Consultanta agricola va informeaza

 

  • Centru de informare EUROPE DIRECT la Rodna;
  • Seminar de agricultura ecologica;
  • Expo Ovis Pastoralis Montana 2007.
.

BISTRITA – NASAUD. Centru de informare EUROPE DIRECT la Rodna

O.J.C.A.Bistrita-Nasaud a depus, ca urmare a apelului lansat de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, o propunere de proiect cu titlul “Centrul de informare EUROPE DIRECT Rodna”.

Centrul de informare Rodna va acoperi regiunea a IV-a din cadrul judetului, conform modului de impartire din Strategia de dezvoltare a judetului Bistrita-Nasaud pe perioada 2001-2012. Centrul ofera un serviciu adaptat nevoilor locale si permite publicului sa obtina informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebarile privind legislatia UE, politicile sale, programe, scheme, oportunitati de finantare etc. De asemenea, sunt puse la dispozitia celor interesati datele referitoare la punctele de contact din toata tara.

In cadrul acestei initiative au fost cooptati, in calitate de colaboratori, Directia pentru Integrare Europeana, Dezvoltare Economica si Conducerea Serviciilor Publice Deconcentrate din cadrul Institutiei Prefectului judetului Bistrita - Nasaud, Compartimentul de Informare, consiliere, instruire, fonduri structurale din cadrul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Facultatea de Administratie Bistrita, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj Napoca, Centrul de afaceri Rodna. Aceste institutii vor contribui cu lectori pentru a acoperi cursurile si seminariile ce au fost prevazute in cadrul proiectului. (Marioara MURAR, OJCA Bistrita – Nasaud).

GIURGIU. Seminar de agricultura ecologica

Recent, la Giurgiu s-au desfasurat lucrarile seminarului itinerant de agricultura ecologica, lucrari care au fost cuplate cu derularea cursului de pregatire profesionala pentru dezvoltarea competentelor privind metodele agricole de productie destinate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural. Cursul a fost finantat prin Masura 4.1 ”Imbunatatirea pregatirii profesionale” din cadrul Programului S.A.P.A.R.D.

La Giurgiu, acest seminar a fost organizat cu sprijinul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, din cadrul caruia au fost selectati cei doi experti locali non-cheie si anume: ing. Stoian Florica - expert 1 si respectiv ing. Ene Irina – expert 2. Rolul acestora a fost de a asigura buna desfasurare a evenimentului, iar in final de a evalua modul de desfasurare si de a informa compartimentul corespunzator din cadrul organismelor superioare ale ministerului.

Participantii au fost selectati din baza de date a Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, dintre fermierii care, cu diferite ocazii, si-au exprimat dorinta de a aprofunda cunostiinte legate de agricultura ecologica.

Seminarul a fost cu atat mai interesant cu cat au participat si au expus din experienta proprie specialisti renumiti, precum prof. univ. dr. Corneliu Man, ing. Imre Albert de la Bioterra, ing. Radu Panait si ing. Damian Dragan.

Ing. Adina Dabu, coordonatorul de echipa, in colaborare cu organizatorii de la O.J.C.A. Giurgiu, a facut ca desfasurarea acestei intalniri sa fie foarte interesanta, conform unui program bine definit care a cuprins aspecte specifice agriculturii ecologice din cultura mare si legumicultura, din zootehnie, aspecte legislative si de accesare de fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor, aspecte legate de conversie, precum si de desfacerea produselor ecologice.

Seminarul a fost interactiv, cei prezenti au participat efectiv la dezbateri, dovedind foarte multa seriozitate si interes, si, in acelasi timp, multe cunostiinte in domeniu. Specialistii consultanti au venit cu numeroase completari care, fara indoiala, vor fi folositoare celor ce se vor orienta in viitor spre o asemenea activitate.

Discutiile purtate si intrebarile puse au subliniat importanta agriculturii ecologice ca alternativa la agricultura conventionala, interesul deosebit pe care cei prezenti l-au manifestat si pasii de urmat in cazul in care acestia doresc sa imbratiseze acest mod de activitate.

In programul seminarului, o zi a fost rezervata unei deplasari la o ferma apartinand Prod Bioagro srl, cu specific ecologic, din judetul Teleorman, unde administratorul acesteia, Petrica Schiopu, a prezentat aspecte generale privind o ferma care lucreaza 1 200 ha in sistem ecologic, tehnologiile aplicate, rezultatele obtinute, calitatea productiilor, precum si elemente legate de desfacerea produselor.

Cei prezenti au fost invitati sa participle si in viitor la manifestari din domeniul agriculturii ecologice, aceasta constituind o alternativa importanta la agricultura in sistem conventional. (Ing. Irin ENE, OJCA Giurgiu)

BISTRITA – NASAUD. Expo Ovis Pastoralis Montana 2007,

La sfarsit de septembrie, crescatorii de oi domiciliati in localitati situate pe Valea Bargaului, membri ai A.J.C.M.O. ”Dealu Negru”, sucursala Valea Bargaului, au organizat prima expozitie de oi din zona - “Expo Ovis Pastoralis Montana 2007”. Cu sprijinul Consiliului Local Prundu Birgaului, al OJCA Bistrita-Nasaud si al UARZ Bistrita-Nasaud, in cadrul standurilor amenajate impecabil, au fost prezentate superbe exemplare de oi, insotite si de caini ciobanesti.

Expozitia a fost deschisa de presedintele A.J.C.M.O. “Dealu Negru”, Vasile Turculet, care a facut o scurta prezentare a manifestarii si a anuntat o parte din obiectivele nou infintatei asociatii. “Trebuie subliniat faptul ca prin expozitia de fata organizatorii au vrut sa demonstreze amploarea oieritului montan, de departe mai puternic decat cel din zonele nemontane, in scopul atentionarii factorilor de raspundere care, cel putin pana acum, au ignorat aceasta realitate. Cred ca nu gresesc afirmand ca, daca pentru specia ovina s-a facut prea putin in Romania, pentru oieritul montan nu s-a facut nimic”, a concluzionat presedintele asociatiei.

Comisia de bonitare a trecut in revista animalele prezentate in expozitie, evidentiind caracterele raselor din care acestea fac parte, insiatand cu explicatiile asupra exemplarelor carora li se cunoaste originea si care transmit caractere performante.

Au fost acordate premii la doua clase, Turcana selectionata si Turcana locala. De asemenea, au fost premiati cel mai tanar si cel mai in varsta crescator de ovine. (Marioara MURAR, OJCA Bistrita – Nasaud)

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>