aprobat in data de 20 februarie 2008 de reprezentantii celor 27 state membre din cadrul Comitetului de Dezvoltare Rurala, structura institutionala a Comisiei Europene cu responsabilitati in acest domeniu si a fost lansat la inceputul lunii martie, cu masurile 121, 123 si 322. Valoarea totala alocata Romaniei pentru dezvoltare rurala prin acest program se ridica la aproximativ 8 miliarde euro, pana in 2013.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>