Titlurile zilei:
Viorel TARZIU, director la APIA
Functia de director general al APIA va fi preluata temporar, pana la organizarea concursului, de catre domnul Viorel Tarziu, actualul director general al Directiei pentru Coordonarea Agentiilor de Plati din Fonduri Europene pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, din cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
In ceea ce priveste situatia d-lui Sorin Sergiu Chelmu, facem precizarea ca domnia sa a eliberat functia de secretar general al MAPDR, prin incetarea raporturilor de serviciu cu acordul partilor.
Curs de bucatari si ospatari
Persoanele din mediul rural care se confrunta cu probleme in gasirea unui loc de munca au o noua oportunitate printr-un proiect finantat din fonduri PHARE. Asociatia pentru Sprijinirea Dezvoltarii Rurale din Dezmir, cea care a implementat proiectul, va organiza cursuri de calificare profesionala pentru meseriile de bucatar si ospatar, dar si pentru persoanele care lucreaza in agricultura. Proiectul este intitulat "Deprinderea secretelor bucatariei – o sansa pentru persoanele aflate in cautarea unul loc de munca din mediul rural" si se desfasoara in 13 comune din judetul Cluj. Proiectul este lansat din luna decembrie anul trecut si se va desfasura pana in noiembrie 2009.
Prin intermediul proiectului vor fi instruiti aproximativ 100 de persoane in vederea adaptarii la cerintele de pe piata fortei de munca. Mai mult de jumatate dintre acestia urmeaza sa fie instruiti, pentru meserii de bucatar si ospatar, prin intermediul cursurilor de calificare, urmand ca dupa absolvirea acestora sa fie ajutati in gasirea unui loc de munca in sectorul ospitalier. Pe toata perioada in care se vor derula cursurile de instruire si informare, initiatorii proiectului PHARE vor realiza si o culegere de retete din bucataria traditionala specifica zonelor din care provin cursantii.
10 judete vor fi aride
Incalzirea globala scoate din circuitul agricol terenurile din sudul tarii. Zece judete ale Romaniei vor deveni aride in urmatoarele doua decenii, potrivit unui studiu realizat la nivel european, citat de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.
"Problema desertificarii este un capitol care face parte dintr-o ecuatie cu multe necunoscute care se cheama incalzirea globala, caruia nu i-am dat foarte multa atentie noi, oamenii, si se pare ca a venit momentul sa ne trezim", a declarat Nemirschi. Studiul, care a fost elaborat de specialisti din 13 institute europene de meteorologie si hidrologie, printre care si Romania, arata ca jumatatea sudica a continentului va suferi din cauza incalzirii globale si multe din aceste zone risca sa devina aride, a precizat ministrul.
Potrivit acestuia, in tara noastra cele mai afectate regiuni vor fi Banatul, Oltenia, estul Munteniei si Dobrogea, cu prelungire in sudul Moldovei.
Sarbatoarea taiteilor la Resita
Traditionalele manifestari de Fasang au debutat cu „Sarbatoarea Taiteilor“. Tinerii din cadrul Forumului German au petrecut in stilul lor, cu muzica si voie buna, dar au tinut cont si de traditie. Priceputele bucatarese au pregatit un sos special care se serveste cu taitei.
De asemenea, in municipiul Resita are programat traditionalul Bal mascat de Fasang. La sediul Forumului German din municipiul de pe Barzava va avea loc ultima manifestare dedicata Fasangului, sub genericul «Sărbătoarea Gogoşilor». Fasangul este o sarbatoare straveche care marcheaza intrarea in postul Pastelui.
Suntem pe locul 44 la productia bio
In Europa, culturile ecologice acopera, in momentul de fata, doar un sfert din suprafata agricola a continentului. Desi culturile ecologice ocupa doar 1,5 % din potentialul agricol al tarii, Romania se pozitioneaza in prima jumatate a clasamentului mondial.
Tara noastra se situeaza in lume, din punctul de vedere al suprafetei cultivate in sistem ecologic, pe pozitia 44 dintr-un total de 122 de tari, potrivit publicatiei „The world of organic agriculture 2008”, care elaboreaza anual o statistica mondiala in acest sens.
La nivelul Uniunii Europene, Austria (13 %) si Italia (9 %) au acordat agriculturii ecologice o suprafata mai mare din potentialul agricol, dar tari precum Franta (2 %), Belgia (2,1 %), Ungaria (2,9 %) sau Spania (3,7 %) nu stau cu mult mai bine decat noi.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), in 2008, suprafata cultivata ecologic in tara noastra a fost cu 15 % mai mare decat in 2007, ajungand la 220.000 de hectare.
In conformitate cu obiectivele Strategiei de dezvoltare a agriculturii ecologice In Romania, suprafata cultivata astfel va ajunge, la sfarsitul lui 2009, la 300.000 de hectare, ceea ce ar reprezenta doua procente din suprafata agricola a tarii.
Potrivit lui Teodor Mihalcea, directorul general al Directiei generale implementare politici agricole, din cadrul MAPDR, cantitatea de produse ecologice obinute in Romania a fost de aproximativ 170.000 de tone in 2007 si de circa 260.000 de tone, anul trecut.
In 2007 au fost exportate pe pietele din Germania, Italia, Grecia, Elvetia, Olanda si Franta 80.000 de tone de produse ecologice, ceea ce inseamna aproape jumatate din productia interna. Valoarea exportului s-a ridicat la 65 de milioane de euro. Anul trecut, Romania a vandut pe piata externa 130.000 de tone de produse ecologice cu o valoare de 100 milioane de euro.
Romania a exportat cereale, oleaginoase, fructe de padure si ciuperci, produse procesate din lapte si miere de albine. Dar a importat zahar brun din trestie de zahar, cafea, ciocolata, produse obtinute din soia si sucuri de fructe. Valoarea importului din 2007 a fost de 3 milioane de euro, cu un milion mai mult decât în 2006.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>