Stirile zile de 30.05.2009

 

Titlurile zilei:

  • Festival folcloric;
  • Tomatele turcesti;
  • Festival la Brno;
  • Gripa la porci.








Festival folcloric

Sarbii din Timisoara sarbatoresc, astazi si maine, traditia prin Festivalul European de Folclor, organizat de Uniunea Sarbilor din Romania.

Vor participa peste 30 de ansambluri si formatii de cult folcloric sarbesc din 11 tari din Europa. Sarbatoarea a inceput, cu o parada a participantilor care au defilat in port popular. Ansamblurile vor evolua sambata si duminica pe scena Operei Romane.

Alte formaţii participante vor dansa pe scena instalata in centru, in Parcul Rozelor si la Muzeul Satului. Aici, va fi sfintit locul unde se va construi o casa sarbeasca.

Scopul evenimentului este de a "face cunoscuta realitatea culturala si de a face Timisoara cunoscuta ca un oras multietnic, multicultural", a spus Ognean Cristici, reprezentant al organizatorilor.



Tomatele turcesti

Comunitatea economica turca din Romania nu este de acord cu declaratiile  privind calitatea rosiilor ce provin din Turcia, sustinand ca importurile de legume din aceasta tara "s-au desfasurat si se desfasoara in conformitate cu reglementarile contractuale privind calitatea si pretul produselor", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci.

"Mentionam ca tratamentele aplicate productiei sunt cores­punzatoare cu normele Uniunii Europene cu care Turcia are incheiat un Tratat de Uniune Vamala inca din 1995, mai ales ca piata comunitara este principa­lul debuseu pentru aceste produse din Turcia", se arata in nota Asociatiei.

Ambasada Turciei la Bucuresti a tinut sa precizeze ca exporturile facute "indeplinesc cerintele aplicabile legilor alimentelor sau conditiilor adoptate de UE. (...) In plus, in februarie 2009 a intrat in vigoare o Reglementare privind identificarea si inregistra­rea produselor chimice utilizate in productia de plante, cu scopul de a asigura utilizarea in conditii de siguranta a produselor chimice", se arata in comunicatul Ambasadei.

In aceste conditii, Ambasada Turciei la Bucuresti considera ca produsele din aceasta tara existente pe piata romaneasca corespund criteriilor fito-sanitare.




Festival la Brno

In data de 1 iunie 2009 va avea loc la Brno (imaginea de sus), Republica Ceha, cu ocazia desfasurarii Consiliului informal al ministrilor agriculturii si pescuitului, un eurofestival organizat sub egida Presedintiei Cehe a Uniunii Europene.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va fi reprezentat de domnul Secretar de Stat Liviu Harbuz.

In cadrul festivalului, fiecare stat membru este invitat sa-si promoveze imaginea astfel incat, toate celelalte state membre ale UE participante la eveniment sa cunoasca potentialul si specificul agriculturii si al traditiilor fiecaruia.

Organizarea standului Romaniei la eurofestivalul de la Brno se va realiza de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale care va prezenta si oferi spre degustare produse traditionale romanesti, va prezenta un program artistic cu dansuri si cantece populare romanesti, o expozitie de produse de artizanat precum si demonstratii practice de realizarea a acestora. Eurofestivalul de la Brno reprezinta o oportunitate pentru consolidarea imaginii sectorului agroalimentar romanesc si promovarea traditiilor romanesti.



Gripa la porci

Gripa porcina, este produsa de Myxovirus influenzae-A. Este un virus ARN care se inrudeste cu virusurile de tip A ale gripei umane si aviare.

Aparitia gripei in efectivele de porci este favorizata de diferiti factori care scad rezistenta organismului, precum: temperatura scazuta, umiditatea, un microclimat necorespunzator in adaposturi, lipsa de igiena, nedeparazitarea animalelor, alimentatia saraca in proteine, vitamine sau saruri minerale. In plus, participarea florei de asociatie (diferite bacterii) duce la bronhopneumonie sau alte complicatii pulmonare.

Clinic, incubatia virusului gripei porcine este, in medie, de 2-7 zile, iar boala poate evolua sub o formă acuta si una subacuta.

Forma acuta, care este o forma grava, debutează brusc, prin hipertermie (40-41,5 gradeC), abatere si lipsa poftei de mancare. Mai mult, porcii prezinta catar nazal si ocular, iar semnul dominant este tusea si respiratia accelerata, sacadata de tip abdominal. Animalele au mers nesigur, prefera pozitia sezanda pe trenul posterior, iar pielea, mai ales cea a extremitatilor, devine cianotica.

Trebuie sa acordam o atentie deosebita profilaxiei bolii, care se realizeaza prin aplicarea unor masuri nespecifice, care duc la imbunatatirea conditiilor de zooigiena si alimentatie: dezinfectii periodice ale adaposturilor cu DECONTAMINOL, CATIOROM, PURSEPT; dezinsectii cu ROMPARASECT 5%, ROMPARASECT FORTE si deparazitarea interna a porcilor cu ROMOXIBENDAZOL si ROMIVERMECTIN.

Combaterea bolii consta in izolarea porcilor bolnavi la care se instituie un tratament simptomatic folosind antibiotice, sulfamide cu spectru larg pentru combaterea infectiilor cauzate de flora de asociatie (CEFTIOFUR 5%, AMOXYLROM, SULFADIAROM şi ENROFLOXAROM) si tonice generale (BOROGLUCONAT DE CALCIU, CAFEINA NATRIUBENZOICA si PERFUZOL).

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>