Titlurile zilei:
Cresterea competivitatii economice
Institutul de Bioresurse Alimentare, este beneficiarul unui contract de finantare din fonduri structurale nerambursabile postaderare, Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”, in valoare de 37 milioane lei.
Obiectivul general al proiectului il reprezinta organizarea structurala si functionala ale Institutului de Bioresurse Alimentare, prin dezvoltarea activitatii de cercetare-dezvoltare in domeniul alimentar.
Obiectivele strategice ale proiectului sunt:
Cresterea calitatii si eficientei activitatii de cercetare – dezvoltare desfasurata in IBA prin crearea unui mediu de cercetare de excelenta la nivel european si crearea unui mediu de cercetare atractiv si stimulativ pentru studenti si doctoranzi, romani si straini.
Cresterea competentei profesionale si a colaborarii cu partenerii industriali princonstructia si echiparea a 3 statii pilot de cercetare in domenii noi: procesare legume – fructe, procesare carne, respectiv, procesare cereale si fainuri, in cadrul compartimentului de incercari pilot si producţie. Cu ajutorul statiilor pilot nou construite (procesare cereale si fainuri, procesare legume-fructe si procesare carne), al laboratoarelor de analiza senzoriala si nutritie, dar si al celorlalte laboratoare existente in institut, subiectele de cercetare viitoare vor include 2 directii: cercetari de obtinere de noi produse alimentare cu calitati nutritionale dorite si cu proprietati senzoriale acceptate si cerute de consumatori; cercetari privind stabilirea de tehnologii inovative de procesare.
Cresterea competitivitatii industriei alimentare romanesti prin cercetare si inovare. Prin cercetarea realizata in statiile pilot se vor avea in vedere, cu prioritate, 2 obiective: imbunatatirea calitatii produselor alimentare romanesti si, cresterea competitivitatii industriei alimentare romanesti prin obtinerea de produse alimentare cu preturi atractive. Cresterea competitivitatii industriei alimentare se bazeaza si pe transpunerea in practica a rezultatelor cercetarii, transferul eficient al cunostintelor obtinute prin instruirea teoretica si practica ale specialistilor din industria alimentara, care vor putea fi realizate prin “Serviciul de documentare si diseminarea informatiilor”. In cadrul acestui serviciu se vor desfasura activitati de comunicare, pregatire profesionala si transfer tehnologic care vor avea in vedere: pregatirea profesionala si servicii de diseminare pentru profesionisti din industrie si asociatii; diseminarea rezultatelor obtinute din cercetarea de interes public catre industrie si consumatori; implicarea institutului in asociatii de procesatori; stabilirea de baze de date pentru comunicare, pregatire profesionala si transfer tehnologic.
Bani pentru popularea fermelor
Ministerul Agriculturii va sustine in 2009 anumite tipuri de investitii din zootehnie care nu beneficiaza de fonduri europene, acestea fiind alocate pentru achzitionarea de material biologic pentru o singura populare a fermelor, conform legii 231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura.
Proiectul de act normativ publicat pe site-ul MAPDR referitor la aceste tipuri de investitii prevede acordarea unui plafon maxim de: 110.000 euro pe un proiect in cazul fermelor de bovine pentru lapte si carne; 100.000 euro pentru fermele de ovine; 40.000 de euro pentru ferme de caprine; 120.000 euro/proiect pentru fermele de gaini ouatoare; 5.000 de euro pe proiect pentru fermele de porci.
Achizitionarea de material biologic se poate face atat din productia interna sau din import. Potrivit MAPDR, fermierii care vor sa acceseze astfel de credite trebuie sa respecte anumite conditii pentru animalele pe care le achizitioneaza, referitoare la performanta lor, confirmate prin certificate de origine. De asemenea, beneficiarii trebuie sa dovedeasca ca detin in proprietate/inchiriere/concesiune sau ca vor detine (au in constructie) adaposturi pentru cresterea animalelor achizitionate.
Potrivit MAPDR, beneficiarii programului certifica faptul ca au parcurs sau parcurg o forma de pregatire profesionala in domeniul cresterii animalelor ori un curs de specializare de scurta durata, in cazul persoanelor fizice, sau, in cazul persoanelor juridice, au angajata o persoana care indeplineste aceste conditii. Potrivit legii 231/2005, MAPDR pune la dispozitia institutiilor interesate un anumit fond pe baza unor conventii de lucru incheiate cu acestea, in scopul acordarii de credite pentru stimularea investitiilor din agricultura.
Pot beneficia de credite pentru investitii in agricultura producatori agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole, asociatii agricole familiale, asociatii de producatori agricoli, grupuri de producatori si cooperative agricole, societati agricole private, societati comerciale cu capital privat, constituite conform legislatiei in vigoare. Creditele acordate de institutiile selectate beneficiarilor de credite nu pot depasi plafonul stabilit anual de MAPDR.
Fara pescuit industrial in Delta
Pescuitul industrial in Delta Dunarii ar putea fi interzis. Guvernul ar putea da o ordonanta, in acest sens, in maxim o luna. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, sustine ca a ajuns la o intelegere cu ministrul Agriculturii pentru ca pescuitul industrial in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sa nu mai fie permis.
“Am confirmare destul de clara ca povestea cu pescuitul industrial in Delta se va termina. Am un gentlemen's agreement cu ministrul Agriculturii prin care nu se va mai putea pescui industrial in Rezervatie”, a declarat Nicolae Nemirschi.
Ministrul Mediului a precizat ca toate aspectele privind interzicerea pescuitului industrial in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii vor fi stipulate intr-o ordonanta care ar putea fi emisa in termen de doua-trei saptamani. El a mai precizat ca localnicii care pescuiesc pentru consumul propriu nu vor fi afectati de noua reglementare.
Proiectele de modernizarea a satelor
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit anul trecut 1.370 de proiecte pentru modernizarea satelor, prin care au fost cerute fonduri nerambursabile de 3,32 miliarde euro, fiind selectate pana in prezent pentru finantare 127 de proiecte.
Dintre proiectele depuse, pana in prezent au fost semnate contracte de finantare pentru 127, in valoare de 313,88 milioane euro. Totodata, alte 825 de proiecte depuse in perioada noiembrie- decembrie, in valoare de 2,14 miliarde euro, se afla in etapa de evaluare-selectare, se arata intr-un comunicat al agentiei. "Nu toate cererile de finantare au putut fi finantate, atat din cauza unor erori de proiectare si neindeplinirea criteriilor de eligibilitate de catre solicitanti, cat si din cauza obtinerii unor punctaje de selectie reduse", se spune in comunicat.
Banii pot fi accesati pentru finantarea proiectelor integrate de infrastructura de baza (apa, canalizare, drumuri, energie electrica, gaz), dar si de amenajare a spatiilor publice, servicii pentru populatia rurala (gradinite, azile, etc.) sau renovarea monumentelor de patrimoniu. Beneficiari sunt autoritatile locale, precum si unele organizatii non-guvernamentale, institutii culturale si de cult.
Noi medalii pentru Grasa de Cotnari
La Concursul International de Vinuri -Vinalies 2009, ce s-a desfasurat in perioada 28 februarie - 3 martie, la Paris, sub egida OIV, societatea vini viticola ieseana a obtinut doua medalii de argint pentru sortimentul Grasa de Cotnari, din productiile 2000 si 2006.
La concursul de la Paris au fost inscrise 3.500 de soiuri de vinuri din intreaga lume. De la inceputul anului 2009 Grasa de Cotnari a obtinut patru medalii de aur si doua de argint.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>