Stirile zile de 16.03.2009

 

Titlurile zilei:

  • Multe cereri pentru renovarea satelor;
  • Afacerile cu biocarburanti, nerentabile;
  • Infiintarea  Jandarmeriei Silvice;
  • Saly Bran sa stins din viata;
  • Pastram traditia de sacrificare animale.

 





Multe cereri pentru renovarea satelor

In zilele de 12 si 13 martie 2009, domnul Liviu Harbuz, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, s-a deplasat in judetele Galati si Neamt, pentru a purta discutii referitoare la stadiul implementarii Masurii 322 din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, dat fiind numarul foarte mare de cereri depuse pe aceasta masura.

In cadrul Masurii 322 - „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale”, in primele 3 sesiuni din anul 2008 au fost depuse 545 de proiecte in valoare de 1,18 miliarde de euro si au fost selectate si contractate 127 de proiecte in valoare de 313,9 milioane euro.

Pentru ultima sesiune din anul 2008 au fost depuse 825 proiecte in valoare de 2,1 miliarde euro. Aceste proiecte se afla in procedura de evaluare-selectare la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Secretarul de stat Liviu Harbuz a avut intalniri cu toti primarii, cu presedintii consiliilor judetene si cu reprezentantii organismelor guvernamentale din judetele Galati si Neamt pentru a se informa asupra problemelor pe care acestia le intampina in elaborarea documentatiilor si, de asemenea, asupra posibilitatilor reale de care dispun pentru realizarea investitiilor prin PNDR.

Prin Masura 322 - Renovarea si dezvoltarea satelor pot fi finantate proiecte integrate de infrastructura de baza (apa, canalizare, drumuri, energie electrica, gaz), dar si de amenajare a spatiilor publice, servicii pentru populatia rurala (gradinite, aziluri, etc.) sau renovarea monumentelor de patrimoniu.




Afacerile cu biocarburanti, nerentabile

Producatorii romani se plang ca afacerile cu biocarburanti se dovedesc nerentabile in Romania. Acestia spun ca petrolistii prefera sa importe biocombustibil mai degraba decat sa il achizitioneze de la producatorii autohtoni. Unii spun chiar ca vor renunta, in curand, la a mai produce combustibili “verzi”.

“Este mai mult decat probabil ca unii producatori vor renunta la aceasta afacere. Eu, de exemplu, nu mai dau drumul la instalatie”, a precizat Mihail Florescu, membru al Asociatiei Producatorilor de Biocombustibil (APB). In cadrul unei conferinte care a avut loc la inceputul acestui an, membrii APB sustineau ca doar cativa dintre ei mai produc efectiv biocarburant, productia fiind astfel destul de mica.

Mihail Florescu a spus ca unul dintre motivele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie este legat de pretul prea mare al uleiului, dar si de faptul ca Romania nu beneficiaza de un program foarte bine pus la punct in ceea ce priveste stimularea culturilor destinate producerii de combustibili “verzi”. In plus, pana acum, promovarea acestor tipuri de carburanti a fost deficitara.




Infiintarea  Jandarmeriei Silvice

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Ilie Sarbu, a declarat ca Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva poarta discutii cu Jandarmeria pentru infiintarea Jandarmeriei Silvice.

"Vor fi patrule specializate, dotate cu masini, care vor patrula timp de 24 de ore in paduri, pentru a impiedica astfel defrisarile in masa", a precizat Ilie Sarbu, citat de Newsin.

Potrivit ministrului agriculturii, Jandarmeria Silvica va fi infiintata pentru a veni in ajutorul padurarilor, care au prea multe atributiuni pentru a asigura si  paza.

"Daca nu vom reusi sa pazim padurile, totul va fi in zadar. Un om nu se poate ocupa si de silvicultura si de gospodarirea padurilor, de amenajari si corectarea torentilor si sa faca si paza. Am apelat la jandarmi, pentru ca ei cunosc bine drumurile si, de asemenea, pot patrula in paduri", a explicat ministrul Ilie Sarbu.

Acesta a adaugat ca Jandarmeria Silvica va asigura totodata si protectia pentru cele 22 de parcuri nationale.




Saly Bran sa stins din viata

Saly Bran (imaginea de sus) patronul unei firme de productie muzicale, care a lucrat cu nume mari, Puiu Codreanu, Stana Izbasa sau Nicolae Guta, s-a stins la spital. Se afla in microbuzul cu artisti care a fost lovit vineri de un TIR, langa Arad. Toti erau in drum spre filmarea unui videoclip. Un dansator a murit in salvare, iar sapte oameni au fost si ei raniti.

Saly Bran era cunoscut si iubit de o multime de solisti de muzica populara. De peste 30 de ani producea videoclipuri pentru ei. Pe multi i-a lansat si toti cei care l-au cunoscut il plang acum ca pe un prieten.

Saly Bran s-a stins vineri noapte, dupa ce medicii au incercat imposibilul - sa il tina in viata. In urma cu 10 ani a mai avut un accident rutier foarte grav, a stat zile intregi in coma, dar si-a revenit. De data aceasta insa a lasat singuri pe lume doi copii si sotia.




Pastram traditia de sacrificare animale

Europarlamentarul Maria Petre a declarat ca Grupul Popular din Parlamentul European este de acord cu pastrarea traditiei romanesti de sacrificare a porcilor si mieilor, lucru care va fi confirmat prin vot, luni, in Comisia de Agricultura a PE.

"Am reusit sa convingem colegii din grupul parlamentar al Partidului Popular European de necesitatea pastrarii traditiilor romanesti de sacrificare a porcului de Craciun si a mieilor de Pasti. Acest lucru va fi votat chiar luni (16 martie, n.r.) in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European. Prin aceasta masura, care va fi votata, va diparea, practic, asomarea animalelor. Oricum, asomarea nu era privita cu ochi buni de concetatenii nostri de la tara. Am asigurarea grupului PPE ca va salva definitiv traditia romaneasca. Acesta a fost unul din proiectele noastre, ale europarlamentarilor PDL, care sa conduca la conservarea traditiilor noastre seculare", a declarat Maria Petre. Europarlamentarul a mai precizat ca, in calitatea sa de raportor al Parlamentului European pentru calitatea produselor alimentare, va milita pentru includerea in viitoarea Directiva a Uniunii Europene privitoare la calitatea alimentelor, unde vor fi prevazute specialitatile traditionale garantate, a cat mai multor produse traditionale romanesti.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>