Stirile zile de 28.01.2009


Titlurile zilei:

  • Precizari la platile din 2007;
  • Proiect de ordonanta pentru irigatii;
  • Vremea intre 1-10 februarie;
  • Fermierii renunta la protest;
  • Un nou sef la Pescuit.








 

Precizari la platile din 2007

Referitor la articolele aparute in presa cu privire la suma provenita din diferenta de curs valutar, cu ocazia efectuarii platilor pe suprafata catre fermieri de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizări:

  • Conform prevederilor Regulamentului (CE) nr.1782/2003 privind stabilirea normelor de sprijin direct in cadrul politicii agricole comune si de stabilire a anumitor scheme de sprijin pentru agricultori, pentru anul agricol 2007 agricultorii au beneficiat de plati pe suprafata in suma de 97,55 euro/ha.
  • Referitor la modalitatea de efectuare a platilor, Regulamentul (CE) nr.1290/2005 privind finantarea politicii agricole comune prevede urmatoarele: „In cazul in care o plata directa prevazuta de Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 se face catre beneficiar in alta moneda decat euro, statele membre vor converti suma ajutorului exprimata in euro in moneda nationala pe baza celui mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana inaintea datei de 1 octombrie a anului pentru care se acorda ajutorul”.
  • Cursul comunicat de Banca Centrala Europeana la data de 28 septembrie 2007 a fost de 3,441 lei/euro. Astfel, producatorii agricoli, beneficiari ai platilor pe suprafata, au incasat suma de 326,21lei/ha.
  • Platile s–au efectuat de A.P.I.A. catre beneficiari in perioada aprilie - decembrie 2008. 
  • Incepand cu luna iunie 2008 si pana la sfarsitul anului Comisia Europeana a rambursat Romaniei platile efectuate, sumele fiind încasate de M.A.P.D.R. In ziua urmatoare incasarii M.A.P.D.R. a schimbat valuta la cursul de schimb de la data vanzarii. Diferentele favorabile rezultate in urma schimbului valutar se regasesc intr-un cont deschis la Trezoreria Ministerului Finantelor Publice, urmand ca destinatia acestei sume sa fie stabilita in perioada urmatoare cu reprezentantii Uniunii Europene.

Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale




Proiect de Ordonanta pentru irigatii

In conformitate cu prevederile Legii Imbunatatirilor funciare nr. 138/2004, statul subventioneaza costul irigatiilor numai pentru producatorii agricoli care s-au constituit in Asociatii ale Utilizatorilor de Apa, la aceasta data existand Asociatii ale Utilizatorilor de Apa constituite pe o suprafata de circa. 1 milion hectare.

Pentru ca un numar cat mai mare de producatori agricoli, constituiti in Asociatii ale Udatorilor de Apa, sa beneficieze de subventii pentru irigatii, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta care este in curs de avizare si care prevede prelungirea termenului de depunere a avansului pentru repararea infrastructurii de irigatii pana la data de 31.03.2009.

Acest act normativ se adresează Asociatiilor Udatorilor de Apa constituite dupa data de 30 ianuarie 2008.

Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale




Vremea intre 1-10 februarie

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme normala sub aspect termic in cea mai mare parte a regiunilor agricole, valori mai ridicate fiind posibile in zonele sudice ale tarii.

TEMPERATURA MEDIE DIURNa a aerului se va incadra intre -5...3°C in aproape tara, limite apropiate de normalul perioadei.

TEMPERATURA MAXIMa a aerului va fi cuprinsa intre 1...8°C in majoritatea zonelor de cultura, exceptand sudul tarii, unde in zilele cele mai calde, acestea pot depasi local, 15°C.

TEMPERATURA MINIMA a aerului va oscila intre -10...0°C pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, posibil mai scazute in depresiuni (< -15... -20°C), unde vor fi conditii de producere a inghetului la sol.

Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita, ninsoare), insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. Cantitati de precipitatii excedentare se pot inregistra in jumatatea nordica a tarii, iar in restul teritoriului agricol acestea vor fi normale.

Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm se va situa la valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a regiunilor agricole ale tarii. Pe suprafete extinse din Dobrogea, Baragan si sud-estul Moldovei se vor mentine deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata si local, puternica.

Ca urmare, la culturile de toamna si speciile pomi-viticole se va semnala in continuare stadiul de repaus biologic in majoritatea zonelor de cultura. In perioadele cele mai calde, vor fi posibile reluari lente si temporare ale proceselor vegetative, in special pe unele suprafete agricole din jumatatea de sud a tarii. Starea de vegetatie la culturile semanate in epoca optima se va mentine in general medie si buna, iar la cele infiintate tardiv si pe arealele afectate de seceta pedologica din sud-estul tarii, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie spre slaba. Totodata, temperaturile minime din aer deosebit de scazute, sub pragurile biologice critice (-10... -15... -20°C) de rezistenta a plantelor, in absenta unui strat protector de zapada vor putea afecta parţial / total aparatul foliar, indeosebi la culturile infiintate dupa 20 octombrie.

Sursa:www.revista-ferma.ro




Fermierii renunta la protest

Fermierii vor renunta la actiunile de protest prevazute pentru aceasta perioada, dupa ce unele din cerinte au fost rezolvate, a declarat pentru NewsIn, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine (SCRT) din Romania, Costel Caras.

Acesta a explicat ca Ministerul Agriculturii a aprobat cererea SCRT de a infiinta un birou al sindicatul pentru public, ce va fi amplasat in sediul ministerului.

"Am stabilit sa facem un birou cu publicul, al sindicatului, la care fermierii vor putea veni sa isi exprime propunerile sau nemultumirile si problemele intampinate unui reprezentant al sindicatului. Astfel se va asigura o preluare corecta a cererilor, o ierarhizare eficienta si o rezolvare rapida a problemelor", a explicat Caras.

Preşedintele SCRT, a spus ca biroul va deveni functional cel mai tarziu la jumatatea lunii februarie.

Sursa: NewsIn




Un nou sef la Pescuit

Noul presedinte-director general al Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA) este Valentin Bucsz, acesta fiind singurul candidat la concursul organizat pentru ocuparea acestui post, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.

"Bucsz a fost pana in 2004 director general al Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), institutie preluata de ANPA, iar pana in prezent era seful directiei de pescuit si acvacultura din aceasta institutie", a afirmat Sarbu.

Potrivit lui Sorin Chelmu, secretarul general in MAPDR, Bucsz a reusit sa obtina peste 70 de puncte, atat la proba scrisa cat si la interviu, acest punctaj fiind minimum cerut in cazul functiilor de conducere.

Postul de presedinte-director general la ANPA a fost scos la concurs dupa demisia lui Gheorghe Stefan, la cererea ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, concursul fiind organizat de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP), in zilele de 23 si 26 ianuarie 2009.

Sursa: www.agroazi.ro

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>