Stirile zile de 26.03.2009



Titlurile zilei:

  • Strategia pentru agricultura;
  • Comuna cu proiect de spatii verzi;
  • Luna plantarii arborilor;
  • 20 de alimente pentru viata lunga;
  • Basescu vede criza alimentara.








Strategia pentru agricultura

In vederea intocmirii Strategiei pe termen mediu si lung pentru agricultura, marti, 24 martie 2009, domnul Ilie SARBU, ministrul agriculturii, a avut o intalnire cu reprezentantii marilor producatorilor si ai organizatiilor sindicale ale principalelor sectoare din agricultura.

In cadrul acestei intalniri au fost discutate prioritatile de care trebuie sa tina cont strategia pentru agricultura, s-au punctat o parte din problemele domeniului si s-au propus solutii de rezolvare, in special legate de finantarea investitiilor in agricultura, simplificarea procedurilor privind accesarea fondurilor europene, masurile pentru stimularea organizarii de piata.

Propunerile facute vor fi centralizate la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si incluse in documentul final, care va fi intocmit in urma consultarilor din cadrul grupului de dialog social.




Comuna cu proiect de spatii verzi

Daca te numeri printre aceia care calca pentru prima data in Bocsig, judetul Arad, ramai impresionat de frumusetea peisajului, aerul curat si de vorbirea limbii romane curate si melodioase.

Bocsig a marjat norocos pe un proiect de spatii verzi pe care alte primarii inca nu l-au luat in calcul. Primaria din Bogsig a pus deoparte 3 miliarde lei vechi, iar cei de ministerul mediului au venit cu 2 miliarde. Cu acesti bani se va amenaja modern parcul si centrul comunei.

Pe langa numeroase alte proiecte de dezvoltare comunala mai exista si un proiect la ministerul culturii pentru construirea unui camin cultural modern la Bocsig.




Luna plantarii arborilor

Incepand cu 15 martie, Directia Silvica Arad a demarat „Luna plantarii arborilor”, activitate ce isi propune sa regenereze in acest an circa 167 de hectare de padure.

Astfel, vor fi plantati peste 800 de mii de puieti produsi in pepinierele Directiei. Si in pepinierele silvice, lucrarile sunt in plina desfasurare. Se scot si se pregatesc pentru plantat cei 886 de mii de puieti forestieri din specia: stejar, gorun şi fag.

La nivelul judetului Arad exista aproximativ 109 mii de hectare de padure, iar in fiecare an se regenereaza o parte din suprafetele defrisate.

Judetul Aradul nu prezinta defrisari masive, pentruca majoritatea proprietarilor de paduri detin suprafete relativ mici, singurele dezpaduriri masive avand loc in zonele care prevad un amenajament. Fata de alte judeţe, problema defrisarilor nu este simtita atat de mult in Arad, mai ales ca acest judet este singurul care cuprinde un numar de 11 Ocoale Silvice in cadrul Directiei Silvice.




20 de alimente pentru viata lunga

Gary Williamson, doctor la Universitatea Leeds, a identificat tipurile de alimente functionale, adica hrana necesara unei vieti lungi si active, informeaza Daily Mail.

Majoritatea sunt legume si fructe, dar printre ele se gasesc si micile placeri cotidiene, precum ceaiul, cafeaua si ciocolata.

Iata lista celor douazeci de alimente: mere – bogate in polifenol; mure – nivel ridicat de antocianina (un antioxidant care reduce frecventa tuturor cancerelor); ceai negru – teaflavina (distruge celulele cancerigene); afine – nivel ridicat de antocianina; broccoli – polifenoli; tarate – acizi polifenolici; cirese – antocianine; rosii cherry – quercitina (antiinflamator, antioxidant, anticangerigen); cafea – acizi fenolici; merisoare (cranberries, specifice zonei de nord-est a Americii) – procianidine (pot preveni infectiile); ciocolatacacao (epicatecina); ceai verde – polifenoli; portocale – hesperidina (pentru o inima sanatoasa); piersici – epicatecina si acizi fenolici; prune – epicatecina si acizi fenolici; fragi – antocianine; struguri rosii – antocianine si acizi fenolici; cepe rosii – nivel ridicat de quercitina; spanac – polifenol; capsuni – antocianine si acid elagic. 13 alimente subliniate din lista de mai sus, le putem produce in tara.




Basescu vede criza alimentara

Presedintele Traian Basescu a fost prezent la masa rotunda pe tema problemelor din agricultura si a declarat ca agricultura si turismul sunt sectoare "sigure in evolutiile viitoare".

"Probabil ca urmatoarea criza va fi cea alimentara, din cauza exploziei demografice. Romania trebuie sa se pregateasca pentru astfel de vremuri. Eu sunt un sustinator fara rezerve al ideii ca turismul este o alta industrie unde agroturismul este parte din activitatea dumneavoastra. Agroturismul poate aduce valoare adaugata uriasa capacitatii agricole pe care Romania o are", a spus Basescu.

Presedintele a avut o "prima discutie" cu sindicatele si patronatele din agricultura, urmand a avea loc si alte intalniri, inclusiv cu Guvernul, in vederea elaborarii unei strategii pentru sectorul agricol, care sa includa masuri de stimulare precum credite, cofinantare, irigatii, agricultura ecologica.

Presedintele a dat asigurari ca va discuta cu Guvernul despre posibilitatea asigurarii unor conditii mai avantajoase de creditare pentru agricultori, in conditiile in care acestia s-au plans de dobanzile mari practicate de banci. Agricultorii au ridicat si problema existentei unei banci care sa se ocupe de credite pentru agricultura, asa cum exista in alte state europene, iar seful statului a aratat ca o solutie ar fi capitalizarea CEC in acest sens. Astfel, a spus seful statului, trebuie discutat urgent cu Guvernul pentru asigurarea celor 50% pe care agricultorii trebuie sa ii scoata din buzunar in cadrul programelor cofinantate de Uniunea Europeana. "Ar trebui gasite solutii imediate, voi discuta foarte repede cu Guvernul, ne trebuie o banca specializata pe agricultura, nu se poate ca o banca care finanteaza blocuri sa finanteze si agricultori, sa vedem ce putem face cu CEC-ul, este singura pe care o putem gestiona astfel", a spus Basescu

Seful statului le-a spus agricultorilor ca este nevoie de o strategie care sa fie agreata de toate partidele, astfel intat sa nu mai existe discontinuitati la fiecare schimbare de ministrii la Agricultura.

Basescu a aratat ca in agricultura din Romania exista 1,2 milioane de fermieri, si a intrebat daca ar fi indicata o comasare a fermelor, care, intr-o proportie foarte ridicata, sunt de subzistenta. "Anul trecut au ramas nelucrate 3,5 milioane de hectare de pamant, acest lucru imi ridica semne de intrebare", a mai spus seful statului.

"Mai este o realitate, Romania are circa 4 milioane de hectare de teren ecologic, suntem a doua tara dupa Franta, care are 4,5 milioane de hectare. Cum gasim solutii de valorificare a acestui avantaj de a genera productie ecologica?", a intrebat seful statului in cadrul discutiilor.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>