Stirile zile de 28.03.2009


Titlurile zilei

  • Noul director general al APIA;
  • Expo-Conferinta laptelui;
  • Salon International de Vinuri;
  • Oierii sibieni din Delta;
  • Calul in fermele ecologice;







Noul director general al APIA

Daniel Constantin a castigat concursul pentru postul de director general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) cu 72 de puncte la proba scrisa si 88,4 puncte la proba interviului.

Urmatoarea clasata, care a pierdut in urma interviului, a fost Schiopu Adelina Georgiana.

Cea de-a treia candidata a acumulat doar 14 puncte la proba scrisa si nu s-a calificat pentru interviu.




Expo-Conferinta laptelui

Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) si MC Marketing organizeaza in perioada 2 - 4 aprilie 2009, la Poiana Brasov, cea de-a 2-a editie a Expo-Conferintei Internationale din Industria Laptelui Interlacta.

Interlacta este o platforma dinamica de comunicare, facilitand intalnirea dintre principalele verigi ale lantului industriei laptelui, respectiv producatori si asociatii de producatori, procesatori, furnizori de echipamente pentru producatori si procesatori, retail-eri, autoritati din Romania si din celelalte tari ale Uniunii Europene.

In paralel cu conferinta, se desfaaoara o expozitie de specialitate in industria laptelui, expozitie la care sunt invitate sa participe firme de profil renumite din tara si din strainatate. Mai multe informaţii pe www.interlacta.ro.




Salon International de Vinuri

In perioada 10-12 aprilie 2009, la Centrul Regional de Afaceri Timisoara, Revista Ferma, partener media al evenimentului, va asteapta la Salonul International de Vinuri Vinvest 2009, eveniment ce a ajuns la cea de-a VI-a editie. Salonul se adreseaza producatorilor de vin si distribuitorilor acestora, importatorilor de vin, de bunuri si servicii, producatorilor de accesorii, de materii prime, materiale specifice pentru vin si producatorilor si distribuitorilor de echipamente si tehnologii pentru vin.

Vinvest 2009 va organiza, cu aceasta ocazie, si cea de a IV-a editie a Concursului National de vinuri si bauturi alcoolice. Locul de desfasurare al evenimentului este la Centrul Regional de Afaceri Timisoara, un complex generos de 5.500 mp, cu o sala expozitională de 1.800 mp, dotata si echipata la standarde europene.




Oierii sibieni din Delta

Cateva familii din Poiana Sibiului cresc sute de mii de oi in Delta Dunarii. Oierii sibieni au concesionat mari suprafete de teren, au cumparat grajduri si cladiri ruinate si dezvolta ferme in care practica agricultura ecologica.

Sibienii au intrat in parteneriat cu omologii francezi cu care au perfectat schimburi de animale pentru a ameliora rasele de oi. Scopul lor este de a aduce in Delta oi mai productive si mai rezistente la boli. Francezii sunt si ei interesati de experienta sibienilor din Delta. Cativa fermieri francezi au descins recent la microfermele de la Pardina ale oierilor din Poiana Sibiului si au ramas incantati de calitatea braznei produse de sibieni.

La stanele sibiene din Delta preparatul branzei este lasat doar in seama femeilor celor 16 familii din Poiana Sibiului care detin turmele in zona Pardina. In fiecare an, in luna mai, familiile proprietarilor de oi se muta din Poiana la Pardina. In timp ce sotii lor se ocupa de "bunastarea turmelor", cum le place sibienilor sa spuna, femeile prepara zilnic laptele transformandu-l in cas si apoi in traditionala branza de Sibiu. Barbatii au si sarcina comercializarii produselor rezultate de la turmele lor.

Sibienii refuza afacerile prin intermediari. Ei vand branza produsa in Delta doar pe pietele din Braila si din Galati, unde au membri ai familiei care coordoneaza respectivele afaceri. Sibienii din Delta nu fac afaceri cu miei sacrificati pentru masa traditionala de Paste. Ei spun ca mult mai rentabil este sa creasca si sa ingrase berebecutii si sa-i exporte apoi in tarile arabe. Nici in afacerile de export oierii sibieni din zona Pardina nu accepta intemediari. Ei au contracte ferme cu fimele de import din tarile arabe si livreaza berbecutii direct in portul Midia, de unde se fac astfel de livrari.




Calul in fermele ecologice

Crescatorii romani de cai pot invata din experienta polonezi, unde calul lucrator este tinut la mare pret. Asociatia Utilizatorilor si Prietenilor Cailor Lucratori (de povara) din Polonia a fost initiata de Coalitia Internationala pentru Salvarea Satelor Poloneze (ICPPC), deoarece militantii fundatiei considera ca exista o legatura directa intre utilizarea calului in agricultura si salvarea satului traditional.

Profesorul Ryzsard Kolstrung de la Universitatea din Lublin specialist in cresterea si inmultirea cailor a spus: "Folosirea cailor ca forta de munca ieftina pentru micile ferme este intrutotul justificata. In general, ocoalele silvice si primariile comunelor din Polonia, au introdus "calul putere" in activitatea lor cotidiana. In paralel, au fost create ferme mici, pepiniere si gradini de flori care sunt obligate sa foloseasca exclusiv caii, pentru a putea primi certificatele de producatori agricoli ecologici. De asemenea, exista zone protejate, cum ar fi parcurile nationale, unde folosirea masinariilor grele este interzisa, find producatoare de zgomot si fum. Aici numai caii sunt admisi."

Majoritatea membrilor sunt fermieri cu 5 hectare, capabili sa-si munceasca pamantul cu caii. Asociatia functioneaza deja de sase ani, are 250 de membri (incluzand aici asociatiile mici din toate zonele tarii) si, la fiecare 2-3 ani, organizeaza expozitii, promovand traditiile legate de folosirea cailor in fermele mici. "De notat ca ne-am inspirat din experienta celor mai buni, cum sunt crescatorii americani, englezi, germani, elvetieni, francezi si finlandezi. Exista chiar o organizatie europeana importanta, care ii poate ajuta pe crescatorii din tarile recent intrate in UE. Este vorba de Federation Europeenne du Cheval de Trait" a mai spus Kolstrung

Un cal, vazut ca forta de munca "curata si pur ecologica", este cea mai buna reclama pentru alimentele organice. Calul este "curat", impactul sau asupra mediului este "natural", deoarece el face parte din natura, inca din timpuri imemoriale. In UE, viitorul calului de povara este asigurat.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>