Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Pietroasa

Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Pietroasa - Buzau este filiala a Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din anul 2005.

 








Este amplasata in zona centrala a podgoriei Dealu Mare, care se intinde pe o lungime de cca 70 km intre Valea Teleajenului si Valea Buzaului.

 

Sediul statiunii se gaseste in partea de vest a comunei Pietroasele, la o altitudine de 200 m, iar plantatiile sale ocupa terenuri cu conditii foarte favorabile pentru cultura vitei de vie, caracteristice arealului viticol.

 

Favorabilitatea deosebita a Centrului viticol Pietroasa in cadrul podgoriei Dealul Mare. Prin conditiile sale de clima si sol, centrul viticol Pietroasa se distinge de restul podgoriei, beneficiind de cateva premise foarte importante pentru productia viticola. Intre acestea se situeaza, in primul rand, solul scheletic cu continut ridicat in carbonat de calciu, format pe roci calcaroase, expozitia terenului, bogatele sale resurse heliotermice si regimul destul de sarac in precipitatii.

 

In 1893, in focul bataliei pentru refacerea viticulturii tarii, distrusa de flagelul filoxerei, a fost infiintata Pepiniera Pietroasa, cu misiunea de a indeplini rolul de „vie model si experimentala" in mijlocul uneia din cele mai mari podgorii ale tarii, Dealu Mare.

 

Conform regulamentului de aplicare a legii „pepinierele, staţiunile viticole si viile model au scopul de a experimenta si alege cele mai bune specii si varietati de portaltoi, producerea de material saditor si distribuirea lui, invatarea culturii sistematice a vitei americane, tratarea bolilor criptogamice, fabricarea si conservarea vinului, invatarea viticultorilor cu arta altoirii, intr-un cuvant, acestea constituie adevarate centre de lumina in mijlocul podgoriilor, indicand calea si mijloacele cele mai nimerite pentru reconstituirea plantatiilor viticole" (Regulamentul de aplicare a Legii nr. 2109 din iulie 1891 pentru combaterea filoxerei, publicat in Monitorul Oficial nr. 168 din 31 oct. 1891, pag. 4 431, Arhivele Statului, Bucuresti).

 

La infiintare, Pepinierei Pietroasa i s-a atribuit curtea fostului mitoc manastiresc si o suprafata totala de 32,162 ha.

 

In anul 1924, a fost infiintata Statiunea Viticola si Oenologica Pietroasa institutie cu caracter stiintific si de propaganda, menita a intreprinde cercetari pentru rezolvarea problemelor ridicate de viticultura din zona. In cadrul unitatii a fost infiintata o scoala de ucenici agricoli, cu o perioada de pregatire de 3 ani, pentru formarea de viticultori practicieni.

 

De la 1 ianuarie 2005, Statiunea este preluata de catre Universitatea de Stiinţe Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, institutie aflata in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Suprafaţa statiunii s-a diminuat ca urmare a retrocedarilor efectuate, de la 512 ha in 2003 la 223,91 ha in anul 2008.

 

 Cercetarile intreprinse pana in anul 2010 au condus la omologarea unor clone si soiuri noi, dupa cum urmeaza: Grasa de Cotnari 4 Pt. (1975); Babeasca neagra 94 Pt.(1975); Muscat de Hamburg 4 Pt. (1980); Tamaioasa romanească 36 Pt. (1982); Tamaioasa romaneasca 5 Pt. (1989); Grasa de Cotnari 45 Pt. (1989); Muscat de Adda 5 Pt. (1995); Busuioaca de Bohotin 26 Pt. (2000); Feteasca neagra 10 Pt. (2009).

 

Activitatea de creare a soiurilor s-a concretizat cu omologarea urmatoarelor: Otilia (1987); Timpuriu de Pietroasa (1989); Centenar Pietroasa (1991); Istrita (1995); Alb aromat (1998).

 

In prezent, statiunea produce butasi portaltoi, coarde altoi si vite altoite, atat din clonele si soiurile obtinute in unitate in urma cercetarilor, precum si din alte soiuri.

 

Crama de la Pietroasa a functionat mult timp ca una din cele mai bine inzestrate din ţara, ce beneficia, inca din 1940, de un centru de vinificare dotat cu utilaj modern importat din Italia.

 

Colectia de vinuri inceputa atunci numara in prezent cca 100 000 de sticle, cele mai vechi din anii `40 ai secolului al XX-lea. Sunt vinuri de patrimoniu, vinuri de o valoare inestimabila.

 

In aceste zile are in localitatea Pietroasele “Sarbatoarea tamaioasei”. Peste o mie de persoane au asistat la cea de-a treia editie a sarbatorii care marcheaza culesul viilor din zona de deal a judetului Buzau. Dincolo de bucatele alese si de dulceata vinului, evenimentul organizat de catre Primaria Pietroasele si ANTREC Buzau si-a propus repozitionarea vinurilor de Buzau ca vinuri de calitate superioara, obtinute intr-o zona viticola pastratoare de soiuri autentic romanesti, dar si promovarea in randul tinerilor din zona a oportunitatii de reorientare profesionala prin agroturism.

 

 

 

Sursa: www.pietroasaveche.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noutati

Cum folosim hidrogelul la plantarea arborilor, arbuștilor și pomilor fructiferi?

18-02-2025 Pomicultura

Cum folosim hidrogelul la plantarea arborilor, arbuștilor și pomilor fructiferi?

Hidrogelul este un polimer superabsorbant pe baza de potasiu, care are capacitatea de a reține și elibera apa în mod controlat, fiind un instrument deosebit de util în horticultură și silvicultură. Mai multe>>

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>