Stirile zile de 17.03.2009

 

Titlurile zilei:

  • Experienta recoltelor;
  • 25% teren nelucrat in Bihor;
  • Lapte neconform in Suceava;
  • Ferma devastata de flacari;
  • Taranii si comunismul.







Experienta recoltelor

Comisia Europeana intentioneaza sa-i trimita pe functionarii sai din domeniul agriculturii sa faca stagii obligatorii la tara, pentru a-si da mai usor seama de problemele de pe teren, in cadrul unei initiative care va fi anuntata oficial.

Programul de stagii la tara, denumit “experienta recoltelor”, face parte dintr-o serie de propuneri care vizează simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene si reducerea greutatilor birocratice cu care se confrunta agricultorii.

Comisarul pentru agricultură, Mariann Fischer-Boel, va prezenta detaliile acestei propuneri.

Fermierii europeni critica adesea PAC, spunand ca se pierd in reglementarile adaugate de-a lungul anilor si ca petrec deseori mai mult timp completand formulare pentru a primi subventii decat pe camp.

La randul sau, Comisia Europeana a precizat ca a facut multe eforturi de-a lungul anilor pentru a simplifica legislatia si si-a fixat obiectivul de a reduce precedurile administrative cu 25% pana in 2012.




25% teren nelucrat in Bihor

Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bihor, ing. Florian Pavel, a atras atentia asupra suprafetelor in crestere, de la an la an, a suprafetelor de teren arabil nelucrate in perioada 2003-2008.

Daca in anul 2003 se inregistrau 40.244 de hectare terenuri arabile nelucrate, reprezentand 13% din suprafata arabila a judetului Bihor, acestea au crescut progresiv: in 2004 - 46.387 ha (15%), in anul 2005 la 47.434 ha (15%), in 2006 la 53.386 ha (17%), in 2007 la 66.340 ha (21%), pentru ca in anul 2008 sa ajunga la 78.660 ha (25%).

Pentru primavara anului 2009, potrivit directorului executiv, se vor insamanta peste 184 de mii de hectare din cele 309.327 arabile. In toamna anului 2008, au fost infiintate culturi agricole pe 88.280 de hectare. Mai sunt 34.270 de hectare de culturi perene vechi ramase in cultura, precum si 2.777 de hectare terenuri arabile improprii infiintarii de culturi agricole. Cea mai mare cantitate insamantata va fi cea de porumb, respectiv pe 80.880 hectare. O suprafata considerabila, si anume 27.880 hectare, vor fi insamantate cu plante de nutret. Alte 27.500 de ha vor fi insamantate cu floarea soarelui, 15.000 ha cu ovaz si 9.520 ha cu legume de camp.




Lapte neconform in Suceava

Asociatia crescatorilor de bovine din judetul Suceava a sesizat prefectului Sorin Arcadie Popescu faptul ca unitatile de prelucrare a laptelui introduc in procesul de fabricatie lapte neconform, slab calitativ si achizitionat mai ieftin, in special din import, reclamand astfel concurenta neloiala.

In acest sens, prefectul a numit o comisie mixta pentru verificarea plangerii iar, in cazul procesatorilor unde sesizarea se confirma, se poate ajunge pana la retragerea autorizatiei sanitar-veterinare.

Din comisie vor face parte reprezentanti ai Prefecturii, IJP, DSVSA si ai Asociatiei crescatorilor de animale.




Ferma devastata de flacari

Mai multe animale au ars de vii, iar alte cateva zeci au fost salvate in ultimul moment, dupa ce adaposturile in care se aflau s-au facut scrum, in noaptea de duminica spre luni, la Constanta.

Pompierii s-au chinuit mai bine de o ora sa stinga flacarile inalte de cativa metri si sa impiedice explozia unor recipiente cu diluant aflate intr-unul dintre adaposturi.

Incendiul a izbucnit intr-o zona industriala a orasului. Mai multe anexe pline de pasari si porci s-au aprins dintr-o data. Nici ingrijitorul animalelor nu-si explica ce s-a intamplat. Focul s-a raspandit rapid, iar mai multe animale au murit in chinuri groaznice in flacarile mistuitoare. Doua autospeciale cu apa si spuma au sosit imediat la fata locului. Pericolul era cu atat mai mare cu cat intr-unul dintre adaposturi ingrijitorul avea depozitate mai multe butoaie cu diluant, care puteau exploda in orice moment. Pentru ca incendiul nu putea fi controlat la fata locului au mai sosit doua autospeciale. Pompierii au deschis o ancheta pentru a vedea daca focul a fost pus intentionat sau a pornit de la o tigara aprinsa si aruncats la intamplare.




Taranii si comunismul

Expozitia multimedia "Taranii si comunismul" este vernisata astazi la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti, marcandu-se astfel implinirea a 60 de ani de la inceputul colectivizarii fortate a agriculturii si de la inceputul calvarului pentru taranul roman.

"Ziua cand a fost decretata colectivizarea, seamana cu caderea Constantinopolului. Rapusi de glont sau de ideologie, taranii sunt cele mai numeroase si inocente prazi ale comunismului.", a declarat Romulus Rusan, directorul Centrului International de Studii asupra Comunismului si curatorul expozitiei.

Timp de sase saptamani, pana la 30 mai, veti putea afla mai multe despre lumea rurala romaneasca disparuta in urma colectivizarii fortate impuse de regimul de dinainte de "90 din documente de arhiva, fotografii de epoca si marturii de istorie orala.

"Taranii au luptat cu tatarii, cu turcii si rusii, cu secetele si inundatiile, cu <<biraii>> si activistii, cu birurile si cotele. Au fost mereu invinsi si invingatori, caci sacrificiul lor a hranit mereu continuitatea istoriei. Lupta cu comunistii i-a infrant insa definitiv, caci le-a distrus nu numai vietile, ci si radacinile. Fara pamant, taranii si-au pierdut definitia. Astazi, jertfa taranilor rasculati in 1949-1950 ramane un episod romantic. Razmeritele finale din 1960-1962 seamana cu asediile medievale.", a completat Romulus Rusan.

Unul dintre elementele principale ale expozitiei este harta numeroaselor rascoale taranesti din anii 1949-1962. De asemenea, puteti admira costume traditionale din patrimoniul muzeului, reprezentative pentru zonele despre care se vorbeste in documentele istorice si puteti viziona episoade din "Memorialul Durerii", realizate de Lucia Hossu-Longin. In deschiderea evenimentului, alaturi de Romulus Rusan, care ii va prezenta pe participantii la rascoalele taranesti din judetele Arad, Bihor, Maramures, Teleorman, Timis, care se vor putea deplasa la Bucuresti, vor vorbi Ana Blandiana, presedinte al Fundatiei Academia Civica si al Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei si Paula Popoiu, directorul general al muzeului.

Evenimentul se va incheia cu un recital extraordinar sustinut de Grigore Lese. (imaginea de sus)


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>