Stirile zile de 23.02.2009

 

Titlurile zilei:

  • Agricultura ecologica ia avant;
  • Bani pentru "Dumbrava Narciselor";
  • Nou proiect, privind camera agricola
  • Linii de credit CEC Bank






Agricultura ecologica ia avant

Tarile din Europa centrala si de est sunt campioane la agricultura ecologica, potrivit expertilor in agricultura reuniti la targul Biofach de la Nurnberg, transmite Raul Cazan, corespondentul Green Report aflat la fata locului.

Helga Willer, directorul Institutului de cercetare in agricultura biologica din Elvetia a declarat ca “suprafata cultivata cu bio va inregistra o crestere la nivel mondial in 2009; previziunea se bazeaza pe o crestere inceputa in septembrie 2008”.

Numai economiile bio europene au incheiat anul trecut cu o crestere de 7% si cu o suprafata dedicata agriculturii organice care depaseste 8 milioane de hectare. Dintre acestea, tarile din Europa centrala si de est sunt motorul care inregistreaza ce mai mare rata de crestere, considera Willer.

Aceasta crestere neta este constatata pentru fiecare tara europeana in parte, spune si Burkhard Schaer de la Ecozept, autorul raportului “Specialised Organic Retail Europe – 2008”. Deschiderea de magazine dedicate sectorului bio in zonele urbane aglomerate din estul continentului , dar si liniile bio promovate de marii retaileri vor duce catre o crestere semnificativa si in 2009, adauga cercetatorul.

Targul Biofach de la Nurnberg se afla la a 20-a editie si reuneste peste 2700 de expozanti, producatori, certificatori si organizatii care au ca prim domeniu de activitate produsele alimentare organice. Biofach este dublat in acest an de targul cosmeticelor naturale, Vivaness.




Bani pentru "Dumbrava Narciselor"

Deputatul PNL Gheorghe Gabor a propus suplimentarea cu 25.000 lei a sumei prevazute pentru judetul Brasov in anexa 7 la bugetul de stat, referitor la sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru reconstructia ecologica a rezervatiei naturale "Dumbrava Narciselor", din satul Vad, comuna Sercaia.

Gabor si-a incheiat prezentarera amendametului spunand ca stie ca "in inima oricarui parlamentar salasuieste un mic ecologist".

Argumentul lui Gabor a sensibilizat o parte dintre parlamentari, 126 dintre ei votand "pentru", iar 125 "impotriva", astfel ca amendamentul a fost aprobat cu un scor strans.

Gabor s-a intors la tribuna pentru a le multumi colegilor care i-au votat amendamentul si i-a invitat pe toti ca, in duminica din preajma Sfintilor Constantin si Elena, sa sarbatoreasca in Padurea Vadului.




Nou proiect privind camera agricola

Proiectul Legii privind Camerele pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala al deputatului de Bacau (Colegiul 5) Mihai Banu, a ajuns, in aceasta saptamina, la Senat, dupa ce a fost depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.

Proiectul este sustinut de un numeros grup de deputati (35 din PNL si unul din PSD plus PC), intre care se afla si deputatul bacauan Ionel Palar. “Este varianta finala a proiectului pe care l-am conceput si l-am dezbatut, mai bine de doi ani, cu specialistii din agricultura si cu cei care sint direct beneficiarii infiintarii camerelor agricole” - ne-a declarat Mihai Banu. Un proiect pe aceeaiasi tema se afla si el pe masa parlamentarilor (inaintat la Senat), dupa cel intocmit de un grup de sase parlamentari ai PSD si PD-L.

Nu putem vorbi de o dezvoltare eficienta a spatiului rural - a precizat Mihai Banu - fara o administratie eficienta. Camerele agricole, organizate pe cele opt regiuni de dezvoltare din Romania, una fiind Regiunea Nord-Est, pot oferi aceasta sansa. Aceste structuri vor pregati spatiul rural romanesc pentru cea de a doua etapa a Politicii AgricoleComune, care va incepe din anul 2013″.

Propunerea infiintarii camerelor agricole porneste de la realitatea definita prin degradarea economica a gospodariilor taranesti, imbatrinirea satelor, farimitarea terenurilor, migratia tinerilor, reducerea prezentei produselor romanesti pe pietele interne si internationale, inrautatirea calitatii vietii, degradarea solurilor din zona de deal si de munte si absenta politicilor de agromediu.

“Am pus in anexele la proiect - spune autorul acestuia - scheme concrete de infiintare si de functionare a noilor structuri, pe modelulul propus pentru comunitatilor rurale din judetul Bacau”. In simularea unei asemenea structuri, judetul Bacau a fost impartit in 25 de zone, cu doua pina la sapte localitati, pentru o suprafata agricola de aproape 320.000 de hectare si aproape 32.000 de exploatatii agricole. Pentru aceasta ar trebui sa lucreze numai 99 de angajati ai birourilor tehnice teritoriale si judetean, redistribuiti din actualele institutii agricole judetene




Linii de credit CEC Bank

CEC vine cu urmatoarele linii de creditare:

Linia de credit pentru proiecte de investitii care se realizeaza in mai multe transe; Destinatie: pre-finantarea partiala sau integrala a grantului aferent proiectelor de investitii si/sau co-finantarea cheltuielilor eligibile aferente proiectelor de investitii si/sau finantarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor de investitii;; Derulare: revolving in perioada de implementare a proiectelor (de regula pana la 3 ani), urmata de stabilirea de scadente fixe pentru soldul nerambursat la finele acestei perioadel Durata: pana la 10 ani; Valoare: pana la 100% din valoarea totala a proiectului de investitie

Creditul punte pentru proiecte de investitii care se realizeaza intr-o singura transa; Destinatie: pre-finantarea partiala sau integrala a fondurilor nerambursabile (grantului) aferente proiectelor de investitii; Durata: pana la 6 luni; Valoare: pana la 100% din valoarea fondurilor europene nerambursabile.

Pentru informatii complete, reprezentantii bancii va stau la dispozitie.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>