Titlurile zilei:
Comitetul de monitorizare PNDR;
Vineri, 27 martie 2009, a avut loc cea de a III-a reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Alaturi de reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Comitetul a reunit reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Ministerului Mediului, reprezentanti ai LAPAR si ANAMOB, si ai organizatiilor profesionale din agricultura, industria alimentară, silvicultura.
Din partea Comisiei Europene, au participat, in calitate de observatori, doamna Irini Papadimitriou – Sef de unitate pentru Bulgaria, Republica Ceha, Romania si Slovacia, doamna Zelie Peppiette – responsabil dezvoltare rurala pentru Romania.
In urma discutiilor s-a decis prin vot ca pentru masura 322 „Renovarea satelor” sa se scoata la licitatie intreaga suma ramasa in program.
Pentru masurile 121 si 123, s-a votat propunerea de alocare a intregii sume disponibile pentru perioada 2007-2013 in urmatorii 2 ani, dupa urmatorul algoritm: 60% in anul 2009 si 40% în anul 2010.
Membrii Comitetului de Monitorizare au aprobat cu unanimitate de voturi propunerea ca pentru masurile 121 si 123 in anul 2009 sa fie un numar de maxim 2 sesiuni de depunere, cu alocari distincte pentru aceste masuri, iar pentru restul masurilor sa fie un numar de maxim 8 sesiuni de depunere, cu alocarea intregii sume disponibile in 2009 iîn cadrul primei sesiuni.
Deasemenea, s-au prezentat masurile care vor fi lansate in perioada imediat urmatoare: 122 ”Imbunatatirea valorii economice a padurii”, 125 “Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii”, 221 “Sprijin pentru Zona Montana Defavorizata”. Precizam ca pana la sfarsitul acestui an se are in vedere lansarea tuturor masurilor din Programul National de Dezvoltare Rurala.
In cadrul reuniunii s-au aprobat si modificarile punctajelor de selectie pentru masura 322 „Renovarea satelor” cu scopul de a realiza echilibrarea investitiilor de infrastructura rurala apa/apa uzata si drumuri comunale.
Reprezentanţii Comisiei Europene au tinut sa precizeze ca in 17 martie 2009, Comitetul de Dezvoltare Rurala a aprobat modificarea Regulamentului (CE) nr. 1974/2006 in sensul acordarii beneficiarilor FEADR a unui avans de maxim 50% din valoarea cofinantarii publice a proiectelor, urmand ca, in cel mai scurt timp, modificarea regulamentului sa fie publicata in Jurnalul Oficial al Comisiei Europene si sa devina operabila.
Memoriu pentru lapte
Asociatia Fermierilor Crescatori de Bovine din judetul Cluj va inainta un memoriu Guvernului Romaniei, prin care vor cere ca laptele folosit in programul "Cornul si laptele" sa fie produs in tara, iar motorina pentru agricultura sa nu fie accizata.
O alta cerere a fermierilor este ca in echipa ministrului "sa fie cooptati oameni nu pe criterii politice, ci de competenta care sa stiu sa negocieze notificarile trimise forurilor europene", se arata in memoriul care va ajunge luni la Ministerul Agriculturii.
"Atitudinea guvernului ne deranjeaza, pentru ca a uitat de zootehnie. Fermierii mici sunt exploatati si lucreaza in conditii de subzistenta. Daca eu produc laptele la 1.05 lei pe litru si il vand la 1 leu, nu mai realizez profit deloc. Cum pot eu sa ma modernizez, cum pot sa evoluez, sa imi platesc oamenii? Dispar efectiv fermierii si nimeni nu sesizeaza ca suntem dati la o parte", a declarat Calin Fargaciu, presedintele Asociatiei Fermierilor Crescatori de Bovine Cluj. Acesta sustine ca, pentru un litru de lapte, fermierii au costuri de 1,05 - 1,15 lei, insa pretul de vanzare catre procesatori e de 0,60 - 1,12 de lei.
Asociatia mai cere in memoriu ca guvernul sa stabilesca un pret minim garantat pentru cumpararea litrului de lapte sau sa scuteasca de la accizare motorina folosita agricultura. "Cerem adoptarea unui pret minim garantat pe litrul de lapte iar in caz de necesitate, a unui pret de interventie care sa salveze zootehnia. Cerem acordarea la timp a subventiilor in cuantum echivalent cu a celorlalte tari care ne fac concurenta neloiala", se arata in memoriul fermierilor din Cluj.
Targul Mare de Primavara
Agricultori de pe Valea Carasului au venit la Racajdia, localitatea unde s-a organizat Targul Mare de Primavara, ca sa cumpere sau sa vanda seminte, animale, utilaje sau simple produse traditionale: branza de oi ori de vaci, cascaval, iaurt de capra si multe altele.
Organizatorii au pregatit si un concurs pentru cele mai frumoase animale domestice, fiind premiati crescatorii cu cele mai frumoase oi, vaci sau cai.
Cei mai admirati au fost caii, iar concursul l-a castigat Gheorghe Purea, din Oravita, cu doi murgi superbi rasa „semigreu romanesc”.
Expozitie de animale in Timis
Asociata Ovitim-Miorita din comuna Coseiu, judet Timis va invita la expozitia de animale ”Ovitim Expo 2009” care va avea loc in data de 4 aprilie 2009, in localitatea Tipari, Comuna Costeiu.
Evenimentul este realizat si conceput de Asociatia Crescatorilor de Animale Ovitim-Miorita cu sprijinul Primariei Costeiu. Expozitia va fi deschisa intre orele 9.00 – 17.00 si prezinta o gama variata de rase de animale, furaje, precum si produse traditionale din oaie si porc, dar si cele mai noi produse de farmacie veterinara dedicate cresterii si ingrijirii animalelor.
In cadrul evenimentului, in jurul orei 12.00 se va desfasura un simpozion cu tema ”Cresterea animalelor si perspectivele tinerilor fermieri”.
ONU si criza alimentara
Seful diviziei de Agricultura si Alimentatie din Organizatia Natiunilor Unite (ONU) (Imaginea de sus) a declarat, in cadrul unei conferinte, ca pe agenda summitului G20 de la Londra ar trebui sa se regaseasca si problema fermierilor, care nu mai pot face fata presiunilor crizei economice si limitarii creditarii in contextul cresterii pretului la alimente, informeaza Wall Street Journal. "Atragem atentia ca situatia este foarte periculoasa - criza alimentara este cu mult agravata de criza financiara", a explicat oficialul ONU.
Diouf a explicat ca, desi preturile au scazut cu peste o treime, tarifele practicate pentru grane raman cu 27% mai mari ca in 2005, iar pietele globale se mentin la un nivel foarte scazut. Reprezentantul ONU a tinut sa precizeze ca speculatorii de pe piata si cererea tot mai mare pentru biocombustibili au condus la explozia preturilor pentru orez, grau si alte cereale in perioada 2007-2008.
Seful Institutului de Cercetare pentru Politica Alimentara din Washington DC a precizat ca, pe masura ce guvernele cheltuiesc mai mult, "criza creditului va constrange expansiunea agriculturii in acest an", subliniind ca, in acest moment, "situatia este foarte precara".
Diouf a prezentat si situatia Chinei, care face din investitiile in agricultura "un element cheie" in politica de stimulare economica.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>