Stirile zile de 12.02.2009

Titlurile zilei:

  • Se primesc cereri pentru motorina;
  • Cartofii din Harghita, la export;
  • Interventia la cereale, pana in mai;
  • Agrostar incepe protestul in martie.







Se primesc cereri pentru motorina

Cereri din partea agricultorilor pentru acordarea de sprijin financiar pentru subventionarea motorinei se primesc, incepand de pe 9 februarie si pana pe 30 aprilie, la sediul Directiei Agricole de Dezvoltare Rurala Galati.

Potrivit declaratiilor directorului DADR Galati, Alexandru Santion, subventia pentru motorina, de 39 de litri la hectar, pentru suprafete agricole de minim un hectar, se acorda potrivit ordinului Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale nr. 29/2009.

Pentru achizitionarea motorinei, termenul limita este de 29 mai inclusiv, iar deconturile pot fi depuse pana cel tarziu la 30 iunie, a mai declarat directorul DADR Galati. Doritorii trebuie sa adreseze cereri ce urmeaza sa fie vizate de primariile pe raza carora se afla terenurile, iar apoi sa depuna la sediul DADR adeverintele, a mai precizat directorul DADR Galati.




Cartofii din Harghita, la export

Seful Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala(DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat ca in acest sezon se observa o crestere a vanzarilor de cartofi din judet, existand chiar o comanda pentru 2.000 de tone care sa ajunga pe piata din Rusia.

Potrivit sursei citate, cel mai probabil aceasta solicitare nu va putea fi onorata intrucat producatorii de cartofi din judet au clientii lor traditionali si prefera sa-si vanda marfa in tara. Motivele pentru care au crescut vanzarile de cartofi din productia interna sunt, in opinia sefului DADR Harghita, scaderea suprafetelor cultivate atat in tara, cat si in Europa, dar si evolutia cursului leu-euro, care a defavorizat importurile de cartofi.

"Daca anul trecut, spre finalul sezonului, au fost cantitati insemnate de cartofi care s-au aruncat, in acest an se constata o crestere a vanzarilor din productia interna", a afirmat Torok Jeno.

In acest moment, stocul de cartofi din judet este de maxim 20.000 de tone, pretul unui kilogram la producator fiind curpins intre 75 si 85 de bani. Anul trecut, multi producatori harghiteni au fost nevoiti sa arunce o parte din recolta de cartofi sau sa o vanda la un pret de nimic fiind sufocati de importurile ieftine de cartofi.




Interventia la cereala, activa pana in mai

Producatorii agricoli care detin o cantitate de cel putin 80 de tone de cereale, respectiv 10 tone de grau dur, pot depune o oferta la centrele judetene APIA pana la 31 mai, data pana la care este activa masura de interventie pe piata cerealelor.

In cadrul acestui mecanism de preluare a cerealelor la interventie, potrivit regulamentelor europene, toti detinatorii de stocuri de cereale le pot vinde organismului de interventie al statului membru, respectiv Agentiei de Plati in cazul Romaniei, la un pret de interventie de 101,31 euro/tona.

Cerealele pentru care pot fi aplicate masuri de interventie sunt graul comun, graul dur, orzul, sorgul si porumbul, care indeplinesc conditiile cantitative si calitative specificate in regulamentul (CE) nr. 687/2008. Cerealele trebuie sa indeplineasca conditii referitoare la nivelul maxim admis de substante contaminante (micotoxine, resturi de pesticide, metale grele si de contaminare radioactiva), precizate de legislatia comunitara.

Atasat formularului-tip pe care ofertantul il depune la centrele judetene APIA, trebuie sa existe dovada virarii in contul APIA a sumelor aferente efectuarii analizelor, precum si copii ale documentelor prin care se poate face verificarea informatiilor solicitate. In plus, pentru vânzarea porumbului la un pret de interventie, ofertantul trebuie sa faca dovada ca a constituit o garantie de 15 euro pe tona.   Depozitarea cerealelor preluate la interventie se face in depozite agreate de APIA din cadrul celor autorizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale prin DADR judetene si cu obligatia depozitarilor de a pastra nealterate cantitatile si calitatile cerealelor, in baza unor contracte de depozitare incheiate de acestia cu APIA.

Sursa: www.agroazi.ro




Agrostar incepe protestul in martie

Federatia Agrostar va organiza, incepand cu 1 martie, ample actiuni de protest daca bugetul pentru Agricultura nu ajunge la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), in contextul in care lipsa resurselor financiare de la Guvern i-ar putea determina de multi agricultori sa renunte la activitate.

"Bugetul de 1,37% inseamna falimentarea agricultorilor si somajul multora. Cu acest buget, majoritatea subventiilor vor suferi reduceri drastice, ceea ce va aduce agricultura intr-o situatie dramatica, multi dintre agricultori fiind nevoiti sa renunte la activitate", a declarat presedintele federatiei Agrostar, Stefan Niculae, citat de Newsin.

Niculae a adaugat ca prin bugetul acordat in prezent, subventiile in sectorul zootehnic inregistreaza o scadere de 20%, ceea ce va duce la probleme in aprovizionarea cu furaje si inputuri. De asemenea, in sectorul vegetal se va inregistra o scadere cu 31% a subventiilor, iar platile din cadrul programului "Fermierul" vor avea o scadere de pana la 58%. Totodata, despagubirile acordate in agricultura vor suferi o reducere de pana la 32%.

"Toate aceste reduceri vor duce la un blocaj, agricultorii neputand sa-si achite datoriile. In prezent, bancile refuza sa mai discute cu agricultorii pentru eventualitatea acordarii unor credite", a mai spus presedintele Agrostar.

Bugetul repartizat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) pentru 2009 va fi de 1,37% din PIB si va include si prefinantarile si cofinantarile.

 Sursa: www.frontnews.ro

 

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>