Stirile zile de 16.03.2009

 

Titlurile zilei:

  • Multe cereri pentru renovarea satelor;
  • Afacerile cu biocarburanti, nerentabile;
  • Infiintarea  Jandarmeriei Silvice;
  • Saly Bran sa stins din viata;
  • Pastram traditia de sacrificare animale.

 





Multe cereri pentru renovarea satelor

In zilele de 12 si 13 martie 2009, domnul Liviu Harbuz, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, s-a deplasat in judetele Galati si Neamt, pentru a purta discutii referitoare la stadiul implementarii Masurii 322 din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, dat fiind numarul foarte mare de cereri depuse pe aceasta masura.

In cadrul Masurii 322 - „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale”, in primele 3 sesiuni din anul 2008 au fost depuse 545 de proiecte in valoare de 1,18 miliarde de euro si au fost selectate si contractate 127 de proiecte in valoare de 313,9 milioane euro.

Pentru ultima sesiune din anul 2008 au fost depuse 825 proiecte in valoare de 2,1 miliarde euro. Aceste proiecte se afla in procedura de evaluare-selectare la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Secretarul de stat Liviu Harbuz a avut intalniri cu toti primarii, cu presedintii consiliilor judetene si cu reprezentantii organismelor guvernamentale din judetele Galati si Neamt pentru a se informa asupra problemelor pe care acestia le intampina in elaborarea documentatiilor si, de asemenea, asupra posibilitatilor reale de care dispun pentru realizarea investitiilor prin PNDR.

Prin Masura 322 - Renovarea si dezvoltarea satelor pot fi finantate proiecte integrate de infrastructura de baza (apa, canalizare, drumuri, energie electrica, gaz), dar si de amenajare a spatiilor publice, servicii pentru populatia rurala (gradinite, aziluri, etc.) sau renovarea monumentelor de patrimoniu.




Afacerile cu biocarburanti, nerentabile

Producatorii romani se plang ca afacerile cu biocarburanti se dovedesc nerentabile in Romania. Acestia spun ca petrolistii prefera sa importe biocombustibil mai degraba decat sa il achizitioneze de la producatorii autohtoni. Unii spun chiar ca vor renunta, in curand, la a mai produce combustibili “verzi”.

“Este mai mult decat probabil ca unii producatori vor renunta la aceasta afacere. Eu, de exemplu, nu mai dau drumul la instalatie”, a precizat Mihail Florescu, membru al Asociatiei Producatorilor de Biocombustibil (APB). In cadrul unei conferinte care a avut loc la inceputul acestui an, membrii APB sustineau ca doar cativa dintre ei mai produc efectiv biocarburant, productia fiind astfel destul de mica.

Mihail Florescu a spus ca unul dintre motivele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie este legat de pretul prea mare al uleiului, dar si de faptul ca Romania nu beneficiaza de un program foarte bine pus la punct in ceea ce priveste stimularea culturilor destinate producerii de combustibili “verzi”. In plus, pana acum, promovarea acestor tipuri de carburanti a fost deficitara.




Infiintarea  Jandarmeriei Silvice

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Ilie Sarbu, a declarat ca Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva poarta discutii cu Jandarmeria pentru infiintarea Jandarmeriei Silvice.

"Vor fi patrule specializate, dotate cu masini, care vor patrula timp de 24 de ore in paduri, pentru a impiedica astfel defrisarile in masa", a precizat Ilie Sarbu, citat de Newsin.

Potrivit ministrului agriculturii, Jandarmeria Silvica va fi infiintata pentru a veni in ajutorul padurarilor, care au prea multe atributiuni pentru a asigura si  paza.

"Daca nu vom reusi sa pazim padurile, totul va fi in zadar. Un om nu se poate ocupa si de silvicultura si de gospodarirea padurilor, de amenajari si corectarea torentilor si sa faca si paza. Am apelat la jandarmi, pentru ca ei cunosc bine drumurile si, de asemenea, pot patrula in paduri", a explicat ministrul Ilie Sarbu.

Acesta a adaugat ca Jandarmeria Silvica va asigura totodata si protectia pentru cele 22 de parcuri nationale.




Saly Bran sa stins din viata

Saly Bran (imaginea de sus) patronul unei firme de productie muzicale, care a lucrat cu nume mari, Puiu Codreanu, Stana Izbasa sau Nicolae Guta, s-a stins la spital. Se afla in microbuzul cu artisti care a fost lovit vineri de un TIR, langa Arad. Toti erau in drum spre filmarea unui videoclip. Un dansator a murit in salvare, iar sapte oameni au fost si ei raniti.

Saly Bran era cunoscut si iubit de o multime de solisti de muzica populara. De peste 30 de ani producea videoclipuri pentru ei. Pe multi i-a lansat si toti cei care l-au cunoscut il plang acum ca pe un prieten.

Saly Bran s-a stins vineri noapte, dupa ce medicii au incercat imposibilul - sa il tina in viata. In urma cu 10 ani a mai avut un accident rutier foarte grav, a stat zile intregi in coma, dar si-a revenit. De data aceasta insa a lasat singuri pe lume doi copii si sotia.




Pastram traditia de sacrificare animale

Europarlamentarul Maria Petre a declarat ca Grupul Popular din Parlamentul European este de acord cu pastrarea traditiei romanesti de sacrificare a porcilor si mieilor, lucru care va fi confirmat prin vot, luni, in Comisia de Agricultura a PE.

"Am reusit sa convingem colegii din grupul parlamentar al Partidului Popular European de necesitatea pastrarii traditiilor romanesti de sacrificare a porcului de Craciun si a mieilor de Pasti. Acest lucru va fi votat chiar luni (16 martie, n.r.) in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European. Prin aceasta masura, care va fi votata, va diparea, practic, asomarea animalelor. Oricum, asomarea nu era privita cu ochi buni de concetatenii nostri de la tara. Am asigurarea grupului PPE ca va salva definitiv traditia romaneasca. Acesta a fost unul din proiectele noastre, ale europarlamentarilor PDL, care sa conduca la conservarea traditiilor noastre seculare", a declarat Maria Petre. Europarlamentarul a mai precizat ca, in calitatea sa de raportor al Parlamentului European pentru calitatea produselor alimentare, va milita pentru includerea in viitoarea Directiva a Uniunii Europene privitoare la calitatea alimentelor, unde vor fi prevazute specialitatile traditionale garantate, a cat mai multor produse traditionale romanesti.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>