Stirile zile de 24.03.2009


Titlurile zilei:

  • Incendiu la un abator modernizat;
  • Agricultura disponibila pentru someri;
  • Sistem inovator de pasunat;
  • Calificarea salariatilor din turism;
  • 75% din legume pe piata neagra.








Incendiu la un abator modernizat

Patru echipaje de pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud au luptat, marti dimineata, timp de aproape trei ore, sa stinga un incediu care a distrus in totalitate hala unui abator modernizat recent cu fonduri SAPARD.

Directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Ioan Bogolin, a declarat ca in hala de la Orheiu Bistritei erau echipamente de procesare a carnii de ultima generatie, aduse din import si cumparate cu fonduri Sapard, abatorul fiind singurul din judet autorizat sa sacrifice bovine si porcine.

"Din cate stiu eu, nici nu au primit ultima transa de bani de la Sapard. Au mai investit si din bani proprii. Numai de la Sapard au primit circa doua milioane de euro. Era cea mai moderna hala de acest tip din judet", a declarat Ioan Bogolin.

Abatorul apartinea SC Agro Ardeal SRL Cetate, firma care lucreaza pe piata carnii din anul 1995. In fabrica lucrau circa 150 de muncitori, care se tem acum ca raman fara locuri de munca




Agricultura disponibila pentru someri

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Dumitru Cornoiu a declarat ca piata romaneasca a fortei de munca are inca disponibilitati in agricultura, turism, mediu si IMM-uri, astfel incat numarul somerilor sa nu ajunga la 800.000 persoane.

"Ministrul a anuntat ieri o crestere alarmanta a somajului, dar suntem pregatiti pentru a nu ajunge la aceasta. Mai sunt inca disponibilitati pe piata muncii in agricultura, turism, mediu si IMM-uri. Aceste domenii ar putea oferi un cadru de dezvoltare pentru activitati care au fost neglijate pana acum", a spus Cornoiu, citat de Newsin.

El a adaugat ca Ministerul Muncii are semnale ca un numar important de romani din Italia, Spania si Cipru, care lucrau in agricultura si constructii, ar putea reveni in Romania in acest an.

"Nu cred ca e nimic rau in asta. Ei revin cu un bagaj de cunostinte si sunt deja calificati, astfel ca este o mare economie", a mai spus oficialul ministerului muncii.




Sistem inovator de pasunat

Cativa fermieri din Maramures primesc in sfarsit ajutor financiar pentru exploatarea ecologica a terenurilor agricole. Pentru ca statul nu a reusit sa sustina fermierii mici din zonele tarii cu valoare naturala ridicata, WWF promoveaza un sistem inovator de pasunat.

Fermierul Petre Tiplea este primul care a primit, prin programul finantat de WWF, o cireada formata din 22 vaci, 4 tauri si 9 vitei, din rasa Bruna de Maramures (imaginea de sus). El a fost selectat de reprezentantii organizatiei pentru ca mentine, prin practicile agricole aplicate, o zona cu valoare naturala ridicata (High Nature Value Farmland – HNVF). Pentru urmatorul pas al programului WWF are in vedere alti doi fermieri din Maramures.

HNVF sustine consecutiv micii producatori, de semisubzistenta. “Modul lor de productie, de organizare a pasunatului ori a obtinerii biomasei din paduri nu are un impact destructiv asupra naturii, motiv pentru care ei trebuie sustinuti prin politici publice”, spune reprezentantul WWF Raluca Dan.

Prin actiunea initiata cu sprijinul Comisiei Europene, WWF doreste sa contracareze declinul drastic al oieritului traditional pe pasunile de vara din zona. Cu alte cuvinte, ei promoveaza legatura dintre conservarea naturii, economia locala si comunitati printr-un sistem de pasunat in mozaicul de pajisti si paduri din zonele inalte ale Maramuresului.

In 2008, Tiplea a depus o cerere de subventii in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, implementat de Ministerul Agriculturii, a primit aprobare, iar acum asteapta sa se faca transferul banilor. Fermierul va primi 182 de euro/ hectar pentru a-si administra in mod corespunzator pajistile, astfel incat sa nu introduca pe acestea mai mult de o vita la un hectar pentru pasunat. „Nu am voie nici sa folosesc ingrasaminte chimice si nici sa ar pajistile sau sa compactez si sa reinsamantez pasunile”, spune Tiplea.




Calificarea salariatilor din turism

Peste 450 de persoane care isi desfasoara activitatea in domeniul turistic in judetele Covasna, Brasov si Harghita vor fi instruite si certificate profesional anul acesta, in cadrul unui proiect finantat de Phare care urmareste cresterea calitatii servicii Proiectul se numeste "Calificarea salariatilor pentru asigurarea cresterii calitatii si competitivitatii serviciilor din sectorul ospitalitatii si turismului - CaSco" si este finantat PHARE 2006, transmite corespondentul NewsIn.

Dintre cei 455 de angajati vizati, 250 provin din unitatile de turism din judetul Brasov, 85 din unitatile de turism din judetul Covasna si 120 angajati provin din unitatile de turism din judetul Harghita.

Pentru implementarea activitatilor proiectului a fost incheiat un parteneriat intre SC Brahms International SRL Brasov (furnizor autorizat de formare profesionala) si trei operatori turistici, cei mai reprezentativi din judetul in care activeaza in domeniul ospitalitatii, respectiv SC Aro Palace SA (judetul Brasov), SC Turism Covasna SA (judetul Covasna) si Asociatia de turism Baile Tusnad (judetul Harghita), cu arii de expertiza semnificativa in turism.

"Din informatiile provenind de la Autoritatea de Turism a judetelor Brasov, Covasna si Harghita rezulta ca aptitudinile in ce priveste prestarea serviciilor din sectorul ospitalitatii, atat profesional, cat si la nivel de comportament sunt inca slab dezvoltate, pregatirea profesionala continua a personalului angajat este aproape inexistenta, sectorul ospitalitatii inregistrand o criza acuta de personal calificat si instruit, conducerea la nivel mediu nu are aptitudinile de conducere si instruire la locul de munca, acest lucru afectand performantele generale in servicii”, sustin reprezentantii Brahms, in prezentarea proiectului.





75% din legume pe piata neagra

Doar 25% din productia nationala totala de legume si fructe se vinde fiscalizat, restul comercializandu-se pe piata neagra, evaziunea fiscala in domeniu fiind estimata la trei miliarde de lei.

Valoarea totala a sectorului de legume si fructe este de patru miliarde de lei, iar fiscalizat se vinde o productie in valoare de circa un miliard de lei, a declarat directorul Directiei Politici de Piata in Sectorul Culturi Horticole din cadrul MAPDR, Stefan Dragan, citat de Newsin.

"Productia nationala nu este in piata reala, foarte mult se comercializeaza fara nici un fel de taxe. Multi ies din sector si prefera sa comercializeze la poarta casei sau inregistrati ca persoane fizice si platind taxe minore", a spus Dragan.

"Productia creste, dar in acte apare tot mai putin. Prefera sa vanda la negru si anual scade numarul societatilor comerciale inregistrate", a mai mentionat Dragan.

Acesta a exemplificat cresterile inregistrate in sector, prin productia de legume care a crescut cu circa 254.000 de tone, in conditiile in care suprafata cultivata s-a diminuat cu 6.200 de hectare.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>