Stirile zile de 07.03.2009


Titlurile zilei:

  • Politica agricola romano-poloneza;
  • Probleme in realizarea proiectelor;
  • Fabrica de tractoare la Rasnov;
  • Laptele din Pantelimon.







Politica agricola romano-poloneza

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cel al Republicii Polone, Lech Kaczynski, sunt decisi sa aiba o abordare comuna in privinta politicii agricole comune a UE.

 

Seful statului roman a declarat, joi, la Varsovia, ca in privinta politicii agricole comune la nivelul UE punctul sau de vedere a coincis cu cel al omologului sau polonez.

Traian Basescu a facut referire la faptul ca Romania si Polonia vor pleda pentru ca bugetul Uniunii Europene, ce va fi votat in 2013, sa sustina continuarea unei politici care “sa garanteze buna productie agricola” a celor doua tari.

Presedintele Romaniei a facut aceste precizari dupa dialogul cu omologul sau polonez, in prima dintre cele doua zile ale vizitei sale la Varsovia.

Pe de alta parte, Traian Basescu a spus ca a constatat  “o similitudine a efectelor crizei pentru ambele tari."

Sursa: www.agromanager.ro




Probleme in realizarea proiectelor

Fermierii ieseni a caror proiecte au fost aprobate pe Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) intimpina probleme la realizarea lor. Dintr-un total de 39 de proiecte acceptate din martie si pina in octombrie 2008, doar trei beneficiari din judet au reusit sa le termine. Cele trei proiecte finalizate au fost depuse pe Masura 121, ce prevede achizitia de utilaje.

Pe lista ultimelor proiecte aprobate pentru finantare, se numara si cel al societatii Mob Yug Prod SRL din Strunga care valoreaza peste 365.000 de euro si presupune construirea unei hale de productie pentru timplarie din lemn.

Pe fondul crizei actuale administratorul societatii se teme ca nu va primi ajutor de la banca. "Acest proiect vizeaza dezvoltarea afacerii actuale si sintem dispusi sa punem gaj si ipoteca pe toate bunurile noastre pentru a obtine banii. Saptamina viitoare ne vom prezenta la banci si pentru ca vorbim de o suma de 1,28 milioane de lei, nu putem risca sa pierdem acesti bani, mai ales ca societatea noastra functioneaza foarte bine", a declarat Marius Iuganu, administratorul Mob Yug Prod.

Sursa: www.ziaruldeiasi.ro




Fabrica de tractoare la Rasnov

O fabrica de montare a tractoarelor urmeaza sa se construiasca in curand la Rasnov, a anuntat presedintele Consiliului judetean Brasov, Aristotel Cancescu.

Potrivit acestuia, Nanjing Hoyo-SHK Modern Agricultural Machinery & Equipment Co.Ltd din China si-a desemnat deja un reprezentant pentru demararea noii investitii.

Autoritatile locale din Brasov s-au intalnit anul trecut in luna  noiembrie cu reprezentantii societatii din China. La momentul respectiv acestia au declarat ca fabrica va monta, in perioada 2009 - 2012, 100.000 de tractoare, dar nu mai putin de 20.000 de bucati anual. Pe langa montajul de tractoare va exista si o linie de asamblare a uneltelor agricole. Se vor asambla tractoare din gama 25-35 de CP, foarte ceruta pe piata din Romania, pana la 120 sau chiar 160 de CP.

Activitatea fabricii va incepe cu un numar de 150 de angajati, urmand ca pe parcurs sa ajunga la 500. Necesarul de tractoare pentru Romania este, in prezent, de 375.000 - 400.000 de bucati, iar din cele 174.000 care exista acum 80% sunt depasite din punct de vedere fizic si moral.

Sursa: www.agroazi.ro




Laptele din Pantelimon

S.C. Agroindustriala Pantelimon S.A., jud. Ilfov, este cunoscuta  sub denumirea de „Ferma de vaci” si este condusa cu mare pricepere si abnegatie, de peste 30 de ani, de dl. dr. Mihai Petcu, in prezent si patronul  societatii. Domnia sa a reusit, cu mari sacrificii, nu numai sa mentina viabila aceasta ferma, dar sa o  si modernizeze, apropiind-o din punct de vedere al performantelor de ferme similare din tarile comunitare, cunoscute prin performantele lor in domeniul zootehniei, cum ar fi Olanda, Germania si Danemarca.

Programul de modernizare a avut in vedere atat cresterea performantelor efectivului de taurine existent din rasa Holstain, care se ridica  in prezent la  350 de vaci crescute in stabulatie libera, cu o productie medie anuala de 8000 litri lapte/vaca, cat si  imbunatatirea calitatii laptelui, conform reglementarilor europene, obiective  care au necesitat cheltuieli de peste 350 mii de euro.

 In aceste noi conditii, mulgerea se face de 2 ori/zi, la un stand automat, cu 20 de locuri/tura, in conditii de igena perfecta  a ugerului,  instalatiei si implicit a laptelui care, nemaifiind in contact cu aerul, ajunge in tancul de racire si depozitare cu o incarcatura bacteriana si somatica mult sub nivelul baremului impus de normele europene.

Noua initiativa de a comercializa lapte proaspat direct din tancul de racire se bucura de un real succes, desi actiunea abia a inceput.

 Aceasta forma de comercializare a laptelui proaspat direct din ferma este in beneficiul atat al fermei, cat si al consumatorului, care  are astfel posibilitatea sa achizitioneze un lapte cu indici superiori de calitate si - foarte important - la un pret inferior celui de pe piata.

Pretul acestui lapte este de 30 lei/litru, achizitionat direct de consumator de la automat, in ambalajul cumpratorului (sticla din plastic) sau prin achizitionarea ambalajului din ferma, la 1 leu/sticla.

Plata se face direct, folosid monede si bacnote de 0,5 lei, 1 leu, 5 lei, 10 lei, iar achizitionare se face pe toata perioada unei zile.

Sursa: ANCA

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>