Titlurile zilei:
Reducerea cheltuielilor cu hrana
Cum sa reduci cheltuielile lunare cu mancarea este o lectie care se poate invata de la o familie americana. Aparent obisnuiti, membrii acestei familii au devenit celebri pe timp de criza economica.
Familia este compusa din sase membri, iar cheltuielile de supermarket dintr-o luna sunt, atentie, de 350 de dolari. 11 milioane de lei pentru o familie compusa din sase persoane este un record demn de luat in seama. Dar membrii acestei familii din SUA nu mor de foame in casa.
Capul familiei spune ca in viata este mai important sa traiesti cu cap decat sa muncesti mult. Familia este intretinuta cu un singur salariu, deci. Nu a avut niciodata carduri de credit, toti membri familiei au masini, toate cumparate cu banii jos si, in curand, familia va avea a doua casa, de vacanta.
Primul pont al familiei este: nu va duceti la magazin prea des. Multe familii se duc de 3, 4, 5 ori pe saptamana. Trebuie sa-ti asumi provocarea. Si sa spui: voi planifica meniul, voi planifica 5 cine. O sa ma duc la cumparaturi o data saptamana aceasta, o sa cumpar lucrurile de care am nevoie, o sa folosesc si ce mai am si n-o sa ma mai duc la magazin saptamana aceasta, orice ar fi.
Sotii isi planifica fiecare drum la cumparaturi. Aduc cupoane, care ii ajuta sa economiseasca 87 de dolari si 57 de centi de data aceasta. Si noteaza produsele, la care li se returneaza diferenta de pret, ceea ce ii ajuta sa economiseasca alti 42 de dolari si 18 centi.
Agricultura nu mai inflenteaza PIB -ul
Retailul si imobiliarele au ajuns la capatul puterilor si nu mai pot sustine cresterea economica. Mai mult, productia industriala va continua sa se reduca, din cauza ca cererea scade, atat la intern, cat si la export, si creditarea este inca blocata. Iar din moment ce vremurile in care Romania facea un PIB procentual eminamente agrar par de mult apuse, cele mai negre previziuni ale FMI se pot indeplini, fie ploaie, fie seceta.
Ponderea industriei la formarea PIB (22,9%) a ajuns sa fie mai redusa decat cea a comertului (23,3%) in 2008, inregistrand un recul de patru procente comparativ cu anul 2002 (27%). Dupa toate probabilitatile, aprecierea leului, care a stimulat creditul in valută si achizitia de imobile, a reprezentat factorul ce a determinat reorientarea unei serii de agenti economici din zona industriala spre cea a construcţiilor. Asa se explica de ce, in paralel cu reducerea ponderii industriei cu patru procente la formarea PIB, s-a consemnat o crestere a procentajului constructiilor de la 5,7% în 2002 la 10,5% în 2008. In acest interval de timp ponderea agriculturii In PIB s-a micsorat de la 11,4 la 6,5%, declin compensat de majorarea serviciilor (vazute ca total, inclusiv comertul) de la 46 la 49,5% si a taxelor nete pe produs, de la 9,9 la 10,6%.
6 euro/ora la cules in Spania
Românii care vor lucra in fermele si livezile din Aragon (imaginea de sus) vor primi sub 50 de euro pe zi, insa concurenta pentru ocuparea acestor locuri de munca devine cu fiecare zi tot mai acerba.
Campania agricola din Comunitatea Aragon este pe punctul de a incepe, iar angajatorii se tem ca vor fi asaltati de numerosi imigranti, veniti din toate colturile Spaniei.
Salariul lunar ajunge la 1.100 – 1.500 de euro, in functie de numarul orelor si zilelor lucrate. Culegatorii de fructe sunt platiti cu 5,51 euro pe ora, cei de legume, cu 5,77 de euro pe ora, iar cei care participa la campaniile de recoltare a strugurilor primesc 6,56 euro pe ora.
Angajatorii spanioli vor apela, pentru realizarea acelor activitati agricole care necesita experienta in domeniu, la persoanele care au lucrat si anul trecut in campaniile agricole din Aragon, majoritatea romani si bulgari.
Pretul oualor si mielor de Paste
De Pastele Ortodox pretul mieilor va creste fata de anul de la 7,5 lei/kg la 8 - 9 lei/kg, pentru mielul viu, iar pentru carcasa de la 15 lei/kg la 18 - 21 lei/kg, potrivit estimarilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Pretul oualor va scadea insa si va ajunge sub pretul de 0,23 lei/buc., potrivit estimarilor Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.
Crescatorii de ovine vand de Paste, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, intre 3 milioane si 3,5 milioane de miei, in conditiile in care intr-un intreg an se vand in jur de 7 milioane de miei.
In afara sarbatorilor pascale, romanii nu pot fi considerati a fi mari consumatori de carne de miel. In 2007, un roman a mancat, in medie, 2,1 kg de carne de oaie, potrivit datelor MADR, pe cand un european a mancat cu 0,7 kg mai mult.
Pretul oualor va scadea in luna aprilie, fata de luna martie, potrivit estimarilor facute de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania. Ieftinirea este pusa pe seama caldurii din luna martie care a permis intrarea in ouat mai timpurie a gainilor taranesti, dar si pe seama distantei mari dintre Pastele Catolic si cel Ortodox.
La inceputul anului, ouale au avut o usoara crestere a pretului, fata de perioada similara a anului trecut. Astfel, pentru luna ianuarie si februarie, a existat un pret mediu la producator de 0,32 lei/buc.. Insa la inceputul lunii martie pretul a scazut brusc, pana la 0,23 lei/buc., egaland situatia din anul precedent. Specialistii estimeaza ca pentru luna aprilie, luna Pastelui, ouale se vor ieftini si mai mult.
Potrivit statisticilor Uniunii Europene, un roman consuma anual, in medie, 220 de oua, pe cand un european mananca cu 30 de oua mai mult.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>