Stirile zile de 30.01.2009

Titlurile zilei:

  • Subventiile din 2008, platite in martie;
  • Inundatii in Oltenia;
  • Expozitie de pasari, la Baia-Mare;
  • Grup de etica pentru agricultura.








Subventiile din 2008, platite in martie

Plata subventiilor pe suprafata aferenta anului 2008 va incepe cel tarziu in martie 2009, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.

"Intentionam ca Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) sa finalizeze aceste plati pana la finelel lunii iunie", a spus Sarbu, dupa intalnirea avuta cu conducerea APIA. Acesta a mai precizat ca, saptamanal, vor fi sedinte la nivelul APIA pe planul de actiuni astfel incat acesta sa fie respectat si sa nu mai existe intarzieri.

"Secretarul de stat care va fi numit sa coordoneze activitatea APIA va urmari saptamanal acest plan de actiuni", a mai mentionat ministrul agriculturii. Incepand de saptamana viitoare, seful de la agricultura va incepe si analiza la ANPA, agentia care gestioneaza fondurile de pescuit. Recent, ministrul agriculturii a identificat o serie de deficiente ale sistemului de implementare a platilor directe, la sistemul informatic si in ceea ce priveste utilizarea resurselor umane.

Ilie Sarbu a stabilit impreuna cu reprezentantii conducerii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, un grafic precis, cu responsabilitati, pentru finalizarea controalelor pe teren si prin teledetectie, a controalelor administrative, precum si autorizarea platilor. Suma ce se va acorda va fi de circa 400 lei/hectar, care este mai mare decat cea acordata pentru anul 2007.

Totodata, se va face o evaluare a contractului cu dezvoltatorul de soft, pentru eliminarea deficientelor constatate de misiunile de audit, precum si o analiza cu bancile comerciale prin intermediul carora se deruleaza platile catre fermieri pentru reducerea timpului de plata.




Inundatii in Oltenia

"Cu precadere raurile Desnatui, Motru, Orlea, Cosustea si Husnita au atins cotele de inundatie sau de atentie. La aceasta ora, debitele raurilor sunt in scadere sau stationare. In judetul Dolj, pe raza localitatii Scaiesti, au fost afectate 85 ha teren agricol. Zona este monitorizata de o echipa de interventie a SGA Dolj, formata din opt angajati si dotata cu un utilaj Caterpilar (multifunctional), o basculanta si saci cu nisip, pregatita sa intervina daca situatia o impune, impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Oltenia", a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Ape Jiu, Camelia Barbutiu, citata de Newsin.

In judetul Mehedinti, situatia este mult mai grava. In municipiul Drobeta Turnu Severin au fost inundate 15 locuinte si pivnite. "La Severin s-a impus interventia echipelor din cadrul Primariei, cu sprijinul fortelor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Interventia a durat mai mult de opt ore, eliminandu-se intreaga cantitate de apa din locuinte, pivnite si curti", a mai adaugat Camelia Barbutiu. De asemenea, pe raza judetului au mai fost inundate aproximativ 1.200 ha de teren agricol, fanete, culturi de toamna, pasuni, stadionul comunal din localitatea mehedinteana Obarsia. Din cauza aluviunilor aduse de scurgerile de pe versanti a fost blocat Drumul National 67D, la km. 56, pe o portiune de 90 de metri.

In judetul Gorj, din cauza scurgerilor de pe versanti, 75 de case si anexe gospodaresti au fost afectate. Drumul Comunal 70, de pe raza localitatii Nucetu a fost afectat de o alunecare de teren pe o lungime de aproximativ 50 de metri.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura




Expozitie de pasari, la Baia-Mare

In  perioada  30  ianuarie  -  1  februarie  2009,  la  Sala  Sporturilor  din Baia-Mare  se  va  desfaura  "Expozitia  de  Pasari  si  Animale  Mici  de  Rasa  -  Creasta  Cocosului".

In  acest  an,  expozitia  a  ajuns  la  cea  de-a  VII -a  editie  şi  este  organizata  de    Asociatia  ACPAMR,  in  colaborare  cu  OJCA  Maramureş.

Vor  participa  25  de  crescatori  de pasari din  Maramures care  vor  expune  porumbei  ornamentali  din  diferite  rase,  35  de  iepuri  din  5  rase  si  250  de  gaini  din  25  de  rase.  Animalele  ce vor fi expuse  sunt  deosebit de valoroase,  unele  dintre  ele  fiind  medaliate  la  concursuri  nationale.

Juriul  va  fi  format  din  specialisti  din  Cluj-Napoca  si  Breaza.  Deschiderea  oficiala  va  avea  loc  vineri,  30  ianuarie  2009,    ora  11, expozitia urmand a se inchide duminica,  1  februarie  2009,  ora  19.

Sursa:ANCA




Grup de etica pentru agricultura

Grupul european pentru etica (EGE) a avut o reuniune cu Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, pentru a prezenta principalele recomandari cuprinse in avizul sau cu privire la implicatiile etice ale evolutiilor moderne ale tehnologiilor agricole. Ca raspuns la solicitarea presedintelui Barroso, EGE a adoptat in luna decembrie un aviz cu privire la implicatiile etice ale evolutiilor moderne ale tehnologiilor agricole, pentru a raspunde noilor provocari si perspective pentru agricultura UE.

Grupul a hotarat sa se concentreze in special asupra tehnologiilor si metodelor agricole pentru productia primara a alimentelor de origine vegetala.

In avizul sau, EGE recunoaste nevoia de a promova inovarea in domeniul agricol pentru a putea raspunde cererii de alimente a populatiei mondiale aflate in crestere.El admite insa ca tehnologiile singure nu pot oferi solutii finale la provocarile cu care se confrunta agricultura moderna in UE si in restul lumii.

Grupul subliniaza necesitatea unei viziuni si a unei abordari integrate privind tehnologiile agricole, care sa permita evaluarea unitara a proceselor de productie, depozitare si distributie in cazul examinarii implicatiilor etice ale oricarei noi tehnologii. El considera obiectivele (1) securitatii alimentare, (2) sigurantei alimentare si (3) sustenabilitatii ca fiind prioritati absolute si principii directoare la care orice tehnologie agricola trebuie sa adere.

Pornind de la acest cadru etic, EGE formuleaza, de asemenea, recomandari privind o serie de subiecte, precum: revizuirea politicii agricole comune a UE, evaluarea impactului tehnologic al tehnologiilor agricole; dreptul la alimente; sustenabilitatea tehnologiilor agricole; siguranta alimentara; biodiversitatea agricola; protectia solului si a apei; biocarburantii; culturile modificate genetic; cercetarea in stiintele agricole; elaborarea de politici privind culturile arabile; comertul mondial cu produse agricole; sistemul drepturilor de proprietate intelectuala; concurenta loiala si „monopolurile verticale”; preturile alimentelor; aspectele societale; participarea publica; responsabilitatea cetatenilor UE; deseurile alimentare etc.

Sursa:Comisia Europeana

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>