Stirile zile de 23.02.2009

 

Titlurile zilei:

  • Agricultura ecologica ia avant;
  • Bani pentru "Dumbrava Narciselor";
  • Nou proiect, privind camera agricola
  • Linii de credit CEC Bank






Agricultura ecologica ia avant

Tarile din Europa centrala si de est sunt campioane la agricultura ecologica, potrivit expertilor in agricultura reuniti la targul Biofach de la Nurnberg, transmite Raul Cazan, corespondentul Green Report aflat la fata locului.

Helga Willer, directorul Institutului de cercetare in agricultura biologica din Elvetia a declarat ca “suprafata cultivata cu bio va inregistra o crestere la nivel mondial in 2009; previziunea se bazeaza pe o crestere inceputa in septembrie 2008”.

Numai economiile bio europene au incheiat anul trecut cu o crestere de 7% si cu o suprafata dedicata agriculturii organice care depaseste 8 milioane de hectare. Dintre acestea, tarile din Europa centrala si de est sunt motorul care inregistreaza ce mai mare rata de crestere, considera Willer.

Aceasta crestere neta este constatata pentru fiecare tara europeana in parte, spune si Burkhard Schaer de la Ecozept, autorul raportului “Specialised Organic Retail Europe – 2008”. Deschiderea de magazine dedicate sectorului bio in zonele urbane aglomerate din estul continentului , dar si liniile bio promovate de marii retaileri vor duce catre o crestere semnificativa si in 2009, adauga cercetatorul.

Targul Biofach de la Nurnberg se afla la a 20-a editie si reuneste peste 2700 de expozanti, producatori, certificatori si organizatii care au ca prim domeniu de activitate produsele alimentare organice. Biofach este dublat in acest an de targul cosmeticelor naturale, Vivaness.




Bani pentru "Dumbrava Narciselor"

Deputatul PNL Gheorghe Gabor a propus suplimentarea cu 25.000 lei a sumei prevazute pentru judetul Brasov in anexa 7 la bugetul de stat, referitor la sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru reconstructia ecologica a rezervatiei naturale "Dumbrava Narciselor", din satul Vad, comuna Sercaia.

Gabor si-a incheiat prezentarera amendametului spunand ca stie ca "in inima oricarui parlamentar salasuieste un mic ecologist".

Argumentul lui Gabor a sensibilizat o parte dintre parlamentari, 126 dintre ei votand "pentru", iar 125 "impotriva", astfel ca amendamentul a fost aprobat cu un scor strans.

Gabor s-a intors la tribuna pentru a le multumi colegilor care i-au votat amendamentul si i-a invitat pe toti ca, in duminica din preajma Sfintilor Constantin si Elena, sa sarbatoreasca in Padurea Vadului.




Nou proiect privind camera agricola

Proiectul Legii privind Camerele pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala al deputatului de Bacau (Colegiul 5) Mihai Banu, a ajuns, in aceasta saptamina, la Senat, dupa ce a fost depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.

Proiectul este sustinut de un numeros grup de deputati (35 din PNL si unul din PSD plus PC), intre care se afla si deputatul bacauan Ionel Palar. “Este varianta finala a proiectului pe care l-am conceput si l-am dezbatut, mai bine de doi ani, cu specialistii din agricultura si cu cei care sint direct beneficiarii infiintarii camerelor agricole” - ne-a declarat Mihai Banu. Un proiect pe aceeaiasi tema se afla si el pe masa parlamentarilor (inaintat la Senat), dupa cel intocmit de un grup de sase parlamentari ai PSD si PD-L.

Nu putem vorbi de o dezvoltare eficienta a spatiului rural - a precizat Mihai Banu - fara o administratie eficienta. Camerele agricole, organizate pe cele opt regiuni de dezvoltare din Romania, una fiind Regiunea Nord-Est, pot oferi aceasta sansa. Aceste structuri vor pregati spatiul rural romanesc pentru cea de a doua etapa a Politicii AgricoleComune, care va incepe din anul 2013″.

Propunerea infiintarii camerelor agricole porneste de la realitatea definita prin degradarea economica a gospodariilor taranesti, imbatrinirea satelor, farimitarea terenurilor, migratia tinerilor, reducerea prezentei produselor romanesti pe pietele interne si internationale, inrautatirea calitatii vietii, degradarea solurilor din zona de deal si de munte si absenta politicilor de agromediu.

“Am pus in anexele la proiect - spune autorul acestuia - scheme concrete de infiintare si de functionare a noilor structuri, pe modelulul propus pentru comunitatilor rurale din judetul Bacau”. In simularea unei asemenea structuri, judetul Bacau a fost impartit in 25 de zone, cu doua pina la sapte localitati, pentru o suprafata agricola de aproape 320.000 de hectare si aproape 32.000 de exploatatii agricole. Pentru aceasta ar trebui sa lucreze numai 99 de angajati ai birourilor tehnice teritoriale si judetean, redistribuiti din actualele institutii agricole judetene




Linii de credit CEC Bank

CEC vine cu urmatoarele linii de creditare:

Linia de credit pentru proiecte de investitii care se realizeaza in mai multe transe; Destinatie: pre-finantarea partiala sau integrala a grantului aferent proiectelor de investitii si/sau co-finantarea cheltuielilor eligibile aferente proiectelor de investitii si/sau finantarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor de investitii;; Derulare: revolving in perioada de implementare a proiectelor (de regula pana la 3 ani), urmata de stabilirea de scadente fixe pentru soldul nerambursat la finele acestei perioadel Durata: pana la 10 ani; Valoare: pana la 100% din valoarea totala a proiectului de investitie

Creditul punte pentru proiecte de investitii care se realizeaza intr-o singura transa; Destinatie: pre-finantarea partiala sau integrala a fondurilor nerambursabile (grantului) aferente proiectelor de investitii; Durata: pana la 6 luni; Valoare: pana la 100% din valoarea fondurilor europene nerambursabile.

Pentru informatii complete, reprezentantii bancii va stau la dispozitie.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>