Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

NGTs - Inovatia strategica sustine agricultura rezilienta si productia alimentaraNoile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare.

Citeşte mai departe...

Corteva deschide primul centru regional integrat de cercetare si dezvoltare agricola in Eschbach, Germania

Corteva deschide primul centru regional integrat de cercetare si dezvoltare in Eschbach Germania - Extinderea sediului promoveaza inovatia in EMEACorteva Agriscience a inaugurat primul sau laborator mixt de cercetare in domeniul protectiei plantelor si al ameliorarii plantelor din Europa, contribuind la stimularea inovatiei si furnizarea de solutii durabile pentru fermieri. Cu o investitie de aproape 6 milioane de euro, extinderea sediului de cercetare si dezvoltare din Eschbach, Germania, ii permite companiei Corteva Agriscience sa efectueze studii de ultima generatie in domeniul protectiei plantelor, contribuind astfel la dezvoltarea de solutii care sa protejeze culturile de daunatori si boli.

Citeşte mai departe...

Programele educationale ajuta femeile fermier sa imbunatateasca productia de alimente

Programele educationale ajuta femeile fermier sa imbunatateasca productia de alimenteProgramele educationale concepute special pentru femeile fermier pot reduce discriminarea de gen in agricultura, au auzit ascultatorii in timpul sesiunii „Diversitate si incluziune” al evenimentului anual al European Institute for Food Innovation and Technology, EIT Food Annual Event, eveniment ce a avut loc la Bruxelles in octombrie 2022 si a reunit aproape 800 de experti din sistemul alimentar. Participantii la eveniment au aflat despre programul TalentA, un program creat si implementat de compania internationala de cercetare agricola Corteva Agriscience, acesta fiind unul dintre cele mai bune exemple de eforturi in aceasta directie.

Citeşte mai departe...

Profesionistii si antreprenorii din agrifood identifica solutii pentru provocarile sectorului in cadrul editiei a II-a a programului Challenge Labs

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si cresterea accesului la alimente din agricultura sustenabila doua provocari pentru care profesionistii si antreprenorii din agrifood identifica solutii la Challenge LabsUn procent semnificativ al emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) provine din sistemele alimentare, atat in mod direct, cat si in mod indirect. In acest context, EIT Food si Impact Hub Bucharest au dezvoltat Challenge Labs, programul de ideatie care identifica si gaseste posibile solutii pentru cele mai presante probleme ale industriei alimentare, unde profesionistii si antreprenorii din domeniul agroalimentar se pot inscrie pana pe 31 mai 2022.

Citeşte mai departe...

Proiectul GREENTOP Agrobiodiversity: software pentru protejarea biodiversitatii si agricultura de precizie

Indeco Soft SRL anunta lansarea proiectului GREENTOP AgrobiodiversityIndeco Soft SRL in parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca deruleaza, in perioada 1 octombrie 2021- 30 decembrie 2023 proiectul „GREENTOP Agrobiodiversity” pentru dezvoltarea unui produs inovator care, prin utilizarea superioara a imaginilor satelitare pentru identificarea tipurilor de vegetatie, a stadiului de evolutie a acesteia, speciilor, modului de utilizare a terenurilor, evolutiei constructiilor si ariilor verzi, permite monitorizare in timp a evolutiei zonelor de interes la costuri rezonabile (reduse fata de modelele actuale de monitorizare).

Citeşte mai departe...

O specie noua de insecta, descoperita de cercetatorii USAMV Cluj-Napoca in judetul Constanta

O specie noua de insecta descoperita de cercetatorii USAMV Cluj-Napoca in judetul Constanta a fost denumita oficial in onoarea Simonei HalepUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, prin cercetatorii de la Disciplina Parazitologie si Boli parazitare (Facultatea de Medicina Veterinara), anunta descoperirea unei noi specii de insecta, pe teritoriul Romaniei, in judetul Constanta. Noua specie a fost denumita Phlebotomus simonahalepae, in onoarea jucatoarei de tenis Simona Halep, care este nascuta la Constanta.

Citeşte mai departe...

Domeniul agrar poate deveni locomotiva cercetarii si dezvoltarii. Ritmul cercetarii din agricultura nu a incetinit

Domeniul agrar poate deveni locomotiva cercetarii si dezvoltarii - Csaba EberCercetarea si dezvoltarea din agricultura vor putea constitui in urmatorii ani locomotiva intregului domeniu – ne spune Csaba Éber, directorul economic al Malagrow. El considera ca in timp ce diferitele ramuri economice se confrunta cu dificultati in perioada asta incerta si nu de putine ori recurg la taierea fondurilor de dezvoltare, agricultura relativ stabila ramane pe mai departe un domeniu de perspectiva in acest sens. Asadar, inovarea in domeniu nu da semne de incetinire.

Citeşte mai departe...

SCDVV Murfatlar devine partener in cadrul proiectului de cercetare agricola ATLAS

SCDVV Murfatlar devine partener in cadrul proiectului de cercetare agricola ATLASStatiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie (SCDVV) Murfatlar a devenit partener in cadrul proiectului european de cercetare ATLAS - Sistem informatic de interoperabilitate si analiza agricola. Obiectivul general al proiectului consta in dezvoltarea unei platforme de servicii digitale deschise pentru aplicatii agricole si construirea unui ecosistem durabil pentru o agricultura inovatoare bazata pe date.

Citeşte mai departe...

Preocuparile si prioritatile cercetarii agricole romanesti prezentate de ASAS la simpozionul international de la Chisinau

Preocuparile si prioritatile cercetarii agricole romanesti prezentate de ASAS la simpozionul international de la ChisinauIn perioada 21-22 octombrie 2019, prof. univ. emerit dr. ing. dr. h. c. Valeriu Tabara, presedintele ASAS si prof. univ. dr. Ioan Jelev, vicepresedintele ASAS, au efectuat o vizita in Republica Moldova cu ocazia participarii la cea de a V-a editie a simpozionului stiintific international ”Biotehnologii avansate - Realizari si perspective”, organizat de Institutul de Genetica, Fiziologie si Protectia Plantelor din Chisinau (IGFPP).

Citeşte mai departe...

Vizita delegatiei ASAS condusa de presedintele Valeriu Tabara in Republica Moldova

Vizita delegatiei ASAS condusa de presedintele Valeriu Tabara in Republica MoldovaVineri, 5 iulie 2019, la invitatia presedintelui Academiei de stiinte a Moldovei, acad. Ion Tighineanu si a vicepresedintelui acad. Boris Gaina, a avut loc vizita presedintelui ASAS, Prof. univ. emerit dr. ing. dr. h. c. Valeriu Tabara si a vicepresedintelui ASAS, prof. univ. dr. Ioan Jelev la Academia de Stiinte ale Moldovei.

Citeşte mai departe...

Delegatie din Suzhou - China in vizita la Academia de Stiinte Agricole si Silvice - ASAS

Vizita la ASAS a unei delegatii din Municipiul Suzhou - Republica Populara ChinezaVineri, 14 iunie 2019, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS), prof. univ. emerit dr. ing. dr. h. c. Valeriu TABARA, a primit vizita unei delegatii din Suzhou - China.

Citeşte mai departe...

Cooperare intre Academia de Stiinte Agricole si Silvice - ASAS si specialistii din Turkmenistan

Cooperare intre ASAS si specialistii din TurkmenistanMiercuri, 27 martie 2019, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS), prof. univ. emerit dr. ing. dr. h. c. Valeriu TABARA, a primit vizita unei delegatii din Turkmenistan.

Citeşte mai departe...

Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Turda aniverseaza 60 de ani de activitate!

Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Turda aniverseaza 60 de ani de activitateStatiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Turda este o unitate etalon de cercetare-dezvoltare pentru agricultura din centrul Transilvaniei. Recent, s-a sarbatorit marcarea a 60 de ani de la infiintarea institutiei, eveniment la care au participat aproximativ 300 persoane printre care si oaspetii de onoare si personalitati ale cercetarii agricole romanesti.

Citeşte mai departe...

Reorganizarea institutelor si statiunilor de cercetare discutata la Adunarea Generala ASAS

Reorganizarea institutelor si statiunilor de cercetare discutata la Adunarea Generala ASASIn data de 2 martie 2017 a avut loc Adunarea Generala a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti” (ASAS), unde ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este membru cu drepturi depline. La aceasta manifestare ministrul Agriculturii, Petre Daea l-a mandatat sa participe pe secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu.

Citeşte mai departe...

Specialistii agricoli din Romania sunt invitati sa lucreze in China

Specialistii agricoli din Romania sunt invitati sa lucreze in ChinaSambata, 12.11.2016, presedintele ASAS, prof. Gheorghe Sin a primit vizita unei delegatii din cadrul Departamentului de Resurse Umane si Securitate Sociala din Provincia Hebei, formata din 5 inalti functionari publici. Membrii delegatiei chineze si-au manifestat interesul pentru ca un numar cat mai mare de specialisti din Romania sa vina sa lucreze in China, pe durate de cel putin 90 de zile sau pe lunga durata.

Citeşte mai departe...

Guvernul reorganizeaza Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor - Palas

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor - PalasInstitutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor — Palas din Constanta se reorganizeaza ca institutie publica, cu personalitate juridica, in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice 'Gheorghe Ionescu—Sisesti', stabileste o hotarare adoptata astazi de Executiv. Activitatea de cercetare a institutului se desfasoara in cadrul a patru domenii principale si anume: genetica si ameliorare, reproductie, nutritie si tehnologii de crestere si exploatare a ovinelor.

Citeşte mai departe...

"Banca de gene - Colectia de seminte Macea", proiect de cercetare demarat in judetul Arad

Banca de gene Colectia de seminte MaceaUniversitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad a demarat Proiectul intitulat "Banca de gene - Colectia de seminte Macea", avand o valoare totala de 950.000 de euro si beneficiind de finantare europeana, initiativa avand un rol foarte important in conservarea speciilor de plante din aceasta zona a tarii.

Citeşte mai departe...

Noile organe de conducere ale Academiei de Stiinte Agricole si Silvice

gheorghe-sin resizeIn ziua de 12 decembrie 2013, s-au desfasurat lucrarile Adunarii generale a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice 'Gheorghe Ionescu-Sisesti' (ASAS).

Citeşte mai departe...

Statiunea Viticola Iasi deposedata de teren agricol in valoare de 9 milioane euro

statiune-vie-iasiStatiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura ai Vinificatie Iasi a fost deposedata ilegal de teren agricol in valoare de 9.209.021 euro.

Citeşte mai departe...

Importanta cercetarii agricole la nivel regional

175415 10150149202079623 105238579622 8080181 5572215 o resizeCercetarea agricola este studiul sistematic al fenomenelor specifice agriculturii, care are ca obiect cultivarea pamantului si cresterea animalelor, in vederea obtinerii produselor alimentare si de materii prime pentru industrie, precum si totalitatea metodelor intrebuintate in acest scop.

Citeşte mai departe...

700 de soiuri si hibrizi realizati in Romania din 1990

grau resizeRomania a intrat in clubul tarilor europene in care productiile cerealiere, se ridica la 7-8 tone/ha, dar din nefericire, noi am ramas la nivelul anului 1964, cand a fost demarata Politica Agricola Comuna, obtinand astazi productii de 3 -4 tone/ha, uneori chiar mai putin.

Citeşte mai departe...

Campania „Legume sanatoase pentru fiecare roman“ la SCL Buzau

sere-experimentala resizeSub deviza „Legume sanatoase pentru fiecare roman“, campania demarata de Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau urmareste constientizarea populatiei asupra importantei hranei sanatoase.

Citeşte mai departe...

Cum luam banii pentru cercetarea agricola ?

cercetare-agr1 resizeIn perioada 2014 -2020, Uniunea Europeana va aloca suma de 5 miliarde de euro pentru cercetare in agricultura pentru toate tarile membre. Specilistii romani vor intra intr-o competitie dură cu toti colegii lor din Uniune pentru accesarea acestor bani.

Citeşte mai departe...

Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultura Iernut

legrom4 resizeStatiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultura Iernut, jud. Mures este o intreprindere care implica activitati de cercetare, productie si comercializare a semintelor, legumelor si conservelor de legume avand in structura organizatorica sectoare de productie, sectoare tehnice si functionale in care se desfasoara activitatile necesare realizarii productiei si valorificarii ei.

Citeşte mai departe...

Retrocedarile dupa ureche omoara cercetarea agricola

statiunea-turdaAgricultura din Transilvania poate ramane fara soiurile traditionale de cereale create la Statiunea de Cercetari Agricole din Turda (SCA), din cauza diminuarii succesive a suprafetelor de teren de care dispune.

Citeşte mai departe...

Cercetarea agricola ramane fara terenuri agricole

pomicola-cluj resizeSpecialistii Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura din Cluj-Napoca, impreuna cu colegii lor din institutii cu acelasi profil din Blaj, Livada, Bistrita, Iernut, Targu-Mures si Turda solicita Guvernului si Parlamentului sa interzică retrocedarile in natura ale terenurilor statului aflate in administrarea statiunilor de cercetare din domeniul agricol, pentru ca acestea sunt unitati strategice in dezvoltarea economica a tarii.

Citeşte mai departe...

Stiinta si inovarea, calea de urmat in agricultura

subcapitol-sca-lovrin-lan resizeRomania, ca restul tarilor din lume, se confrunta cu o serie de provocari care vor avea un puternic impact pentru generatiile viitore precum: populatia si cresterea consumului, cresterea concurentei pentru resurse, durabilitatea mediului si efectele schimbarilor climatice.

Citeşte mai departe...

Branduri agricole la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare din Turda

grau-toamna       Statiunea de cercetare-dezvoltare din Turda a creat o serie de branduri agricole romanesti, cum ar fi porumbul Turda 200. De asemenea, a pastrat nucleele genetice ale unor rase valoroase de animale, cum ar fi porcii Mangalita, in perioadele in care regimul comunist condamnase la disparitie rasele si soiurile traditionale.

Citeşte mai departe...

Lista cu mentinatorii soiurilor de grau din Romania

tranzitia clip image002In Romania avem 9 mentinatori de soiuri de grau in toate marile regiuni agricole ale tarii, existand posibilitatea sa facem zonarea graului numai cu soiuri romanesti.

Citeşte mai departe...

Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Pietroasa

Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Pietroasa - Buzau este filiala a Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din anul 2005.

Citeşte mai departe...

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>