Stirile zile de 10.03.2009

Titlurile zilei:

  • Cresterea competivitatii economice;
  • Bani pentru popularea fermelor;
  • Fara pescuit industrial in Delta;
  • Proiectele de modernizarea a satelor;
  • Noi medalii pentru Grasa de Cotnari.







Cresterea competivitatii economice

Institutul de Bioresurse Alimentare, este beneficiarul unui contract de finantare din fonduri structurale nerambursabile postaderare, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice”, in valoare de 37 milioane lei.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta organizarea structurala si functionala ale Institutului de Bioresurse Alimentare, prin dezvoltarea activitatii de cercetare-dezvoltare in domeniul alimentar.

Obiectivele strategice ale proiectului sunt:

Cresterea calitatii si eficientei activitatii de cercetare – dezvoltare desfasurata in IBA prin crearea unui mediu de cercetare de excelenta la nivel european si crearea unui mediu de cercetare atractiv si stimulativ pentru studenti si doctoranzi, romani si straini.

Cresterea competentei profesionale si a colaborarii cu partenerii industriali princonstructia si echiparea a 3 statii pilot de cercetare in domenii noi: procesare legume – fructe, procesare carne, respectiv, procesare cereale si fainuri, in cadrul compartimentului de incercari pilot si producţie. Cu ajutorul statiilor pilot nou construite (procesare cereale si fainuri, procesare legume-fructe si procesare carne), al laboratoarelor de analiza senzoriala si nutritie, dar si al celorlalte laboratoare existente in institut, subiectele de cercetare viitoare vor include 2 directii: cercetari de obtinere de noi produse alimentare cu calitati nutritionale dorite si cu proprietati senzoriale acceptate si cerute de consumatori;  cercetari privind stabilirea de tehnologii inovative de procesare.

Cresterea competitivitatii industriei alimentare romanesti prin cercetare si inovare.  Prin cercetarea realizata in statiile pilot se vor avea in vedere, cu prioritate, 2 obiective: imbunatatirea calitatii produselor alimentare romanesti si, cresterea competitivitatii industriei alimentare romanesti prin obtinerea de produse alimentare cu preturi atractive. Cresterea competitivitatii industriei alimentare se bazeaza si pe transpunerea in practica a rezultatelor cercetarii, transferul eficient al cunostintelor obtinute prin instruirea teoretica si practica ale specialistilor din industria alimentara, care vor putea fi realizate prinServiciul de documentare si diseminarea informatiilor. In cadrul acestui serviciu se vor desfasura activitati de comunicare, pregatire profesionala si transfer tehnologic care vor avea in vedere: pregatirea profesionala si servicii de diseminare pentru profesionisti din industrie si asociatii; diseminarea rezultatelor obtinute din cercetarea de interes public catre industrie si consumatori; implicarea institutului in asociatii de procesatori; stabilirea de baze de date pentru comunicare, pregatire profesionala si transfer tehnologic.




Bani pentru popularea fermelor

Ministerul Agriculturii va sustine in 2009 anumite tipuri de investitii din zootehnie care nu beneficiaza de fonduri europene, acestea fiind alocate pentru achzitionarea de material biologic pentru o singura populare a fermelor, conform legii 231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura.

Proiectul de act normativ publicat pe site-ul MAPDR referitor la aceste tipuri de investitii prevede acordarea unui plafon maxim de: 110.000 euro pe un proiect in cazul fermelor de bovine pentru lapte si carne; 100.000 euro pentru fermele de ovine; 40.000 de euro pentru ferme de caprine; 120.000 euro/proiect pentru fermele de gaini ouatoare; 5.000 de euro pe proiect pentru fermele de porci.

Achizitionarea de material biologic se poate face atat din productia interna sau din import. Potrivit MAPDR, fermierii care vor sa acceseze astfel de credite trebuie sa respecte anumite conditii pentru animalele pe care le achizitioneaza, referitoare la performanta lor, confirmate prin certificate de origine. De asemenea, beneficiarii trebuie sa dovedeasca ca detin in proprietate/inchiriere/concesiune sau ca vor detine (au in constructie) adaposturi pentru cresterea animalelor achizitionate.

Potrivit MAPDR, beneficiarii programului certifica faptul ca au parcurs sau parcurg o forma de pregatire profesionala in domeniul cresterii animalelor ori un curs de specializare de scurta durata, in cazul persoanelor fizice, sau, in cazul persoanelor juridice, au angajata o persoana care indeplineste aceste conditii. Potrivit legii 231/2005, MAPDR pune la dispozitia institutiilor interesate un anumit fond pe baza unor conventii de lucru incheiate cu acestea, in scopul acordarii de credite pentru stimularea investitiilor din agricultura.

Pot beneficia de credite pentru investitii in agricultura producatori agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole, asociatii agricole familiale, asociatii de producatori agricoli, grupuri de producatori si cooperative agricole, societati agricole private, societati comerciale cu capital privat, constituite conform legislatiei in vigoare. Creditele acordate de institutiile selectate beneficiarilor de credite nu pot depasi plafonul stabilit anual de MAPDR.




Fara pescuit industrial in Delta

Pescuitul industrial in Delta Dunarii ar putea fi interzis. Guvernul ar putea da o ordonanta, in acest sens, in maxim o luna. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, sustine ca a ajuns la o intelegere cu ministrul Agriculturii pentru ca pescuitul industrial in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sa nu mai fie permis.

“Am confirmare destul de clara ca povestea cu pescuitul industrial in Delta se va termina. Am un gentlemen's agreement cu ministrul Agriculturii prin care nu se va mai putea pescui industrial in Rezervatie”, a declarat Nicolae Nemirschi.

Ministrul Mediului a precizat ca toate aspectele privind interzicerea pescuitului industrial in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii vor fi stipulate intr-o ordonanta care ar putea fi emisa in termen de doua-trei saptamani. El a mai precizat ca localnicii care pescuiesc pentru consumul propriu nu vor fi afectati de noua reglementare.




Proiectele de modernizarea a satelor

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit anul trecut 1.370 de proiecte pentru modernizarea satelor, prin care au fost cerute fonduri nerambursabile de 3,32 miliarde euro, fiind selectate pana in prezent pentru finantare 127 de proiecte.

Dintre proiectele depuse, pana in prezent au fost semnate contracte de finantare pentru 127, in valoare de 313,88 milioane euro. Totodata, alte 825 de proiecte depuse in perioada noiembrie- decembrie, in valoare de 2,14 miliarde euro, se afla in etapa de evaluare-selectare, se arata intr-un comunicat al agentiei. "Nu toate cererile de finantare au putut fi finantate, atat din cauza unor erori de proiectare si neindeplinirea criteriilor de eligibilitate de catre solicitanti, cat si din cauza obtinerii unor punctaje de selectie reduse", se spune in comunicat.

Banii pot fi accesati pentru finantarea proiectelor integrate de infrastructura de baza (apa, canalizare, drumuri, energie electrica, gaz), dar si de amenajare a spatiilor publice, servicii pentru populatia rurala (gradinite, azile, etc.) sau renovarea monumentelor de patrimoniu. Beneficiari sunt autoritatile locale, precum si unele organizatii non-guvernamentale, institutii culturale si de cult.




Noi medalii pentru Grasa de Cotnari

La Concursul International de Vinuri -Vinalies 2009, ce s-a desfasurat in perioada 28 februarie - 3 martie, la Paris, sub egida OIV, societatea vini viticola ieseana a obtinut doua medalii de argint pentru sortimentul Grasa de Cotnari, din productiile 2000 si 2006.

La concursul de la Paris au fost inscrise 3.500 de soiuri de vinuri din intreaga lume. De la inceputul anului 2009 Grasa de Cotnari a obtinut patru medalii de aur si doua de argint.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>