Stirile zile de 30.01.2009

Titlurile zilei:

  • Subventiile din 2008, platite in martie;
  • Inundatii in Oltenia;
  • Expozitie de pasari, la Baia-Mare;
  • Grup de etica pentru agricultura.








Subventiile din 2008, platite in martie

Plata subventiilor pe suprafata aferenta anului 2008 va incepe cel tarziu in martie 2009, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.

"Intentionam ca Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) sa finalizeze aceste plati pana la finelel lunii iunie", a spus Sarbu, dupa intalnirea avuta cu conducerea APIA. Acesta a mai precizat ca, saptamanal, vor fi sedinte la nivelul APIA pe planul de actiuni astfel incat acesta sa fie respectat si sa nu mai existe intarzieri.

"Secretarul de stat care va fi numit sa coordoneze activitatea APIA va urmari saptamanal acest plan de actiuni", a mai mentionat ministrul agriculturii. Incepand de saptamana viitoare, seful de la agricultura va incepe si analiza la ANPA, agentia care gestioneaza fondurile de pescuit. Recent, ministrul agriculturii a identificat o serie de deficiente ale sistemului de implementare a platilor directe, la sistemul informatic si in ceea ce priveste utilizarea resurselor umane.

Ilie Sarbu a stabilit impreuna cu reprezentantii conducerii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, un grafic precis, cu responsabilitati, pentru finalizarea controalelor pe teren si prin teledetectie, a controalelor administrative, precum si autorizarea platilor. Suma ce se va acorda va fi de circa 400 lei/hectar, care este mai mare decat cea acordata pentru anul 2007.

Totodata, se va face o evaluare a contractului cu dezvoltatorul de soft, pentru eliminarea deficientelor constatate de misiunile de audit, precum si o analiza cu bancile comerciale prin intermediul carora se deruleaza platile catre fermieri pentru reducerea timpului de plata.




Inundatii in Oltenia

"Cu precadere raurile Desnatui, Motru, Orlea, Cosustea si Husnita au atins cotele de inundatie sau de atentie. La aceasta ora, debitele raurilor sunt in scadere sau stationare. In judetul Dolj, pe raza localitatii Scaiesti, au fost afectate 85 ha teren agricol. Zona este monitorizata de o echipa de interventie a SGA Dolj, formata din opt angajati si dotata cu un utilaj Caterpilar (multifunctional), o basculanta si saci cu nisip, pregatita sa intervina daca situatia o impune, impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Oltenia", a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Ape Jiu, Camelia Barbutiu, citata de Newsin.

In judetul Mehedinti, situatia este mult mai grava. In municipiul Drobeta Turnu Severin au fost inundate 15 locuinte si pivnite. "La Severin s-a impus interventia echipelor din cadrul Primariei, cu sprijinul fortelor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Interventia a durat mai mult de opt ore, eliminandu-se intreaga cantitate de apa din locuinte, pivnite si curti", a mai adaugat Camelia Barbutiu. De asemenea, pe raza judetului au mai fost inundate aproximativ 1.200 ha de teren agricol, fanete, culturi de toamna, pasuni, stadionul comunal din localitatea mehedinteana Obarsia. Din cauza aluviunilor aduse de scurgerile de pe versanti a fost blocat Drumul National 67D, la km. 56, pe o portiune de 90 de metri.

In judetul Gorj, din cauza scurgerilor de pe versanti, 75 de case si anexe gospodaresti au fost afectate. Drumul Comunal 70, de pe raza localitatii Nucetu a fost afectat de o alunecare de teren pe o lungime de aproximativ 50 de metri.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura




Expozitie de pasari, la Baia-Mare

In  perioada  30  ianuarie  -  1  februarie  2009,  la  Sala  Sporturilor  din Baia-Mare  se  va  desfaura  "Expozitia  de  Pasari  si  Animale  Mici  de  Rasa  -  Creasta  Cocosului".

In  acest  an,  expozitia  a  ajuns  la  cea  de-a  VII -a  editie  şi  este  organizata  de    Asociatia  ACPAMR,  in  colaborare  cu  OJCA  Maramureş.

Vor  participa  25  de  crescatori  de pasari din  Maramures care  vor  expune  porumbei  ornamentali  din  diferite  rase,  35  de  iepuri  din  5  rase  si  250  de  gaini  din  25  de  rase.  Animalele  ce vor fi expuse  sunt  deosebit de valoroase,  unele  dintre  ele  fiind  medaliate  la  concursuri  nationale.

Juriul  va  fi  format  din  specialisti  din  Cluj-Napoca  si  Breaza.  Deschiderea  oficiala  va  avea  loc  vineri,  30  ianuarie  2009,    ora  11, expozitia urmand a se inchide duminica,  1  februarie  2009,  ora  19.

Sursa:ANCA




Grup de etica pentru agricultura

Grupul european pentru etica (EGE) a avut o reuniune cu Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, pentru a prezenta principalele recomandari cuprinse in avizul sau cu privire la implicatiile etice ale evolutiilor moderne ale tehnologiilor agricole. Ca raspuns la solicitarea presedintelui Barroso, EGE a adoptat in luna decembrie un aviz cu privire la implicatiile etice ale evolutiilor moderne ale tehnologiilor agricole, pentru a raspunde noilor provocari si perspective pentru agricultura UE.

Grupul a hotarat sa se concentreze in special asupra tehnologiilor si metodelor agricole pentru productia primara a alimentelor de origine vegetala.

In avizul sau, EGE recunoaste nevoia de a promova inovarea in domeniul agricol pentru a putea raspunde cererii de alimente a populatiei mondiale aflate in crestere.El admite insa ca tehnologiile singure nu pot oferi solutii finale la provocarile cu care se confrunta agricultura moderna in UE si in restul lumii.

Grupul subliniaza necesitatea unei viziuni si a unei abordari integrate privind tehnologiile agricole, care sa permita evaluarea unitara a proceselor de productie, depozitare si distributie in cazul examinarii implicatiilor etice ale oricarei noi tehnologii. El considera obiectivele (1) securitatii alimentare, (2) sigurantei alimentare si (3) sustenabilitatii ca fiind prioritati absolute si principii directoare la care orice tehnologie agricola trebuie sa adere.

Pornind de la acest cadru etic, EGE formuleaza, de asemenea, recomandari privind o serie de subiecte, precum: revizuirea politicii agricole comune a UE, evaluarea impactului tehnologic al tehnologiilor agricole; dreptul la alimente; sustenabilitatea tehnologiilor agricole; siguranta alimentara; biodiversitatea agricola; protectia solului si a apei; biocarburantii; culturile modificate genetic; cercetarea in stiintele agricole; elaborarea de politici privind culturile arabile; comertul mondial cu produse agricole; sistemul drepturilor de proprietate intelectuala; concurenta loiala si „monopolurile verticale”; preturile alimentelor; aspectele societale; participarea publica; responsabilitatea cetatenilor UE; deseurile alimentare etc.

Sursa:Comisia Europeana

 

Noutati

Error: No articles to display