Stirile zile de 26.03.2009



Titlurile zilei:

  • Strategia pentru agricultura;
  • Comuna cu proiect de spatii verzi;
  • Luna plantarii arborilor;
  • 20 de alimente pentru viata lunga;
  • Basescu vede criza alimentara.








Strategia pentru agricultura

In vederea intocmirii Strategiei pe termen mediu si lung pentru agricultura, marti, 24 martie 2009, domnul Ilie SARBU, ministrul agriculturii, a avut o intalnire cu reprezentantii marilor producatorilor si ai organizatiilor sindicale ale principalelor sectoare din agricultura.

In cadrul acestei intalniri au fost discutate prioritatile de care trebuie sa tina cont strategia pentru agricultura, s-au punctat o parte din problemele domeniului si s-au propus solutii de rezolvare, in special legate de finantarea investitiilor in agricultura, simplificarea procedurilor privind accesarea fondurilor europene, masurile pentru stimularea organizarii de piata.

Propunerile facute vor fi centralizate la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si incluse in documentul final, care va fi intocmit in urma consultarilor din cadrul grupului de dialog social.




Comuna cu proiect de spatii verzi

Daca te numeri printre aceia care calca pentru prima data in Bocsig, judetul Arad, ramai impresionat de frumusetea peisajului, aerul curat si de vorbirea limbii romane curate si melodioase.

Bocsig a marjat norocos pe un proiect de spatii verzi pe care alte primarii inca nu l-au luat in calcul. Primaria din Bogsig a pus deoparte 3 miliarde lei vechi, iar cei de ministerul mediului au venit cu 2 miliarde. Cu acesti bani se va amenaja modern parcul si centrul comunei.

Pe langa numeroase alte proiecte de dezvoltare comunala mai exista si un proiect la ministerul culturii pentru construirea unui camin cultural modern la Bocsig.




Luna plantarii arborilor

Incepand cu 15 martie, Directia Silvica Arad a demarat „Luna plantarii arborilor”, activitate ce isi propune sa regenereze in acest an circa 167 de hectare de padure.

Astfel, vor fi plantati peste 800 de mii de puieti produsi in pepinierele Directiei. Si in pepinierele silvice, lucrarile sunt in plina desfasurare. Se scot si se pregatesc pentru plantat cei 886 de mii de puieti forestieri din specia: stejar, gorun şi fag.

La nivelul judetului Arad exista aproximativ 109 mii de hectare de padure, iar in fiecare an se regenereaza o parte din suprafetele defrisate.

Judetul Aradul nu prezinta defrisari masive, pentruca majoritatea proprietarilor de paduri detin suprafete relativ mici, singurele dezpaduriri masive avand loc in zonele care prevad un amenajament. Fata de alte judeţe, problema defrisarilor nu este simtita atat de mult in Arad, mai ales ca acest judet este singurul care cuprinde un numar de 11 Ocoale Silvice in cadrul Directiei Silvice.




20 de alimente pentru viata lunga

Gary Williamson, doctor la Universitatea Leeds, a identificat tipurile de alimente functionale, adica hrana necesara unei vieti lungi si active, informeaza Daily Mail.

Majoritatea sunt legume si fructe, dar printre ele se gasesc si micile placeri cotidiene, precum ceaiul, cafeaua si ciocolata.

Iata lista celor douazeci de alimente: mere – bogate in polifenol; mure – nivel ridicat de antocianina (un antioxidant care reduce frecventa tuturor cancerelor); ceai negru – teaflavina (distruge celulele cancerigene); afine – nivel ridicat de antocianina; broccoli – polifenoli; tarate – acizi polifenolici; cirese – antocianine; rosii cherry – quercitina (antiinflamator, antioxidant, anticangerigen); cafea – acizi fenolici; merisoare (cranberries, specifice zonei de nord-est a Americii) – procianidine (pot preveni infectiile); ciocolatacacao (epicatecina); ceai verde – polifenoli; portocale – hesperidina (pentru o inima sanatoasa); piersici – epicatecina si acizi fenolici; prune – epicatecina si acizi fenolici; fragi – antocianine; struguri rosii – antocianine si acizi fenolici; cepe rosii – nivel ridicat de quercitina; spanac – polifenol; capsuni – antocianine si acid elagic. 13 alimente subliniate din lista de mai sus, le putem produce in tara.




Basescu vede criza alimentara

Presedintele Traian Basescu a fost prezent la masa rotunda pe tema problemelor din agricultura si a declarat ca agricultura si turismul sunt sectoare "sigure in evolutiile viitoare".

"Probabil ca urmatoarea criza va fi cea alimentara, din cauza exploziei demografice. Romania trebuie sa se pregateasca pentru astfel de vremuri. Eu sunt un sustinator fara rezerve al ideii ca turismul este o alta industrie unde agroturismul este parte din activitatea dumneavoastra. Agroturismul poate aduce valoare adaugata uriasa capacitatii agricole pe care Romania o are", a spus Basescu.

Presedintele a avut o "prima discutie" cu sindicatele si patronatele din agricultura, urmand a avea loc si alte intalniri, inclusiv cu Guvernul, in vederea elaborarii unei strategii pentru sectorul agricol, care sa includa masuri de stimulare precum credite, cofinantare, irigatii, agricultura ecologica.

Presedintele a dat asigurari ca va discuta cu Guvernul despre posibilitatea asigurarii unor conditii mai avantajoase de creditare pentru agricultori, in conditiile in care acestia s-au plans de dobanzile mari practicate de banci. Agricultorii au ridicat si problema existentei unei banci care sa se ocupe de credite pentru agricultura, asa cum exista in alte state europene, iar seful statului a aratat ca o solutie ar fi capitalizarea CEC in acest sens. Astfel, a spus seful statului, trebuie discutat urgent cu Guvernul pentru asigurarea celor 50% pe care agricultorii trebuie sa ii scoata din buzunar in cadrul programelor cofinantate de Uniunea Europeana. "Ar trebui gasite solutii imediate, voi discuta foarte repede cu Guvernul, ne trebuie o banca specializata pe agricultura, nu se poate ca o banca care finanteaza blocuri sa finanteze si agricultori, sa vedem ce putem face cu CEC-ul, este singura pe care o putem gestiona astfel", a spus Basescu

Seful statului le-a spus agricultorilor ca este nevoie de o strategie care sa fie agreata de toate partidele, astfel intat sa nu mai existe discontinuitati la fiecare schimbare de ministrii la Agricultura.

Basescu a aratat ca in agricultura din Romania exista 1,2 milioane de fermieri, si a intrebat daca ar fi indicata o comasare a fermelor, care, intr-o proportie foarte ridicata, sunt de subzistenta. "Anul trecut au ramas nelucrate 3,5 milioane de hectare de pamant, acest lucru imi ridica semne de intrebare", a mai spus seful statului.

"Mai este o realitate, Romania are circa 4 milioane de hectare de teren ecologic, suntem a doua tara dupa Franta, care are 4,5 milioane de hectare. Cum gasim solutii de valorificare a acestui avantaj de a genera productie ecologica?", a intrebat seful statului in cadrul discutiilor.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>