Stirile zile de 24.02.2009

Titlurile zilei

  • Finalizarea codului de bune practici;
  • Seminar de agriculultura bio;
  • Compensatii pentru impaduriri;
  • Sindicalistii picheteaza MAPDR;
  • Afaceri in situatie de criza.

 






 

Finalizarea codului de bune practici

Luni, 23 februarie 2009, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a avut loc intalnirea reprezentantilor patronatelor si sindicatelor din agricultura si industria alimentara cu conducerea MAPDR, reprezentata de domnul secretar de stat - Catalin Aurelian Rosculete, in vederea concretizarii proiectului de act normativ privind transpunerea formala a Codului de bune practici a comertului cu produse agroalimentare.

Proiectul de act normativ, agreat de partenerii sociali prezenti la discutii, a fost finalizat, acesta urmand sa parcurga circuitul legal al avizarilor, conform legislatiei in vigoare.




Seminar de agriculultura bio

Vineri, 27 februarie 2009, Bioma Agro Ecology Co impreuna cu Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Vrancea organizeaza Seminarul pentru Agricultura ecologica. Evenimentul se va desfasura la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea, din orasul Focsani.

In cadrul intalnirii vor fi abordate teme actuale, cu impact semnificativ asupra problemelor pe care le intampina cei implicati in agricultura ecologica.

Evenimentul isi propune sa aduca un plus de informare a producatorilor si a publicului larg asupra conceptelor de ecologie, protectia mediului, agricultura ecologica, concepte care evidentiaza tot mai mult recursul la potentialul biologic ca mijloc de imbunatatire a calitatii vietii si a mediului inconjurator.




Compensatii pentru impaduriri

Proprietarii care detin terenuri in zonele ce urmeaza sa intre in programul de acoperire cu perdele forestiere vor primi drept compensatie 830 lei/hectar in 2009, a declarat, vineri, pentru NewsIn, directorul departamentului de administrare a padurilor din cadrul MAPDR, Dan Achim.

Achim a explicat ca suma acordata potrivit metodologiei de acordare a compensatiei pentru pierderea de venit corespunzatoarea suprafetelor ocupate cu perdele forestiere a fost majorata cu 90 lei fata de cat era estimat la sfarsitul anului 2008, ca urmare a cresterii pretului mediu al masei lemnoase.

Directorul Directiei pentru Dezvoltare Forestiera din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MADR), Ciprian Pahon, declara in luna noiembrie 2008 ca este avuta in vedere o suprafata de 22.000 de hectare ce urmeaza sa fie acoperita cu perdele forestiere.

Infiintarea perdelelor va incepe odata cu obtinerea acordului tuturor proprietarilor ce detin terenuri acolo unde urmeaza a fi amplasate acestea.

De asemenea, Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva a anuntat recent ca planul de regenerare a padurilor in 2009 vizeaza o suprafata de 17.666 de hectare de padure, din care 10.559 se vor realiza prin impaduriri, iar 7107 prin regenerari naturale, pentru care se vor investi circa 144 milioane lei.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), in luna mai a anului 2008, suprafata fondului forestier a inregistrat o crestere cu 0,9%, la 31 decembrie 2007 comparativ cu aceeasi data a anului 2006, iar volumul de masa lemnoasa recoltata a crescut cu 9,9 % in intervalul mentionat.




Sindicalistii picheteaza MAPDR;

Sindicaliştii din cadrul combinatului Azomures intentioneaza sa picheteze, joi, sediul Ministerului Agriculturii, in semn de protest fata de tergiversarea emiterii actului normativ privind subventionarea agricultorilor pentru achizitionarea de ingrasaminte chimice.

Sindicatul "Alternativa 2002" din Azomures a cerut, ieri, Federatiei Sindicatelor din Chimie si Petrochimie "Lazar Edeleanu" sa faca demersuri pentru convocarea in regim de urgenta a Comisiei pentru Dialog Social in Ministerul Agriculturii, dar si sa asigure conditiile pichetarii ministerului. Actiunea de pichetare, la care ar participa aproape 100 de membri de sindicat, ar urma sa aiba loc joi, intre orele 12.00 şi 14.00, transmite NewsIn. "Motivul actiunilor noastre este legat de faptul ca, de mai mult de o luna, Ministerul Agriculturii, in mod nejustificat, tergiverseaza emiterea actului normativ privind subventionarea agricultorilor pentru achizitionarea de ingrasaminte chimice", se arata în documentul transmis Federatiei, semnat de presedintele de sindicat, Dumitru Boanta. Sindicalistii reiau acuzatiile potrivit carora intarzierea emiterii actului normativ s-ar face din anumite interese.

"Din informatiile pe care le avem, anumite cercuri de interese incearca sa determine o forma a actului normativ de natura sa favorizeze anumiti producatori de ingrasaminte chimice prin excluderea fara nicio justificare de la subventionare a  ingrasamintelor chimice complexe", sustin sindicalistii. Acestia afirma ca ar urma sa fie subventionata de catre stat numai achizitia de ingrasaminte cu continut de substanta activa de minimum 46%, iar Azomures nu se incadreaza in aceasta prevedere.




Afaceri in situatie de criza

Un grup de întreprinzători din localitatea Pradejon, provincia Logronyo, comunitatea Castilla y Leon, s-a reprofilat: deoarece afacerea cu ciuperci, pe care o administrau încă din anul 2000, a eşuat, în fostele hale agricole au hotărât să crească oi.

Astfel, în urmă cu un an, au cumpărat 400 de ovine şi au angajat patru români să le crească. Un reportaj realizat de revista Consiliului pentru Agricultură din provincie, „Imagini ale Câmpului”, descrie cum, anul trecut, cei patru români au avut o producţie de 300.000 de litri de lapte.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>