Stirile zile de 16.01.2009


Titlurile zilei:

  • Revigorarea pomiculturii valcene;
  • Subventii pentru exportul lactatelor;
  • Peste 6000 de cereri de finantare.

 

 



Revigorarea pomiculturii valcene

Alunecarile de teren din judetul Valcea ar putea fi combatute prin infiintarea de plantatii de nuc, iar primarii din mediul rural ar putea pune umarul la realizarea unor loturi pomicole demonstrative, menite sa revigoreze pomicultura valceana, este de parere Ion Calea, presedintele Consiliului Judetean Valcea.

"Le-am cerut primarilor din localitatile unde exista alunecari active sa-i incurajeze pe proprietarii acelor terenuri sa le planteze cu puieti de nuc, pe care ii furnizeaza Statiunea de Cercetare Pomicola (SCP) Ramnicu Valcea. Pe langa fixarea solului, dumnealor ar avea un dublu avantaj, fiind vorba de o dubla productie, respectiv fructe si material lemnos de mare valoare" a precizat, joi, 15 ianuarie 2009, Ion Calea.

Contactat telefonic, prof. univ. dr. Ioan Botu, directorul SCP Ramnicu Valcea, a precizat ca infiintarea unui hectar de plantatie de nuc ar putea costa circa 6.500 lei, in aceasta suma intrand contravaloare puietilor si a lucrarilor de plantare. "Eventual, asa cum se intampla cu plantarea in regim silvic a puietilor de alte specii, statul ar putea decide subventionarea acestor costuri, ceea ce ar face inca si mai atractiva propunerea noastra. In plus, noi am putea oferi instruirea necesara pentru exploatarea unor asemenea plantatii in conditii de randament maxim" a adaugat prof. univ. dr. Ioan Botu.

In ceea ce priveste infiintarea unor loturi pomicole demonstrative in fiecare comuna din Valcea, directorul SCP a tinut sa precizeze ca deja exista 12 asemenea plantatii menite sa redeschida apetitul valcenilor spre activitatea de pomicultura. "In acest judet se preteaza foarte bine plantarea marului, prunului, nucului si alunului, insa noi putem oferi material saditor si consultanta de specialitate si in ceea ce priveste visinul, ciresul si chiar capsunul. Cel mai bun randament se obtine in livezi de 5 pana la 100 de hectare, ceea ce presupune fie proprietati un pic mai extinse, fie asocieri intre proprietari, fie arendari" a opinat directorul SCP Ramnicu Valcea.




Subventii pentru exportul lactatelor

Uniunea Europeana va reintroduce subventiile pentru exportul unor produse lactate, respectiv unt, branza si lapte praf degresat, pentru a sprijini producatorii in contextul problemelor economiei mondiale, a declarat comisarul pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel.

In iunie 2007, ca urmare a unei perioade prelungite in care pe piata comunitara au fost inregistrate preturi ridicate la produsele lactate, executivul european a renuntat la toate subventiile pentru acest sector industrial.

Intre timp, cresterea productiei la nivel mondial si cererea scazuta pe piata UE au determinat preturile sa scada la nivel comunitar, iar criza financiara a contribuit la agravarea situatiei exportatorilor.

Anul trecut, in timpul negocierilor de la Doha, pentru reglementarea comertului international, oficialii Uniunii Europene, zona care ofera cele mai mari subventii si ajutoare pentru export in sectorul agricol, si-au asumat obligatia de a reduce subsidiile odata cu celelalte state participante.




Peste 6000 de cereri de finantare

Sumele solicitate anul trecut din fondurile europene de dezvoltare rurala au ajuns la 5 miliarde de euro, depasind de aproape 3 ori alocarea anuala in valoare de 1,83 miliarde euro, potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Numarul cererilor de finantare conforme depuse la APDRP pe cele 5 masuri active si doua scheme de ajutor de stat a ajuns la 6.232, desi au fost selectate doar 1.339 proiecte pentru finantare, in valoare de 752 milioane euro, pe numai trei masuri care au beneficiat de mai multe sesiuni de depunere.

Potrivit APDRP, cele mai multe cereri depuse au fost inregistrate pe masura 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole, un numar de 3.581 proiecte, valorand 983 milioane euro si pe masura 322 - Renovarea si dezvoltarea satelor - 1.370 proiecte, in valoare de 3,32 miliarde euro. Datele APDRP arata ca pe intregul an 2008 au fost contractate peste 666 milioane euro pe un numar de 1.222 de proiecte.

MAPDR a lansat pe 3 decembrie inca doua noi masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), adresate grupurilor de producatori si fermelor de subzistenta, termenul de depunere expirand pe 27 februarie. Sprijinul financiar nerambursabil pentru masura 142 - destinata infiintarii grupurilor de producatori este de 138,855 milioane euro, din care 80% este contributia Uniunii Europene, iar diferenta din contributia Guvernului Romaniei. Fondurile sunt disponibile pana in anul 2013. Obiectivul specific al acestei masuri este de a incuraja infiintarea grupurilor de producatori din sectorul agricol si silvic in vederea obtinerii de produse de calitate care indeplinesc standardele comunitare, prin aplicarea unor tehnologii de productie unitare si sprijinirea accesului la piata a propriilor membri.

Pentru cea de-a doua masura 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta - suma totala este de 476, 077 milioane euro din care 20% - contributia Guvernului Romaniei si 80% - contributia Uniunii Europene. Masura este destinata cresterii volumului productiei destinate comercializarii pentru ca fermele de semi-subzistenta sa devina viabile economic, dar si pentru diversificarea productiei in functie de cerintele pietei si introducerea de noi produse.

PNDR a fost aprobat in data de 20 februarie 2008 de reprezentantii celor 27 state membre din cadrul Comitetului de Dezvoltare Rurala, structura institutionala a Comisiei Europene cu responsabilitati in acest domeniu si a fost lansat la inceputul lunii martie, cu masurile 121, 123 si 322. Valoarea totala alocata Romaniei pentru dezvoltare rurala prin acest program se ridica la aproximativ 8 miliarde euro, pana in 2013.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>