Stiri consultanta - octombrie 2007

 

 

  • Expozitie internationala de agricultura si utilaje agricole;
  • Targul de toamna “Zilele Halchiului”;
  • "Festivalul răchiei din Banat", ediţia a X a;
  • Intalniri de lucru la loturile demonstrative.
.

 

IASI. Expozitie internationala de agricultura si utilaje agricole

In perioada 18 - 21.10.2007, la Iasi  va avea loc prima editie a  Expozitiei internationale de agricultura si utilaje agricole, organizata de  Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Masini Agricole din Romania (A.P.I.M.A.R.) cu sprijinul  Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Iasi, DADR Iasi si al  Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi.  

Manifestarea va reuni producatori de utilaje agricole, specialisti din agricultura  si intreprinzatori din judetul Iasi si din  zonele limitrofe. In cadrul expozitiei vor fi prezentate tehnologii noi din domeniul agriculturii si vor fi organizate demonstratii practice cu masini agricole.

Pentru persoanele sau firmele care doresc sa participe la acest eveniment, informatii se pot obtine de la OJCA Iasi,  tel. 021/3107352, 021/3111649.

(dr.ec. Camelia Apetroaie,  OJCA Iasi).

BRASOV. Targul de toamna “Zilele Halchiului”

Consiliul Judetean Brasov, Consiliul Local al comunei Halchiu, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov, in colaborare cu Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Brasov, a organizat recent, in comuna Halciu, targul de toamna ,, Zilele Halchiului,,.

In cadrul manifestarilor cuprinse in programul targului, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Brasov a organizat o expozitie de taurine si cabaline la care  s-au inscris cei mai buni crescatori de animale.

Reprezentantul Centrului Local  de Consultanta Agricola a participat la bonitarea animalelor in vederea premierii.

La specia taurine,  rasa Red Holstein, locul I a fost castigat de fermierul Blanaru Ion. Acesta s-a  prezentat cu o vaca la prima lactatie,  de  la care a obtinut 6400 l lapte.

La rasa  Baltata cu Negru, locul I i-a revenit   fermierului Mitu Stefan, cu o vaca de la care a obtinut la a IV –a lactatie 7200 l lapte.  Locul II a fost castigat de fermierul Drugan Ion, cu o vaca din rasa Bruna si de fermierul Nistor Sorin, cu o vaca din rasa Baltata Romaneasca.  Locul III a fost castigat tot de fermierii Blanaru Ion si Ionita Ion. De mentionat ca juriului i-a fost  foarte greu sa decida asupra castigatorilor, intrucat toate  animalele participante la competitie erau performante.     

La specia cabaline, rasa Lipitana, locul I a fost castigat de fermierul Cojocaru Marius, locul II de fermierul Drugan Petre, iar locul al III –lea de fermierul Buruiana Iuliu.

Consililul Local al comunei Halchiu a oferit castigatorilor concursului crescatorilor de animale diplome si  diferite sume de bani.

La randul sau, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola a oferit premiantilor pliante , brosuri, reviste si carti, in ideea ca nu trebuie pierduta nicio ocazie din cele in care  fermierii pot lua  contact cu ultimele informatii referitoare la cresterea animalelor, cota de lapte, calitatea laptelui, igiena laptelului si a mulsului, in asa fel incat  produsele lor  sa devina competitive pe piata Uniunii Europene.

(ing. Cristian PETEU, ing. Cornelia TICAN)

CARAŞ-SEVERIN. "Festivalul răchiei din Banat", ediţia a X a

Sâmbătă, 20 octombrie 2007, in localitatea Zorletu Mare se va desfăşura cea de-a X- a editie a Festivalului Răchiei din Banat, manifestare tradiţională în cadrul căreia vor fi prezenţi producătorii de băuturi alcoolice din fructe invitati sa-si expuna sortimentele de „tarii” produse în gospodării.

Dacă până în anul 2006 acest festival s-a desfăşurat exclusiv la Băile Herculane, anul acesta a fost aleasa drept gazda a manifestarii comuna Zorlenţu Mare, localitate reprezentativă pentru numărul de producători de băuturi alcoolice din fructe.

Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Caras-Severin, Asociaţia Producătorilor de Răchie din Banatul Montan, Consiliul Judeţean Caras-Severin, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură vor organiza acest eveniment, iar producătorii de răchie, pălincă, ţuică şi alte băuturi sunt invitaţi să-şi prezinte marfa, să participe la tradiţionalul concurs al calităţii, unde un juriu lărgit, format din specialişti, parlamentari, oficialiţăţi locale şi judeţene, va clasifica participanţii şi va acorda diplome şi premii celor mai buni producători.

Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Caras-Severin va fi prezent cu un stand cu materiale informative de specialitate, iar specialiştii consultanti vor sta de vorbă cu producătorii de răchie interesaţi de legislaţia în domeniu. De altfel, trebuie spus si faptul ca editiile anterioare ale acestui festival au avut drept rezultat constituirea Asociaţiei Producătorilor de Răchie, prin sprijinul OJCA Caras-Severin.

 (ing. Liviu MUNTEANU, OJCA Caras-Severin)

SIBIU. Intalniri de lucru la loturile demonstrative

Colaborarea între Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Sibiu şi firma Pioneer s-a concretizat  şi în anul 2007 prin înfiinţarea  a 13 loturi demonstrative cu hibrizi de porumb în diferite zone ale judeţului.

Pentru a se evidentia necesitatea şi eficienţa înfiinţării acestora s-au   organizat întâlniri cu fermierii din zonele in care sunt amplasate loturile demonstrative.

Recent, în localitatea Brateiu a avut loc  o astfel de întâlnire, prilej cu care, în prezenţa a peste 50 de fermieri, specialişti agricoli, reprezentanţi ai administraţiei locale s-a recoltat fiecare hibrid în parte si s-au determinat producţiile.

Din partea firmei Pioneer a participat domnul director Dărabanţ Ioan, care a prezentat pe larg caracteristicile hibrizilor cultivati în lotul respectiv, precum si modalitaţile de procurare a sămânţei.

Fermierul Teodor Aflat, pe terenul căruia a fost amplasat lotul demonstrativ de porumb, si  consultantul agricol din zona, ing.  Liliana Irimie, au prezentat toate etapele tehnologice aplicate.

Cu toate că anul 2007 nu a fost  din punct de vedere climatic deosebit de favorabil, producţiile au fost bune.

Pentru antrenarea participanţilor a fost organizat un concurs cu premii constand intr-o proba de determinare a producţiei fizice la unul din hibrizi.

S-a concluzionat că pentru obtinerea unor recolte bune sunt importante atat   respectarea  tehnologiei, cât şi folosirea de sămănţă certificată.

(ing. Mircea OPRIS, ing. Florentina BURLA, OJCA Sibiu)

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>