Consultanta agricola in fata provocarilor

 

 

    Interviu luat de I.Banu de la revista Lumea Satului domnului director general al ANCA, dr ing. Viorel Morarescu

.

I.B. Aşadar, domnule director, să începem cu principalul dumneavoastră obiect de activitate, consultanţa agricolă. Ştim deja că aceasta presupune un complex de acţiuni ce necesită a fi desfăşurate de specialişti care, pe lângă profesionalism, trebuie să dovedească şi bune aptitudini de pedagogi şi psihologi. Aveţi aşa ceva în sistem?

V. M.: Din fericire, atât în teritoriu cât şi la centru avem astfel de oameni. Când vorbim de performanţă trebuie să avem în vedere trei elemente de bază: locaţia unde consultanţa poate să-şi desfăşoare activitatea, dotarea necesară şi pregătirea profesională.

În paralel cu aceasta – şi aici m-aş referi şi la programul MAKIS, care este în derulare – trebuie să ridicăm şi nivelul de cunoştinţe ale fermierilor şi producătorilor agricoli, astfel încât să fie capabili să-şi conducă afacerea şi să obţină profit.

I.B.: Fără îndoială, realizările unor fermieri sunt şi rezultatul colaborării cu oamenii din reţeaua de consultanţă…

V.M.: Cu siguranţă. Este, de altfel, un aspect confirmat în nenumărate rânduri, cu diverse prilejuri, de fermieri. Acolo unde au beneficiat de consilierea celor din consultanţă rezultatele au fost pe măsură. Fermierii trebuie să înţeleagă că nu pot obţine rezultate decât dacă fac investiţii în tehnică şi tehnologii. Iar consultanţii noştri tocmai asta îi învaţă. Să facă bani.

I.B.: Poate tocmai de aceea oamenii îi mai numesc pe specialiştii din centrele locale „învăţăceii“ satelor, de fapt ai producătorilor agricoli.

V.M.: Să ştiţi că sunt bine ancoraţi în realitate, cunosc zona şi sunt de un real sprijin pentru producători şi fermieri.

I.B.: Prin natura lucrurilor, aţi fost antrenat, ca să spun aşa – mă refer la întreaga structură ANCA – în diverse activităţi. Mă gândesc la Registrul Fermelor, proiectele SAPARD şi respectiv Fermierul, cota de lapte etc. Cât de mult s-au implicat specialiştii din reţeaua pe care o coordonaţi în aceste acţiuni şi care au fost rezultatele?

V.M.: Dacă vorbim de finalizarea acţiunilor care au premers activităţilor specifice Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, să ştiţi că în mare măsură aceasta ni se datorează. Pentru că toţi oamenii noştri, atât de la nivel de oficiu, cât mai ales de la nivel de centru local au lucrat şapte zile din şapte pentru realizarea obiectivelor la care vă refereaţi.

I.B.: Ştiu că proiectele au fost întocmite pentru diverse domenii de activitate. Aţi avut specialişti care să răspundă tuturor doleanţelor celor care le solicitau?

V.M.: Cu specialiştii noştri acoperim întreaga paletă de activităţi specifice domeniului. Suntem însă deficitari la capitolul arhitecţi, constructori, jurişti, specialişti de care producătorii, dar şi ANCA au mare nevoie pentru a-şi putea îndeplini mai bine şi în timp util obiectivele. Am făcut o solicitare la minister pentru suplimentarea cu 200 de posturi, astfel încât să putem construi mai bine nucleul de specialişti care să lucreze pe proiecte. În ceea ce priveşte întocmirea de proiecte, ANCA a avut în lucru 719, au fost finalizate 337 şi sunt în curs de finalizare 315. Din motive obiective ori subiective, 67 de solicitanţi au renunţat. Agenţia este solicitată şi pentru că multe dintre serviciile ei sunt gratuite. De pildă, pentru proiecte de sub 10.000 de euro nu percepe niciun comision, iar pentru cele ce depăşesc acest plafon comisionul este de 2 până la 6%.

I.B.: Se ştie că vom beneficia de importante fonduri europene ce urmează a fi absorbite. În ce măsură consultanţa se va implica în acest proces?

V.M.: Anul trecut, pentru noi a fost un exerciţiu şi am demonstrat că putem. Faptul că am reuşit la fiecare oficiu judeţean de consultanţă agricolă să închegăm echipa de lucru, să avem proiecte implementate, cred că este un lucru extraordinar. E un impuls, o provocare şi pentru oamenii din teritoriu; am simţit acest lucru şi de aceea ne-am propus să iniţiem cursuri de perfecţionare pe proiecte.

I.B.: Aţi finalizat şi aveţi în derulare cursuri de calificare în mai toate judeţele. Câţi oameni s-au şcolarizat la nivel naţional?

V.M.: Anul trecut au fost şcoliţi 35.000 şi anul acesta, până acum, aproximativ 15.000, iar în curs de finalizare a cursurilor sunt alţi 7.000. Avem 679 cursuri de formare profesională pentru 25 de meserii. Concomitent cu pregătirea profesională a producătorilor agricoli, consultanţa agricolă s-a implicat şi în construirea diferitelor forme asociative.

I.B.: Dintr-o discuţie anterioară am reţinut că vă preocupă dotarea centrelor locale de consultanţă cu logistica necesară. Care este situaţia în acest moment?

V.M.: Proiectul acesta, al meu, e în derulare. La nivel de Oficii judeţene, acest aspect este finalizat. Suntem acum în curs de dotare la nivel de centru local.

I.B.: Se vorbeşte despre noua organizare a structurilor agricole, respectiv înfiinţarea Camerelor Agricole. Domnul Remeş a declarat chiar că acestea ar urma să funcţioneze pe structura ANCA.

V.M.: Cred că domnului ministru nu i-a fost greu să concluzioneze că ANCA este o instituţie viabilă, care a putut să vină cu rezultate, să rezolve problemele fermierilor, având în ultima perioadă o legătură mult mai strânsă cu aceştia, cu asociaţiile profesionale, cu cooperativele şi cu celelalte instituţii de la nivel central şi local.

I.B.: Consideraţi oportună această măsură?

V.M.: În principiu, da. Cred însă că ar trebui pornit de la consolidarea instituţională a agenţiei, din punctul de vedere al dotării – spaţii, logistică, personal suficient. Apoi, această construcţie ar trebui făcută de jos în sus, cum de altfel s-a făcut şi în alte ţări ale UE, cu experienţă, Franţa, de exemplu.

Aceste camere agricole au fost construite de către fermieri. În primul rând, au fost ajutaţi producătorii agricoli să constituie ferme, să vândă pentru piaţă, să se asocieze, ceea ce este foarte important, pentru că se reduc input-urile şi le cresc aot-put-urile.

Dacă vom construi aceste structuri numai printr-un act normativ şi nu le realizăm de jos în sus, riscăm să stricăm. Oricum, specialiştii ANCA au şi pregătirea profesională, şi capacitatea să realizeze şi să susţină această construcţie.

I.B.: Aţi vorbit despre realizări şi despre implicarea consultanţilor agricoli în diverse activităţi. Ce vă propuneţi pentru viitor şi, mai ales, pentru anul 2008?

V.M.: În primul rând să realizăm cât mai multe ferme, asociaţii, cooperative care să constituie factori de dezvoltare a spaţiului rural şi pilonul construcţiei Camerelor agricole. Apoi să lucrăm mai bine cu fermierii, cu asociaţiile profesionale, să creăm, dacă vreţi, nişte pachete de servicii, pe domenii de activitate, pe care fermierul să le poată chiar cumpăra.

Proiecte într-adevăr îndrăzneţe. Rămâne doar să fie create cât mai multe ferme, iar fermierii să fie capabili să „absoarbă“ serviciile oferite de consultanţă. Şi nu doar pentru domeniile consacrate, ci şi pentru alte activităţi specifice satului românesc. Spaţiu care, am speranţa, va dăinui. Depinde însă de noi.

I.BANU

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2007

 

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>