Stirile zile de 23.03.2009

 

Titlurile zilei:

  • Reducerea cheltuielilor cu hrana;
  • Agricultura nu inflenteaza PIB -ul;
  • 6 euro/ora la cules in Spania;
  • Pretul oualor si mielor de Paste;








Reducerea cheltuielilor cu hrana

Cum sa reduci cheltuielile lunare cu mancarea este o lectie care se poate invata de la o familie americana. Aparent obisnuiti, membrii acestei familii au devenit celebri pe timp de criza economica.

Familia este compusa din sase membri, iar cheltuielile de supermarket dintr-o luna sunt, atentie, de 350 de dolari. 11 milioane de lei pentru o familie compusa din sase persoane este un record demn de luat in seama. Dar membrii acestei familii din SUA nu mor de foame in casa.

Capul familiei spune ca in viata este mai important sa traiesti cu cap decat sa muncesti mult. Familia este intretinuta cu un singur salariu, deci. Nu a avut niciodata carduri de credit, toti membri familiei au masini, toate cumparate cu banii jos si, in curand, familia va avea a doua casa, de vacanta.

Primul pont al familiei este: nu va duceti la magazin prea des. Multe familii se duc de 3, 4, 5 ori pe saptamana. Trebuie sa-ti asumi provocarea. Si sa spui: voi planifica meniul, voi planifica 5 cine. O sa ma duc la cumparaturi o data saptamana aceasta, o sa cumpar lucrurile de care am nevoie, o sa folosesc si ce mai am si n-o sa ma mai duc la magazin saptamana aceasta, orice ar fi.

Sotii isi planifica fiecare drum la cumparaturi. Aduc cupoane, care ii ajuta sa economiseasca 87 de dolari si 57 de centi de data aceasta. Si noteaza produsele, la care li se returneaza diferenta de pret, ceea ce ii ajuta sa economiseasca alti 42 de dolari si 18 centi.




Agricultura nu mai inflenteaza PIB -ul

Retailul si imobiliarele au ajuns la capatul puterilor si nu mai pot sustine cresterea economica. Mai mult, productia industriala va continua sa se reduca, din cauza ca cererea scade, atat la intern, cat si la export, si creditarea este inca blocata. Iar din moment ce vremurile in care Romania facea un PIB procentual eminamente agrar par de mult apuse, cele mai negre previziuni ale FMI se pot indeplini, fie ploaie, fie seceta.

Ponderea industriei la formarea PIB (22,9%) a ajuns sa fie mai redusa decat cea a comertului (23,3%) in 2008, inregistrand un recul de patru procente comparativ cu anul 2002 (27%). Dupa toate probabilitatile, aprecierea leului, care a stimulat creditul in valută si achizitia de imobile, a reprezentat factorul ce a determinat reorientarea unei serii de agenti economici din zona industriala spre cea a construcţiilor. Asa se explica de ce, in paralel cu reducerea ponderii industriei cu patru procente la formarea PIB, s-a consemnat o crestere a procentajului constructiilor de la 5,7% în 2002 la 10,5% în 2008. In acest interval de timp ponderea agriculturii In PIB s-a micsorat de la 11,4 la 6,5%, declin compensat de majorarea serviciilor (vazute ca total, inclusiv comertul) de la 46 la 49,5% si a taxelor nete pe produs, de la 9,9 la 10,6%.




6 euro/ora la cules in Spania

Românii care vor lucra in fermele si livezile din Aragon (imaginea de sus) vor primi sub 50 de euro pe zi, insa concurenta pentru ocuparea acestor locuri de munca devine cu fiecare zi tot mai acerba.

Campania agricola din Comunitatea Aragon este pe punctul de a incepe, iar angajatorii se tem ca vor fi asaltati de numerosi imigranti, veniti din toate colturile Spaniei.

Salariul lunar ajunge la 1.100 – 1.500 de euro, in functie de numarul orelor si zilelor lucrate. Culegatorii de fructe sunt platiti cu 5,51 euro pe ora, cei de legume, cu 5,77 de euro pe ora, iar cei care participa la campaniile de recoltare a strugurilor primesc 6,56 euro pe ora.

Angajatorii spanioli vor apela, pentru realizarea acelor activitati agricole care necesita experienta in domeniu, la persoanele care au lucrat si anul trecut in campaniile agricole din Aragon, majoritatea romani si bulgari.




Pretul oualor si mielor de Paste

De Pastele Ortodox pretul mieilor va creste fata de anul de la 7,5 lei/kg la 8 - 9 lei/kg, pentru mielul viu, iar pentru carcasa de la 15 lei/kg la 18 - 21 lei/kg, potrivit estimarilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Pretul oualor va scadea insa si va ajunge sub pretul de 0,23 lei/buc., potrivit estimarilor Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.

Crescatorii de ovine vand de Paste, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, intre 3 milioane si 3,5 milioane de miei, in conditiile in care intr-un intreg an se vand in jur de 7 milioane de miei.

In afara sarbatorilor pascale, romanii nu pot fi considerati a fi mari consumatori de carne de miel. In 2007, un roman a mancat, in medie, 2,1 kg de carne de oaie, potrivit datelor MADR, pe cand un european a mancat cu 0,7 kg mai mult.

Pretul oualor va scadea in luna aprilie, fata de luna martie, potrivit estimarilor facute de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania. Ieftinirea este pusa pe seama caldurii din luna martie care a permis intrarea in ouat mai timpurie a gainilor taranesti, dar si pe seama distantei mari dintre Pastele Catolic si cel Ortodox.

La inceputul anului, ouale au avut o usoara crestere a pretului, fata de perioada similara a anului trecut. Astfel, pentru luna ianuarie si februarie, a existat un pret mediu la producator de 0,32 lei/buc.. Insa la inceputul lunii martie pretul a scazut brusc, pana la 0,23 lei/buc., egaland situatia din anul precedent. Specialistii estimeaza ca pentru luna aprilie, luna Pastelui, ouale se vor ieftini si mai mult.

Potrivit statisticilor Uniunii Europene, un roman consuma anual, in medie, 220 de oua, pe cand un european mananca cu 30 de oua mai mult.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>