Stirile zile de 26.02.2009


Titlurile zilei:

  • Ghid de igiena alimentara;
  • Un nou director la APDRP;
  • 1339 de proiecte selectate;
  • Ordonanta cu bune practici;

 

 





Ghid de igiena alimentara

Reprezentantii crescatorilor de animale si conducerea ANSVSA au modificat capitolele si punctele divergente din Ordinul 111/2008 privind aprobarea normelor sanitar veterinare, iar varianta modificată a acestuia a fost postata, spre dezbatere publica, pe site-ul Autoritatii, a declarat Ilie Sarbu, ieri.

Ministru a aratat ca produsele lactate vor putea fi comercializate de catre producatori in piete, insa cu respectarea conditiilor minime de igiena alimentara cerute de legislatia comunitara in domeniu. In plus, asociatiile crescatorilor de ovine/caprine si bovine vor elabora in cel mai scurt timp un "Ghid de bune practici ale igienei alimentare", acesta urmand sa fie avizat de catre ANSVSA.

Ordinul 111 in a intrat in vigoare la 1 februarie 2008 si a starnit nemultumirea crescatorilor de animale care s-au vazut in imposibilitatea de a se adapta noilor cerinte. Acestia au organizat proteste, iar in urma negocierilor cu reprezentantii Autoritatii Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentara si cu cei ai Ministerului Agriculturii s-a ajuns la un acord.




Un nou director la APDRP

Mihai Vadan a castigat concursul pentru postul de director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), desfasurat pe 23 februarie, si va fi numit la conducerea agentiei in cateva zile.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Mihai Vadan a trecut toate probele concursului, iar in cateva zile va fi numit de catre ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, in functia de director general al APDRP.

Pana la ultima zi de depunere a dosarelor, 18 februarie, pentru postul de director general al APDRP isi depusesera dosarele doi candidati, intre care consilierul judetean al PDL Dambovita, Vadan Mihai Gavril, care este si director general al companiei de consultanta S.C. Mob Vad Prod Com S.R.L. si avocatul in cadrul Baroului Bucuresti, Schiopu Adelina Georgiana.

Anuntul pentru postul de director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a fost publicat pe site-ul MAPDR in data de 5 februarie si prezinta o serie de conditii ce trebuie indeplinite de cei interesati de postul de conducere. Postul a fost ocupat anterior, cu delegatie, de catre consilierul in cadrul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit din Hunedoara, Ciprian Alic.




1339 de proiecte selectate

Pentru accesarea fondurilor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au fost selectate pentru finantare 1.339 de proiecte din 3.657 analizate de la inceputul anului si pana in prezent, potrivit datelor furnizate de MAPDR.
Astfel, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), in cursul anului 2008 au fost organizate sase sesiuni de selectie in care au fost depuse proiecte, iar dupa analiza realizata anul acesta au fost alese pentru finantate, pana in prezent, dintr-un total de 3.657 de proiecte depuse, un numar de 1.339 eligibile.

Din acestea, s-au contractat un numar de 1.297 de dosare cu o valoare publica de circa 707 milioane de euro. Din diferenta de 42, un numar de 36 de proiecte se afla, in prezent, in stadiu de avizare si semnare, iar sase proiecte de pe masura 121 au fost reziliate la cererea beneficiarilor, din cauza dificultatilor de obtinere a creditului bancar.

Conform datelor MAPDR, la nivel national, au fost depuse 6.658 de proiecte conforme cu o valoare publica de peste cinci miliarde de euro, iar in urma evaluarii punctelor conforme pentru fiecare masura, in functie de sesiunea de depunere, au fost declarate eligibile 2.645 proiecte cu o valoare de circa 1,5 miliarde euro si neeligibile 1.012 proiecte in valoare de 703 milioane euro.

Potrivit MAPDR, restul de 3001 proiecte depuse pentru programul PNDR vor fi analizate pana la sfarsitul lunii martie. Alocarea financiara a Uniunii Europene din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR), acordata Romaniei prin MAPDR pentru implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in perioada 2007-2013 este de 8,022 miliarde euro la care se adauga contributia nationala in valoare de 1,948 miliarde euro.

Secretarul de stat in cadrul ministerului agriculturii, Liviu Harbuz, declara recent ca MAPDR va elabora un nou Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) care va corespunde realitatilor din Romania si situatiei de criza economica. "Dupa o analiza a ceea ce s-a intamplat pana acum, am constatat ca Program National de Dezvoltare Rurala nu corespunde in proportia necesara cu realitatile din Romania si cu cerintele din teren, motiv pentru care in momentul de fata se lucreaza la un nou plan. Ne-am propus ca PNDR sa fie elaborat dupa o consultare a fiecarui sindicat si patronat, iar intr-o perioada de o luna de zile vom veni cu un proiect care sa reflecte problematica din zona rurala pe fiecare sector", a mai adaugat Harbuz, la inceputul lunii februarie.





Ordonanta de urgenta cu bune practici comerciale

In ciuda nemultumirilor anuntate de retaileri, ministrul Agriculturii vrea sa transforme Codul de bune practici din retail in ordonanta de urgenta, spunand ca, astfel, preturile vor scădea.

 Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat ca procedurile pentru intrarea in vigoare a proiectului de ordonanta ce transpune Codul de bune practici din retail vor continua, chiar dacă comerciantii au avut o serie de obiectii la acest proiect de act normativ. “Am avut si noi o intalnire aici cu partenerii sociali, la care retailerii nu au participat, au un alt punct de vedere. Vreau sa le spun pe aceasta cale ca noi vom merge mai departe. Sigur, exista si o lege in Parlament initiata de unii colegi de-ai mei, dar pana va ajunge in faza sa fie aprobata, cea mai rapida solutie ramane o ordonanta de urgenta. Discutiile treneaza deja de un an de zile si vreau sa rezolv aceasta problema in cursul acestei saptamani", a declarat Ilie Sarbu.

Retailerii sustin ca Ministerul Agriculturii a exclus toate punctele de vedere ale AMRCR exprimate atat anul trecut, cat si la recenta intalnire de la Ministerul Agriculturii. De asemenea, acestia se plang ca in actuala sa forma, proiectul creeaza discriminare intre jucatorii de pe acest lant, impune restrictii numai cu privire la comerciantii finali, contine definitii financiar-contabile gresite, introducand elemente de venit in calculatii de costuri; contine un limbaj confuz pentru reglementarea unor conditii comerciale (de exemplu, “delistare produse”, “prezenta la raft”).

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>