Stirile zile de 28.01.2009


Titlurile zilei:

  • Precizari la platile din 2007;
  • Proiect de ordonanta pentru irigatii;
  • Vremea intre 1-10 februarie;
  • Fermierii renunta la protest;
  • Un nou sef la Pescuit.








 

Precizari la platile din 2007

Referitor la articolele aparute in presa cu privire la suma provenita din diferenta de curs valutar, cu ocazia efectuarii platilor pe suprafata catre fermieri de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizări:

  • Conform prevederilor Regulamentului (CE) nr.1782/2003 privind stabilirea normelor de sprijin direct in cadrul politicii agricole comune si de stabilire a anumitor scheme de sprijin pentru agricultori, pentru anul agricol 2007 agricultorii au beneficiat de plati pe suprafata in suma de 97,55 euro/ha.
  • Referitor la modalitatea de efectuare a platilor, Regulamentul (CE) nr.1290/2005 privind finantarea politicii agricole comune prevede urmatoarele: „In cazul in care o plata directa prevazuta de Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 se face catre beneficiar in alta moneda decat euro, statele membre vor converti suma ajutorului exprimata in euro in moneda nationala pe baza celui mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana inaintea datei de 1 octombrie a anului pentru care se acorda ajutorul”.
  • Cursul comunicat de Banca Centrala Europeana la data de 28 septembrie 2007 a fost de 3,441 lei/euro. Astfel, producatorii agricoli, beneficiari ai platilor pe suprafata, au incasat suma de 326,21lei/ha.
  • Platile s–au efectuat de A.P.I.A. catre beneficiari in perioada aprilie - decembrie 2008. 
  • Incepand cu luna iunie 2008 si pana la sfarsitul anului Comisia Europeana a rambursat Romaniei platile efectuate, sumele fiind încasate de M.A.P.D.R. In ziua urmatoare incasarii M.A.P.D.R. a schimbat valuta la cursul de schimb de la data vanzarii. Diferentele favorabile rezultate in urma schimbului valutar se regasesc intr-un cont deschis la Trezoreria Ministerului Finantelor Publice, urmand ca destinatia acestei sume sa fie stabilita in perioada urmatoare cu reprezentantii Uniunii Europene.

Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale




Proiect de Ordonanta pentru irigatii

In conformitate cu prevederile Legii Imbunatatirilor funciare nr. 138/2004, statul subventioneaza costul irigatiilor numai pentru producatorii agricoli care s-au constituit in Asociatii ale Utilizatorilor de Apa, la aceasta data existand Asociatii ale Utilizatorilor de Apa constituite pe o suprafata de circa. 1 milion hectare.

Pentru ca un numar cat mai mare de producatori agricoli, constituiti in Asociatii ale Udatorilor de Apa, sa beneficieze de subventii pentru irigatii, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta care este in curs de avizare si care prevede prelungirea termenului de depunere a avansului pentru repararea infrastructurii de irigatii pana la data de 31.03.2009.

Acest act normativ se adresează Asociatiilor Udatorilor de Apa constituite dupa data de 30 ianuarie 2008.

Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale




Vremea intre 1-10 februarie

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme normala sub aspect termic in cea mai mare parte a regiunilor agricole, valori mai ridicate fiind posibile in zonele sudice ale tarii.

TEMPERATURA MEDIE DIURNa a aerului se va incadra intre -5...3°C in aproape tara, limite apropiate de normalul perioadei.

TEMPERATURA MAXIMa a aerului va fi cuprinsa intre 1...8°C in majoritatea zonelor de cultura, exceptand sudul tarii, unde in zilele cele mai calde, acestea pot depasi local, 15°C.

TEMPERATURA MINIMA a aerului va oscila intre -10...0°C pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, posibil mai scazute in depresiuni (< -15... -20°C), unde vor fi conditii de producere a inghetului la sol.

Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita, ninsoare), insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. Cantitati de precipitatii excedentare se pot inregistra in jumatatea nordica a tarii, iar in restul teritoriului agricol acestea vor fi normale.

Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm se va situa la valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a regiunilor agricole ale tarii. Pe suprafete extinse din Dobrogea, Baragan si sud-estul Moldovei se vor mentine deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata si local, puternica.

Ca urmare, la culturile de toamna si speciile pomi-viticole se va semnala in continuare stadiul de repaus biologic in majoritatea zonelor de cultura. In perioadele cele mai calde, vor fi posibile reluari lente si temporare ale proceselor vegetative, in special pe unele suprafete agricole din jumatatea de sud a tarii. Starea de vegetatie la culturile semanate in epoca optima se va mentine in general medie si buna, iar la cele infiintate tardiv si pe arealele afectate de seceta pedologica din sud-estul tarii, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie spre slaba. Totodata, temperaturile minime din aer deosebit de scazute, sub pragurile biologice critice (-10... -15... -20°C) de rezistenta a plantelor, in absenta unui strat protector de zapada vor putea afecta parţial / total aparatul foliar, indeosebi la culturile infiintate dupa 20 octombrie.

Sursa:www.revista-ferma.ro




Fermierii renunta la protest

Fermierii vor renunta la actiunile de protest prevazute pentru aceasta perioada, dupa ce unele din cerinte au fost rezolvate, a declarat pentru NewsIn, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine (SCRT) din Romania, Costel Caras.

Acesta a explicat ca Ministerul Agriculturii a aprobat cererea SCRT de a infiinta un birou al sindicatul pentru public, ce va fi amplasat in sediul ministerului.

"Am stabilit sa facem un birou cu publicul, al sindicatului, la care fermierii vor putea veni sa isi exprime propunerile sau nemultumirile si problemele intampinate unui reprezentant al sindicatului. Astfel se va asigura o preluare corecta a cererilor, o ierarhizare eficienta si o rezolvare rapida a problemelor", a explicat Caras.

Preşedintele SCRT, a spus ca biroul va deveni functional cel mai tarziu la jumatatea lunii februarie.

Sursa: NewsIn




Un nou sef la Pescuit

Noul presedinte-director general al Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA) este Valentin Bucsz, acesta fiind singurul candidat la concursul organizat pentru ocuparea acestui post, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.

"Bucsz a fost pana in 2004 director general al Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), institutie preluata de ANPA, iar pana in prezent era seful directiei de pescuit si acvacultura din aceasta institutie", a afirmat Sarbu.

Potrivit lui Sorin Chelmu, secretarul general in MAPDR, Bucsz a reusit sa obtina peste 70 de puncte, atat la proba scrisa cat si la interviu, acest punctaj fiind minimum cerut in cazul functiilor de conducere.

Postul de presedinte-director general la ANPA a fost scos la concurs dupa demisia lui Gheorghe Stefan, la cererea ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, concursul fiind organizat de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP), in zilele de 23 si 26 ianuarie 2009.

Sursa: www.agroazi.ro

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: &quot;APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri&quot;

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>